Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

mac nie wykrywa dysku zew


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
62 odpowiedzi w tym temacie

#26 majunika

majunika
  • 6 postów

Napisano 10 sierpnia 2009 - 17:38

A ja mam taki problem. Moj nowokupiony dysk- 250GB 2,5" Dysk zewnętrzny USB 2.0 7200 VAIO
pokazuje sie na jako dysk zewnetrzny i na tym koniec. Gdy chce cos przerzucic na niego pokazuje mi sie taka ikonka : The item "Photos" could not be moved because "HDD250GB" cannot be modified."
Sprawdzalam na windowsie(drugim laptopie) pozniej czy cos z nim jest nie tak ale dziala i da sie przenosic pliki bez problemu. Wrzucilam jeden folder na niego i chcialam go usunac z niego juz na macu to tym razem pokazala mi sie taka ikonka: "The operation cannot completed because you do not have sufficient privileges"

Ktos wie co mam zrobic aby ten dysk dzialal?

---- Dodano 10-08-2009 o godzinie 19:00 ----
poczytalam troche i zainstalowalam NTFS3G i wszystko dziala.

#27 marcusp

marcusp
  • 361 postów

Napisano 10 sierpnia 2009 - 18:05

Zapewne dysk jest sformatowany w NTFS i pod windowsem jest pełen dostęp. Pod Mac OSX jest tylko odczyt. Jeśli chciałabyś koleżanko móc zapisywać dane na tym dysku to powinnaś zainstalować sterowniki NTFS-3G Download Catacombae from SourceForge.net .

#28 peludito

peludito
  • 98 postów
  • SkądLublin/Wawa

Napisano 10 sierpnia 2009 - 18:30

No to ja też się podepnę. WD Passport 250 (zasilany z USB, NTFS) nie hula na Powerbooku G4 1,33. Kręci, kręci i nie wykręca. Myślicie, że jest sens pakować się w jakiś droższy kabel USB (mój nie jest z tych najgorszych, ale "super żyła" to też nie jest)? Czy nie ma szans na współpracę tych sprzętów?

#29 marcusp

marcusp
  • 361 postów

Napisano 11 sierpnia 2009 - 10:19

Nie tyle w droższy, co w taki który ma dwie wtyczki USB od strony komputera - wkładasz obie do portów USB i masz dostępny prąd 1A - dysk powinien działać. Chyba, że masz możliwość podpięcia zewnętrznego zasilacza do dysku, to wtedy będzie działać na jednym porcie. Jeśli nie masz możliwści zasilania dysku z zewnętrznego zasilacza, to rozwiązaniem może być hub usb z własnym zasilaczem, podpinasz hub do powerbooka, zasilacz do huba i dysk do huba, tylko musisz w praktyce sprawdzić czy to zadziała. Zdarza się "chińszczyzna", która daje na porty huba znacznie więcej niż przepisowe 0,5A i wtedy będzie OK. Jeśli hub działa zgodnie ze specyfikacją czyli na każdy port 0,5A to dysk może nie zadziałać. Ale najlepszym rozwiązaniem byłby kabel z dwoma wtyczkami, bo jeśli dasz huba, zasilacz to niezła pajęczyna na biurku się zrobi...

#30 peludito

peludito
  • 98 postów
  • SkądLublin/Wawa

Napisano 11 sierpnia 2009 - 12:42

Testy z zasilanym hubem skośnej produkcji już były - bez powodzenia. Faktycznie spróbuję się zaopatrzyć w taki podwójny kabelek, dzięki za sugestie.

#31 niziel

niziel
  • 13 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 maja 2010 - 12:35

Porada

witajcie,
przepraszam, że piszę tutaj i nie jest to pytanie do końca na temat :)
Mam MacBook'a Pro, system Mac OS X 10.6.3.
Mam kłopot z dyskiem zewnętrznym LG 250 GB USB 2.0 i Datawalker XS25. Gdy podłączam je do maca widać je na biurku, można otworzyć, przeciągnąć na biurko i skopiować pliki, ale nie można nic na nie wrzucić, w Informacji o dysku jest na dole napisane, że mogę odczytywać. Chciałabym mieć opcję zapisu.
Oba dyski działają na kompie z windowsem i na laptopie Hp Pavilion v9000.
Poradźcie jak to zmienić? Starałam się to znaleźć w ustawieniach, ale jestem za tępa!! :(
Ewentualnie skierujcie gdzie trzeba bo dopiero raczkuje w Macowym świecie :)
Pozdrawiam!!

---------- Wpis dodano o 13:35 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:34 ----------

Nie denerwujcie się od razu :)
Pozdrawiam

#32 macieks72

macieks72

  • 9 873 postów

Napisano 03 maja 2010 - 13:33

Sformatuj go na FAT albo zainstaluj program który potrafi zapisywać na partycjach NTFS. PS. Chyba sobie to dopiszę w stopkę ;)

#33 niziel

niziel
  • 13 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 maja 2010 - 13:40

Dziękuję, ale jak mam to zrobić, nie jestem magikiem technikiem tylko zwykłym laikiem (czką) :)

#34 nixon123

nixon123
  • 486 postów
  • SkądGliwice

Napisano 16 maja 2010 - 10:57

Na stronie wcześniej jest to opisane!

#35 VanMurder

VanMurder
  • 3 postów

Napisano 18 lipca 2010 - 18:57

Hey! Jestem nowy na forum więc proszę o wyrozumiałość :) przepraszam tez za łamana polszczyznę mieszkam na emigracji prawie 10 lat i niektóre terminy po polsku są mi obce - sorry:) Problem: Dysk WD My Passport 500GB przestał być widoczny po przypadkowym opięciu bez wcześniejszego rozmontowania, wypróbowałem wszystkie sposoby zasugerowane w tym wątku... dysk nadal nie jest widoczny próbowałem na iMac, MacBook, AppleTV, Laptop HP/ windows xp, Laptop Compq windows7, nie widać go też z Disk Utility Jak odzyskać dane z tego dysku? czy jest jakiś specjalny software do odzyskiwania danych albo naprawienia tego dysku? Dysk jest sformatowany w Mac OS Extended (Journaled) Będę wdzięczny za wszelka pomoc :) Van

#36 shrekKR

shrekKR
  • 576 postów
  • SkądKrólewskie Stołeczne Miasto KRK

Napisano 18 lipca 2010 - 20:11

Jakim kablem podpinasz dysk? Być może nie czyta dysku bo nie łapie wystarczającego napięcia, poszukaj takiego kabla z dwiema końcówkami do wpięcia w kompa :)

#37 Beck

Beck
  • 237 postów
  • SkądUK

Napisano 25 lipca 2010 - 12:50

Ja mam coś innego. Używam zewnętrznego dysku jako backup dla Time Machine. Wszystko było super ale jakiś tydzień temu, po podłączeniu dysku, mac nie wykrywa go i nie pokazuje ikony na pulpicie. Podłączyłem do dwóch innych mac-ów, i dalej to samo. W disk utility jest widoczny, próbowałem naprawić przywileje ale wyskoczył komunikat że nie można naprawić dysku. Mam na nim dosyć ważne dane i chciałbym je jakoś odzyskać. Może mi ktoś pomóc, jak sobie poradzić z tym problemem?

#38 haro

haro
  • 428 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 01 września 2010 - 16:27

Mi przestał zauważać pendrive'a i dysk zewnętrzny. Nie widzi go też narzędzie dyskowe.

#39 niumara

niumara
  • 148 postów
  • SkądOrzesze, Katowice, Poland, Poland

Napisano 08 września 2010 - 20:41

ja mam znowu taki problem ze kupilem dysk zew 500 gb z obudowa alu pod adapter usb - sata mam podpiety pod dwa gniazda usb ale ciagle mi go rozlancza pod mac os na macbookpro na widzie smiga zaznacze ze na windzie na innym komputerze.

#40 mzas

mzas
  • 5 postów

Napisano 08 września 2010 - 21:26

Witam. Ja również mam problem z dyskiem posiadam dysk Packard Bell SATA na USB , niby wszystko jest kompatybilne z Windows jak i Mac OS 9.X/10.X ale gdy podpinam go do mojego powerbooka to nic się nie dzieje komputer go nie widzi , dysk natomiast wydaje z siebie piknięcia , gdy podepnę kablem z dwiema koncówkami jak na gorze sugerowano to dysk pika szybciej tylko tyle i nic sie nie dzieje. Dodam tylko że dysk wcześniej był używany z Windowsem, jak mam podłączyć dysk aby Mac go widział? Pozdrawiam

#41 mzas

mzas
  • 5 postów

Napisano 09 września 2010 - 16:27

U mnie juz wszystko dziala. Dysk potrzebuje dodatkowego zasilania ,prawdopodobnie usb w moim PB jest nisko-pradowe dlatego dysk popikuje. Dysk podlaczylem przez hub usb a hub zasililem dodatkowym zasilaczem uniwersalnym ustawionym na 6V. Pozdrawiam

#42 niziel

niziel
  • 13 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 lipca 2011 - 19:00

a ja mam znowu problem, mam nowy system Lion :) i dysk mi znowu się nie wczytuje :( wyświetl mi się takowy komunikat! Liczę na was bo ja jestem tępa :(

#43 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 24 lipca 2011 - 19:09

Odinstaluj NTFS-3G i MacFUSE, zrestartuj komputer i powinno być OK. Lion ma obsługę zapisu i odczytu NTFS - programy firm trzecich się z nim pewnie gryzą.

#44 niziel

niziel
  • 13 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 lipca 2011 - 19:06

hurej, dziękuję! pomogło!!!! :) mam inny problem, teraz mogę tylko odczytywać bez np usuwania czy wrzucania nowych plików... tłumok :(

#45 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 30 lipca 2011 - 20:06

NTFS Mounter
Spróbuj tego. Powinno zadziałać bez żadnych zewnętrznych programów. Oczywiście standardowe zastrzeżenie - jakby co to nie ja, bo wg Apple obsługa NTFS read/write jest nieco niestabilna. ;)

#46 xdcam

xdcam
  • 50 postów

Napisano 16 sierpnia 2011 - 16:01

To może ktoś poradzi na moją przypadłość: Są trzy Maki Pro G5 z systemem Mac OSX Tiger. Do wszystkich trzech wymiennie podłączany jest dysk zewnętrzny WD Mybook poprzez Firewire 800. Sformatowany na Maku. Dysk najpierw przestał być widziany przez pierwszy komp, a parę miesięcy później przez drugi. Obecnie przez Firewire 800 widzi go tylko jeden Mac Pro. Dodam, że ten sam dysk działa bez problemu na wszystkich w/w kompach przy podłączeniu przez Firewire 400 lub USB. Co to może być? Walnięte porty Firewire 800?

#47 Maniek_mi20

Maniek_mi20
  • 27 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 sierpnia 2011 - 18:31

Witam ;) czy ktoś mógłby pomóc z sytuacją? System (lion) widzi partycje dysku zewnętrznego i możne je w normalny sposób obsługiwać lecz po podłączeniu dysku nie pojawiają się skróty do nich na biurku. Jest to kwestia odpowiednich ustawień czy źle coś zrobiłem?

#48 niziel

niziel
  • 13 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 sierpnia 2011 - 16:22

u mnie też już działa na macu, ale teraz nie działa na pc pod windows! :( tzn wyskakuje ten dymek że jest instalowane oprogramowanie, ale nie widać dysku w Moim komputerze....

#49 acmeus

acmeus
  • 148 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 28 stycznia 2016 - 08:32

Moi drodzy WD My Passport Ultra 2TB. Zaczęło się od yosemite - mam dwie partycje, 500GB pod TM i reszta xFat.

Zdarzało się, że wykrywał tylko TM a tej drugiej xFat nie, wgrałem na nowo system i problem jakby zniknął. Po jakimś czasie powrócił znowu obecnie każdego dnia muszę więcej razy podłączać i rozłączać dysk aż zaskoczy i pokaże mi obie partycje. W Disk Utility w ogóle go nie widzi. Obecnie jadę na OSX 10.11 a i najważniejsze info pod windą obie partycje są widoczne od strzału.


Użytkownik acmeus edytował ten post 28 stycznia 2016 - 08:32


#50 kaslapek

kaslapek
  • 256 postów
  • SkądGliwice

Napisano 02 lutego 2016 - 11:42

A ja mam inny problem z dyskiem SEAGATE BARRACUDA GREEN 1TB  - dysk podłączam przez obudowę SHIRU SDE-H2 USB 3.0.

Na MAC PRO (początek 2008) OS X El Capitan 10.11.2 - wykrywa dysk od razu po wpięciu kabla USB - wszystko super śmiga.

Na iMAC Retina 27' OS X El Capitan 10.11.2 - nie wykrywa dysku , w narzędziach dyskowych w ogóle go nie widać. Próbowałem 4 wejść USB - które są na pewno sprawne - inne sprzęty wykrywa.

 

Co ciekawe w DRZEWIE URZĄDZEŃ USB wykrywa obudowę i pisze tak: 

 

AS2115:

 

  ID produktu: 0x1153

  ID producenta: 0x174c  (ASMedia Technology Inc.)

  Wersja: 0.01

  Numer seryjny: 00000000000000000000

  Szybkość: do 5 Gb/sek.

  Producent: ASMedia

  ID lokalizacji: 0x14900000 / 8

  Natężenie dostępne (mA): 1800

  Natężenie wymagane (mA): 0

  Pobór prądu podczas pracy (mA): 0

 

Czy ktoś ma pomysł co może być przyczyną i jak uruchomić ten dysk na iMACu ??


Użytkownik kaslapek edytował ten post 02 lutego 2016 - 11:55

"Say, we gonna rock down through, Electric Avenue And then we'll take it higher Say, we gonna rock down through, the Brooklyn Avenues And then we'll take it higher!"




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


    Bing (1)