OSX na PC żadnym problemem? Zamieszanie wokół klonów
Posted 17 December 2008 - 12:40

Posted 17 December 2008 - 13:13
A co do tego ze ktos kupuje legalnie OSX i instaluje go na PC to chyba te osoby co to pisza to same w to nie wierza ja uwazam ze go kradna a potem instaluja na PC, co i jedno i durgie jest sprzeczne z prawem autorskim ale jak widac wiekszosc ma to gleboko w dup... bo przeciez ich nie stac a tych co ciezko pracuja i zarabiaja zeby kupic sobie lepszy sprzet nazywaja szpanerami ale trudno to ich problem
best
M.
Wiesz, może i większość nie kupuje systemu tylko instaluje pirata z torrentów. Ale to nie upoważnia Cię do twierdzenia, że tak robią wszyscy. Ja kupiłem pudełkowego Leo (nie żadne up-to-date) właśnie po to, żeby zainstalować na pececie. W międzyczasie trochę mi się zmieniły priorytety i nie czuję teraz potrzeby wgryzania się w system więc wystarczy mi to co w podpisie. Ale kto wie co przyszłość pokaże.

A co do zgodności z prawem autorskim to wiesz.... licencje, EULA czy jak tam to zwał sobie a prawo sobie. I nikt tak naprawdę do tej pory nie stwierdził, że instalowanie OSX na PC jest nielegalne. Podobnie jak nikt nie stwierdził, że jest legalne

Posted 17 December 2008 - 14:04
ehh można temat wałkować w nieskończoność. Prawda jest taka że klony nie zaszkodzą pozycji Apple, a co więcej mogą przynieść użytkownikom tylko korzyści.
.....i wiedze na temat tego systemu bo niestety prawda jest okrutna ale jest tak ze użytkownik OSX na "klonie " jak to nazywacie znacznie przewyższa swoja wiedzą użykownika oryginalnego Maka

Czytając to forum mam wrażenie ze oryginał sie sypie bardziej od "klona" i to jest smutne
pozdrawiam
Posted 17 December 2008 - 14:08
pozwolę się nie zgodzić z Tobą Insider (nie po raz pierszy
) klony wykorzystują tą dziurę w ofercie Apple której Apple samo z siebie nie zapełnia.
Czyli luka w 5%. Wyglada na to, ze potencjalne zyski z "zapelniania luki" w tych 5% powalilyby Jobsa na kolana

Posted 17 December 2008 - 14:44
Czyli luka w 5%. Wyglada na to, ze potencjalne zyski z "zapelniania luki" w tych 5% powalilyby Jobsa na kolana
No właśnie niekoniecznie. Do tych 5% trzeba jeszcze doliczyć tych, którzy zupełnie zrezygnowali z Mac'a przez "dziurę" oraz tych, którzy wybrali mniejsze zło np. sprzedali monitor i kupili iMac'a, albo wybrali mniej wydajnego Mini.
Także uważam, że Mini powinien dostać lepszą konfigurację, przykładowo karta graficzna jest na poziomie tej z MacBook'a White w starszym wydaniu czyli nawet nie X3100 tylko GMA950, a to tylko laptop!
Posted 17 December 2008 - 14:59
Szanowny Kolega raczy nie generalizowac.....i wiedze na temat tego systemu bo niestety prawda jest okrutna ale jest tak ze użytkownik OSX na "klonie " jak to nazywacie znacznie przewyższa swoja wiedzą użykownika oryginalnego Maka

Tak sie zastanawialem ostatnio nad tym ile OS X musialby kosztowac, gdyby mial byc przeznaczony do instalacji na dowolnym sprzecie... $129.00 to troche malo, jak za system tego kalibru. Podobnie z iLife'm (pokazcie mi taki pakiet na Windows!) tudziez iWork. Do tego dochodzi fakt, ze Apple przestaloby dystrybuowac np. Xcode'a za darmo. I ADC tez pewnie wymagaloby platnej rejestracji... Apple musialoby zmienic strategie software'owa, co albo zaowocowaloby zwiekszeniem cen ich oprogramowania albo akcjami w rodzaju "iWork Home", od zwyklej wersji rozniacy sie zakazem korzsystania zen w celach komercyjnych. Wtedy dopiero podnioslyby sie glosy, ze "Apple to drugi Majkrosoft!", "o co w ogole chodzi?!", "dlaczego OS X kosztuje $300?!" etc. Chcecie tego?
BTW. Ciekawe, ze nikt jeszcze nie zaskarzyl licencji Home/Edu zabraniajacych korzystania z oprogramowania w pracy. "Przeciez to moja sprawa co robie z programem, jak juz go kupilem", no nie?
Posted 17 December 2008 - 15:23
Posted 17 December 2008 - 15:32
Jak to nie traci? Kazdy producent software'u traci na pirackich kopiach. Dlaczego? Ano dlatego, ze ludzie, ktorzy uzywaja tego oprogramowania za nie nie zaplacili. Na tej samej zasadzie traca wydawcy ksiazek, ktore ludzie sobie pozyczaja - bo ja zamiast kupic ksiazke w ksiegarni pozycze ja od mojego kumpla, przeczytam i oddam. Nie kupilem ksiazki, ale ja przeczytalem. Uzytkownicy Hackintoszy (w przewazajacej wiekszosci) czy innego pirackiego software'u nie zaplacili za oprogramowanie, ale go uzywaja.Mówienie o tym że Apple bardzo traci jest tak samo demagogiczne jak liczenie każdej pirackiej kopii jako straty firmy. Podczas gdy tak naprwdę nie ma to takiej przekładni że jak ktoś ma piracką wersję*to by na pewno ją kupił.
EDIT.
Wyobraz sobie, ze nagle wszyscy przestajemy kupowac Fotoszopa i uzywamy piratow. Tak wszyscy-wszyscy. Na calym Swiecie. Jakim cudem firmie sie zwroci inwestycja?
Oprogramowanie komercyjne i sprzet komputerowy to biznes, a nie PCK. To ma sie zwrocic i zarobic.
Posted 17 December 2008 - 15:38
Są osoby które w życiu nie kupią*Appla bo wolą zrobić to sobie same, i liczenie że Apple na nich traci jest bez sensu. Bo one nie mają*MacOsX'a dlatego że Mac jest drogi tylko dlatego że taki uprawiają sport.
Krotko mowiac optujesz , by Apple wypuscilo pudelkowa wersje OS X dla tych, ktorzy, jak to sam napisales, nawet jej nie kupia. Jednoczesnie zas zapewniasz, ze Apple sie to bedzie oplacalo

Posted 17 December 2008 - 18:22
Krotko mowiac optujesz , by Apple wypuscilo pudelkowa wersje OS X dla tych, ktorzy, jak to sam napisales, nawet jej nie kupia. Jednoczesnie zas zapewniasz, ze Apple sie to bedzie oplacalo
:roll:
Dlaczego mają nie kupić?
Jak bawiłem się sam z OSX kupiłem pierwszego Leo.
Teraz córcia też chce coś takiego, więc kupiłem Family Pack.
Apple już kilka razy na mnie zarobiło, a już nie będę wspominał, że ja na ich kompie wtopiłem.
Nie wiem, kto więcej zarobił na mnie M$ (3x XP prof) czy Apple.
W każdym razie na pewno nie stracili.
Posted 17 December 2008 - 18:38

Posted 17 December 2008 - 18:39
Posted 17 December 2008 - 18:48
Dlaczego mają nie kupić?
Bo ci, ktorzy kupia stanowia margines. I, co pisalismy juz wyzej, nawet jesli wszyscy nabywcy komputerow z logo Apple przeniosa sie na blache z pudelkowym os x, to firma sie nie utrzyma. Plus nie wyobrazam sobie wsparcia Apple dla blaszakow z postawionym os x i , dajmy na to , Final Cutem.
---- Dodano 17-12-2008 o godzinie 20:52 ----
Ale bede sie smial, jak windows 7 wymiecie wszystko inne. :cool: A bylem na konferencji i wiem co mowie...
Kibicuje Microsoftowi bo zdrowa konkurencja jest dobra dla konsumenta.
Posted 17 December 2008 - 23:31
Bo ci, ktorzy kupia stanowia margines. I, co pisalismy juz wyzej, nawet jesli wszyscy nabywcy komputerow z logo Apple przeniosa sie na blache z pudelkowym os x, to firma sie nie utrzyma. Plus nie wyobrazam sobie wsparcia Apple dla blaszakow z postawionym os x i , dajmy na to , Final Cutem...
Widziałem całe mnóstwo PC pracujących z OSX na FCP2, Logic 7, 8 czy CS3.
Chodzi to o niebo lepiej niż na iMacu, czy PowerMacu.
Zresztą każdemu mówie, spróbuj i miej własne zdanie.
Wystarczy, że Apple dopracowuje system na swoje platformy, bo to już to samo co u innych.
... bede sie smial, jak windows 7 wymiecie wszystko inne. :cool: A bylem na konferencji i wiem co mowie...
Potwierdzam.
Testowałem i jestem pod wielkim wrażeniem.
Chyba pierwszy raz od wielu wielu lat odniosłem dobre wrażenie po testach czegoś z stajni M$.
Posted 18 December 2008 - 09:11
Posted 18 December 2008 - 10:21
Posted 18 December 2008 - 10:23
"O niebo lepiej" to chyba taki demagogiczny eufemizm, prawda? ;)1) Nie zlicze godzin spedzonych przy FC od czasow wczesnej Pantery na roznego rodzaju modelach PM G4, G5, iMacach, PB G4 a pozniej MBP i MP. Cale lata ogladam stabilna, responsywna platforme, czesto obciazana na wiele godzin wymagajacymi zadaniami( zwiechy nie widzialem nigdy). Szybka bo spelniajaca od laty wymagania rynku. Nie umiem ocenic czy na innym sprzecie byloby szybciej bo... bardzo czesto komputer jest tak szybki jak szybka jest glowa siedzacego przed nim czlowieka. A tego sie juz w gigaherzach nie mierzy.
2) "O niebo lepiej" bo piracko, tak?

Posted 18 December 2008 - 10:24
Posted 18 December 2008 - 10:25
Windows 7...
Potwierdzam.
Testowałem i jestem pod wielkim wrażeniem.
Chyba pierwszy raz od wielu wielu lat odniosłem dobre wrażenie po testach czegoś z stajni M$.
A widzisz... Oj bedzie sie dzialo... Oj bedzie... :-D :-D
Ludzie przesiadaja sie na OSX, bo mowia ze musza.... Jasne, jasne... musze to ja do toalety..

Co wiecej... wezcie przyklad xboxa... Ja wole xboxa 360 niz ps3, dlaczego? Bo jest po prostu lepsze w mojej opinii. Japonia tez wybrala xboxa... Jak microsoft chce to potrafi...
To samo bedzie z zunephone - o ile powstanie, a mysle ze powstanie... :grin:
... no i to samo bedzie z windows 7... na bank... Wiele osob z kregow maca, linuxa testowalo ostatnio build nowego wina i wiekszosc mowi ze jest zachwycona... Jezli dodatkowo microsoft zainwestuje swoje miliardy w zintegrowany wypasiony niezniszczalny system antywirusowy to mamy zwyciezce... 8-)
Posted 18 December 2008 - 10:27
...
Wieslawo, wybacz, gadasz glupoty. Moze wyobraz sobie sytuacje, ze upiekles 1000 bochenkow chleba, zabrano Ci z piekarni 800, zostawiono Ci 200. Poniewaz 800 zostalo ukradzione, zawyzyles cene tych 200 by choc troche zrekompensowac sobie straty. Jedyne co Ci zostalo, to satysfakcja, ze upiekles dobry chleb. 1000 zoladkow nie moze sie mylic. Oczywiscie glosisz z przekonaniem, ze zadnych strat nie poniosles

Posted 18 December 2008 - 10:28
6,
naprawdę teraz widać jak użytkownicy albo totalnie nie rozumieją pojęcia własności intelektualnej, praw autorskich i umowy licencyjnej, albo wybrali świadomie działanie negujące te pojecia.
Również widzę, że ludzie zarabiający produkcją mediów posługują się czarnorynkowymi narzędziami na skalę przemysłową.
I wiekszość uważa, że to jest ok, a uczciwi użytkownicy na drzewo...
A ja widze, ze w tym swiecie juz nic nie trzyma sie regul... Brak wlasnosci intelektualnej, brak praw czlowieka, brak wiary... mozna tak w nieskonczonosc...
... 2012... to musi byc koniec....

Posted 18 December 2008 - 10:30
No wlaśnie nie, nicomsw. To wynika z wpisu :Jeśli ktoś zarabia na tym co robi, to wie, że narzędzia się zwracają.
Myślisz, że ludzie pozamawiali u kolegi krakowane ZESTAWY komp/soft dla zabawy ?
Nie winię iro bo gdzie popyt tam musi pojawić się podaż.
Posted 18 December 2008 - 10:34
Myślisz, że ludzie pozamawiali u kolegi krakowane ZESTAWY komp/soft dla zabawy ?
Nie winię iro bo gdzie popyt tam musi pojawić się podaż.
Ok, miałem na myśli tych, którzy są uczciwi i nie szkoda im kasy, żeby zainwestować w sprzęt który się zwróci.
Posted 18 December 2008 - 10:36
Ok, miałem na myśli tych, którzy są uczciwi i nie szkoda im kasy, żeby zainwestować w sprzęt który się zwróci.
Tacy na tym forum niedlugo zostana zakrzyczani ;(
Posted 18 December 2008 - 10:37

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users