Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

OSX na PC żadnym problemem? Zamieszanie wokół klonów

• Please log in to reply
275 replies to this topic

#151 BilboBaggins

BilboBaggins
  • 398 posts
  • SkądWrocław

Posted 16 December 2008 - 08:00

Madrze prawisz lecz nie do konca sie zgadzam... OS X to nie tylko design i logo... to system operacyjny z wsparciem dla profesionalnych narzedzi, na BSD Photoshopa nie odpalisz (powod dla ktorego odrzucilem linuxa)

Na Windows odpalisz Fotoszope. A Windows na PC jest legalny.

Kolejna sprawa intuicyjny interface i ciekawe rozwiazania, jesli mowimy o komputerach ktore produkuje apple na chwile obecna, to po prostu sa zwykle blaszaki... pokazuja pazur jesli postawimy na nich owy system. Ale jesli ten sam system postawimy na PC to uzyskamy ten sam efekt.

A zastanowiles sie kiedys ile procent ceny Maka jest pompowane w R&D poswiecone OS X? Dlaczego OS X w sklepie kosztuje 500 zl? Bo Apple czesc wydatkow na rozwoj systemu rekompensuje sprzetem.

#152 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 16 December 2008 - 09:19

A zastanowiles sie kiedys ile procent ceny Maka jest pompowane w R&D poswiecone OS X? Dlaczego OS X w sklepie kosztuje 500 zl? Bo Apple czesc wydatkow na rozwoj systemu rekompensuje sprzetem.

OK
Tylko dlaczego takim słabym!
Ja rozumie koszty.
Mają teraz tyle kasy z empetrójek, że tu powinni sobie równoważyć, a nie oszukiwać na sprzęcie w maczkach.
Jakoś potrafili zrobić Maca Pro, który powiedzmy, że wart jest swojej ceny.
Dla ludzi, co korzystają z internetu, czy aplikacji biurowych, nie jest istotne czy komputer ma FireWire, czy E-SATA. Ważne, żeby nie było wirusów.
Ale dla kogoś, co na tym pracuje, brak komfortowych szybkich interfejsów, doprowadza do stanu wrzenia!
Obecnie widać, że Apple idzie w masówkę, kompletnie ignorując starych, przywiązanych do firmy użytkowników.

#153 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 16 December 2008 - 09:44

Ale dla kogoś, co na tym pracuje, brak komfortowych szybkich interfejsów, doprowadza do stanu wrzenia!

Nie wiem jak inni ale tych artystow , ktorych znam frustruje np. niemoc tworcza lub skopany pomysl, a nie komputer. ;)

Nie chce dodawac, ze widzialem juz filmy w kinie zrobione m.in. za pomoca Macbooka ( o iBooku g4 nie wspomne).

Od pewnego czasu widze na tym forum tylko frustratow sprzetowych. W sumie to niech kazdy zyje czym sobie chce, ale mam poczucie, ze pojawila sie tu pewna frakcja, ktora z uporem godnym znacznie lepszej sprawy wmawia makjuzerom, ze na ich sprzecie nie da sie pracowac, nic nie mozna zrobic, ze w ogole wszystko powinno byc inaczej. Wszystko pod choragwia rzekomych: racjonalizmu i zdrowego rozsadku. Wiesz co , Iro? Lubie Cie ale jesli ktos wywiesza choragiew jedynej slusznej prawdy, to mam ochote kopnac go w pupe :) Doskonale Cie rozumiem, ze masz prawo byc wsciekly z powodu padnietego iMaca. Chodzilbym tak samo zly i rozgoryczony. Prosze, nie wmawiaj mi jednak, ze jako czlowieka pracujacego na Makach, frustruje mnie szybkosc interfejsu, bo... tak nie jest. Nawet nie wiem jaki mam interfejs ( jesli masz na mysli inny niz interfejs niz ten uzytkownika ). Wiem natomiast, ze uzyskuje na komputerze efet, o ktory mi chodzi, a efekty mojej pracy maja sie dobrze.

#154 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 16 December 2008 - 10:32

Nie wiem jak inni ale tych artystow , ktorych znam frustruje np. niemoc tworcza lub skopany pomysl, a nie komputer. ;)

Nie chce dodawac, ze widzialem juz filmy w kinie zrobione m.in. za pomoca Macbooka ( o iBooku g4 nie wspomne).

Od pewnego czasu widze na tym forum tylko frustratow sprzetowych. W sumie to niech kazdy zyje czym sobie chce, ale mam poczucie, ze pojawila sie tu pewna frakcja, ktora z uporem godnym znacznie lepszej sprawy wmawia makjuzerom, ze na ich sprzecie nie da sie pracowac, nic nie mozna zrobic, ze w ogole wszystko powinno byc inaczej. Wszystko pod choragwia rzekomych: racjonalizmu i zdrowego rozsadku. Wiesz co , Iro? Lubie Cie ale jesli ktos wywiesza choragiew jedynej slusznej prawdy, to mam ochote kopnac go w pupe :) Doskonale Cie rozumiem, ze masz prawo byc wsciekly z powodu padnietego iMaca. Chodzilbym tak samo zly i rozgoryczony. Prosze, nie wmawiaj mi jednak, ze jako czlowieka pracujacego na Makach, frustruje mnie szybkosc interfejsu, bo... tak nie jest. Nawet nie wiem jaki mam interfejs ( jesli masz na mysli inny niz interfejs niz ten uzytkownika ). Wiem natomiast, ze uzyskuje na komputerze efet, o ktory mi chodzi, a efekty mojej pracy maja sie dobrze.

W pełni szanuję tych, co z makówek są zadowoleni.
Wiem, że istnieją tacy, którym wystarcza, to co podsuwa im Apple.
Ale nie wszyscy są też frustratami.
Znam gościa, co od lat ma najlepszy sprzęt na Śląsku, a żadnej płyty nie wydał.
Co do frakcji, o której wspominasz, to ich protest nie wynika z tego, że mają lepszy, czy gorszy sprzęt.
Raczej z tego, że cały czas na tym forum pisano, że jak nie masz maczka od Apple, to musisz mieć problemy i że to gorszy sprzęt.

Nikt nie pisze, że na oryginalnych maczkach nie da się pracować, tylko, że mogli by za te pieniądze, za które to sprzedają dać coś lepszego do środka, lub dostosować się przynajmniej do standardów.
Sam korzystam z E-SATA na windows i OSX i nie wyobrażam sobie powrotu do firewire400, 800 czy USB2.
Jak to się mówi, do lepszego człowiek się szybko przyzwyczaja.

#155 scg32

scg32
  • 22 posts

Posted 16 December 2008 - 10:41

Podaj markę i model bo chętnie bym kupił.
Dell XPS One oraz Sony Vaio LT są droższe od iMaka.
Asus EeeTop tańszy, ale w dużo słabszej konfiguracji.

Same cześci tak zeby odpalić na tym Leoparda Retaila prosto z pudelka to kupisz za 1000 zł w hurcie

wygląd to kwestia gustu chcesz ładny, musisz doplacic :)to i tak będzie 1/3 ceny !! ale tak naprawde to w oryginale chyba tylko chodzi o wygląd jak czytam fanatykow tutaj :) bo reszte to zwykly pecet :)

wszystkie upgrady i wszystko chodzi bez problemu :)

jeszcze raz powtórze ze zamknęli wcale nie najnowszego peceta w ładnej obudowie i to wszystko!!
niewiem kiedy to dotrze to tych jabłuszek zamiast ...ech lepiej nie gadać:):)

#156 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 16 December 2008 - 10:47

Raczej z tego, że cały czas na tym forum pisano, że jak nie masz maczka od Apple, to musisz mieć problemy i że to gorszy sprzęt.

Hmm... To juz przeszlosc, od pewnego czasu tez zbyt wielu tego nie pisze... Sam mam diabelskie mysli i zastanawiam sie jak pracopwalby pod kontrola OS X pewien laptop HP, ktory b. mi sie podoba :D :D :D

Nikt nie pisze, że na oryginalnych maczkach nie da się pracować, tylko, że mogli by za te pieniądze, za które to sprzedają dać coś lepszego do środka, lub dostosować się przynajmniej do standardów.

Zawsze byli troche do tylu. Z drugiej strony nigdy nie mialem pod os x problemu ze sterownikami. Mam nadzieje wiec, ze ta opieszalosc wynika z checi zintegrowania z oesem stabilnych sterownikow. Zobacz, w swiecie Pingwina stabilny Debian tez jest nieco do tylu w stosunku do innych dystrybucji.

Sam korzystam z E-SATA na windows i OSX i nie wyobrażam sobie powrotu do firewire400, 800 czy USB2.

Z usb2 sie zgodze. FW 800 jednak ciagle jest calkiem fajne, nie zajmuje procesora i takie tam. Zobacz: makjuzerzy teraz protestuja za pominiecie wyjscia DVI do monitora w nowych laptopach. Co by sie dzialo gdyby Apple zmusilo teraz uzytkownikow do przejscia na E-SATA?

Jak to się mówi, do lepszego człowiek się szybko przyzwyczaja.

Jesli sie sprawdza i nie powoduje klopotow to tak, owszem.

Ktos jednak napisal juz wczesniej: podwyzszona cena to rowniez gromadzenie srodkow na badania. Jestem sklonny zaplacic wiecej firmie, ktora dla rozwoju technologii w zyciu jest nieobojetna.

---- Dodano 16-12-2008 o godzinie 12:51 ----

jeszcze raz powtórze ze zamknęli wcale nie najnowszego peceta w ładnej obudowie i to wszystko!!

Obudowa wcale juz nie jest taka ladna. Co do reszty - masz racje. Pozwole sobie jednak zauwazyc, ze nie przystawiaja Ci lufy do skroni i nie kaza Ci tego kupowac.

#157 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 16 December 2008 - 11:03

... Z usb2 sie zgodze. FW 800 jednak ciagle jest calkiem fajne, nie zajmuje procesora i takie tam. Zobacz: makjuzerzy teraz protestuja za pominiecie wyjscia DVI do monitora w nowych laptopach. Co by sie dzialo gdyby Apple zmusilo teraz uzytkownikow do przejscia na E-SATA? ...

Właśnie o to chodzi, żeby nie zmuszać, a dać alternatywę.
Co by im szkodziło dać jedno i drugie?
W laptopach innych firm to jest z powodzeniem stosowane.

#158 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 16 December 2008 - 11:07

Właśnie o to chodzi, żeby nie zmuszać, a dać alternatywę.

Przecietny Makjuzer nie lubi sie zastanawiac nad wyborami miedzy tym a siamtym.

Co by im szkodziło dać jedno i drugie?

Sterowniki? Klopot z niewspolpracujacymi urzadzeniami firm trzecich?

W laptopach innych firm to jest z powodzeniem stosowane.

Laptopy innych firm pracuja pod kontrola Windows. Wystarczy zalozyc na takim plyte z , dajmy na to, Mandrakiem i Houston, mamy problem.

#159 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 16 December 2008 - 11:41

Przecietny Makjuzer nie lubi sie zastanawiac nad wyborami miedzy tym a siamtym.

Sterowniki? Klopot z niewspolpracujacymi urzadzeniami firm trzecich?

Laptopy innych firm pracuja pod kontrola Windows. Wystarczy zalozyc na takim plyte z , dajmy na to, Mandrakiem i Houston, mamy problem.

No tak.
Wytłumaczyłeś mi to z poziomu mac usera. Przyjmuje to.

Ale jak się okazuje obsługa E-SATA jest zaimplementowana w samym OSX, bo ja nic nie musiałem doinstalowywać (mam to na HA-MAC'u z nieznacznie zmodyfikowanym OSX). :lol:
Tylko niestety Apple jeszcze z tego nie korzysta w swoim sprzęcie.

#160 fadro

fadro
  • 698 posts
  • Skądzimuje w poznaniu

Posted 16 December 2008 - 13:57

co do designu to inni tez juz powoli zauwazaja ze ma to znaczenie. zobacznie na kolorowe delle, asus albo acer to kolor bialy. tymczasem apple z nowymi bookami upodobnilo sie jakby troszke do strych tanich laptopow. przynajmniej w moim odczuciu. a jesli apple straci niepowtarzalny wyglad straci tez wielu klientow. bardzo wielu. a niestety na projekty typu ibook tej firmy chyba juz nie stac

#161 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 16 December 2008 - 14:04

No tak.
Wytłumaczyłeś mi to z poziomu mac usera. Przyjmuje to.

Ale jak się okazuje obsługa E-SATA jest zaimplementowana w samym OSX, bo ja nic nie musiałem doinstalowywać (mam to na HA-MAC'u z nieznacznie zmodyfikowanym OSX). :lol:
Tylko niestety Apple jeszcze z tego nie korzysta w swoim sprzęcie.

A musi? FW 800 jest , zdaje sie, dosc szybkie. A w systemie jest, bo dla chetnych sa express cardy ze zlaczem e-sata. :roll:

Chyba nie jestem dobrym partnerem do tej rozmowy. Ja wole stabilne rozwiazania, na Panterze siedzialem prawie do konca zycia Tigera, na Leo przesiadlem sie dopiero niedawno, po prostu wole rozwiazania sprawdzone, niekoniecznie te najszybsze.

#162 fadro

fadro
  • 698 posts
  • Skądzimuje w poznaniu

Posted 16 December 2008 - 14:57

to jest sprawa kolejna. w sensie ze wielu macuserow siedzi ciagle jeszcze na tygrysku. bo dziala. bo nowy system wlasciwie po prostu przychodzi dopiero z nowym kompem, a poki co stary wystarcza. a to oznacza chyba ze moze faktycznie to nie w ogromnych mocach maczkow jest potencjal i szukanie strasznie szybkich rozwiazan niekoniecznie musi byc idealem. ja doskonale rozumiem ze wlasciciele ha-macow maja potrzebe posiadania super szybkiego sprzetu. nie bardzo tylko rozumiem do czego. bo chyba nie do pracy? uzywanie w celach komercyjnych co najmniej niekoniecznie legalnego rozwiazania chyba nie jest dobrym rozwiazaniem. ja tam sie nie znam bo jakos to co mam mi wystarcza i nie musze miec tu osiemnastu rdzeni i 5gb vram. wiec do czego ha-mac? do zabawy? zeby poznac tajniki mac osx? ktos moze mi to wytlumaczyc? czy moze faktycznie jako komputer do domu bo nie stac mnie na maczka, albo raczej nie chce mi sie na niego zarobic?

#163 krzychal

krzychal
  • 97 posts

Posted 16 December 2008 - 15:27

Spoko urzadzonko. Mamy winde na iksie, to i bedzie iks na windzie. Nie pultajcie sie tak wlasciciele jablka na karoserii aut, magia skonczyla sie wraz ze zmiana procka, teraz Apple to kolejna firma jakich wiele. Swiat sie zmienia i idzie do przodu. Hura.

#164 ShadowMajk

ShadowMajk
  • 13 posts

Posted 16 December 2008 - 16:46

Na Windows odpalisz Fotoszope. A Windows na PC jest legalny.

Tak ale jesli interesuje cie samo radio projektowane pod dane autko a nie cale autko to po cholere mam kupowac caly woz?

A windows nie jest rozwiazaniem, chyba ze ktos lubi walczyc z komputerem w doslownym tego slowa znaczeniu.

#165 fadro

fadro
  • 698 posts
  • Skądzimuje w poznaniu

Posted 16 December 2008 - 17:53

ja nie rozumiem tego porownania do radia. ja chyba jestem glupi strasznie bo wielu rzeczy nie jestem w stanie w tym watku zrozumiec. to jest produkt mysli ludzkiej i jego wlasciciel moze nim dysponowac jak zechce. j esli wlasciciel, od ktorego kupujesz licencje na uzytkowanie stawia w tej licencji warunek, ze produkt moze byc uzywany jedynie w okreslonych warunkach to juz tak jest. apple nie zmusza nikogo do kupowania swoich komputerow. ale jesli chcesz uzywac ichniego systemu to jedynie na ich komputer. niemniej ty masz wybor. mozesz sobie kupic inny system i koniec. osx jest (poki co i mam nadzieje ze tak pozostanie) integralna czescia tandemu komputer z japcem / system z japcem. wersja pudelkowa jest dla glownie dla uzytkownikow starszych maczkow, ktore byly sprzedawane z poprzednim systemem. pisze glownie bo uzytkownicy pc moga sobie kupic takie pudeleczko z leo. oczywiscie. tylko ze nie moga instalowac mac osx na pc, ingerowac w jego kod itd. nikt jednak nie zabrania uzywania tego pudeleczka jako podstawki do kawy czy uzycia jako cegly przy budowie wlasnego domku letniskowego. zdaje sie, ze mozna to oczywiscie zmienic. wystarczy, ze ktorys z kolegow hamakowcow po prostu kupi od apple prawa wlasnosci do osx. ja nie chce wymyslac jakie to kwoty, ale mysle ze chetni sie znajda. wtedy mozecie zmienic postanowienia umowy licencyjnej. uwazajcie tylko przy negocjacjach z apple, aby prawa do takich zmian nie zostaly w ich rekach

#166 Laborman

Laborman
  • 397 posts
  • SkądDeep Space 9

Posted 16 December 2008 - 21:11

Ech, a wy ciągle z tymi biedakami. Powtórzę to jeszcze raz, hackitoshem zajmują się ludzie z całego świata w tym z najbogatszych krajów. Np. w USA jest bardzo silna ekipa. Zjawisko na świecie wcale nie jest marginalne. Jedno tylko forum na temat OSX na PC ma prawie 300 tyś zarejestrowanych osób. Tu na forum ciągle przewija się hasło za biedni na maka, biedacy itp. To są śmieszne argumenty bo ludzi nie pcha bieda w tym kierunku, ale ciekawość i czasami chęć pokazania tym którzy mówią niemożliwe, że jest odwrotnie. Apple dobrze zdaje sobie z tego sprawę, ale dla nich to darmowy poligon doświadczeń i ogromna grupa testerów wyciągająca z systemu to czego nawet twórcy nie przewidzieli. Sterowniki do sprzętu nie występującego w świecie Apple (np. ostatnio udane, jeszcze w fazie beta sterowniki pod karty SB Live PCI i Audygi), konfiguracje sprzętowe o których Apple nawet nie słyszało. Zjawisko jest bardziej złożone i nasze pyskówki tu na myapple niczego nie zmienią.

#167 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 16 December 2008 - 21:20

Tu na forum ciągle przewija się hasło za biedni na maka, biedacy itp. To są śmieszne argumenty bo ludzi nie pcha bieda w tym kierunku, ale ciekawość

I ja tak uwazam. Bieda to nie jest zaden motor dla takich ruchow.

Apple dobrze zdaje sobie z tego sprawę, ale dla nich to darmowy poligon doświadczeń i ogromna grupa testerów wyciągająca z systemu to czego nawet twórcy nie przewidzieli.

W dodatku samo Apple zainicjowalo takie dzialanie obdarzajac kiedys dewelepperow pentiumami w skorze PM G5 :)

#168 Laborman

Laborman
  • 397 posts
  • SkądDeep Space 9

Posted 16 December 2008 - 23:14

Tu masz rację bo jakoś w 2 dni po prezentacji Tygrysa na pentiumach w sieci dostępny był obraz dysku z nim. Mało tego człowiek ukrywający się pod nickiem maxxuss, ten który pierwszy pokazał kierunek w którym podąża dziś hackintosh posądzany był o to że jest developerem Apple.

#169 BilboBaggins

BilboBaggins
  • 398 posts
  • SkądWrocław

Posted 16 December 2008 - 23:46

Ech, a wy ciągle z tymi biedakami. Powtórzę to jeszcze raz, hackitoshem zajmują się ludzie z całego świata w tym z najbogatszych krajów. Np. w USA jest bardzo silna ekipa. Zjawisko na świecie wcale nie jest marginalne. Jedno tylko forum na temat OSX na PC ma prawie 300 tyś zarejestrowanych osób. Tu na forum ciągle przewija się hasło za biedni na maka, biedacy itp. To są śmieszne argumenty bo ludzi nie pcha bieda w tym kierunku, ale ciekawość i czasami chęć pokazania tym którzy mówią niemożliwe, że jest odwrotnie.

Tylko wiesz. W tym tylko watku kilkakrotnie padaly teksty, ze Maki sa za drogie itp. Tego typu opinie IMO w wiekszej polowie wynikaja z wrodzonej sklonnosci Polakow do narzekania.
Znowu z drugiej strony - zabawy w OSx86 tez wymagaja pewnych inwestycji. Ja, zeby sie w te klocki pobawic musialbym zbudowac komputer od podstaw, bo moj domowy PC to by sie ugial pod ciezarem Leoparda (Athlon XP 1533MHZ, 512 MB RAM, Radek 9600 128MB na plycie ASRock'a z chipsetem VIA) :). Mam naprawde ciekawsze pomysly na wydanie 2000 zl (np. prawo jazdy, albo wycieczka na koncert do Amsterdamu).

Apple dobrze zdaje sobie z tego sprawę, ale dla nich to darmowy poligon doświadczeń i ogromna grupa testerów wyciągająca z systemu to czego nawet twórcy nie przewidzieli. Sterowniki do sprzętu nie występującego w świecie Apple (np. ostatnio udane, jeszcze w fazie beta sterowniki pod karty SB Live PCI i Audygi), konfiguracje sprzętowe o których Apple nawet nie słyszało.
Zjawisko jest bardziej złożone i nasze pyskówki tu na myapple niczego nie zmienią.

To co piszesz ma sens i jestem sie pod tym gotow podpisac. Ale jest jedno "ale". Caly ruch przestaje byc zabawa, gdy ktos zaczyna na tym tluc kase. A tu masz jasno napisane - "kup naszego dongla to OS X bedzie banglal az milo!". To juz nie jest poligon, ani homebrew.

Na marginesie. Moja wrodzona slabosc do eksperymentowania z systemami operacyjnymi nie raz juz mnie kusila, zeby jednak udac sie do "komputerowego za rogiem", zlozyc jakiegos PC bez Jablka na obudowie i odpalic na nim Leo. Byloby kolejne zdjecie monitora do kompletu, do postawienia obok AROS'a, ReactOS'a, Syllable'a (i jego przodka AtheOS'a), BeOS'a, MorphOS'a, AmigaOS'a (chlip), Linuksow wszelkiej masci, FreeBSD, Debiana GNU/Mach (to byl dramat) i paru innych wynalazkow, ktore przemilcze (ze wzgledow prawno-moralnych). Lubie sie bawic systemami, odkrywac je, eksplorowac, psuc, probowac naprawiac (z roznymi skutkami) itp. Tylko. Chyba na OSx86 to jestem jednak za biedny :).

#170 scg32

scg32
  • 22 posts

Posted 17 December 2008 - 01:13

Ale jest jedno "ale". Caly ruch przestaje byc zabawa, gdy ktos zaczyna na tym tluc kase. A tu masz jasno napisane - "kup naszego dongla to OS X bedzie banglal az milo!". To juz nie jest poligon, ani homebrew.

A czy tak samo jasno napisali że dongielek nie będzie działał z kazdym PC ?:) Raczej wątpie !!

Czasami można sobie wsadzic 10 takich i nie odpali !!! Sprzęt musi być podobny do oryginału ale wtedy żaden dongiel jest nie potrzebny !!!:)

czyli czysta sciemka i nabijanie kasy !! :)

#171 Laborman

Laborman
  • 397 posts
  • SkądDeep Space 9

Posted 17 December 2008 - 08:50

Niestety jeżeli ktoś na tym zaczyna zarabiać to już to fajne nie jest. Netkas twórca PC_EFi jasno i wyraźnie odciął się od działań firmy Psystar i wręcz oskarżył ich o nieautoryzowane użycie napisanego przez siebie "emuatora" EFI w celach komercyjnych.

#172 Dreadmond

Dreadmond
  • 553 posts

Posted 17 December 2008 - 09:28

A mnie sie to cale klonowanie nie podoba... Zabrali sie za klonowanie krowy... ... potem osła... ... potem przyszedla czas na małpe... ... spróbowali na człowieku... ... a teraz wzieli sie za maca... ... a skoro mozna miec taniej, to po co przeplacac... ;-) :lol: Ot filozofia klonowcow...

#173 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 17 December 2008 - 10:14

ehh można temat wałkować w nieskończoność. Prawda jest taka że klony nie zaszkodzą pozycji Apple, a co więcej mogą przynieść użytkownikom tylko korzyści. iMac, MacBook, MacBookPro są niezagrożone. Ze względu na politykę Apple która nie daje użytkownikom żadnego wyboru chociażby w zakresie wyboru ekranu, chcesz miec w miare rozsadną moc stacjonarnego komputera (iMac) musisz się zgodzić na lustro. I błagam nie mówcie że lustro jest super bo ani Eizo ani Nec ani LaCie jakoś nie zauważyły by te lustra były takie super, i jakoś te durne zacofane nic nie znaczące firmy uparcie montują mat do swoich ekranów...ciekawe dlaczego? W tym momencie Apple pozbawiło się świadomie komputera semipro, a wystarczyło by dać wybór mat/glossy, i nie byłoby problemu, ideałem byłby powrót do iMac G5 Rev.A, w zakresie wymiany dysku czy napędu. Owszem jest to komputer o sporej mocy, i rzeczywiście użytkowników którzy by chcieli mat, jest zapewne o wielu mniej i nie opłaca się dla nich produkować, szkoda taka polityka trudno. Można zrozumieć jednocześnie wcale się z tego nie ciesząc. Innym jeszcze lepszym rozwiązaniem byłoby gruntowne odświeżenie Mini, by osiągami zbliżył się do iMac'a. Ale tutaj Apple samo go zabiło, jak się nie odświeża komputera a parametrami wyraźnie odbiega od reszty to nie ma się co dziwić że sprzedaż taka sobie. Byłby to idealny komputer semipro, zapełniając lukę w jaką wbijają się Psystary i inne składaki. I tylko ten segment jest przez Apple zaniedbany, segment desktopów, do których możesz podłączyć swój monitor. Ktoś kto chce all in one, nie znajdzie spektakularnie tańszego rozwiązana niż iMac. Ktoś kto chce laptopa, no dobra może Apple jest troszkę drogie, ale bez przesady znajdziemy innych producentów mających podobne ceny. Ktoś kto nie chce komputera wszystko w jednym albo laptopa jest skazany na zdechłego mini (wątpie czy Apple go ożywi) albo na MaciejaPro, którego nie wykorzysta. Więc może spójrzcie na to od tej strony. Nie chodzi o pieniądze, nie chodzi piracenie, chodzi o ofertę, która by była skierowana do wszystkich grup użytkowników. I nie mówcie że Apple mieć nie trzeba, jasne że nie trzeba, ale większość firm stara się mieć taką ofertę by zadowolić bardzo zróżnicowaną grupę. Apple zostawia ogromną dziurę w płocie i się potem dziwi że mu dzieciaki wbiegają na ogród czereśnie zrywać.

#174 michael.belfast

michael.belfast
  • 203 posts
  • SkądNY /Belfast/ W-wa

Posted 17 December 2008 - 10:57

Ja uwazam ze OSX nie powinien byc dostepny dla szerszej grupy uzytkownikow z jednego bardzo prostego powodu APPLE to nie MICROSOFT oni stworzyli swoje komputery i do tego swoj system jezeli nie chca go sprzedawac i udostepniac innym to ich sprawa i kazdy powtarzam kazdy powinnien to uszanowac. A co do tego ze ktos kupuje legalnie OSX i instaluje go na PC to chyba te osoby co to pisza to same w to nie wierza ja uwazam ze go kradna a potem instaluja na PC, co i jedno i durgie jest sprzeczne z prawem autorskim ale jak widac wiekszosc ma to gleboko w dup... bo przeciez ich nie stac a tych co ciezko pracuja i zarabiaja zeby kupic sobie lepszy sprzet nazywaja szpanerami ale trudno to ich problem best M.

#175 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 17 December 2008 - 11:56

Prawda jest taka że klony nie zaszkodzą pozycji Apple.

Zaszkodza. Ze sprzedazy pudelek dla 5% uzytkownikow komputerow ( przyjmijmy nawet teoretycznie , ze wszyscy posiadacze jablek zdryfuja na pc z os x na pokladzie ) firma sie nie utrzyma.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users