Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy jesteś za Hackintoshem na MyApple?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
702 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Czy jesteś za Hackintoshem na MyApple? (0 użytkowników oddało głos)

1. JESTEM ZA (318 głosów [52.74%] - Zobacz)

Procent z głosów: 52.74%

2. JESTEM PRZECIW (233 głosów [38.64%] - Zobacz)

Procent z głosów: 38.64%

3. NIE MAM ZDANIA (52 głosów [8.62%] - Zobacz)

Procent z głosów: 8.62%

Głosuj

#376 giku

giku
  • 250 postów

Napisano 01 marca 2009 - 12:48

Dla mnie jedno i drugie jest synonimem typowego polskiego (choć jak widać po skali zjawiska, nie tylko) kombinatorstwa i cwaniactwa.

Typowo onetowy komentarz, "typowy polski cwaniak" hahaha..
szanuj troche rodakow i siebie

#377 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 01 marca 2009 - 13:39

Okradasz kogoś tym jb?

Z raportu Dow Jones wynika, że Apple stracił już prawie 400 milionów dolarów na odblokowanych iPhonach.

#378 giku

giku
  • 250 postów

Napisano 01 marca 2009 - 13:43

Efekt polityki... Moze wytlumaczysz mi co znaczy "stracil", w ktorym miejscu ?

#379 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 01 marca 2009 - 13:48

@iro ale to dotyczylo sytuacji w ktorej iphone byl sprzedawany tylko w kilku krajach (5?) na swiecie. dzis jailbreak znaczy cos zupelnie innego - jest to w glownej mierze alternatywny kanal dystrybucji softu. trudno tez go w prosty sposob porownywac z osx86 - przeciez po jb uzywa sie softu apple na urzadzeniu apple a w przypadku hakintoszy jest inaczej. jedyny wspolny punkt to lamanie licencji ktore mozna oceniac roznie - dla jednych to nic takiego, dla innych to zagranie nie fair.

#380 Meo

Meo
  • 409 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 marca 2009 - 15:24

Nazwa forum wskazuje na to, że związane jest ono z tematyką jabłek. I tak powinno pozostać. I tak co drugi post w działach iPod i iPhone *najbardziej obleganych*, dotyczy Windozy. Jestem na NIE.

#381 nicomsw

nicomsw
  • 728 postów

Napisano 01 marca 2009 - 15:28

Cóż. Ja myślę, że część użytkowników Maków (Maków podkreślam nie hackintoshy) będzie poszukiwała prawdziwie makowego portalu. Myślę, że jeśli ktoś taki portal stworzy to będzie się cieszył dużą popularnością. Czego serdecznie życzę.

#382 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 01 marca 2009 - 15:33

@iro ale to dotyczylo sytuacji w ktorej iphone byl sprzedawany tylko w kilku krajach (5?) na swiecie. dzis jailbreak znaczy cos zupelnie innego - jest to w glownej mierze alternatywny kanal dystrybucji softu. trudno tez go w prosty sposob porownywac z osx86 - przeciez po jb uzywa sie softu apple na urzadzeniu apple a w przypadku hakintoszy jest inaczej. jedyny wspolny punkt to lamanie licencji ktore mozna oceniac roznie - dla jednych to nic takiego, dla innych to zagranie nie fair.

Było pytanie, więc odpowiedziałem.
Choć nie do końca zgadzam się z tym, że Apple traci.
To tylko teoretyczne rozważanie.
Tak samo jest z HackIntoshem.

Ja dałem już Apple kilka razy zarobić, ale już więcej nie chcę się dawać naciągać!

Po za tym jak inaczej nakłonić Apple, żeby bardziej starało się o klienta?
Wielu ludzi bardzo docenia ich system, a są tacy, co nie widzą już dla siebie alternatywy, bo OSX bardzo im przypadł do gustu.
Niestety Firma oprócz bardzo drogiego Maca Pro nie oferuje nic w miarę wydajnego i nowoczesnego nadającego się do pracy, czy gier (nie każdy lubi konsole).
Ludzie powtarzają, że nie fair jest instalowanie OSX na PC.
Ale przecież w nowych maczkach jest tego samego typu PeCet, co w dużo tańszych np Acerach!
Czy fair jest wyłudzenie pieniędzy od ludzi, za słabe komponenty, czy kiepskie matryce, albo zmuszanie do korzystania z niestandardowych rozwiązań, które być może nigdy się nie przyjmą?
Co zrobić, żeby Apple znowu kojarzyło się z wysoką jakością?
Wczoraj naprawiałem 13 miesięcznego iMaca.
Dziewczyna, która zapłaciła za niego 8000,- była zdziwiona, że tak krótko wytrzymał. Całe szczęście udało się go niedrogo naprawić.
Leżą mi dwa półtorej roczne białe macbooki. W oby dwóch siadły płyty główne!
Oczywiście TopCase mają popękane.
A co na to Apple?
Nic. Bo gwarancja się skończyła.
Na prawdę nie dziwcie się, że userzy kombinują. Wymieniają komponenty na lepsze. A czasem cały komp.

#383 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 01 marca 2009 - 15:43

cała prawda o apple Iro, jestem za tym żeby system macosx można było instalować na innych kompach nie tylko macach, zmusiło by to apple do tego żeby się bardziej starało o klienta, konkurencja nikomu by nie zaszkodziła, a na pewno użytkownikom końcowym

#384 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 marca 2009 - 16:06

@Iro:

Bardzo subiektywnie wystawiasz opinie (i takie z resztą Twoje święte prawo). Jeśli produkty Apple są w tej chwili kiepskiej jakości to nie wiem co powiesz o reszcie. Często mam kontakt z notebookami Toshiby, HP, Dell czy innymi Acerami. Stawiając obok nich MacBooka wydaje mi się jakbym postawił Mercedesa obok Skody. Niby też da się jechać ale nie tak wygodnie.

Stawiasz zarzuty ale takie same można postawić każdemu producentowi. Pękające obudowy to nic nowego. Mam w szafie popękaną Toshibę swojego czasu wartą tyle co MBP.

Gwarancja: jak się kończy to masz problem - norma. Wspomniana Toshiba jest już praktycznie wrakiem a ma dopiero trochę ponad 2 lata. Bateria trzyma może z 3 minuty, zawiasy mają taki luz, że czasami mam obawy czy mi matryca na ręce nie spadnie podczas pracy. Na dodatek trzeba bardzo delikatnie dotykać bo inaczej ekran znika. Co najlepsze sprzęt ten nigdy nie spadł, był zawsze bardzo zadbany. Na dodatek obudowa się rozłazi...:roll:

Mam również czarnego MacBooka. Sprzęt prawie 2 letni. Bateria trzyma 4-5 godzin, nic nie trzeszczy ani skrzypi, Zawiasy trzymają tak jak pierwszego dnia. Nie ma absolutnie żadnego pęknięcia, wszystkie szczeliny są równiutkie, nic nie odstaje. Był tańszy od tej Toshiby o jakieś 2 tysiące.

Dlaczego o tym piszę? Mam wrażenie, że wstąpiłeś na wojenną ścieżkę i nie zauważasz tego, że wszyscy producenci obecnie wciskają nam (przynajmniej w konsumenckim sprzędzie) szajs. Jednak w morzu tego szajsu Apple odstaje trochę lepszą jakością. Poza tym cały problem z gwarancją czy też jej nie respektowaniem leży po stronie naszego przecudownego VAD iSource, które żyje jeszcze chyba w głębokim komuniźmie. Jakoś w UK czy US nie ma problemu z wymianą pękniętego top case nawet rok po gwarancji.

Co do hackintoshy to nie dziwię się, że ich tak bronisz, w końcu każdy, również Apple, broni swoich dochodów :)

#385 fan

fan
  • 43 postów
  • Skądten swąd?

Napisano 01 marca 2009 - 16:34

Cóż. Ja myślę, że część użytkowników Maków (Maków podkreślam nie hackintoshy) będzie poszukiwała prawdziwie makowego portalu. Myślę, że jeśli ktoś taki portal stworzy to będzie się cieszył dużą popularnością.

Hmm.. Niestety nie sądzę - OSX ma 0,3% udziału w rynku w Polsce. Na takim portalu spotkałoby się kilkuset ortodoksów i tyle - a reszta czytających nie wiedziałaby w ogóle o czym rozmawiają. Nie byłoby nawet pewnie z czego utrzymać serwera i domeny.

Portal tylko o Apple i Makach? Nawet w USA taki nie istnieje chyba.. To o czymś świadczy.

Moim zdaniem temat Hacka powienien być umożliwiony - sam mam ochotę o tym pogadać - niekoniecznie chodzi o instrukcje itd, bo od tego to mogą być inne fora, ale o zwykla mozliwosc wypowiedzi. Uzywam Maka, ale jak dowiedzialem sie ze na netbooku Della za 400 USD, mozna zainstalowac OSX to kopara mi opadla. Tego mi brakuje - malego netbooka z OSX..

Apple nie zaoferuje malego netbooka - wiec niewidzialna reka rynku zadziala sama wypelniajac luke..

Aha zapomnialem dodac Mac=PC jesli chodzi o podzespoly. Pewnie niektorzy nie wiedza, ze niektore czesci do MacBookow sa na komponentach Acera.. Wiec cos takiego jak portal tylko o Makach to jakas efemeryda myslowa. Chyba ze beda tam newsy o tym, ze Mak ma podswietlana klawiature, a notebook nie od Apple jej nie ma - no i ze jest ladne aluminium i Fire Wire. Co tez juz sie zmienia..

#386 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 marca 2009 - 16:37

Ale czy nie ma możliwości dyskusji na temat hackintosha? Choćby newsy o Psystar, Pear PC. Od dawna można rozmawiać o hackintoshu. Nie dozwolone są tylko instrukcje, porady itp jak coś takiego postawić.

#387 fan

fan
  • 43 postów
  • Skądten swąd?

Napisano 01 marca 2009 - 16:47

Ech ale ciezko jest tak - ja bym np chcial dac linka do serwisu ktory zainstalowal OSX na Dellu, co sa fajne zdjecia itp. Ale jest tam tez instrukcja. I co mam teraz robic.. Po prostu tak sie nie da. Albo w jedna albo w druga. Moim zdaniem powinno byc tak, ze userzy moga sobie pisac, dawac na luzie linki a modzi powinni uprzejmie pisac, ze zapraszam na forum Os86, dawac link, ale nie karac za taki post usera i kasowac. Po prostu zebym sie nie bal ze dostane bana - ja chce tylko o tym pogadac. :) Po to jest forum dyskusyjne.

#388 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 01 marca 2009 - 19:48

ja ciągle nie rozumiem bronienia Apple jak świętej krowy. Lubię komputery, mam dwa, i co z tego? To nie sprawiło że nagle dostałem klapki na oczy i nie widzę, że ta firma przestała dbać o komputery. To sprawiło wręcz, że jest odwrotnie. Nie zazdroszczę ani temu kto kupił sobie MBP i dlatego jestem za Hamakiem, żeby mieć*jego wydajność, ani temu kto ma Haka bo wydał mniej niż ja kiedyś. To co widzę to ofertę Apple. Ofertę skromną, ofertę która ma dziury jak plaster sera. Która ma w zasadzie jeden "dorosły" komputer w swojej ofercie, reszta to laptopy, iMac też jest dla mnie laptopem, tylko że wielkim ekranem i na nóżce. A co z użytkownikami którzy mają*monitory, którym glossy nie opdowiada, którzy nie chcą mobilnych rozwiązań od Apple, którzy nie chcą drugiego dysku zewnętrznego a wcisnąć w obudowę, którzy widzą słabą jakość superdrive i najchętniej by się*go na drugi dzień pozbyli, ew. poczekali do jego szybkiej śmierci i bezproblemowo zmienili na inny. Wraz z przejściem na Intela obudziła się*pazerność Apple. Skoro nie ładują kasy w procesory PowerPC, nie rozwijają tego działu, a za te same pieniądze sprzedają tanie w produkcji i zakupie hurtowym Intele, to dlaczego nie doić*klienta bardziej? Ograniczyć mu wybór, przecież i tak i nie alterntatywy. Coś się*zepsuje to serwis, a serwis jest koszmarnie drogi, 5000PLN za samą matrycę w iMac'u? To przecież żart, za takie pieniądze można mieć lepszą....w postaci nowego ekranu. Nec'a albo Eizo. Zrozumcie wszyscy zatwardziali zwolennicy Appla, że monopol nie jest dobry. Zwłaszcza kiedy polityka Apple jest złą dla klienta końcowego. Kiedy oferta jest dziurawa i nic Apple nie robi. Kop w dupę dla Apple od "psystarów" jest jak najbardziej na miejscu. I całym sercem kibicuje Hakom, nie dlatego że chcę mieć haka. A dlatego że polityka Apple i oferta jest do bani. Będę za "psystary" ściskał kciuki aż mi posinieją, aż Apple wreszcie coś*zrobi dobrego dla użytkownika. Jak tak czytam niektóre posty to wydaje mi się że Jobs jest albo waszym krewnym, albo macie sporo udziałów w Apple że tak bronicie zysków obcej wam firmy, mając gdzieś jakość i ofertę jaką ta firma prezentuje w stosunku do cen jakich wymaga zakup ich urządzeń. Za to ganienie hakamaka i potępianie konkurencji płacicie Wy. Ja Intela nie mam i miał długo nie będe, ale Wy płacicie w postaci kurzu za szybą, w postaci pękniętej obudowy, w postaci beznadziejnego superdriva, w postaci fatalnej martycy TN w i tak drogim modelu, w postaci krzywych klawiszy, w postaci braku FireWire i tak dalej. To Wy za to płacicie biegając do serwisu, w trosce o świetne wyniki firmy...nazwałbym bym to nawet...ale daruje sobie.

#389 Marek - MvX

Marek - MvX
  • 49 postów
  • Skądplanet house

Napisano 03 marca 2009 - 04:40

w 100% popieram to co kolega wyżej napisał

#390 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 03 marca 2009 - 12:09

Tez sie zgadzam w 100%, trafiles w sedno , wieslawo:D

#391 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 marca 2009 - 20:27

Jakies wnioski po dyskusji?

#392 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 03 marca 2009 - 20:36

no fajnie było, i wogóle, bardzo mi się podobało, wreszcie jakaś dyskusja, oby takich więcej. Takie są moje wnioski ;) Jeżeli pytasz o sonde, to oddano 531 głosów, 50,4% na tak, 40,49% na nie, reszta niezdecydowana. Grupa raczej nie reprezentntatywna. Ale chyba dla włodarzy forum nie miały z tego płynąć wnioski, a chcieli poznać opinię. Jeżeli patrzeć na wyniki sondy to wszystko jasne, patrząc na dyskusje to raczej niekoniecznie ;)

#393 Simborek

Simborek
  • 1 272 postów
  • SkądZewsząd. Obywatel Świata.

Napisano 03 marca 2009 - 21:01

Jakies wnioski po dyskusji?

Może warto utworzyć subforum dla hackintosha?
Jakieś hackintosz.pl z oddzielną bazą userów?

Ta oddzielna baza userów przydałaby się także dla generacji iPhone ale na to już raczej za pózno...

Albo inaczej: dział na forum dla hackintosha dostępny po uiszczeniu opłaty abonamentowej. Byłby to swoisty haracz na rzecz forum w większości legalnych użytkowników MacOS'a, który z czasem mógłby zastąpić grupy Pro i Donator... ;)

W tym wypadku to samo możnaby zrobić z działem iPhone. ;)

#394 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 03 marca 2009 - 21:27

Ja uważam, że sonda pokazała, że na forum jest całkiem sporo użytkowników "OSX inaczej". Nie wiem, czy dobrym pomysłem było by tutaj rozmawiać o HackIntoshach. Może niech pozostanie to forum na temat Apple. Może jednak szanowna administracja nie będzie tylko lekceważyć odmiennych poglądów.

#395 lantiz

lantiz
  • 1 118 postów
  • SkądGdansk, Poland, Poland

Napisano 03 marca 2009 - 21:28

Może warto utworzyć subforum dla hackintosha?
Jakieś hackintosz.pl z oddzielną bazą userów?

Ta oddzielna baza userów przydałaby się także dla generacji iPhone ale na to już raczej za pózno...

Albo inaczej: dział na forum dla hackintosha dostępny po uiszczeniu opłaty abonamentowej. Byłby to swoisty haracz na rzecz forum w większości legalnych użytkowników MacOS'a, który z czasem mógłby zastąpić grupy Pro i Donator... ;)

W tym wypadku to samo możnaby zrobić z działem iPhone. ;)

To nie przejdzie, tak jak już powiedziano takich projektów już jest sporo i tam już jest pokaźna baza wiedzy na temat hakintosza. Jeśli chodzi o to płacenie za używanie forum to jakiś abstrakcja :P

#396 giku

giku
  • 250 postów

Napisano 03 marca 2009 - 22:23

odddzielna baza userow, ktorzy robia to samo, instaluja to samo, klikaja w to samo, od czasu do czasu patrzac na skrzynke wygladajaca INACZEJ buahahah

#397 trybul

trybul
  • 30 postów

Napisano 04 marca 2009 - 02:38

Jestem na tak bo ;D apple to nie tyle skrzyka co system! jak wam się nie podoba skrzynka to można ją gdzieś w niewidoczne miejsce wsadzić ;P (można kupić też taką samą jak w iMacu pro!) można używać takiej samej klawiatury co w macach! Ja mam hackintosha za tą samą cenę co macintosha z tym, że mam wypasiony 27` monitor della a do tego ładny ;P, najnowszego Phenomena x4 940, grafę GXA 295 najlepsza obecnie grafika na rynku!!8gb pamięci i to wszystko za cenę iMACa !! Po pierwsze mówię wam, że kupowanie komputera apple to jakieś nieporozumienie. Większość ludzi kupuje maca dla systemu no ale teraz można ten system wgrać na PC-ta który jest tańszy i bardziej wydajny. Jest jeszcze jeden argument dla którego kupuje się maca tj "jest ładny" zapewniam was , że monitor della 2709w 27` również jest ładny ;) a do tego można dołożyć klawiaturę z maca, a czy myszkę to nie wiem :) chyba też. Apple podcina sobie skrzydła na każdym kroku jeśli chodzi o komputery :) głupotą dzisiaj jest wydawanie 2x większej kasy na coś co jest mniej wydajne, bez obrazy ale to frajerstwo ;)

#398 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 04 marca 2009 - 09:12

oj Trybul, nie zaczynaj. Owszem można, ale Apple sobie tak zażyczyło i tyle. Bardziej denerwujące są JB na forum tips&trick i porady, które również łamią widzimisię Apple. Owszem Mac to PC. Mac to drogi PC czy ładny? De gustibus..., fakt że wyróżniający się. Jeżeli Mak'a utożsamiasz tylko z iMaciejem, to złoż mi proszę MacPro na Xeonach 2xQuadCore, za taką cenę. Nie chodzi o ładność a o bycie uczciwym. Część osób pracuje na nielegalnych Adobe, ja zamiast CS4 mam Design Collection, kiedyś mnie było stać tylko na Design Collection i chcąc być uczcuiwym i legalnym takiego kupiłem (ale w zasadzie starcza do dziś). Chodzi tylko o uczciwość. I polityka Apple mi się*nie podoba, oferta też nie, stosunek jakości i mocy do ceny również, ale to wcale nie sprawia że będe momentalnie przechodził na haka. Owszem kibicuje Psystarom, bo zwykły użyszkodnik niczego nie zrobi, ale wewnętrzna uczciwość (chociaż i tak kryształem nie jestem) nakazuje by decydować portfelem i w ten sposób dać oddczuć*co sądze o ofercie jaką ma Apple, daje odczuć co sądze o nowym Adobe etc. Wystarczy nie kupować. Nie podoba się coś to nie kupować, przymusu nie ma. Jeżeli Apple odczułoby na słupkach sprzedaży decyzję klientów, to to by ich najbardziej zmusiło do przemyśleń. A tak Ty używasz nielegalnego MacOs'a słupki udziału rynku MacOs'a rosną, Apple w nowej strategii marketingowej może się pochwalić że ich system ma x% udziału na rynku i rośnie, czy to hamaki czy ich sprzęt co za różnica, wrażenie pozostaje takie, że troszkę ponad przeciętny obywatel możę realnie zastanowić się na maciejem. Fajnie było przez te prawie 400 postów, ale dajmy już spokój tej rozmowie. Każdy okopał się ze swoją opinią i tak zostanie. Ale było bardzo przyjemnie :)

#399 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 04 marca 2009 - 09:23

Jestem na tak bo ;D apple to nie tyle skrzyka co system! jak wam się nie podoba skrzynka to można ją gdzieś w niewidoczne miejsce wsadzić ;P (można kupić też taką samą jak w iMacu pro!) można używać takiej samej klawiatury co w macach!
Ja mam hackintosha za tą samą cenę co macintosha z tym, że mam wypasiony 27` monitor della a do tego ładny ;P, najnowszego Phenomena x4 940, grafę GXA 295 najlepsza obecnie grafika na rynku!!8gb pamięci i to wszystko za cenę iMACa !! Po pierwsze mówię wam, że kupowanie komputera apple to jakieś nieporozumienie. Większość ludzi kupuje maca dla systemu no ale teraz można ten system wgrać na PC-ta który jest tańszy i bardziej wydajny. Jest jeszcze jeden argument dla którego kupuje się maca tj "jest ładny" zapewniam was , że monitor della 2709w 27` również jest ładny ;) a do tego można dołożyć klawiaturę z maca, a czy myszkę to nie wiem :) chyba też.
Apple podcina sobie skrzydła na każdym kroku jeśli chodzi o komputery :) głupotą dzisiaj jest wydawanie 2x większej kasy na coś co jest mniej wydajne, bez obrazy ale to frajerstwo ;)

Pierwszy post i tak z grubej rury wypaliłeś.
Ale niestety to wszystko prawda!
Od strony serwisu mogę dodać, że coraz częściej widzę zepsute maki miesiąc po skończeniu gwarancji.

#400 misioslaw

misioslaw
  • 1 595 postów
  • SkądTychy

Napisano 04 marca 2009 - 09:59

Od strony serwisu mogę dodać, że coraz częściej widzę zepsute maki miesiąc po skończeniu gwarancji.

To nie okres gwarancji, to przewidywany czas życia! ;-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych