Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Oficjalny komunikator Tlen na Mac OS X

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
518 odpowiedzi w tym temacie

#126 klakier

klakier

The Man That Walks Alone

• 1 327 postów
  • SkądPiła, Poland

Napisano 14 marca 2009 - 15:32

Btw jesli ktos chce to nasz kolega z forum Psychopulse zrobil lepsza (moim zdaniem) do tlena :)
znajdziecie ja tutaj: ikonka komunikatora Tlen by =Psychopulse on deviantART

Dołączona grafika

btw do tematu moim skromnym zdaniem aplikacje ma pare wad kosmetycznych jak np stan opisowy dla wszystkich kont jest osobno dla karzdego ... moglby byc jeden dzwieki nie dzialaja oraz pare tam innych ale ogolnikowo od arium odszedlem bo mnie bledy polaczenia wkurzaly a urzywalem tlena poprzez crossover juz dobre pare miechow wiec przejscie na natywnego tlena dla mnie to wielkie wydarzenie :)

#127 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 14 marca 2009 - 16:26

Btw jesli ktos chce to nasz kolega z forum Psychopulse zrobil lepsza (moim zdaniem) do tlena :)
znajdziecie ja tutaj: ikonka komunikatora Tlen by =Psychopulse on deviantART

Dołączona grafika

btw do tematu moim skromnym zdaniem aplikacje ma pare wad kosmetycznych jak np stan opisowy dla wszystkich kont jest osobno dla karzdego ... moglby byc jeden dzwieki nie dzialaja oraz pare tam innych ale ogolnikowo od arium odszedlem bo mnie bledy polaczenia wkurzaly a urzywalem tlena poprzez crossover juz dobre pare miechow wiec przejscie na natywnego tlena dla mnie to wielkie wydarzenie :)

Moderator i pisze takie ortografy jak "karzdego", "urzywałem". Brawo! Szkoda, że nie widzisz u siebie błędów tylko w programach.

#128 naresh

naresh
  • 2 079 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 marca 2009 - 16:55

Mam tylko jedno malutkie pytanko. C`zy wszyscy mieli problem z logowaniem się przy starym (już istniejącym koncie) i czy rzeczywiście jedym remedium jest zakładanie nowego konta? Bo tego akurat chciałabym uniknąć i działać na starym koncie. Z gory dziękuje za wszelką pomoc

To zależy czy twoje konto było cały czas aktywne (logowałeś się na nie np. przez system pocztowy o2.pl albo pobierałeś poczte przez swojego ulubionego klienta pocztowego)

#129 sir_Lucas

sir_Lucas
  • 42 postów

Napisano 14 marca 2009 - 17:22

Ja to czekam na wsparcie Tlenu na PowerPC ale na 10.4 lub 10.5
Lekki offtopic:
Czekam również na MorphOS na Maki z PowerPC :D

Może niedługo pokaże się wersja MorphOS-a na Maca Mini. W planach też jest wersja na PowerBooka G4.

#130 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 marca 2009 - 18:50

Tyle że mnie to wcale nie złości. Po prostu dziwi mnie taka radość właściwie bez powodu (moim zdaniem program jest słaby).

Ja też nie muszę przyjmować punktu widzenia innych. Zwłaszcza tych, którzy zamiast zastanowić się, ile wart jest ten program, wpadają w euforię, bo jest wreszcie wersja na Maca.

Widocznie chcą mieć ten programik lub uważają, że komuś może się przydać. Całkiem zdrowe podejście, które Ty od razu zakwalifikowałeś jako grajdoł, zaściankowość itd. Nikt Cię wypowiedziami w tym wątku nie uraził, Ty natomiast uraziłeś wszystkich.

#131 skorpio

skorpio
  • 7 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 marca 2009 - 19:31

To zależy czy twoje konto było cały czas aktywne (logowałeś się na nie np. przez system pocztowy o2.pl albo pobierałeś poczte przez swojego ulubionego klienta pocztowego)

Wielkie dzięki! Owszem konto było aktywne, ale głównie dzięki poczcie. Samego komunikatora nie odpalałam może przez 3 m-ce, ale to chyba nie powinienbyć problem. Coś mi tu nie gra i nie bardzo mam pomysł jak to obejść, czyli co tu zrobić, żeby móc korzystać WRESZCIE z tlena. A konto mam owszem też przez parę lat, dlatego tak mnie ucieszyła informacja o Macowym Tlenie :)

---- Dodano 14-03-2009 o godzinie 22:31 ----
i jest! działa! wielkie dzięki jeszcze raz za pomoc :)

#132 fraDiavolo

fraDiavolo
  • 528 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 marca 2009 - 21:52

Napisz lepszy.

Gdybym umiał, to bym napisał. A ponieważ nie umiem, to po prostu nie używam.

A tak poważnie, nie uważasz drogi Kolego że to ważne, że w naszym kraju zaczyna się dostrzegać systemy niszowe? Że wreszcie powstają na nie wersje aplikacji znanych z Windows? Że kolejny argument przeciwko dobrej makowej alternatywie został pogrzebany? Że ktoś zasiadł do kodu i przeportował go na nasz niepopularny system, mimo że w Polsce OSX to margines? Postawiłbym temu komuś piwo jakbym mógł. A Ty, drogi i szanowny posiadaczu maka, pozwól innym cieszyć się tym faktem a nie zatruwaj atmosfery tego wątku swoimi "rzeczowymi deklaracjami prawdziwej wartości tego programu".

A ja mam to gdzieś. Jak będę potrzebował użyć programu, który jest tylko na Windows, to po prostu odpalę ten system. Dotyczy to też tlenu, który w wersji win bardziej mi się podoba. Mimo że używam Maca, to nie jestem do niego tak przywiązany, jak niektórzy.

Widocznie chcą mieć ten programik lub uważają, że komuś może się przydać. Całkiem zdrowe podejście, które Ty od razu zakwalifikowałeś jako grajdoł, zaściankowość itd. Nikt Cię wypowiedziami w tym wątku nie uraził, Ty natomiast uraziłeś wszystkich.

Mów za siebie, a nie za wszystkich. Bo w przeciwnym razie wypadasz śmiesznie: "Nazywam się Milion, bo za miliony kocham i cierpię katusze". :lol: :lol: :lol:

#133 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 15 marca 2009 - 02:09

Jaki port należy ustawić? Na domyślnym 5222 u mnie nie działa :(

5222 lub 5223. U mnie ruszyła na domyślnych ustawieniach.

Bardzo ważne jest wpisanie serwera bez http, slaszy itp. Po prostu gmail.com lub gazeta.pl
Poczta w gazeta.pl jest oparta na Gmaile a więć to także jest Jabber a nick@gazeta.pl jest także nikiem Jabbera.

Bezawaryjnie działa też serwer jabber.org, jednak trzeba zarejestrować konto nowe konto na jabber.org (ci, którzy takiego nie mają).

U mnie problemem są na razie jedynie kontakty gg. Tradycyjnie już nie mogę ich zaimportować.

#134 przemekf

przemekf
  • 1 308 postów
  • SkądŁódź

Napisano 15 marca 2009 - 12:07

Jaką nazwę dla serwera gtalk podajecie?
Powinno być talk.google.com na porcie 5222:
Obrazek 3.jpg | | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl
Niestety, przy takich ustawieniach wyrzuca komunikat:
Obrazek 2.jpg | | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl

#135 Hynta

Hynta
  • 357 postów
  • SkądToruń

Napisano 15 marca 2009 - 13:52

Ja jednak wrocilem do poczciwego Kadu.Zauwazylem ze jak ktos robi sie niedostepny to nadal pokazuje ze jest dostepny.Strasznie mnie to irytuje bo niewiem czy cos sie zacielo czy nie,a kiedy robie restart tlena to sie okazuje ze polowa osob na liscie ktora byla dostepna jest juz niedostepna.Poczekam az to bardziej udoskonala.

#136 sylweczek

sylweczek
  • 431 postów

Napisano 15 marca 2009 - 18:26

mimo wsztystko udzial Linuxa w polskim rynku jest wiekszy niz Mac OS X

Wątpliwe. Na świecie OS X używa 10x więcej ludzi niż linuksa. Czy możliwe, żeby u nas statystyki były aż tak odwrócone? Dodatkowo za OS X płaci się niebagatelne pieniądze, a więc siłą rzeczy jego użytkownicy maja więcej pieniędzy a więc tym bardziej powinni się cieszyć większym zainteresowaniem developerów niż użytkownicy linuksa.

#137 Plastik

Plastik
  • 539 postów
  • SkądŁódzkie

Napisano 15 marca 2009 - 20:31

Gdybym umiał, to bym napisał. A ponieważ nie umiem, to po prostu nie używam.

Kiepskie wytłumaczenie.

A ja mam to gdzieś. Jak będę potrzebował użyć programu, który jest tylko na Windows, to po prostu odpalę ten system. Dotyczy to też tlenu, który w wersji win bardziej mi się podoba. Mimo że używam Maca, to nie jestem do niego tak przywiązany, jak niektórzy.

Mów za siebie, a nie za wszystkich. Bo w przeciwnym razie wypadasz śmiesznie: "Nazywam się Milion, bo za miliony kocham i cierpię katusze". :lol: :lol: :lol:

Kolego, Twoje wypowiedzi w tym Temacie nawet nie otarły się o zasady dobrego smaku. Na szczęście nie są żadnym wzorem do naśladowania. Jeśli nie masz zamiaru dodać nic rzeczowego do dyskusji, to może po prostu sobie daruj? Wyładować można się na wiele sposobów, nie psuj dobrego rzeczowego wątku wpychaniem na siłę swojego zdania, w przypadku gdy Ciebie nie obchodzi zdanie innych.

Wątpliwe. Na świecie OS X używa 10x więcej ludzi niż linuksa. Czy możliwe, żeby u nas statystyki były aż tak odwrócone? Dodatkowo za OS X płaci się niebagatelne pieniądze, a więc siłą rzeczy jego użytkownicy maja więcej pieniędzy a więc tym bardziej powinni się cieszyć większym zainteresowaniem developerów niż użytkownicy linuksa.

Skąd posiadasz te dane ? Zauważ że Polska to biedny kraj w środku Europy, który wcale nie jest żadną technologiczną potęgą. Windows jest popularny bo jest dobrze znany i ludzie są do niego przekonani. Linux jest darmową alternatywą, używaną przez tych bardziej świadomych posiadaczy komputerów, którzy znają znaczenie słowa Open Source. Wiele jeszcze wody w Wiśle upłynie nim MAC OS X stanie się u nas tak popularny jak Linux, choć nie ukrywam, że chciałbym by był. Polska to nie USA, niestety. To, że na maki ukazał się natywny tlen, to dobry znak, i można się z tego tylko cieszyć. No chyba że myśli się kategoriami Kolegi fraDiavolo, wtedy "ma się to gdzieś".

#138 przemekf

przemekf
  • 1 308 postów
  • SkądŁódź

Napisano 15 marca 2009 - 21:06

Koledzy, Proponuję przenieść debatę na tematy nie związane bezpośrednio z Tlen Komunikatorem do działu Think Different...

#139 Plastik

Plastik
  • 539 postów
  • SkądŁódzkie

Napisano 15 marca 2009 - 21:15

Ok już się poprawiam i przepraszam za OT. Wasze zdrowie ;)

#140 lia

lia
  • 304 postów
  • SkądLublin, PL

Napisano 15 marca 2009 - 22:41

o, wreszcie ktoś dostrzegł nasz grajdołek…

Wybacz, ale od razu mi się skojarzyło: 'nadszedł moment kiedy musisz wziąć sprawy w swoje ręce i opuścić ciepły kurwidołek'...(Chłopaki nie płaczą)

A co do makowego tlena - również się cieszę, że jest, na Win używałam go namiętnie, bo to gg to jakaś porażka. Próbowałam przesyłanie plików - kolega mi wysłał i się wysłało (kolega z windowsa), w drugą stronę nie chciało, przynajmniej narazie.
Kontakty się wszelakie importowały, wszystko gra i buczy - jednak to wersja beta, poczekajmy zatem na stabilną i wtedy będziemy dyskutować ;D
A co do wyglądu, to również uważam, że Adium jest ładniejsze, zwłaszcza jak sobie je każdy ozdobił stylami rozmów, ikonkami docka itp., to teraz ciężko będzie przyzwyczaić się do tych szarości i prostoty. No, ale jak to wszystko będzie w miarę stabilnie działać, to jestem w stanie rzucić piękne Adium, na rzecz np. bezproblemowego przesyłania plików w obie strony i w obu komunikatorach (czyli tlen i włączony w nim gg).

#141 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 15 marca 2009 - 22:42

Zmień port na 5223. Chyba działa. Piszę 'chyba', bo wprawdzie żaden błąd nie wyskakuje, ale nie widzę żadnych kontaktów na liście :/

#142 terran

terran
  • 269 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 marca 2009 - 00:54

Ludzie nie cieszcie się, że wreszcie ktoś dostrzegł OSX, bo dostrzegł go okazjonalnie. Nowe GG i teraz Tlen są napisane w Qt i mało się różnią od Kadu. Portowanie w takim przypadku często sprowadza się do kompilowania na daną platformę.Qt jest dobre dla programistów, dla użytkowników już nie koniecznie. Zobaczcie na Skype, tak się powinno pisać komunikator, jeżeli adium przestanie się losowo zachowywać może mu kiedyś dorówna.

#143 orzels

orzels
  • 759 postów

Napisano 16 marca 2009 - 04:22

Nie rozumiem, skąd takie poruszenie tą betą.

Przypominają mi się czasy, gdy udzielałem się na forach linuksowych. Jakież tam panowało podniecenie, gdy jakaś poważniejsza firma dostrzegała ten niszowy OS i wydawała dedykowaną aplikację albo chociaż sterowniki… ;) To taka swoista prowincjonalna mentalność: o, wreszcie ktoś dostrzegł nasz grajdołek…

Przy takim podejsciu to sie ciesze nawet ze nie potrafisz pisac programow i nie jestes developerem jakiejs aplikacji.
Wracaj do Windows chlopie :)

#144 hexplor

hexplor
  • 13 postów

Napisano 16 marca 2009 - 09:51

Zmień port na 5223. Chyba działa. Piszę 'chyba', bo wprawdzie żaden błąd nie wyskakuje, ale nie widzę żadnych kontaktów na liście :/

Nie działa, na forum tlena, piszą że pracują nad tym aby zaczelo dzialac. To ze sie ikonka zaswieca to moze byc błąd. Kontakty zadne nie są pobierane, rozmowa równiez nie działa.

[url=http://ekipa.tlen.pl/forum/index.php?showtopic=11011&st=15#]Tlen Mac OS X 7.0.1.20 - Forum komunikatora Tlen.pl[/url]

#145 naresh

naresh
  • 2 079 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 marca 2009 - 10:04

FS#155 : XMPP: gmail. Błąd logowania.

http://www.ranking.p...Page&stat=21|OW

az tak odwrocone nie sa, co prawda jest to niewielka roznica, ale jednak jest :)

Ludzie nie cieszcie się, że wreszcie ktoś dostrzegł OSX, bo dostrzegł go okazjonalnie. Nowe GG i teraz Tlen są napisane w Qt i mało się różnią od Kadu. Portowanie w takim przypadku często sprowadza się do kompilowania na daną platformę.Qt jest dobre dla programistów, dla użytkowników już nie koniecznie.
Zobaczcie na Skype, tak się powinno pisać komunikator, jeżeli adium przestanie się losowo zachowywać może mu kiedyś dorówna.

Skype rowniez jest napisany w Qt, ma tylko tycke wiecej wstawek w objc

#146 terran

terran
  • 269 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 marca 2009 - 10:59

Skype rowniez jest napisany w Qt, ma tylko tycke wiecej wstawek w objc

Sampling process 4488 for 3 seconds with 1 millisecond of run time between samples
Sampling completed, processing symbols...
Analysis of sampling Skype (pid 4488) every 1 millisecond
Call graph:
    1056 Thread_2503
      1056 0x27b9
        1056 0x2892
          1056 0x30b3
            1056 0xea777
              1056 -[NSApplication run]
                1056 -[NSApplication nextEventMatchingMask:untilDate:inMode:dequeue:]
                  1056 _DPSNextEvent
                    1056 BlockUntilNextEventMatchingListInMode
                      1056 ReceiveNextEventCommon
                        1056 RunCurrentEventLoopInMode
                          1056 CFRunLoopRunInMode
                            1056 CFRunLoopRunSpecific
                              1054 mach_msg
                                1054 mach_msg_trap
                                  1054 mach_msg_trap
                              2 __NSFireTimer
                                2 -[NSUserDefaults(NSUserDefaults) synchronize]
                                  2 CFPreferencesAppSynchronize
                                    2 -[CFXPreferencesSearchListSource synchronize]
                                      2 -[CFXPreferencesPropertyListSource synchronize]
                                        1 +[CFXPreferencesPropertyListSource writePlist:toURL:withMode:owner:group:format:statInfo:]
                                          1 __CFBinaryPlistWriteToStream
                                            1 _flattenPlist
                                              1 _flattenPlist
                                                1 _flattenPlist
                                                  1 _flattenPlist
                                                    1 CFSetGetValue
                                                      1 __CFSetFindBuckets1b
                                                        1 __CFSetFindBuckets1b
                                        1 fsync$UNIX2003
                                          1 fsync$UNIX2003
    1056 Thread_2603
      1056 thread_start
        1056 _pthread_start
          1056 CAPThread::Entry(CAPThread*)
            1056 HALRunLoop::OwnThread(void*)
              1056 CFRunLoopRunInMode
                  1056 mach_msg
                    1056 mach_msg_trap
                      1056 mach_msg_trap
    1056 Thread_2703
      1056 thread_start
        1056 _pthread_start
          1056 CFURLCacheWorkerThread(void*)
            1056 CFRunLoopRunInMode
                1056 mach_msg
                  1056 mach_msg_trap
                    1056 mach_msg_trap
    1056 Thread_2803
      1056 thread_start
        1056 _pthread_start
          1056 __NSThread__main__
            1056 -[NSThread main]
              1056 0xfb070
                1056 +[NSThread sleepUntilDate:]
                  1056 __semwait_signal
                    1056 __semwait_signal
    1056 Thread_2903
      1056 pthread_cond_wait
        1056 _pthread_cond_wait
          1056 semaphore_wait_signal_trap
    1056 Thread_2a03
      1055 select$DARWIN_EXTSN$NOCANCEL
        1055 select$DARWIN_EXTSN$NOCANCEL
      1 getrusage
        1 getrusage
    1056 Thread_2b03
      1056 thread_start
        1056 _pthread_start
          1056 0x70c262
            1056 0x7852b2
              1056 0x784e54
                1056 0x7b81d7
                  1056 0x78499b
                    1056 0x70bf6a
                      1056 0x70b676
                        1056 pthread_cond_timedwait
                          1056 _pthread_cond_wait
                            1055 semaphore_timedwait_signal_trap
                              1055 semaphore_timedwait_signal_trap
                            1 _pthread_cond_wait
    1056 Thread_2c03
      1056 pthread_cond_wait
        1056 _pthread_cond_wait
    1056 Thread_2d03
      1056 pthread_cond_wait
        1056 _pthread_cond_wait
    1056 Thread_2e03
      1056 pthread_cond_wait
        1056 _pthread_cond_wait
    1056 Thread_2f03
      1056 pthread_cond_wait
        1056 _pthread_cond_wait
    1056 Thread_3003
      1056 thread_start
        1056 _pthread_start
          1056 glvmDoWork
            1056 pthread_cond_wait$UNIX2003
              1056 __semwait_signal
                1056 __semwait_signal
    1056 Thread_3103
      1056 thread_start
        1056 _pthread_start
          1056 __NSThread__main__
            1056 -[NSThread main]
              1056 -[NSUIHeartBeat _heartBeatThread:]
                1056 -[NSConditionLock lockWhenCondition:]
                  1056 -[NSConditionLock lockWhenCondition:beforeDate:]
                    1056 -[NSCondition waitUntilDate:]
                      1056 pthread_cond_timedwait_relative_np
                        1056 _pthread_cond_wait
                          1056 semaphore_timedwait_signal_trap
                            1056 semaphore_timedwait_signal_trap
    1056 Thread_3203
      1056 pthread_cond_wait
        1056 _pthread_cond_wait
    1056 Thread_3303
      1056 thread_start
        1056 _pthread_start
          1056 __NSThread__main__
            1056 -[NSThread main]
              1056 +[NSURLConnection(NSURLConnectionReallyInternal) _resourceLoadLoop:]
                1056 CFRunLoopRunInMode
                    1056 mach_msg
                      1056 mach_msg_trap
                        1056 mach_msg_trap
    1056 Thread_3403
      1056 thread_start
        1056 _pthread_start
          1056 select$DARWIN_EXTSN
            1056 select$DARWIN_EXTSN

Total number in stack (recursive counted multiple, when >=5):
        8       _pthread_cond_wait
        8       _pthread_start
        8       thread_start
        6       pthread_cond_wait
        6       semaphore_wait_signal_trap

Sort by top of stack, same collapsed (when >= 5):
        semaphore_wait_signal_trap        6336
        mach_msg_trap        4222
        __semwait_signal        2112
        semaphore_timedwait_signal_trap        2111
        select$DARWIN_EXTSN        1056
        select$DARWIN_EXTSN$NOCANCEL        1055
Sample analysis of process 4488 written to file /dev/stdout
Hmm nie widzę tu ani jednego wywołania Qt, we Frameworks też ani śladu Qt.

#147 fraDiavolo

fraDiavolo
  • 528 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 marca 2009 - 16:07

Kiepskie wytłumaczenie.

A co, twoim zdaniem każdy musi być programistą? A może trzeba być minimum inż. inf., żeby móc ocenić taką aplikację, jak Tlen? Wydaje mi się, że nie, bo one są jednak pisane dla ZU. Więc jako ZU mogę mieć swoje zdanie: makowa beta Tlenu jest kiepska i wolę nie mieć z nią nic wspólnego.

Kolego, Twoje wypowiedzi w tym Temacie nawet nie otarły się o zasady dobrego smaku. Na szczęście nie są żadnym wzorem do naśladowania. Jeśli nie masz zamiaru dodać nic rzeczowego do dyskusji, to może po prostu sobie daruj? Wyładować można się na wiele sposobów, nie psuj dobrego rzeczowego wątku wpychaniem na siłę swojego zdania, w przypadku gdy Ciebie nie obchodzi zdanie innych.

Wspaniały przykład wniesienia czegoś do tematu… :lol: :lol: :lol:

Przy takim podejsciu to sie ciesze nawet ze nie potrafisz pisac programow i nie jestes developerem jakiejs aplikacji. Wracaj do Windows chlopie :)

Daruj sobie takie komentarze. Wydaję swoje pieniądze, na co zechcę i używam, czego zechcę. Nic ci do tego.

#148 orzels

orzels
  • 759 postów

Napisano 16 marca 2009 - 22:38

Daruj sobie takie komentarze. Wydaję swoje pieniądze, na co zechcę i używam, czego zechcę. Nic ci do tego.

I vice versacze, chłopie :)
Serdeczności

#149 Plastik

Plastik
  • 539 postów
  • SkądŁódzkie

Napisano 17 marca 2009 - 00:06

Ok, proponuję na zgodę walnąć kielicha bo się zrobi pojedynek na słówka. Kolego fraDiavolo, masz prawo mieć własne zdanie ale ja mam prawo się z nim nie zgadzać. Nie sztuka to własne zdanie ogłaszać, sztuka to robić to w ten sposób by nikogo nie urazić. Jeśli ktokolwiek poczuł się urażony to wybaczcie. Sugeruję kontynuować wątek o komunikatorze. Tym razem już bez flejma.

#150 naresh

naresh
  • 2 079 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 marca 2009 - 16:35

Hmm nie widzę tu ani jednego wywołania Qt, we Frameworks też ani śladu Qt.[/QUOTE] To moze cos sie zmienilo, ale z tego co wiem linkuje statycznie do Qt, poza tym jak widac nie uzywa bezposrednio Cocoa, tylko Carbona, no i za duzo zajmuje jak na aplikacje napisana tylko w Cocoa (binarka Skype zajmuje ponad 24MB).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych