Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zbiorka na Maka i billboard w Warszawie ;)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
120 odpowiedzi w tym temacie

#76 tomzel

tomzel
  • 35 postów

Napisano 25 sierpnia 2006 - 13:44

chłopak napisał jedną bardzo mądrą i ważna rzecz - "A niestety, żeby zarabiać trzeba w siebie inwestować." - szkoda, że się do niej nie stosuje...

#77 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 25 sierpnia 2006 - 13:54

No prosze juz 428,05 PLN co stanowi 10,7% kwoty docelowej, ktos wspominal ze na mighta moze uzbiera, a tu sie okazuje ze juz na lombarda ma :wink: dobrze mu idzie :D

Wczoraj ta kwota była stanem na 21 lipca, a dzisiaj jest na okres do 24 sierpnia.

#78 gregss

gregss
  • 48 postów
  • SkądWrocław/USA

Napisano 25 sierpnia 2006 - 22:24

uzbierana kaska Hej! Moźe zbyt mało czasu poświęciłem na poszukanie stanu jego konta, ale czy ktoś mógłby napisać ile juź uzbierał? 50% mojego pierwszego komputera (AMD K6 166, 2GB, bez CD-ROMu) dostałem od rodziców. Był to sprzęt bez monitora który teź dokupiłem sobie za swoją kase... Na mojego maczka pracowałem 1 tydzień (jestem w USA), ale na sam wyjazd, nauke języka zarobiłem sam w Polsce... więc dla chcącego nic trudnego!!!

#79 Hex

Hex
  • 2 660 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 25 sierpnia 2006 - 22:26

Jak wyżej 428PLN, nic się nie zmieniło
http://pomozmikupicl.../darczyncy.html

Aha, i, a żeby mu się nie udało :)

#80 MartensEleven

MartensEleven
  • 121 postów

Napisano 26 sierpnia 2006 - 11:55

Jeśli mu się nie uda to będzie miał kasę a bilbordu nie będzie musiał stawiać, więc może niech mu sie uda, to będzie musiał ten bilbord postawić i zobaczymy czy się wywiąrze ;p

#81 Krzysztof-n

Krzysztof-n
  • 109 postów

Napisano 10 października 2006 - 22:47

heh inicjatywa typu RZĄD: Wy za nami, a później może my za wami... A jak się nie uda (a się nie uda), to i tak zrobimy swoje... To jest bezczeszczenie chęci pomocy innych. Jak można napisać, że zastrzega sobie bla bla bla .... kase co wpłacili inni ?? I jak można z tak prymitywną inicjatywą wychodzić do ludzi ? Ogólnie czy sie jest studentem czy nie, czy sie jest po zawodówce czy po technikum, nie ważne. Statystyki podają 15 procent bezrobocia z czego 3 procent jest bez pracy bo nie potrafią lub nie chcą, reszta i tak zarabia na czarno bo Urząd Pracy płaci ZUS. Powiem wam tak, u mnie w pracy jest wakat od sierpnia, praca może jest ciężka bo to hurtownia budowlana, jeszcze rok temu szef mógł powiedzieć że ma 10 na moje miejsce, teraz nie ma nawet jednego... Teraz jeżeli tylko ktoś chce i nie jest jeleniem to zarobi na to co mu potrzeba. Może tak być, że ktoś ma rodzinę na utrzymaniu, ale ten gość raczej nie ma, więc jest typem, który łatwym (czytaj czyimś) kosztem chce sobie na coś nazbierać. Jeśli tak będziemy postępować to niedługo pojawi się post, że typ zbiera na piwo bo inaczej nie umie obsługiwać OSX... Jest powiedzenie, chyba z łaciny ale głowy za to nie dam: CHCĘ TO MOGĘ i mimo upływu lat tak jest do dzisiaj, ale krąży wśród ludzi jakiś dziwny stereotyp ( naoglądali sie zielonych drzwi czy czegoś innego ) że "CHCĘ TO MI DADZĄ" ... To jest uwłaczające wszelkiej formie inteligencji, powinno być "CHCĘ TO POTRAFIĘ" i niechodzi tu o zrobienie strony www, bo można robić www innym za pieniądze, to jest typu łańcuszek szczęścia na GG, jeden podaje drugiemu i tak się to kręci. Niestosowne a nawet negatywne jest to, że takie coś napisał MODERATOR, gdzie sama definicja moderatora mówi o bezstronności a tu była wyraźna mowa o kumplu... Niech ktoś wyjaśni co to za kumpel, niech sam sie wypowie o co mu chodzi bo czytając te posty mam wrażenie, że to jest tak jak się mówi u psychologa, a mianowicie: " Bo wie pan, mam koloege, który kocha sie w Kaśce " a tym kolegą jest sam zainteresowany. Ogólnie wg. mnie jest to ... hmm jak to nazwać ... " szukanie jeleni w terenie " Pod nocnym jest podobnie, jest tak: zgred: - Ziomek, brakuje nam na wino, masz dołożyć ? ja : - A ile wam potrzeba ? ( wino kosztuje 3,2 PLN ) zgred: - no brakuje nam 3 PLN ale butelke mamy ... I teraz trzeba się zastanowić co z tą butelką ... czy butelke ma na wymiane czy chce ją zdać. Idźmy dalej, jeśli ja mu nie dam 3PLN bo nie mam a dam mu 1,5PLN to następna osoba, która się nawinie usłyszy tą samę wersje " brakuje 3 PLN " i idąc dalej zgred zamiast uzbierać na wino, będzie miał na flache lub na 3 wina. Porównaniem jest to wino i MAC, jeśli zgredy nie dostaną odemnie na wino będą szukać dalej i tak jest z tym MAC trafi się jeleń to niech wpłaci, a jak nie wystarczy co wpłacił to znajdzie się następny jeleń... Ogólnie powinniśmy być przeciwni takim akcjom bo godzi to w podstawowe wartości, które obowiązują na tym forum i w życiu.

#82 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 października 2006 - 21:28

Ogólnie powinniśmy być przeciwni takim akcjom bo godzi to w podstawowe wartości, które obowiązują na tym forum i w życiu.

Hm, tu żeś przywalił strasznie, bo akurat to forum, a i często życie, pełne jest tego typu akcji.

Wiedza ma swoją wartość, bo wymaga czasu na naukę, a często też nakładów finansowych. Temu nie zaprzeczysz chyba.

A na tym forum pojawiają się osoby, które proszą o podzielenie się swoją wiedzą za...

Hm? Za darmo! Co najwyżej za dziękuję. Uważasz że to karygodne? Doprawdy!?

#83 Maslav

Maslav
  • 128 postów

Napisano 23 listopada 2006 - 01:18

A jednak się da, wystarczy (...) :wink:

http://chuddup.com/l...-etched-laptop/
http://chuddup.com/l...p/laptop-1.html

#84 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 23 listopada 2006 - 08:02

Ale to co innego :) I dziewczyna ładna :)

#85 clr

clr
  • 1 326 postów

Napisano 23 listopada 2006 - 17:23

ładna ładna ale także pomysłowa...i przyjamniej podała jasne reguły ;)

#86 maniacco

maniacco
  • 382 postów
  • SkądPiekary Śląskie

Napisano 23 listopada 2006 - 17:57

ŁałaŁiŁa ... ludzie o czym wy w ogole gadacie... jesli ktos mu dał aby 5 zł to jest dla mnie dziwny... sorry za ostre slowa... ale zauważcie swoje miasta... biedę która tam panuje... dużo pracuje z ludżmi... widze codziennie rodziny 4 osobowe które 5 zł mają na dzień przeżycia... chaleb... ćwiartka masla i jakiś pasztet w puszce... i to nie są alkoholicy... a tu jakiś KOLEŚ który naoglądał się naszych polityków i uważa że też może mu ludzie dadzą za darmo... bez sensu,... przed nim jeszcze cale życie... mój autorytet w programowaniu uczył się kodowania na amidze 1200 gdy wszyscy w okół mieli już pentiumy... nie miał kasy... z czasem już na tej amidze został... więc... moja opinia jest taka: chcesz mieć mac'a ?? kup go sobie ... poproś RODZICÓW... dziadka czy kogoś w tym stylu chcesz komuś pomóc ?? jest dużo okazji... ale nie wspieraj cwaniactwa.... bo to nie jest pomysłowość... pomysłowy by był gdyby zrobił 25 przyzwoitych stron internetowych i sprzedał by je za 1000 zł... on jest cwaniakiem... jeśli teraz będziemy takich wspierać miejmy na uwadze że kiedyś możemy ich TWARZE widzieć na plakatach wyborczych.....

#87 Monika_M

Monika_M
  • 858 postów
  • Skądz Banowana

Napisano 23 listopada 2006 - 19:59

Maniacco. Masz dużo racji. Z tym, ze mnie osobiście jest łatwiej (jak mogę) pomóc komuś, kto chce kupić wędkę, niż temu co chce kupić rybę. Nie jestem wstanie wykarmić wszystkich. Jeżeli namówisz, choć jedna z tych rodzin, o których wspomniałeś, aby zbierały na... nie wiem... Może miotłę z którą wynajmą się do sprzątania klatek schodowych, może na palnik laserowy sterowany numerycznie, bo maja na oku kontrakt na cięcię kwasówki, może łopatę może ... itd. to wiedz, że mogą na mnie liczyć w miare moich mozliwosci.
Pozdrawiam.
PS. Dostałam E-mail'em wersje nie ocenzurowaną. Nie było tak źle, choć autocenzutra się przydała. lepiej się czyta. A i tak emocjonalne podejście do zagadnienia jest bardzo wyraźnie zaznaczone w tym tekście.

#88 devilia

devilia
  • 1 872 postów
  • SkądDziałdowo, PL

Napisano 23 listopada 2006 - 20:03

mój autorytet w programowaniu uczył się kodowania na amidze 1200 gdy wszyscy w okół mieli już pentiumy...

Ja zaczynalem programowac na Amidze 500 w wieku 12 lat. Jestem lepszy? ;)

#89 Monika_M

Monika_M
  • 858 postów
  • Skądz Banowana

Napisano 23 listopada 2006 - 20:13

Mężczynę nie ocenia się po tym jak zaczyna, lecz jak kończy. - Leszek Miller - Były premier.:grin:

#90 devilia

devilia
  • 1 872 postów
  • SkądDziałdowo, PL

Napisano 23 listopada 2006 - 20:33

Mężczynę nie ocenia się po tym jak zaczyna, lecz jak kończy. - Leszek Miller - Były premier.:grin:

Aj swintucha ;)

#91 Monika_M

Monika_M
  • 858 postów
  • Skądz Banowana

Napisano 23 listopada 2006 - 21:16

Czy w naszym cyfrowym świecie jest miejsce na myślenie o działaniach analogowych? Fee ! O tym pomyslałeś? Cytowałam jedynie (już !!) klasyka.

#92 Digiface

Digiface
  • 595 postów
  • SkądDeutschland

Napisano 23 listopada 2006 - 21:21

Aj swintucha ;)

Jedno jest pewne , każdy kończy w piachu.

Leszek Miller chyba miał na myśli, że mu pomnik postawią.

Bo w takich warunkach się wychował i taka była tradycja w jego środowisku.
Czasy się niestety dla niego zmieniły.

Wiec należy mu życzyć żeby mu stanął mimo wszystko pomnik., najlepiej za życia co by mógł sobie na niego popatrzeć.

Czy ja przypadkiem też nie jestem świntuch ?

#93 devilia

devilia
  • 1 872 postów
  • SkądDziałdowo, PL

Napisano 23 listopada 2006 - 21:22

Czy w naszym cyfrowym świecie jest miejsce na myślenie o działaniach analogowych?

Zawsze fascynowaly mnie analogowe komputery pomimo, ze moj aelektroniczny mozg nie potrafi pojac zasady ich dzialania.

#94 Digiface

Digiface
  • 595 postów
  • SkądDeutschland

Napisano 23 listopada 2006 - 21:28

Czy w naszym cyfrowym świecie jest miejsce na myślenie o działaniach analogowych? Fee ! O tym pomyslałeś? Cytowałam jedynie (już !!) klasyka.

To wyszyło juz z mody !!

Teraz wszyscy się cyfrowo zaspokajają !!

Retro to underground i "snobiści".

#95 maniacco

maniacco
  • 382 postów
  • SkądPiekary Śląskie

Napisano 23 listopada 2006 - 21:39

niestety... on od drugiej klasy podstawówki siedział już na amidze 500... teraz ma 25 lat i wymiata troszke... troszke bardzo...

a co do koleżanki Moniki_M:
jasne miotłę możesz dać każdemu, ale prawda jest taka że jeśli ktoś ma choć trochę zapału do sprzątania, to zarobi sobie na tę miotłę... bo wie o co chodzi w życiu, a innym trzeba pomagać. niestety ale ja jestem zwolennikiem teorii że młodzież studiująca powinna troche dostać kopa i samemu spróbować powiąxać koniec z końcem...
ponadto... ja o macu marzyłem wiele... wiele lat zanim sobie pierwszego titanica kupiłem... zarabiałem na niego rozdając ulotki i kopiąc rowy w piekarach śląskich... jakieś dwie parszywe strony internetowe zrobiłem i dodałem troche oszczedności... to był chyba pierwszy tak poważny zakup w moim życiu... ale było warto, i bardzo wiele mnie to nauczyło... nie pochodzę z bogatej rodzinki...i do dziś mam blazy na rękach od łopaty... ale było pięknie... a pozatem... czy na starcie trzeba mnieć od razu macbooka ?? niech se kupi ibooka G3 czy coś takiego.

i jeszcze co do cenzury.
przepraszam wszystkich... na swoje usprawiedliwienie powiem tylko że rzeczywiście do sprawy podszedłem troche emocjonalnie, w dodatku w dziale THINK DIFFREND... co myślałem że pozwala na UWOLNIENIE MYŚLI, bez konieczności pzrebierania w słowach... aczkolwiek DEVILLA miał całkowitą rację ;)

#96 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 listopada 2006 - 22:05

ŁałaŁiŁa ... ludzie o czym wy w ogole gadacie... jesli ktos mu dał aby 5 zł to jest dla mnie dziwny...

Hm, a czy darmowe oprogramowanie lub pomoc udzielana na tym forum za darmo i bezinteresownie również Cię tak oburzają?
Bo czymże się różnie danie komuś pieniędzy, programu, tłumaczenia czy wiedzy? Niczym. W każdym z tych przypadków ktoś dzieli się z innym człowiekiem owocami własnej pracy. Czy będzie to program, jego tłumaczenie, pieniądze czy pomoc na łamach forum - ktoś ofiarowuje komuś innemu coś bezinteresownie. Czy to źle?

#97 devilia

devilia
  • 1 872 postów
  • SkądDziałdowo, PL

Napisano 23 listopada 2006 - 22:07

Heidi. Bardzo madre slowa. A dzieci musza sie jeszcze troche nauczyc.

#98 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 23 listopada 2006 - 22:18

Ale Heidi, czy udostępniając nam owoce swojej polonizacyjnej pracy, oczekujesz czegoś konkretnego ?

Nie sądzę

Łukasz Szyper natomiast oczekuje konkretów :

Wystarczy 800 osób wpłacajacych po 5 zł, 400 po 10 zł, 200 po 20 zł.

#99 maniacco

maniacco
  • 382 postów
  • SkądPiekary Śląskie

Napisano 23 listopada 2006 - 22:21

Hm, a czy darmowe oprogramowanie lub pomoc udzielana na tym forum za darmo i bezinteresownie również Cię tak oburzają?
Bo czymże się różnie danie komuś pieniędzy, programu, tłumaczenia czy wiedzy? Niczym. W każdym z tych przypadków ktoś dzieli się z innym człowiekiem owocami własnej pracy. Czy będzie to program, jego tłumaczenie, pieniądze czy pomoc na łamach forum - ktoś ofiarowuje komuś innemu coś bezinteresownie. Czy to źle?

nie. absolutnie, ale wydaje mi się że troche za daleko zabrnąłeś... bo ten wypadek zakwalifikuję nie do ZROBIENIA CZEGOŚ DLA KOGOŚ, tylko ZA KOGOŚ.
bezinteresowność a już na pewno OPEN SOURCE to dla mnei bardzo ważne tematy... ale zauważ że każdy program opensource POMAGA w zrobieniu czegoś. gro ludzi robi coś aby komuś było łatwiej zrobić bazę danych, postawić serwer i dbać o sieć, zrobić jakiś projekt graficzny...
... wydaje mi sie że za darmo jednak nikt nie zrobiłby tej strony, serwera, czy grafiki...
owszem ... mogę się mylić... jak Devilla sluszeni zauważył jestem jeszcze młody i muszę się wiele nauczyć (acz nazwanie mnie dzieckiem troche mnie ugryzło), ale ja się chcę tego wszystkiego nauczyć, a nie znaleść kogoś kto się za mnie będzie uczył...
pieniądze to już bardziej śliski temat... bo dać pieniądze jednostce, czy grupie - która pomoże jednostce to dla mnie duża różnica...

#100 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 23 listopada 2006 - 22:26

pieniądze to już bardziej śliski temat... bo dać pieniądze jednostce czy grupie, która pomoże jednostce to dla mnie duża różnica...

I z tym się zgodzę. Przecież zbieraliśmy pieniądze na nowy silnik forum. To jest właśnie przykład wspierania jakieś większej ideii. Nie robiliśmy tego dla siebie tylko właśnie dla innych.

A gdybym tak napisał że zbieram na nowego maczka i wystarczy żeby każdy z forumowiczów dał po złotówce? ;)

Dalibyście mi pieniądze?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych