Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mobilne Gadu-Gadu na iPhone jest już dostępne w AppStore

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
288 odpowiedzi w tym temacie

#126 xymox

xymox
  • 10 postów
  • SkądManchester

Napisano 19 marca 2009 - 23:39

A najciekawsze jest to ze w Appstore opis aplikacji jest m.in w jezyku angielskim, wiec zastanawiam sie jak obcokrajowiec lub osoba mieszkajaca za granica RP ma oplacac dostep do GG po tygodniu uzytkowania. (chyba wysle maila do GG i zapytam o rozwiazanie tego problemu - moze poradza mi aby uzywac komunikatora konkurencji - to by byly jaja). Pozdrawiam Napisalem do nich maila z pytaniem ciekawe co odpisza.

#127 dsy

dsy
  • 633 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 marca 2009 - 23:59

Tak myślałem, że gdzieś widziałem te chmurki. Autor zrobił mod do adium pod tym linkiem :Adium - Xtras - View Xtra: Adium Matte. Jestem ciekaw czy wie o tym, że są wykorzystywane w komercyjnej aplikacji.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#128 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 20 marca 2009 - 00:18

jeśli to prawda to wcale taki darmowy nie jest...

tyle czasu to robili
i jeszcze nie dopracowali
no bez jaj
jeszcze płatne!!
to już całkiem przegieli

Niestety nie. Zostaję przy Nimbuzz.

Pobieranie opłat za korzystanie z usługi jest dużym nieporozumieniem. :(
Na szczęście są lepsze programy gdzie mogę używać również inne komunikatory.

Opłaty? Wolne żarty...

To tylko niektóre z komentarzy osób oburzonych w związku z koniecznością płacenia za użytkowanie GaduGadu. Wersja "komputerowa" jest już tak najeżona reklamami, że chyba twórcy programu głodni nie chodzą... ale jak widać, apetyt rośnie w miarę jedzenia.
Palringo jest na tyle dobrym komunikatorem, że obsługuje GG na tyle dobrze, że nie ma potrzeby bawienia się w "COŚ TAKIEGO".
Nie mam nic przeciwko ponoszeniu opłat, jednak - jeżeli płacę - chcę widzieć sens tego. Zrozumiałbym, gdyby GG było płatne na każdą platformę - zrozumiałbym, gdyby Palringo było płatne również - jednak, nie widzę siebie jako płacącego za "abonament" na GG.

Dołączam się też do osób, które podobnie jak ja mieszkają na stałe za granicami Polski. Ja osobiście nie posiadam żadnego polskiego aktywnego numeru i nie widzę powodu, dla którego miałbym opłaty uiszczać SMSem typu premium.

Nie mogło też zabraknąć takiego głosu:

Ludzie na czyms gg zarabiac musi a wy robicie w pracy za darmo ? W windowsach sa reklamy tutaj lepiej zeby ich nie bylo bo zamula caly telefon wiec musza dac oplaty.
Skoro jestescie tacy oburzeni to siadac przy komputerze i pisac kod pare miesiecy lub lat a pozniej rozesliscie to za darmo po swiecie :)

Jeżeli GG musi na czymś zarabiać - to proponuję sprzedaż komunikatora. Cena promocyjna, to może 100 złotych? Przecież nad GG pracował sztab specjalistów - a 100 złotych, co to jest - szczególnie dla osób mogących pozwolić sobie na iPhone. A może pójdźmy krok naprzód? Posiadacz iPhone zapłaci za GG 200 złotych - jako swoisty podatek od luksusu.

Takie rzeczy... to tylko w Gadu. Dobranoc.

#129 Redviking

Redviking
  • 583 postów

Napisano 20 marca 2009 - 00:45

Takie pytanie (retoryczne): Skoro na wszystkie inne systemy mobilne, gg jest platne sms-ami to czy myslicie ze na nie najtanszy (nie oszukujmy sie IPhone troche kosztuje) telefon z innym systemem aplikacja bedzie darmowa? Chyba tworcy troche sie zagapili czytajac regulamin appstore, bo tu nie chodzi o zakup gadgetu bez ktorego aplikacja bedzie spelniac swoje funkcje tylko o oplate warunkujaca mozliwosc dzialania programu. Nie placisz-nie dziala. Mala prosba, niech ktos kto pobral gg na iPhone i mu wyskakuje ze ma placic pchnie maila do apple ze pobral darmowa aplikacje z appstore a ona wola zeby placic sms-em.... I z zapytaniem czy to nie jest aby wbrew polityce appstore i co oni na to... sprawa dotyczy pieniedzy wiec juz Apple to sobie z tworcami gg "wyjasni" i to blyskawicznie :) A dopiero by bylo gdyby zaplacic tym SMS-em :D:D

#130 imbackingame

imbackingame
  • 640 postów

Napisano 20 marca 2009 - 00:45

Co do naszego płatnego gg jestem przekonany ze jest pare osób które znajdzie lekarstwo ;-)

#131 deusz

deusz
  • 174 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 20 marca 2009 - 01:20

dla mnie zamiast abonamentu powinna być płatna sama aplikacja. Rozwiązało by to problem kasy. Płacisz raz i masz.

#132 czarekpl

czarekpl

• 245 postów
  • SkądCiechanów, Poland

Napisano 20 marca 2009 - 01:21

Oplaty...

#133 hal9001

hal9001
  • 72 postów

Napisano 20 marca 2009 - 01:56

Ciekawe, że GG w programach takich jak Palringo czy Nimbuzz działa bez płacenia za dostęp do serwera. Wszystko jest możliwe. Kierownictwo grupy GG wpadło na niestety kiepski pomysł, co będzie ich kosztować sporo potencjalnych klientów.

Wracając do GG. Skoro jest alternatywa, wcale nie gorsza i w dodatku darmowa, to ja nie widzę tutaj ŻADNEGO negatywnego przejawu przez który mógłbyś wstydzić się, że jesteś Polakiem. :roll:

Spoko jak chcecie korzystać i płacić wasza sprawa. Ale dla mnie osobiście to paranoja. Komunikator, za który trzeba płacić okresową kasę gdzie w normalnym świecie nie płaci się za połączenie do serwera. No ale to Polska więc trzeba wyciągać kasę i wmawiać sobie, że to tylko 9 zł. Zgadzając się na to sami takie tworzycie zachowania, że ktoś za takie rzeczy każe wam płacić.
Ja się zastanawiam czy ta aplikacja nie łamie regulaminu w appstore. W końcu free to free. A nie jakieś czasowe free.

Swoimi wypowiedziami udowadniacie tylko ze lamiecie regulamin GG w dodatku nie widzicie w tym nic negatywnego, to jest chore. Przeciez jestescie tacy prawi, tacy legalni [nie chodzi mi o te trzy osoby tylko o ogol]. Jak ktos cos zrobi, chociazby odrobine podobnego do produktow Apple, to zaraz jest ostra jazda bez trzymanki "co on sobie mysli, jak tak mozna, tylko klonowac potrafi". A sami lamiecie iP mimo ze to nielegalne, tak samo jak laczenie sie z serwerami GG programami firm trzecich. Zasada jest prosta, na kompie masz za free bo leca reklamy, na telefon masz platny w forme abonamentu bo nie masz reklam. A Apple moze im naskoczyc, klient GG jest za FREE. Platny jest tylko dostep do serwera uzywajac ORYGINALNEGO softu GG.

PS. proponuje tym wszystkim super legalnym przeczytac pkt. 11 regulaminu GG

#134 dsy

dsy
  • 633 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 marca 2009 - 02:13

Hal, używam jabbera, nawet pozbyłem się transportów do gg. Nikt w Polsce nie zmusza do używania jedynego słusznego klienta. Chociaż gg ma od cholery ludzi. Mi brak jego nie przeszkadza :) bo i tak głównie siedzę na skypie. Ale nadal uważam, że mobile gg nie powinien być obciążony opłatami. A czemu? Bo są na rynku takie same lub lepsze rozwiązania darmowe bez reklam. Więc za co płacić? Cóż ma takiego w sobie, że warto?

#135 hal9001

hal9001
  • 72 postów

Napisano 20 marca 2009 - 02:34

Więc za co płacić? Cóż ma takiego w sobie, że warto?

Nic, pozatym iz mozna z czystym sumieniem powiedziec ze jest najwiekszym Polskim komunikatorem, to oferuje dokladnie to samo co inne, a nawet gorzej niz inne. I nikt nikogo nie zmusza do placenia, nie chcesz placic nie uzywaj. Co za ironia niedawno byl temat o OS X na PC, tam ktos napisal podobnie sformulawanie "nie stac cie na Maca, trudno nie bedziesz mial, ale stawianie OS X na PC jest nielegalne" lub cos w podobie. Tu jest podobnie nie chcesz placic uzywaj innego komunikatora, ale zapomnij o dostepie do sieci GG.

#136 dsy

dsy
  • 633 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 marca 2009 - 03:34

Hal, ale ja nie używam gg :)

#137 acmeus

acmeus
  • 149 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 20 marca 2009 - 04:30

Heh podobnie jak ktoś stwierdził wyżej. Owszem nie mam nic przeciwko płaceniu za czyjąś prace. App store przyzwyczaiło nas, że płacimy jednorazowo za aplikacje. Jeżeli rzeczywiście GG będzie pobierać opłaty w sposób abonamentowy to im padnie Mobilny interes. Pytanie do znawców tematu czy opłaty te mają również się tyczyć do GG używanego tylko przy pomocy WiFi ? Odnośnie samego działania aplikacji ktoś wcześniej wspomniał o działaniu aplikacji w tle jest taka opcja do ustawienia bo nie widzę a przy przejściu do SB wiadomości nie przychodzą bo status auto zmienia się na niedostępny :/

#138 Andrzej Puczyk

Andrzej Puczyk

• 2 857 postów
  • SkądLublin, Poland

Napisano 20 marca 2009 - 07:02

Ja w sumie mogę zapłacić te 5zł/miesiąc i dzięki temu mieć w pełni sprawny komunikator gadu-gadu. W Palringo, oprócz tego, że nie można ustawić opisu na gg (można ustawić tylko ten w Palringo, który mnie osobiście nie jest do niczego potrzebny), nie można jeszcze dodawać na stałe kontaktów, eksportować do serwera. Jest tylko jedna rzecz, która mnie osobiście irytuje, otóż te chmurki są strasznie tandetne. Wolałbym jednak, żeby wszystko wyglądało jak w normalnej wersji gg dla peceta (zamiast chmurek po prostu teksty w oddzielnych liniach z tłami o różnych barwach). Oczywiście te chmurki moga się komuś podobać, także fajnie by było, gdyby po updacie była możliwość wyboru "skina" rozmowy. To tylko luźna propozycja, ale mnie osobiście bardzo by to pomogło :) Poza tym wszystko jest świetnie zrobione, tylko od czasu do czasu pozwoli sobie wywalić do sb, ale w pierwszej wersji aplikacji często tak bywa, także w sumie gadu-gadu wyszło na wielki plus :)

#139 hal9001

hal9001
  • 72 postów

Napisano 20 marca 2009 - 08:33

dsy, ale zadałeś pytanie, więc odpowiedziałem. Osobiście ani do ciebie jak i pozostałych zacytowanych nic nie mam i nie interesuje mnie co macie i czego używacie. Po prostu się napatoczyliście pod rękę. Jednak irytuje mnie stronniczość i ślepa wiara w racje sprawy, niektórych ludzi na tym forum. Bo jak ktoś, coś przekombinuje to jest zły pirat, terrorysta. Ale jak jemu jest potrzebny taki np: dostęp do sieci GG to nie zdaje sobie sprawy że jest kiszka i się nie da. Bo nie ma jedynego, słusznego softu od producenta na tą platformę [OS X]. Wiec bierze Adium lub inny zamiennik i myśli ze jest cwaniak, bo ma dostęp i nie musi oglądać reklam, lecz nie zdaje sobie sprawy, że właśnie stał się tym złym, nielegalnym użytkownikiem, takim którego zmieszał z błotem w innym wątku bo śmiał postawić OS X na PieCu.

#140 xtek

xtek
  • 172 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 marca 2009 - 08:44

GG pierwszy tydzień za free potem jest płatne, dla tych co nie wierzą. http://www.konto.gadu-gadu.pl/ potem przechodzicie w zakładkę Usługi, Moje Usługi, Subskrypcja Mobilnego GG.

No i co? Jak korzystales wczesniej z mobilnego gg na komorce, to cos tam masz. Ja nie korzystalem, zainstalowalem dopiero teraz na iPhone i w zakladce moje uslugi mam tylko bramke voip. I co teraz powiesz?

#141 xymox

xymox
  • 10 postów
  • SkądManchester

Napisano 20 marca 2009 - 08:52

Dostalem odpowiedz na mojego maila z zapytaniem o platnosci oto tresc:

Drogi Użytkowniku,

Mobilne Gadu-Gadu podlega takim samym opłatom za usługę jak wszystkie
inne wersje naszego komunikatora (zgodnie z cennikiem zawartym na
stronie [url]http://mobilne.gadu-gadu.pl)[/url].

Aby doładować Mobilne za granicą lub przy pomocy innego operatora należy
zalogować się na stronie [url]https://konto.gadu-gadu.pl/[/url] następnie przejść
od Usługi->Kup Usługi->Mobilne Gadu-gadu->Subskrypcja... wybrać
odpowiedni okres i zatwierdzić wybór. Oczywiście do wykonania tych
operacji niezbędne jest doładowanie konta na Głos. Można także poprosić
znajomego w Polsce, który posiada telefon w jednej z polskich sieci GSM
aby wysłał sms'a doładowującego Twoje konto GGM. W tym przypadku nie ma
znaczenia, z jakiego numeru telefonu, będzie wysłany SMS, liczy się
poprawnie wpisany numer GG.

Z poważaniem,

--

Krzysztof
Specjalista Wsparcia Technicznego
Dział Obsługi Użytkowników
GG Network S.A.
Al. Stanów Zjednoczonych 61; 04-028 Warszawa
e-mail: tech@gadu-gadu.pl; fora@fora.pl

#142 Klimer

Klimer
  • 848 postów

Napisano 20 marca 2009 - 09:13

No i co? Jak korzystales wczesniej z mobilnego gg na komorce, to cos tam masz. Ja nie korzystalem, zainstalowalem dopiero teraz na iPhone i w zakladce moje uslugi mam tylko bramke voip. I co teraz powiesz?

i po co to cwaniaczenie? nie masz mobilnego gg bo go nie wykupiłeś.... po lewej masz "kup usługi" i tam już mobilne gg jest. "I co teraz powiesz?"

gdybym chociaż używał prarlingo to bym pewnie sobie to wykupił, ale na gg na iphone nie byłem od baaaardzo dawna, więc pewnie nie będę używał. trochę ponad 5 zł za 3 miechy to jakby chodzić po ulicy i zbierać miedziaki z ziemi ^^

#143 goly

goly
  • 658 postów
  • Skądhell

Napisano 20 marca 2009 - 09:13

Jak dla mnie 5 zł na 3 miesiące za wolność*to nie dużo - bez przesady, przecież*to cena taka jak za 2 bilety na autobus...
każda firma musi na czymś zarabiać, taka jest prawda.

może i nie dużo, tylko ja bym im zapłacił max 1zł za to, bo dlaczego mamy płacić skoro miliony ludzi na PC ma to za free, do tego nie da się ukryć, że jest to wygodniejsze na PC
co do zarabiania, to uwierz mi, że na gg zarobili już tyle, że ani Ci, ani mi nawet się nie śniły te sumy
także na biednych nie trafiło
a opłaty wprowadzają tylko dlatego, że nie ma reklam, z których żyją, a zrobili to dla dobra opłat danych
ogólnie kpina, ale nie ma nakazu tego instalowania :razz:

#144 hal9001

hal9001
  • 72 postów

Napisano 20 marca 2009 - 09:32

co do zarabiania, to uwierz mi, że na gg zarobili już tyle, że ani Ci, ani mi nawet się nie śniły te sumy
także na biednych nie trafiło

hahahaha "na biednych nie trafiło" i co dlatego należy im nie płacić za usługi, poczekam a ty wymyślisz płatną usługę online, poniesiesz koszty, zatrudnisz sztab ludzi, napiszesz soft. Zaczniesz zarabiać duże pieniądze, będziesz miał satysfakcje że się wybiłeś i nie musisz za bardzo się o nic martwić bo dobrze posmarowałeś i interes zaczyna się sam napędzać. I nagle wszyscy cię oleją, bo zamiast płacić tobie, będą mieć dostęp do twoich usług za darmo, wystarczy zmienić soft, bo po co mam mu płacić "na biednego nie trafiło".

