Wybacz, ale w takim wypadku człowiek wzywa informatyka, który mu to wszystko w pół godziny skonfiguruje za grosze. Brak potrzeby konfiguracji maka jest zaletą - nie przeczę - ale stawianie akurat tego argumentu jako uzasadnienia kosmicznych cen sprzętu applowego jest... co najmniej śmieszne.Owszem kupisz- ale musisz się jeszcze z tym trochę "pobawić" żeby to wszystko normalnie działało... ja jestem już chyba na to po prostu za stary (a przynajmniej mam w życiu inne priorytety).
Czy jesteś za Hackintoshem na MyApple?
Napisano 26 lutego 2009 - 13:08
Napisano 26 lutego 2009 - 13:38
Widzisz... sam jestem informatykiem, ale czas który musiałbym poświęcić na to aby wszystko działało absolutnie poprawnie jest dla mnie na tyle cenny iż zdecydowanie bardziej wolę jednak zapłacić tę "kosmiczną" różnicę w cenie i mieć jednak białego MacBook'a, czy eMac'a, a w przyszłości zapewne także MacBook'a Air. Biorąc pod uwagę fakt, iż bardzo wielu ludzi robi podobnie- nie czuję się w tego typu myśleniu odosobniony.Wybacz, ale w takim wypadku człowiek wzywa informatyka, który mu to wszystko w pół godziny skonfiguruje za grosze. Brak potrzeby konfiguracji maka jest zaletą - nie przeczę - ale stawianie akurat tego argumentu jako uzasadnienia kosmicznych cen sprzętu applowego jest... co najmniej śmieszne.
Tak jak już napisałem- dla jednych są to faktyczne "oszczędności" (mierzalne finansowo) dla innych nie, bo nie wszystko w życiu da się zmierzyć miarą pieniądza (niezależnie od waluty). To trochę jak w żartobliwym powiedzeniu: "Niektóre kobiety są bezcenne... za wszystkie inne zapłacisz kartą MasterCard" Czasu nie da się przeliczyć na pieniądze.
Ja pewien rodzaj czasu, który uznałbym w tym przypadku za zmarnowany- wolę jednak przeznaczyć na sprawy związane z firmą, domem... a nawet jeśli nie przekłada się to na bezpośrednie wyniki finansowe w życiu zawodowym to i tak... wolę choćby pogłaskać kota. Każdy ma jednak zupełnie inne priorytety i dlatego też proponuję zamiast obrzucać się w tym temacie wzajemnie błotem (z powodu odmiennego zdania) proponuję najpierw spróbować zrozumieć tę drugą stronę. Myślę, że kiedy w moim życiu pojawi się kiedyś dziecko- ten opisywany przeze mnie czas który już teraz w wielu przypadkach uznaję za bezcenny, stanie się jeszcze bardziej wartościowy niż "oszczędność finansowa" względem potrzeby poświęcenia czemuś znacznie większej ilości czasu, by tę oszczędność osiągnąć.
Nie twierdzę, że postawienie MacOS X nie jest satysfakcjonujące (jeszcze raz pominę tutaj względy licencyjne itd. bo to temat na inną dyskusję) i że nie przynosi to "oszczędności finansowych", ale... kiedy w grę wchodzą takie argumenty jak "czas i wygoda" to cena jaką trzeba za tę wygodę zapłacić dla wielu ludzi nie ma tutaj absolutnie żadnego znaczenia. Postarajcie się to zrozumieć, że słowo "drogo" znaczy zupełnie co innego dla kogoś kto kupuje Fiata, a dla kogoś kto kupuje Mercedesa... nie mówiąc już o tych szczęśliwcach tego świata którzy jeżdzą Ferrari. Dla tych ludzi (i wielu innych, bo chciałem tu jedynie ukazać diametralny kontrast) argumenty związane z "oszczędnością" pieniędzy w tym przypadku zupełnie nie trafiają.
Z mojej strony to oczywiście koniec drążenia tematu- raz że powiedziałem tu już wszystko co miałem do powiedzenia, dwa że mam jeszcze znacznie ważniejsze zajęcia na dziś.
Napisano 26 lutego 2009 - 13:40
Napisano 26 lutego 2009 - 13:46
Postarajcie się to zrozumieć, że słowo "drogo" znaczy zupełnie co innego dla kogoś kto kupuje Fiata, a dla kogoś kto kupuje Mercedesa... nie mówiąc już o tych szczęśliwcach tego świata którzy jeżdzą Ferrari. Dla tych ludzi (i wielu innych, bo chciałem tu jedynie ukazać diametralny kontrast) argumenty związane z "oszczędnością" pieniędzy w tym przypadku zupełnie nie trafiają.
No wlasnie, ale Mercedes wypuszcza tylko 2 modele, jeden ma drewniane felgi, ktorych nie da sie odkrecic, a drugi bardzo zla szybe przednia i malo widze w czasie jazdy. Z drugiej strony, takie analogie do IT poprostu nie pasuja. Bo kto kupi Audi, pojdzie do garazu i zrobi z niego w 3 minuty Mercedesa ? Tu nie chcodzi o cene... ale o wybor, ja naprawde zaplacilbym 100$ wiecej zeby mi ktos w nowym mb alu dal normalna matryce... ale nikt mi takiego wyboru nie daje, wiec dlaczego nie kupic della i nie postawic na nim os x ?
Napisano 26 lutego 2009 - 16:29
Napisano 26 lutego 2009 - 17:10
Napisano 26 lutego 2009 - 19:46
Poziom to juz obnizaja uzytkownicy ipodow/iphonow, ktorzy zalewaja to forum, nie majacych pojecia o komputerach, oraz oprogramowaniu Apple.
..mysle podobnie,
telefony na swoja strone, pecety na swoja, a maki niech beda osobno...
Napisano 26 lutego 2009 - 19:51
..mysle podobnie,
telefony na swoja strone, pecety na swoja, a maki niech beda osobno...
odnosząc się do tego co piszecie z kolega, najgorsze jest, jak ktoś ma tylko iphone'a a próbuje robić eksperta w sprawach stricte macintoshowych
Napisano 26 lutego 2009 - 21:13
odnosząc się do tego co piszecie z kolega, najgorsze jest, jak ktoś ma tylko iphone'a a próbuje robić eksperta w sprawach stricte macintoshowych
i tacy sie podniecają*i kombinują*z instalowaniem mac os na swoich blaszakach ... dlatego taki wynik ankiety bo noobów na forum nie brakuje .
Napisano 26 lutego 2009 - 22:02
Napisano 26 lutego 2009 - 22:40
Jaki z tego morał, poco przepłacać skoro nie widać różnicy
Właśnie że widać* i miedzy innymi właśnie dlatego wole maca , innych powodów wymieniać nie będe bo juz 100 razy było to powtarzane ...
Napisano 26 lutego 2009 - 23:42
Napisano 27 lutego 2009 - 00:32
Właśnie że widać* i miedzy innymi właśnie dlatego wole maca , innych powodów wymieniać nie będe bo juz 100 razy było to powtarzane ...
Jasne że widać.
Przecież obudowa jest inna.
I nie ma jabłka.
Napisano 27 lutego 2009 - 01:27
Rozumiemy, Ty nie potrzebujesz systemu. Jesli chcesz nam teraz udowodnic, ze nie ma sensu kupowac Maka, bo nawet oprogramowanie nam wciskaja, to na prawde nie wiem, co ci odpowiedziec. Wydaje mi sie, ze ludzie ktorzy kupuja maka glownie ze wzgledu na roznice w oprogramowaniu
Czemu tak wywyższasz oprogramowanie, jakby to ono robiło różnicę kilku tysięcy pln. Cena Leo i iLife jest jasna i do tysiąca jej daleko nie mówiąc o wyjaśnieniu przepaści cenowej.
---- Dodano 27-02-2009 o godzinie 01:30 ----
Potrzebuje:
1. Dobrą, dużą matrycę LCD
2. Płytę, która obsłuży kilka dysków ATA/sATA.
3. Nie mogę już też obejść się bez eSATA.
4. No i wydajność, której nie mają wszystkie applowe wynalazki robione na laptopowych częściach.
Nie potrzebujesz Maka tylko PC i tyle. Dla każdego coś miłego - dlatego właśnie jest Apple, bo część ludzi chce ich kupować i cieszy się ich produktami.
Piszesz to tak jak facet który wyśmiewałby podpaski Always, a wychwalał zalety tamponów, bo nimi można krwawienie z nosa zatrzymać...
A co do wydajności. Kiedy notebookcheck testował 15,4" MBP Santa Rosa bodajże - nie istniał na rynku szybszy laptop. Ktoś inny - nie pamiętam jaka redakcja - po zrobieniu testów szybkości Visty orzekła, że MBP jest najwydajniejszym laptopem pod ten system...
Napisano 27 lutego 2009 - 01:41
Napisano 27 lutego 2009 - 01:53
Coś mi się wydaje że ankieta jest po to żeby była a nic z tego nie wynika i nie wyniknie. Code jasno już pisał co on o tym myśli tylko zadać trzeba sobie pytanie: Po co więc jest ta sonda? Żeby userzy mogli sobie pogadać? Chyba to jest jedyne wytłumaczenie.A tak swoją drogą, czy ta ankieta ma wpływ na decyzję Administracji MyApple o dopuszczeniu tego tematu na forum?
Napisano 27 lutego 2009 - 09:30
Napisano 27 lutego 2009 - 09:44
A co do wydajności. Kiedy notebookcheck testował 15,4" MBP Santa Rosa bodajże - nie istniał na rynku szybszy laptop. Ktoś inny - nie pamiętam jaka redakcja - po zrobieniu testów szybkości Visty orzekła, że MBP jest najwydajniejszym laptopem pod ten system...
Tak zgadza się. Jak na laptop, to jest wydajny.
Ale ja właśnie dlatego zrezygnowałem z laptopów, bo w porównaniu ze stacjonarnym mają mocy o wiele mniej. Po za tym, jak się go zaprzęga do ciężkiej pracy, to żegnaj ciszo!
Napisano 27 lutego 2009 - 09:53
Napisano 27 lutego 2009 - 10:10
zabawny jest lans na "nie mam zdania"
Napisano 27 lutego 2009 - 10:26
Napisano 27 lutego 2009 - 12:02
Napisano 27 lutego 2009 - 12:18
Żeby userzy mogli sobie pogadać?
przecież na tym polega idea forum! rozmawianie
Napisano 27 lutego 2009 - 12:28
Napisano 27 lutego 2009 - 12:48
Zgadzam się w 100% - instalujmy Maca tylko na dobrych PC, na syfnych szkoda zachoduAle jestem jak najbardziej przeciw instalacji Maca na syfnych PC (co za tym idzie na forum również nie)...
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych