Sony Alpha a200 czy inna lustrzanka?
Napisano 21 marca 2009 - 11:14
Napisano 21 marca 2009 - 11:14
Drogi Marku, Canon odpada jeżeli chodzi o fotografię krajobrazową z racji na niziutką rozpiętość tonalną. Minolta, a dzisiejsze Sony do sportu też raczej ni hu hu , bo modele bez SSM mają powolny autofocus.
Rozumiem, że już od dawna fotografujesz i można Ci wybaczyć nie znajomosc aktualnych realiów.
Prawda niestety.... U nas w Sony szkła są dość kijowo rozmieszczone... Najtańszy 55-200 (ślimak cholerny), 75-300 (tu już lepiej) <- to szkła do 1000 zł. A w okolicach 2500zł można dostać popularnego Gienka czyli 70-300G/4.5-5.6 (z SSM) potem już powyżej 5kzł jest 70-200/2.8SSM i potem 70-400/4-5.6G SSM <- niedawno premiera była ale większości użytkowników Sony cieknie ślinka na widok tego szkła. Mi z resztą też

rozpietosc tonalna a przepalone niebo nei ma nic ze soba wspolnego. proponowalbym tobie i koledze pouczyc sie troche o ekspozycji i pomiarze swiatła.
uproszczajac.
jezeli bedziesz sie scigal z kolega autem. ty np BMW a kolega AUDI i kolega wjedzie w drzewo to znaczy ze BMW jest lepsze?
Dobra nie żryjcie się tak. Proponuję czosnkowi zastosować filtr polaryzacyjny. Ja tam nie wiem czy Kwanuny mają niższą/wyższą rozpiętość tonalną - szczerze dynda mi to niziutko

Napisano 21 marca 2009 - 11:23
Napisano 21 marca 2009 - 11:27
a szkła systemowe to nie temat rzeka?
Nie. Dużo jest ciekawej, różnej optyki o różnych wadach, zaletach i bez problemu można o tym dyskutować. A o matrycach co? Porównasz rozpiętość tonalną, szumy i megapiksele i na tym się temat kończy...
I tak Zeiss jest rewelacyjny

---- Dodano 21-03-2009 o godzinie 11:55 ----
a szkła systemowe to nie temat rzeka?
zeiss robi obiektywy i dla sony i dla nokii i to dwa rozne levele. wypuscil tez 50 f1.4 i 85mm do canona i to tez inny level.
nikon robi optyke dla profesjonalnych mikroskopow i teleskopow. canon produkuje profesjonalne kamery filmowe. stare obiektywy zeissa sa czesto o wiele lepsze niz niejeden wspolczeny wiec uogulnianie nie ma sensu.
Stary Zeiss produkowany w Niemczech to rewelacyjna optyka, chyba każdy się z tym zgodzi. Mam takiego Zeissa 50/1,4 produkowanego do dzisiaj, tyle że pod M42 i spisuje się rewelacyjnie. Najlepsza 50tka jaką w życiu fociłem. Chciałbym również przypomnieć że Sony pakuje swoje najwyższe szkła z serii G do profesjonalnych kamer filmowych jak w/w Kwanun. Te współczesne Zeissy mimo nieco gorszej optyki od tych oryginalnych niemieckich i tak pozostają najwyższymi szkłami w systemie Sony - dla mnie są najdoskonalszymi wynalazkami. Jakość obrazu przez nie produkowana jest powalająca (24-70/2.8 ZA SSM, Sonnar 16-80/3.5-4.5, Sonnar 135/1.8, Sonnar 85/1,4). A najlepszym dzisiejszym Sony-Zeissem jakiego widziałem to 135/1.8. Najjaśniejsza 135tka, z średnią GO na maksymalnym otworze, oraz ostrość tego szkła robią swoje. Jak dla mnie jest to najdoskonalsza 135tka (w systemie występuje również 135/2.8[T/4.5] zwany popularnie Stefanem - dwuprzysłonowy manualny obiektyw w pełni współpracujący z lustrzankami Alpha). Stefan ma rewelacyjne rozmycie tła, dzięki podwójnej przysłonie, za to Zeiss jest jaśniejszy no i ostrzejszy...
Napisano 21 marca 2009 - 16:03

Napisano 16 sierpnia 2009 - 19:21
Napisano 16 sierpnia 2009 - 21:57
Napisano 17 sierpnia 2009 - 14:05
Napisano 17 sierpnia 2009 - 19:01
Nie moglem tego Fuji wyszukac na tej stronce, wybralem tego z linka tutaj:
Digital Cameras Side-by-Side, 2 cameras: Digital Photography Review
Nie wiem jakie sa roznice w tym fuji a tym co ma twoj. Napisz cos wiecej.
Napisano 17 sierpnia 2009 - 19:37
Napisano 17 sierpnia 2009 - 19:40
lumix to lustrzanka ..
A z której strony?
Napisano 17 sierpnia 2009 - 20:21
Witam
Nie moglem tego Fuji wyszukac na tej stronce, wybralem tego z linka tutaj:
Digital Cameras Side-by-Side, 2 cameras: Digital Photography Review
Nie wiem jakie sa roznice w tym fuji a tym co ma twoj. Napisz cos wiecej.
Tak, to jest dokladnie ten model Fuji , ktory jest na podanym przez Ciebie linku.
Warto wiec przesiadac sie z tego Fuji na Lumixa wg Ciebie?
Napisano 17 sierpnia 2009 - 20:25
Napisano 17 sierpnia 2009 - 22:29

Napisano 18 sierpnia 2009 - 01:05
Napisano 18 sierpnia 2009 - 08:29

Napisano 18 sierpnia 2009 - 08:51

Napisano 18 sierpnia 2009 - 09:23
Fotki: ..:: SKUBI PORTFOLIO ::.. Praktycznie wszystkie fotki wykonane kitowym obiektywem, czasami tylko podpinałem SIGMĘ 70-300.
Pozdrawiam wszystkich, i Canonowców, i Nikonowców i użytkowników SONY :]
Napisano 18 sierpnia 2009 - 18:52
pank
Lumix G1 to jest lustrzanka i adi3124 ma rację.
mbytom
Ogólnie powiem ci tak, że ten Lumix ma zdecydowanie za mały sensor jak na lustrzankę i z pankiem się zgadzam w 100%. Czym mniejszy sensor tym gorzej.
Jak chcesz lustrzankę to zastanów się nad systemem gwintów do obiektywów, bo tych będzie kilka do wyboru i tutaj ponownie pank ma rację bo to zdeterminuje system w jaki wejdziesz. Do ręki weź pomacaj i wybierz ten który ci najbardziej pasuje. Wady i zalety systemów na innych forach do czytania po wieki.
Jeżeli chodzi o coś dla początkującego to coś nie rozumiem bo chyba masz tego Fuji? I jeżeli dopiero teraz zamierzasz się uczyć to powiem, "że na naukę nigdy nie jest za późno" :-) Co do modeli typu canon xxxd i ich odpowiedników, dla mnie są za małe i plastikowe, te o oczko wyżej są zdecydowanie lepsze w garści. Dobra koniec bo dla mnie lustrzanki są najlepsze, jedyny problem to koszt.
iPestek wraz z skubielec
'Make peace not war.'
Mnie drynda system, ale to strasznie. Najbardziej w snach to bym sobie zrobił hybrydę wszystkich systemów 8-). Tak naprawdę jednak po prostu lubię focić czym popadnie...
http://www.piotrluczak.pl
Jeżeli chodzi o systemy, zapraszam do ostatniej pozycji na dole w menu.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów
P.S.
Oczywiście najlepiej fotki z systemów się obrabia na Mac+Aperture
Napisano 18 sierpnia 2009 - 19:12
Napisano 18 sierpnia 2009 - 19:19
Lumix G1 to nie jest lustrzanka a aparat kompaktowy z wymienną optyką.
Lustrzanka jak sama nazwa wskazuje ma lustro - podnoszone w trakcie robienia zdjęcia.
G1 nie ma takiego lustra przez co jest mniejszy ale jednocześnie nie ma wizjera optycznego a tylko elektroniczny.
Masz rację marcusp, pospieszyłem się. Nie wiedziałem też, że brak wizjera optycznego - zdecydowanie mi się pomysł nie podoba. Ja osobiście poszedłbym w kierunku lustrzanki 'entry level'.
Napisano 18 sierpnia 2009 - 19:20

Napisano 18 sierpnia 2009 - 19:48

Napisano 18 sierpnia 2009 - 20:57
Dlatego pytam
Jakies typy? Moze Canon 450d? Chodzi mi o cos dla poczatkujacego,bo jestem na razie zielony z tego i mam zamiar dopiero sie uczyc
450D to bardzo sensowny wybór z tej prostej przyczyny że canonowskie matryce w tym segmencie rządzą na wysokich iso. Do tego 50/1.8 canona jest tani jak barszcz, tym obiektywem z 450D to już naprawdę można powalczyć. W moim podpisie masz link do strony, w działach dzieci, portrety i inne są zdjęcia robione zanim przesiadłem się na pełną klatkę, miałem wtedy 350D i ww obiektyw, możesz obejrzeć i wyciągnąć wnioski.
---- Dodano 18-08-2009 o godzinie 20:03 ----
Ja mogę pokazać fotki z A200 (bo w sumie o tym modelu jest wątek, ale się ciut rozjechało). Jestem totalnym amatorem i A20 mi wystarcza. Fotki są jakie są, ale mi w zupełności wystarcza A200. Ktoś kto chce lustrzankę do zastosowań nie amatorskich musi sobie odpuścić i poszukać wyższego modelu, najlepiej pełna klatka i "używalne" iso 800 w górę.
Nawet 350D ma używalne iso 800 a nawet z 1600 da się coś wyciągnąć, w 450D jest jeszcze trochę lepiej.
Fotki: ..:: SKUBI PORTFOLIO ::.. Praktycznie wszystkie fotki wykonane kitowym obiektywem, czasami tylko podpinałem SIGMĘ 70-300.
O, stary. Za to co zrobiłeś z tymi zdjęciami powinno być krzesło elektryczne. Zostaw fotoszopa lepiej bo to masakra jakaś.
Pozdrawiam wszystkich, i Canonowców, i Nikonowców i użytkowników SONY :]
I ja również.
Napisano 18 sierpnia 2009 - 22:05
mały offtop
Nie jestem profesjonalistą i nie chcę oceniać ale po "obróbce" zdjęć widać że Photoshop nie jest twoim mocnym punktem ...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych