Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Czy jeste艣 za Hackintoshem na MyApple?

• Zamkni臋ty Temat jest zamkni臋ty
702 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Czy jeste艣 za Hackintoshem na MyApple? (0 u偶ytkownik贸w odda艂o g艂os)

1. JESTEM ZA (318 g艂os贸w [52.74%] - Zobacz)

Procent z g艂os贸w: 52.74%

2. JESTEM PRZECIW (233 g艂os贸w [38.64%] - Zobacz)

Procent z g艂os贸w: 38.64%

3. NIE MAM ZDANIA (52 g艂os贸w [8.62%] - Zobacz)

Procent z g艂os贸w: 8.62%

G艂osuj

#26 N'Jorl

N'Jorl
  • 130 post贸w
  • Sk膮d27-400

Napisano 23 lutego 2009 - 10:59

n'Jorl: to jest z licencji EULA, w europie mo偶esz sobie j膮 wydrukowa膰 i p贸j艣膰 do WC i wykorzysta膰 do wiadomych cel贸w.

Na pewno?
http://prawo.vagla.p...p_kulczycki.pdf
Strona 35.
Je艣li EULA nadaje si臋 do WC, to mog臋 sobie robi膰 dziesi膮tki kopi oprogramowania i "rozdawa膰" krewnym i znajomym.

---- Dodano 23-02-2009 o godzinie 13:02 ----

J Czy je偶eli w EULA by艂oby napisane "po instalacji systemu w艂贸偶 p艂yt臋 w odbyt i zmia偶d偶 zwieraczem " to te偶 by艣cie to zrobili? - mowa tu oczywi艣cie do przeciwnik贸w. To tylko pic na wod臋 do straszenia ma艂ych dzieci.

Mo偶esz si臋 nie zgadza膰 z tre艣ci膮 licencji i zwr贸ci膰 produkt zamiast mia偶d偶y膰 zwieraczem.

#27 arsen

arsen
  • 798 post贸w
  • Sk膮dTychy, Poland

Napisano 23 lutego 2009 - 11:09

N'Jorl: Na pewno, vide hacintoshe legalne w UE. Oczywi艣cie mowa o oryginalnym no艣niku na jednym stanowisku pracy. Nie nam ocenia膰 co legalne a co nie, robi za nas to UE jak zauwa偶y艂 s艂usznie KuboX.

#28 N'Jorl

N'Jorl
  • 130 post贸w
  • Sk膮d27-400

Napisano 23 lutego 2009 - 11:13

N'Jorl: Na pewno, vide hacintoshe legalne w UE. Oczywi艣cie mowa o oryginalnym no艣niku na jednym stanowisku pracy. Nie nam ocenia膰 co legalne a co nie, robi za nas to UE jak zauwa偶y艂 s艂usznie KuboX.

Czy kto艣 potrafi poda膰 odpowiedni膮 dyrektyw臋 unijn膮, w kt贸rej jest napisane, 偶e na terenie WE nie obowi膮zuje licencja EULA?

#29 arsen

arsen
  • 798 post贸w
  • Sk膮dTychy, Poland

Napisano 23 lutego 2009 - 11:16

Odbijaj膮c w podobny spos贸b pi艂臋czk臋, To dlaczego w UE legalne jest sprzedawanie pecet贸w wraz z oryginalnym no艣nikiem i preinstalowanym OSX?

#30 Agher

Agher
  • 1聽304 post贸w

Napisano 23 lutego 2009 - 11:20

Czy kto艣 potrafi poda膰 odpowiedni膮 dyrektyw臋 unijn膮, w kt贸rej jest napisane, 偶e na terenie WE nie obowi膮zuje licencja EULA?

z tego co wiem, to po prostu w unijnym prawie nie ma zapisu, ze EULA ma jak膮kolwiek moc prawn膮 i 偶e powinna by膰 respektowana

#31 kaczy

kaczy
  • 307 post贸w

Napisano 23 lutego 2009 - 11:23

Odbijaj膮c w podobny spos贸b pi艂臋czk臋, To dlaczego w UE legalne jest sprzedawanie pecet贸w wraz z oryginalnym no艣nikiem i preinstalowanym OSX?

Jak ju偶 tak gramy w ping-pong'a to czy kto艣 mi mo偶e w takim razie powiedzie膰 JAKI (i dlaczego?) jest okres wa偶no艣ci gwarancji na produkty Apple'a na terenie UE- w tym w Polsce, skoro obowi膮zuje nas prawo UE (np. na iPod'a czy MacBook'a)?.

#32 sahib

sahib
  • 73 post贸w

Napisano 23 lutego 2009 - 11:27

Mo偶esz si臋 nie zgadza膰 z tre艣ci膮 licencji i zwr贸ci膰 produkt

Nie, nie mog臋, bo 偶aden sklep nie przyjmie zwrotu otwartego opakowania z oprogramowaniem.

#33 arsen

arsen
  • 798 post贸w
  • Sk膮dTychy, Poland

Napisano 23 lutego 2009 - 11:27

Kaczy: Gwarancja jest dobr膮 wol膮 producenta, w UE mo偶e wynosi膰 ona 1 rok (wi臋koszo艣膰 myli z r臋kojmi膮, ona jest wa偶na 2 lata)

#34 N'Jorl

N'Jorl
  • 130 post贸w
  • Sk膮d27-400

Napisano 23 lutego 2009 - 11:36

z tego co wiem, to po prostu w unijnym prawie nie ma zapisu, ze EULA ma jak膮kolwiek moc prawn膮 i 偶e powinna by膰 respektowana

Ale EULA to jest umowa*.

#35 biskup

biskup
  • 2聽479 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 23 lutego 2009 - 11:38

jestem zdecydowanie przeciw ( chocia偶 jailbreak te偶 m贸g艂by znikn膮膰 ;) )

#36 Agher

Agher
  • 1聽304 post贸w

Napisano 23 lutego 2009 - 11:45

Ale EULA to jest umowa*.

prawo jest raczej ponad umow膮, kto艣 to t艂umaczy艂 na forum na przyk艂adzie ilo艣ci dni jakie ma konsument na oddanie produktu do sklepu z powodu uszkodzenia mechanicznego kt贸re powsta艂o przed zakupem, a zosta艂o zauwazne juz po nim. I chocby w umowie widnia艂 zapis, ze po 3 dniach juz nie mozesz tego sprz臋tu oddac, to prawo mowi, ze masz na to xx dni i to jest warto艣膰 obowi膮zuj膮ca.

#37 jhartman

jhartman
  • 668 post贸w

Napisano 23 lutego 2009 - 11:47

Ciekawe - wi臋kszo艣膰 post贸w jest na NIE a tymczasem w ankiecie jest 51:55 - czyli prawie remis. Czy偶by syndrom wyborc贸w PiS / PO (niepotrzebne skre艣li膰 w zale偶no艣ci od przekona艅 politycznych) - kogo ze znajomych bym nie zapyta艂 to nikt si臋 nie przyznaje a jednak partia w wyborach dostaje -dziesi膮t procent poparcia :)

#38 sahib

sahib
  • 73 post贸w

Napisano 23 lutego 2009 - 11:48

Ale EULA to jest umowa*.

A przy zakupie zostaje ci ona przedstawiona i musisz si臋 pod ni膮 podpisa膰? Nie? W takim razie nie jest to umowa.

I chocby w umowie widnia艂 zapis, ze po 3 dniach juz nie mozesz tego sprz臋tu oddac, to prawo mowi, ze masz na to xx dni i to jest warto艣膰 obowi膮zuj膮ca.

P贸艂 roku jest na to, je艣li pami臋膰 mi dobrze s艂u偶y.

#39 wieslawo

wieslawo
  • 3聽698 post贸w
  • Sk膮dL-no/P-艅

Napisano 23 lutego 2009 - 11:55

niekoniecznie potrzebne s膮 dyskusje na temat czy ta p艂yta g艂贸wna + ta karta graficzna oraz co zmieni膰, ale czysto toerotyczne rozmowy dlaczego by nie?. Testy por贸wnawcze, np. sk艂adak za X vs. iMac za Y, etc. UELA to jest taka umowa jak z koziej... lubi臋 by膰 uczciwy i nie posiadam haka, jedak dla mnie jest to taka ob艂uda na forum 偶e a偶 艣ciska. Kupi艂e艣 iP za 2k, to spoko krakuj OsX'a wbrew woli Apple, naby艂e艣 Leo za 600PLN to sory ale to tylko licencja. 艁amanie i jednego i drugiego jest zabronione przez Apple. I nawet gdybym mia艂 dop艂aci膰 1400 r贸偶nicy to spoko godz臋 si臋 na MacOsX za 2000PLN BOX, skoro Apple ma takie dziury w ofercie 偶e brygada czo艂g贸w r贸wnolegle by przez ni膮 przejecha艂a.

#40 insekt

insekt
  • 362 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 23 lutego 2009 - 12:02

Ja jestem za. I bawi膮 mnie posty, 偶e "poziom forum spadnie" ze wzgl臋du na user贸w hakintosh贸w. Tak jakby艣my mieli samych 艣wi臋toszk贸w w艣r贸d macuser贸w. To jakiego kto komputera u偶ywa nie decyduje o tym czy potrafi si臋 zachowa膰 czy nie.

#41 Marcin_G

Marcin_G
  • 892 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dRumia

Napisano 23 lutego 2009 - 12:02

NIE. PS Czy nast臋pnym krokiem b臋dzie dzia艂 z linkami do nielegalnego oprogramowania na Maca?

#42 wlodaro

wlodaro
  • 40 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 23 lutego 2009 - 12:06

NIE

#43 podkowa

podkowa
  • 169 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 23 lutego 2009 - 12:08

Jestem zdecydowanie na NIE !!!! to samo tyczy iphona (jailbreak) nazwa myapple chyba sugeruje jakich produkt贸w ten serwis dotyczy.

#44 adi3124

adi3124
  • 531 post贸w
  • Sk膮dGdynia

Napisano 23 lutego 2009 - 12:11

Nie dla hackintosha i jailbreak!

#45 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2聽148 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 23 lutego 2009 - 12:15

Je艣li nie dla Hamaca to nie dla Jailbreak!!!!

#46 sthEn

sthEn
  • 318 post贸w
  • Sk膮dGdynia

Napisano 23 lutego 2009 - 12:16

Absolutnie przeciw.

#47 kaczy

kaczy
  • 307 post贸w

Napisano 23 lutego 2009 - 12:23

Jestem zdecydowanie na NIE !!!! to samo tyczy iphona (jailbreak) nazwa myapple chyba sugeruje jakich produkt贸w ten serwis dotyczy.

Ja r贸wnie偶 jestem zdecydowanie na NIE. Jest to serwis MyAPPLE, a wi臋c jak sama nazwa wskazuje dla u偶ytkownik贸w produkt贸w marki Apple.

W zgodzie z tym co napisa艂em- nie widz臋 na tym forum miejsca zar贸wno na tematy zwi膮zane z pomoc膮 w instalacji MacOS X na PC, ale tak偶e na tematy zwi膮zane z jailbreak'iem iPhone'a. Je艣li komu艣 polityka Apple'a nie odpowiada (w jakimkolwiek zakresie) nikt przecie偶 nie zmusza go do u偶ywania ich produkt贸w, ani do udzielania si臋 na tym w艂a艣nie konkretnym forum (skoro s膮 inne w sieci) .

Jest jednak jeszcze jeden problem... oczywi艣cie nie mo偶na udawa膰, i偶 problem hackintoshy zupe艂nie nie istnieje (st膮d niezrozumia艂y jest dla mnie brak wczorajszej informacji na temat s膮dowego sporu Psystar vs. Apple). Osobi艣cie chcia艂bym aby r贸wnie偶 takie informacje by艂y tutaj publikowane- nawet je艣li pewne rzeczy s膮 dla samego Apple'a "niewygodne".

#48 wzdrl

wzdrl
  • 18 post贸w

Napisano 23 lutego 2009 - 12:27

Ja jestem za. I to z paru powod贸w: Po pierwsze, zar贸wno w 艣wietle prawa europejskiego, jak i naszej krajowej legislacji, ani hackintosh ani jailbreak nie jest nielegalny. Po drugie, takie o艣wiadczenia ze strony apple, 偶e jailbreak jest wedlug nich nielegalny, nic nie znacz膮. Bo p贸ki co, dzi臋ki Bogu, to nie wielkie korporacje stanowi膮 prawo. Po trzecie, ograniczenia Apple razem z ich patentami nie maj膮 na celu dobra klient贸w, tylko dobro samej korporacji. Do tego s膮 uwsteczniaj膮ce. Po czwarte, EULA nie ma 偶adnej mocy prawnej, wi臋c wypraszam sobie obra藕liwe komentarze odnosz膮ce si臋 osob jailbreakuj膮cych iphony/ipody. Bo to, 偶e instaluj臋 sobie swirlyMMS albo jak膮kolwiek inn膮 aplikacj臋 nie znaczy od razu, 偶e mam ca艂e tysi膮ce 艣ci膮gni臋tych nielegalnie aplikacji z AppStore. Czy ja oskar偶am wszystkie osoby korzystaj膮ce z mp3, 偶e ich muzyka pochodzi z nielegalnego 藕r贸d艂a? I na koniec, drodzy forumowicze, nic wam do tego, co ja robi臋 z moj膮 w艂asno艣ci膮. Podobnie Apple nie ma tu nic do gadania.

#49 oswaldini

oswaldini
  • 185 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dKrak贸w, PL

Napisano 23 lutego 2009 - 12:36

Jestem na Tak ze wzgl臋du na to i偶 chcia艂bym sie pobawi膰 d艂u偶ej Mac OS X niz w iSpocie. D艂ugo my艣la艂em czy kupi膰 MacBook'a czy sporo ta艅szy a hardware'owo mo偶e nawet lepszy notebook. Nosz臋 sie z zamiarem przetestowania Mac OS X na PC pod k膮tem przesiadki na sprz臋t od Apple'a - nie lubi臋 kupowa膰 kota w worku i tyle. Co do powstania na myapple.pl dzia艂u o hackintoshu w zasadzie nie wiem czy na 100% bedzie to dobry pomys艂, skoro ju偶 istnieje masa innych stron z tym tematem. Napewno przyb臋dzie user贸w.

#50 podkowa

podkowa
  • 169 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 23 lutego 2009 - 12:38

Drogi forumowiczu jak napisa艂em "myapple" sugeruje i偶 dotyczy produkt贸w apple a hackintosh raczej nim nie jest.

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 0

0 u偶ytkownik贸w, 0 go艣ci, 0 anonimowych