Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple wypuściło uaktualnienie Mac OS X Leopard 10.5.7

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
333 odpowiedzi w tym temacie

#51 DNADesigN

DNADesigN
  • 98 postów
  • SkądLegionowo

Napisano 13 maja 2009 - 12:13

- dalej nie reaguja wiatraki na wysokie temperatury... 80stopni - wiatraki 2000rpm, nie wiem czy to tylko moj problem ale mogli by cos z tym zrobic bo problem tkwi w smc... uzywam fan control, ktory sobie z tym doskonale radzi....

Z tego, co udało mi się wywnioskować metodą empiryczną, wiatraki startują z dużym lagiem. ;) U mnie czasami reakcja wiatraków pojawiała się powyżej 100 stopni (co MBP Alu znosi całkiem przyzwoicie tak swoją drogą). FanControl jest faktycznie dobrym rozwiązaniem, można ustawić sobie samemu sposób reakcji wiatraków na temperatury (u mnie np. wskakują już na 3-4 tyś. RPM przy temperaturze powyżej 60 stopni).

Wracając do tematu, czy ktoś zauważył jeszcze jakieś problemy z aktualizacją? Ja swoją dzisiaj będę przeprowadzał (wczoraj w nocy przegapiłem, bo walczyłem z Win 7 RC 64-bit i sterownikami BootCamp). ;) No i jaka jest wersja XQuartz po aktualizacji, bo czekam na poprawki kodu GLX, żebym znów mógł wrócić do swoich obowiązków jako maintainer pakietów w WINE. ;)

#52 oley_20

oley_20
  • 616 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 13 maja 2009 - 12:29

o podzespoly specjalnie sie nie martwie bo mam rozszerzona gwarancje, jesli 95 stopni to norma w tym modelu to oki. dziwsie sie tylko bo w starym mbp 2,33 95 stopni nigdy nie widzialem, juz przy 70-80 stopniach wiatraki krecily sie na maxa... i jak poradziles sobie z winda? mi windows nie pozwolil zainstalowac sterownikow bc

#53 macandroll

macandroll
  • 252 postów

Napisano 13 maja 2009 - 12:34

Z tego, co udało mi się wywnioskować metodą empiryczną, wiatraki startują z dużym lagiem. ;) U mnie czasami reakcja wiatraków pojawiała się powyżej 100 stopni (co MBP Alu znosi całkiem przyzwoicie tak swoją drogą). FanControl jest faktycznie dobrym rozwiązaniem, można ustawić sobie samemu sposób reakcji wiatraków na temperatury (u mnie np. wskakują już na 3-4 tyś. RPM przy temperaturze powyżej 60 stopni).

Wracając do tematu, czy ktoś zauważył jeszcze jakieś problemy z aktualizacją? Ja swoją dzisiaj będę przeprowadzał (wczoraj w nocy przegapiłem, bo walczyłem z Win 7 RC 64-bit i sterownikami BootCamp). ;) No i jaka jest wersja XQuartz po aktualizacji, bo czekam na poprawki kodu GLX, żebym znów mógł wrócić do swoich obowiązków jako maintainer pakietów w WINE. ;)

POnad 100stopni. Dżizus. Tylko wydaje Ci się, że znosi to dobrze. To by mu znacznie skróciło życie. Żadne podzespoły elektroniczne nie lubią wysokich temperatur. Pal licho procesor, który jako tako to zniesie- choc pewno tez w końcu padnie.
Bateria lubi do 40stopni.
Też używam fancontrol, bo apple spaprało chłodzenie. Mój laptop by sie stopił gdybym nie używał FC. Bo bez tego programu przy nic nie robieniu mogło być 70 kilka stopni.
W logicu potrafie go obciążyć na maksa na długi czas, a dzięki FC temperatura to góra 70stopni- co i tak wydaje mi się sporo porównując do PC laptopów, które miałem.

A wracając do upadatu. Robił go ktoś z kręgów muzycznych?
U mnie wszystko działa więc póki co nie będę ryzykował. Z 10.5.6 bywały u niektórych problemy. U mnie git.

#54 KELAGOR

KELAGOR
  • 3 postów

Napisano 13 maja 2009 - 12:44

chyba mam problem.
sciągnąłem update, mac sie zrestartował.
stanęło na tym, że mam błękitny ekran, otwarte okno 'software update' z hasłem 'installing 1 item' oraz 'running installer script',
pasek postępu zatrzymał się w 1/5 długości (jakieś 20 minut temu) i wszystko na to wskazuje że nie ma zamiaru się ruszyć.

spotkaliście się z czymś takim?
macie jakieś propozycje, poza czekaniem?

nie wiem czy to coś pomoże, ale jakby co,
jest to macbook pro intel 2.4 / 2GB / 200GB przedostatniej generacji.

dzięki

EDIT:
zniecierpliwiony czekaniem na waszą odpowiedź wyłączyłem i włączyłem maca nie bacząc na niebezpieczeństwa
i obudził się już w wersji 10.5.7

#55 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 maja 2009 - 13:09

POnad 100stopni. Dżizus. Tylko wydaje Ci się, że znosi to dobrze. To by mu znacznie skróciło życie. Żadne podzespoły elektroniczne nie lubią wysokich temperatur. Pal licho procesor, który jako tako to zniesie- choc pewno tez w końcu padnie.
Bateria lubi do 40stopni.
Też używam fancontrol, bo apple spaprało chłodzenie. Mój laptop by sie stopił gdybym nie używał FC. Bo bez tego programu przy nic nie robieniu mogło być 70 kilka stopni.
W logicu potrafie go obciążyć na maksa na długi czas, a dzięki FC temperatura to góra 70stopni- co i tak wydaje mi się sporo porównując do PC laptopów, które miałem.

A wracając do upadatu. Robił go ktoś z kręgów muzycznych?
U mnie wszystko działa więc póki co nie będę ryzykował. Z 10.5.6 bywały u niektórych problemy. U mnie git.

Działa wsio co działało mi pod 10.5.6

#56 KELAGOR

KELAGOR
  • 3 postów

Napisano 13 maja 2009 - 13:32

miałem to samo co kizer, czekałem pół godziny.. po restarcie wszystko OK. MBP 2.4 19''200GB

#57 Cottage

Cottage
  • 739 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 13 maja 2009 - 13:36

miałem to samo co kizer, czekałem pół godziny..
po restarcie wszystko OK.
MBP 2.4 19''200GB

Jak tak czytam te posty to boję się dziś do domu wracać przed wyjściem dałem zainstaluj i wyłącz :lol: :lol::razz:

#58 Edbert

Edbert
  • 165 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 maja 2009 - 13:51

rafalmacbook, proszę, poczytaj -> Mac OS X: Software update sizes can vary

lub też powołując się na Gazeta.pl Technologie .. wielkość paczki zależy od karty graficznej.

Pojawił się Mac OS X 10.5.7

Pzdr Ed

Dla zainteresowanych polecam też artykuł: Zbiorowy pozew przeciwko Nvidii

#59 fraDiavolo

fraDiavolo
  • 528 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 maja 2009 - 14:27

A mnie szlag trafił, jak zobaczyłem, jak się wolno ściąga. A potem jeszcze wywaliło błąd (the digital signature for this package is incorrect). Tak że Cupertino, dzięki za dopracowany update. Nie wiem kiedy znów spróbuję i czy w ogóle warto się w to bawić.

#60 ximian

ximian
  • 198 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 13 maja 2009 - 14:51

Update zrobiono też na Safari z wersji 4 (5528.16) do wersji (5528.17). Ale to chyba mało ważne :)

Wersja 3.x też została uaktualniona (z 3.2.1 do 3.2.3) :)

#61 NiLok

NiLok
  • 51 postów
  • SkądTychy

Napisano 13 maja 2009 - 15:18

A mnie szlag trafił, jak zobaczyłem, jak się wolno ściąga. A potem jeszcze wywaliło błąd (the digital signature for this package is incorrect). Tak że Cupertino, dzięki za dopracowany update. Nie wiem kiedy znów spróbuję i czy w ogóle warto się w to bawić.

mi też się bardzo wolno zaczął ściągać (mam łącze 10Mbit/s i każdy poprzedni update ściągał się w przeciągu kilku minut na dysku), co skończyło się również wywaleniem błędu. natychmiast spróbowałem jeszcze raz i, o dziwo, za drugim razem poszło tak, jak powinno. po prostu spróbuj. :) a jak nie, to sobie ściągnij ze strony apple'a combosa i po sprawie.

#62 dymekkk

dymekkk
  • 582 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 maja 2009 - 16:08

Mi update uspokoił dyski w MP, system szybciej się*uruchamia, no i zyskałem sterowniki do mojego 4870;]

#63 rafals

rafals
  • 418 postów

Napisano 13 maja 2009 - 16:27

A ja mam nadzieje ze mi dodatkowy monitor przestanie w koncu gasnac:).

#64 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 13 maja 2009 - 16:40

Wydaje mi sie,ze nieco szybciej startuje.. :)

#65 qubuch

qubuch
  • 989 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 maja 2009 - 16:44

hmm z tym monitorem jakby nie gasnoł to fajnie by było:]

#66 ximian

ximian
  • 198 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 13 maja 2009 - 16:46

mi też się bardzo wolno zaczął ściągać (mam łącze 10Mbit/s i każdy poprzedni update ściągał się w przeciągu kilku minut na dysku), co skończyło się również wywaleniem błędu. natychmiast spróbowałem jeszcze raz i, o dziwo, za drugim razem poszło tak, jak powinno.

U mnie było tak samo więc raczej warto spróbować ponownie.

#67 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 13 maja 2009 - 16:50

Teraz MB szybciej mi zasypia :)

#68 rafalmacbook

rafalmacbook
  • 204 postów
  • SkądRadom/Warszawa

Napisano 13 maja 2009 - 16:54

U mnie za pierwszym razem wszystko szybko się pobrało i zainstalowało. Może też to powód tego, że miliony osób na raz rozpoczęły update systemu i najzwyczajniej w świecie serwery mogą też się przeciążyć więc nie ma co od razu jechać po apple za system update. Wydaje mi się że system być może chodzi troszkę lepiej ale nie potrafię tego stwierdzić jednoznacznie. Wielkiego wow nie ma. Odczułem natomiast poprawkę Safari którą zainstalowałem zaraz po system update. Pozytywnie.

#69 mania2

mania2
  • 46 postów

Napisano 13 maja 2009 - 17:45

Umnie ściągnol szybko ale aktualizacja to jak krew z nosa i uruchamia się wiele dłużej:-(

#70 m-j

m-j
  • 168 postów

Napisano 13 maja 2009 - 18:35

Komp mi sie dluzej uruchamia, Adium i Opera nie chca sie wylaczyc (trzeba killowac) czasami przywiesza i mieli wiatrakiem jak glupi - jak na windzie. Da sie to zdowngradować?

#71 molsar

molsar
  • 360 postów

Napisano 13 maja 2009 - 18:46

a dlaczego nie ciagniecie combo update? ja zawsze tak robilem. (bo w hacie mam limitowane lacze i wole w robocie pociagnac paczki). ja tam nie nazekam na 10.5.5. nie bede zmienial na 10.5.7 poczekam i zakupie sobie juz 10.6.

#72 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 13 maja 2009 - 18:49

Jak dla mnie jest jedno utrudnienie, do tej pory jak coś drukowałem to najpierw naciskałem drukuj a potem uruchamiałem drukarkę, w tej chwili zanim nie uruchomię drukarki nie ma jej na liście. Sprawa dotyczy drukarki laserowej firmy Samsung ML2010P.

#73 b_jan

b_jan
  • 683 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 maja 2009 - 19:04

U mnie aktualizacja OS X i Safari przeszła bezproblemowo. O ile OS X względem prędkości nie przyspieszył znacząco, o tyle Safari (4 beta) tak - jest minimalna, lecz zauważalna różnica w prędkości wczytywania się stron. Sprzęt: MB 2,2Ghz, 4 Gb RAM, graf.: X3100

#74 insekt

insekt
  • 362 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 maja 2009 - 19:25

No i 10.5.7 nie naprawia żadnych irytujących mnie bugów. Chyba w 10.5 już się nie doczekam.

#75 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 13 maja 2009 - 19:45

Których ?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych