Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

mac nie wykrywa dysku zew

• Please log in to reply
62 replies to this topic

#26 majunika

majunika
  • 6 posts

Posted 10 August 2009 - 17:38

A ja mam taki problem. Moj nowokupiony dysk- 250GB 2,5" Dysk zewnętrzny USB 2.0 7200 VAIO
pokazuje sie na jako dysk zewnetrzny i na tym koniec. Gdy chce cos przerzucic na niego pokazuje mi sie taka ikonka : The item "Photos" could not be moved because "HDD250GB" cannot be modified."
Sprawdzalam na windowsie(drugim laptopie) pozniej czy cos z nim jest nie tak ale dziala i da sie przenosic pliki bez problemu. Wrzucilam jeden folder na niego i chcialam go usunac z niego juz na macu to tym razem pokazala mi sie taka ikonka: "The operation cannot completed because you do not have sufficient privileges"

Ktos wie co mam zrobic aby ten dysk dzialal?

---- Dodano 10-08-2009 o godzinie 19:00 ----
poczytalam troche i zainstalowalam NTFS3G i wszystko dziala.

#27 marcusp

marcusp
  • 362 posts

Posted 10 August 2009 - 18:05

Zapewne dysk jest sformatowany w NTFS i pod windowsem jest pełen dostęp. Pod Mac OSX jest tylko odczyt. Jeśli chciałabyś koleżanko móc zapisywać dane na tym dysku to powinnaś zainstalować sterowniki NTFS-3G Download Catacombae from SourceForge.net .

#28 peludito

peludito
  • 98 posts
  • SkądLublin/Wawa

Posted 10 August 2009 - 18:30

No to ja też się podepnę. WD Passport 250 (zasilany z USB, NTFS) nie hula na Powerbooku G4 1,33. Kręci, kręci i nie wykręca. Myślicie, że jest sens pakować się w jakiś droższy kabel USB (mój nie jest z tych najgorszych, ale "super żyła" to też nie jest)? Czy nie ma szans na współpracę tych sprzętów?

#29 marcusp

marcusp
  • 362 posts

Posted 11 August 2009 - 10:19

Nie tyle w droższy, co w taki który ma dwie wtyczki USB od strony komputera - wkładasz obie do portów USB i masz dostępny prąd 1A - dysk powinien działać. Chyba, że masz możliwość podpięcia zewnętrznego zasilacza do dysku, to wtedy będzie działać na jednym porcie. Jeśli nie masz możliwści zasilania dysku z zewnętrznego zasilacza, to rozwiązaniem może być hub usb z własnym zasilaczem, podpinasz hub do powerbooka, zasilacz do huba i dysk do huba, tylko musisz w praktyce sprawdzić czy to zadziała. Zdarza się "chińszczyzna", która daje na porty huba znacznie więcej niż przepisowe 0,5A i wtedy będzie OK. Jeśli hub działa zgodnie ze specyfikacją czyli na każdy port 0,5A to dysk może nie zadziałać. Ale najlepszym rozwiązaniem byłby kabel z dwoma wtyczkami, bo jeśli dasz huba, zasilacz to niezła pajęczyna na biurku się zrobi...

#30 peludito

peludito
  • 98 posts
  • SkądLublin/Wawa

Posted 11 August 2009 - 12:42

Testy z zasilanym hubem skośnej produkcji już były - bez powodzenia. Faktycznie spróbuję się zaopatrzyć w taki podwójny kabelek, dzięki za sugestie.

#31 niziel

niziel
  • 13 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 May 2010 - 12:35

Porada

witajcie,
przepraszam, że piszę tutaj i nie jest to pytanie do końca na temat :)
Mam MacBook'a Pro, system Mac OS X 10.6.3.
Mam kłopot z dyskiem zewnętrznym LG 250 GB USB 2.0 i Datawalker XS25. Gdy podłączam je do maca widać je na biurku, można otworzyć, przeciągnąć na biurko i skopiować pliki, ale nie można nic na nie wrzucić, w Informacji o dysku jest na dole napisane, że mogę odczytywać. Chciałabym mieć opcję zapisu.
Oba dyski działają na kompie z windowsem i na laptopie Hp Pavilion v9000.
Poradźcie jak to zmienić? Starałam się to znaleźć w ustawieniach, ale jestem za tępa!! :(
Ewentualnie skierujcie gdzie trzeba bo dopiero raczkuje w Macowym świecie :)
Pozdrawiam!!

---------- Wpis dodano o 13:35 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:34 ----------

Nie denerwujcie się od razu :)
Pozdrawiam

#32 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 03 May 2010 - 13:33

Sformatuj go na FAT albo zainstaluj program który potrafi zapisywać na partycjach NTFS. PS. Chyba sobie to dopiszę w stopkę ;)

#33 niziel

niziel
  • 13 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 May 2010 - 13:40

Dziękuję, ale jak mam to zrobić, nie jestem magikiem technikiem tylko zwykłym laikiem (czką) :)

#34 nixon123

nixon123
  • 486 posts
  • SkądGliwice

Posted 16 May 2010 - 10:57

Na stronie wcześniej jest to opisane!

#35 VanMurder

VanMurder
  • 3 posts

Posted 18 July 2010 - 18:57

Hey! Jestem nowy na forum więc proszę o wyrozumiałość :) przepraszam tez za łamana polszczyznę mieszkam na emigracji prawie 10 lat i niektóre terminy po polsku są mi obce - sorry:) Problem: Dysk WD My Passport 500GB przestał być widoczny po przypadkowym opięciu bez wcześniejszego rozmontowania, wypróbowałem wszystkie sposoby zasugerowane w tym wątku... dysk nadal nie jest widoczny próbowałem na iMac, MacBook, AppleTV, Laptop HP/ windows xp, Laptop Compq windows7, nie widać go też z Disk Utility Jak odzyskać dane z tego dysku? czy jest jakiś specjalny software do odzyskiwania danych albo naprawienia tego dysku? Dysk jest sformatowany w Mac OS Extended (Journaled) Będę wdzięczny za wszelka pomoc :) Van

#36 shrekKR

shrekKR
  • 576 posts
  • SkądKrólewskie Stołeczne Miasto KRK

Posted 18 July 2010 - 20:11

Jakim kablem podpinasz dysk? Być może nie czyta dysku bo nie łapie wystarczającego napięcia, poszukaj takiego kabla z dwiema końcówkami do wpięcia w kompa :)

#37 Beck

Beck
  • 237 posts
  • SkądUK

Posted 25 July 2010 - 12:50

Ja mam coś innego. Używam zewnętrznego dysku jako backup dla Time Machine. Wszystko było super ale jakiś tydzień temu, po podłączeniu dysku, mac nie wykrywa go i nie pokazuje ikony na pulpicie. Podłączyłem do dwóch innych mac-ów, i dalej to samo. W disk utility jest widoczny, próbowałem naprawić przywileje ale wyskoczył komunikat że nie można naprawić dysku. Mam na nim dosyć ważne dane i chciałbym je jakoś odzyskać. Może mi ktoś pomóc, jak sobie poradzić z tym problemem?

#38 haro

haro
  • 428 posts
  • Skądwarszawa

Posted 01 September 2010 - 16:27

Mi przestał zauważać pendrive'a i dysk zewnętrzny. Nie widzi go też narzędzie dyskowe.

#39 niumara

niumara
  • 148 posts
  • SkądOrzesze, Katowice, Poland, Poland

Posted 08 September 2010 - 20:41

ja mam znowu taki problem ze kupilem dysk zew 500 gb z obudowa alu pod adapter usb - sata mam podpiety pod dwa gniazda usb ale ciagle mi go rozlancza pod mac os na macbookpro na widzie smiga zaznacze ze na windzie na innym komputerze.

#40 mzas

mzas
  • 5 posts

Posted 08 September 2010 - 21:26

Witam. Ja również mam problem z dyskiem posiadam dysk Packard Bell SATA na USB , niby wszystko jest kompatybilne z Windows jak i Mac OS 9.X/10.X ale gdy podpinam go do mojego powerbooka to nic się nie dzieje komputer go nie widzi , dysk natomiast wydaje z siebie piknięcia , gdy podepnę kablem z dwiema koncówkami jak na gorze sugerowano to dysk pika szybciej tylko tyle i nic sie nie dzieje. Dodam tylko że dysk wcześniej był używany z Windowsem, jak mam podłączyć dysk aby Mac go widział? Pozdrawiam

#41 mzas

mzas
  • 5 posts

Posted 09 September 2010 - 16:27

U mnie juz wszystko dziala. Dysk potrzebuje dodatkowego zasilania ,prawdopodobnie usb w moim PB jest nisko-pradowe dlatego dysk popikuje. Dysk podlaczylem przez hub usb a hub zasililem dodatkowym zasilaczem uniwersalnym ustawionym na 6V. Pozdrawiam

#42 niziel

niziel
  • 13 posts
  • SkądWarszawa

Posted 24 July 2011 - 19:00

a ja mam znowu problem, mam nowy system Lion :) i dysk mi znowu się nie wczytuje :( wyświetl mi się takowy komunikat! Liczę na was bo ja jestem tępa :(

#43 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 24 July 2011 - 19:09

Odinstaluj NTFS-3G i MacFUSE, zrestartuj komputer i powinno być OK. Lion ma obsługę zapisu i odczytu NTFS - programy firm trzecich się z nim pewnie gryzą.

#44 niziel

niziel
  • 13 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 July 2011 - 19:06

hurej, dziękuję! pomogło!!!! :) mam inny problem, teraz mogę tylko odczytywać bez np usuwania czy wrzucania nowych plików... tłumok :(

#45 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 30 July 2011 - 20:06

NTFS Mounter
Spróbuj tego. Powinno zadziałać bez żadnych zewnętrznych programów. Oczywiście standardowe zastrzeżenie - jakby co to nie ja, bo wg Apple obsługa NTFS read/write jest nieco niestabilna. ;)

#46 xdcam

xdcam
  • 51 posts

Posted 16 August 2011 - 16:01

To może ktoś poradzi na moją przypadłość: Są trzy Maki Pro G5 z systemem Mac OSX Tiger. Do wszystkich trzech wymiennie podłączany jest dysk zewnętrzny WD Mybook poprzez Firewire 800. Sformatowany na Maku. Dysk najpierw przestał być widziany przez pierwszy komp, a parę miesięcy później przez drugi. Obecnie przez Firewire 800 widzi go tylko jeden Mac Pro. Dodam, że ten sam dysk działa bez problemu na wszystkich w/w kompach przy podłączeniu przez Firewire 400 lub USB. Co to może być? Walnięte porty Firewire 800?

#47 Maniek_mi20

Maniek_mi20
  • 27 posts
  • SkądWrocław

Posted 20 August 2011 - 18:31

Witam ;) czy ktoś mógłby pomóc z sytuacją? System (lion) widzi partycje dysku zewnętrznego i możne je w normalny sposób obsługiwać lecz po podłączeniu dysku nie pojawiają się skróty do nich na biurku. Jest to kwestia odpowiednich ustawień czy źle coś zrobiłem?

#48 niziel

niziel
  • 13 posts
  • SkądWarszawa

Posted 28 August 2011 - 16:22

u mnie też już działa na macu, ale teraz nie działa na pc pod windows! :( tzn wyskakuje ten dymek że jest instalowane oprogramowanie, ale nie widać dysku w Moim komputerze....

#49 acmeus

acmeus
  • 149 posts
  • SkądPszczyna

Posted 28 January 2016 - 08:32

Moi drodzy WD My Passport Ultra 2TB. Zaczęło się od yosemite - mam dwie partycje, 500GB pod TM i reszta xFat.

Zdarzało się, że wykrywał tylko TM a tej drugiej xFat nie, wgrałem na nowo system i problem jakby zniknął. Po jakimś czasie powrócił znowu obecnie każdego dnia muszę więcej razy podłączać i rozłączać dysk aż zaskoczy i pokaże mi obie partycje. W Disk Utility w ogóle go nie widzi. Obecnie jadę na OSX 10.11 a i najważniejsze info pod windą obie partycje są widoczne od strzału.

Edited by acmeus, 28 January 2016 - 08:32.

#50 kaslapek

kaslapek
  • 256 posts
  • SkądGliwice

Posted 02 February 2016 - 11:42

A ja mam inny problem z dyskiem SEAGATE BARRACUDA GREEN 1TB  - dysk podłączam przez obudowę SHIRU SDE-H2 USB 3.0.

Na MAC PRO (początek 2008) OS X El Capitan 10.11.2 - wykrywa dysk od razu po wpięciu kabla USB - wszystko super śmiga.

Na iMAC Retina 27' OS X El Capitan 10.11.2 - nie wykrywa dysku , w narzędziach dyskowych w ogóle go nie widać. Próbowałem 4 wejść USB - które są na pewno sprawne - inne sprzęty wykrywa.

Co ciekawe w DRZEWIE URZĄDZEŃ USB wykrywa obudowę i pisze tak: 

AS2115:

ID produktu: 0x1153

ID producenta: 0x174c  (ASMedia Technology Inc.)

Wersja: 0.01

Numer seryjny: 00000000000000000000

Szybkość: do 5 Gb/sek.

Producent: ASMedia

ID lokalizacji: 0x14900000 / 8

Natężenie dostępne (mA): 1800

Natężenie wymagane (mA): 0

Pobór prądu podczas pracy (mA): 0

Czy ktoś ma pomysł co może być przyczyną i jak uruchomić ten dysk na iMACu ??

Edited by kaslapek, 02 February 2016 - 11:55.

"Say, we gonna rock down through, Electric Avenue And then we'll take it higher Say, we gonna rock down through, the Brooklyn Avenues And then we'll take it higher!"

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users