#145 Qsco

Qsco
  • 18 postów
  • Skąd3miasto/Gdynia

Napisano 20 marca 2009 - 09:34

Eeee...nie czytałem wszystkich komentów,ale czy to przypadkiem te opłaty nie dotyczą połączen EDGE/3G ?- czy przez Wifi również?Myślę,że iPhone powinien być zaliczany jako odpowiednik PC bo telefon to tylko dodatek :P

#146 xymox

xymox
  • 10 postów
  • SkądManchester

Napisano 20 marca 2009 - 09:51

Eeee...nie czytałem wszystkich komentów,ale czy to przypadkiem te opłaty nie dotyczą połączen EDGE/3G ?- czy przez Wifi również?Myślę,że iPhone powinien być zaliczany jako odpowiednik PC bo telefon to tylko dodatek :P

Chyba nie bardzo bo oplaty nie dotycza samego dostepu do GG ale uzywanie mobilnego komunikatora, przynajmniej tak mi sie wydaje. Dosc dlugo uzywalem Nimbuzz czy Palringo i nie dostawalem informacji o doladowaniu konta.

#147 Wencek

Wencek
  • 117 postów
  • SkądOchota, Warszawa, Poland, Poland

Napisano 20 marca 2009 - 10:32

Dlatego na razie zostańmy przy Palringo które jest za darmo :D

#148 odra27

odra27
  • 549 postów
  • SkądBerlin/Szczecin

Napisano 20 marca 2009 - 10:42

Swoimi wypowiedziami udowadniacie tylko ze lamiecie regulamin GG w dodatku nie widzicie w tym nic negatywnego, to jest chore. Przeciez jestescie tacy prawi, tacy legalni [nie chodzi mi o te trzy osoby tylko o ogol]. Jak ktos cos zrobi, chociazby odrobine podobnego do produktow Apple, to zaraz jest ostra jazda bez trzymanki "co on sobie mysli, jak tak mozna, tylko klonowac potrafi". A sami lamiecie iP mimo ze to nielegalne, tak samo jak laczenie sie z serwerami GG programami firm trzecich. Zasada jest prosta, na kompie masz za free bo leca reklamy, na telefon masz platny w forme abonamentu bo nie masz reklam. A Apple moze im naskoczyc, klient GG jest za FREE. Platny jest tylko dostep do serwera uzywajac ORYGINALNEGO softu GG.

PS. proponuje tym wszystkim super legalnym przeczytac pkt. 11 regulaminu GG

Może najpierw operator usług GG powinien zająć się stworzeniem i rozwojem komunikatora dostępnego na inne niż Windows platfromy systemowe. Poza tym nie łamię umowy bo nie instalowałem komunikatora GG. Takowy niestety nie istnieje na Mac OS X. Założenie konta odbywa się w inny sposób w którym regulamin wyszczególniony na stronie GG nie jest dostępny. Prawnie samo GG oferuje luki i chyba nie jest zbytnio zainteresowane biorąc pod uwagę ich regulamin legalnością całego przedsięwzięcia.
:cool:

#149 berko

berko
  • 1 285 postów

Napisano 20 marca 2009 - 10:42

Czy to GG działa w tle ? Czy trzeba miec to ciagle wlaczone ?

#150 odra27

odra27
  • 549 postów
  • SkądBerlin/Szczecin

Napisano 20 marca 2009 - 10:45

hahahaha "na biednych nie trafiło" i co dlatego należy im nie płacić za usługi, poczekam a ty wymyślisz płatną usługę online, poniesiesz koszty, zatrudnisz sztab ludzi, napiszesz soft. Zaczniesz zarabiać duże pieniądze, będziesz miał satysfakcje że się wybiłeś i nie musisz za bardzo się o nic martwić bo dobrze posmarowałeś i interes zaczyna się sam napędzać. I nagle wszyscy cię oleją, bo zamiast płacić tobie, będą mieć dostęp do twoich usług za darmo, wystarczy zmienić soft, bo po co mam mu płacić "na biednego nie trafiło".

Widząc, że używasz na codzień kmputerów Mac zastanawiam się w jaki sposób korzystasz z usług komunikatora GG? Nie wciskaj,że robisz to wyłącznie przez przeglądarkę www.;)

Krytykujesz i pienisz dookoła a nie rozumiesz o czym tu większość użytkowników pisze.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych