Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Windows 7 Opinie - Testy - Wrażenia

• Zamknięty Temat jest zamknięty
278 odpowiedzi w tym temacie

#176 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 09 sierpnia 2009 - 11:27

Niestety tutaj i ja muszę się zgodzić... W porównaniu z Tigerem stabilność Leosia pozostawia wiele do życzenia, chociaż i tak nie jest źle... Win7 jeszcze nie widziałem/nie używałem daltego chcę się*nim trochę pobawić, jednak cały czas czekam na Snow Leo z nadzieją, że wszystko będzie w nim jak należy (Apple tak obiecywało z tego co pamiętam :P) ;)

#177 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 09 sierpnia 2009 - 12:04

Spoko spoko, luzuje suty, ale trochę to niefajne, jak w temacie o hakintoszach ludzie wręcz żywią taką nienawiść do PC i zainstalowanych na nich OSX, a tutaj jest jeszcze dla nich jakiś problem, bo są problemy ze startem windowsa. Żenada ;)

Różnica jest taka, że licencja OSX zabrania instalachi na PC, a licencja windowsa nie zabrania instalacji na macu.

#178 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 09 sierpnia 2009 - 12:47

Bo Windows jest na pecety, notebooki i netbooki hipokryci, a na Mac'a jest OSX. Zupełnie nie rozumiem waszego płaczu w temacie o Hakintoszach, a tutaj narzekacie jeszcze, że nie są problemy z Win7 na Mac'u. O ludzie...

Forum to miejsce wymiany doświadczeń, dyskusja o rozwiązywaniu problemów nie jest "narzekaniem".
Tematy o "Hakintoszach" są niedozwolone na tym forum, nie będę kolejny raz wyjaśniał dlaczego, taką decyzję podęła administracja i pozostaje nam (włączając moją osobę) to zaakceptować lub opuścić forum.
Zdecydowanie nie pozwolę na odbieganie od tematu w tym kierunku ani na kolejnego flame Win/OSX.
Wobec powyższego uprzejmie acz stanowczo proszę o trzymanie się tematu bez prowokacyjnych komentarzy.

#179 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 09 sierpnia 2009 - 13:17

Nie czepiajcie się, ze w Windows 7 nie działa wszystko na Boot Campie (tzn Windows działa, ale nie działają niektóre urządzenie , np iSight itp) - Jak zajrzycie na info o Boot Campie to wcale nie ma tam informacji, że Windows 7 jest wspierany ;) Trzeba poczekać na releasy win7 (Apple pewnie już ma w swoich łapkach RTM) i na nowego Boot Campa zawierającego wszystkie sterowniki. Kto nie chce czekać niech kombinuje...ale nie narzekajcie bo to nie są jeszcze gotowe produkty

#180 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 09 sierpnia 2009 - 15:47

Właśnie RTM zainstalowałem i z niego też piszę... Powiem szczerze, że bez rewelacji, a szału jaki miał być - nie ma... :rolleyes: Jak dla mnie jedyne co mi zaimponowało, to to, że od razu zadziałało Wi-Fi, jednak do reszty potrzebowałem sterowników jak do dźwięku czy grafiki, jednak Touchpad nadal nie chodzi jak powinien, ale cóż... Tak jak Kagain wspomniał nie jest to jeszcze officjal ;) Aczkolwiek pod tym względem też nie ma rewelacji, bo w Maku działa wszystko od razu, ba, nawet w Linuksie nigdy problemów nie miałem, najczęściej z grafiką, ale wystarczyło zawsze wejść w 'Menadżer sterowników własnościowych' i po problemie ;) Speaking of Linux - Ostatnio cholernie mi zaimponował Ubuntu 9.04 PL. Podpinam Hujawei E220 (ten na USB) od Ery (BlueConnect) a tu za chwilkę pyk - okienko konfiguracji, wybrałem dostawcę (era) i po dwóch kliknięciach modem był gotowy ot tak :) Podobnie było z innym modemem HUJAWEI (taki malutki na USB wygląda jak pendrive nie pamiętam jak się nazywa) i z iPlusem... Tutaj Linux całkowicie mnie zaskoczył (pozytywnie oczywiście) i do tego powinien nawet OS X dążyć. Nie mówię tu oczywiście o samych modemach, ale to, co Linuksiarze (przynajmniej z Ubuntu) zrobili to jest niesamowite. Pamiętam początki Ubuntu 5, 6.10 itd. Większość zabawy to była konsola, a teraz? Pobieramy darmowy, legalny system na każdy komputer, Wi-Fi najczęściej działa od razu, gdy nie, mamy do dyspozycji narzędzie do transportu sterowników z windowsa i w 98% przypadków po takim zabiegu jest OK, Modemy iPlus, BlueConnect - jak wspomniałem od razu. Dźwięki i grafika - Menadżer sterowników, instalka, chodzi :) Na prawdę jestem pod wrażeniem postępu Linuksa jeśli chodzi o kwestię sprzętu. Sam system zawsze był niezawodny. ;)

Co do samego Win7, to powiem jak wcześniej, że właściwie to nie widzę powodu by tak się nim podniecać. Nawet ładnie wygląda, jednak i tak jest zerżnięty od niektórych motywów KDE4, a do tego sam "nowy i innowacyjny taskbar" działa po prostu tak, jak OS Xowy Dock a i wyglądem przypomina nieco ten z tygrysa (chodzi mi o przezroczystość itd.) Stabilność działania etc. ocenię dopiero po dłuższym czasie używania, aczkolwiek nie ma się co spieszyć - ocenimy to już po oficjalnej premierze, podobnie moje zdanie ma się do Snow Leopard'a. :) Jest kilka bajerów, ale przeważnie są one zbędne jak np. Aero Snap... No, może nie do końca, bo ustawienie dwóch okien obok siebie jest ok, ale maksymalizacja? Po co to...? Mamy przecież przycisk na okienku od tego ;) Co do samego Taskbar'a, a raczej Docka to podoba mi się jedynie to, że jak zminimalizuję np. 3 okienka to po najechaniu na jedno z nich ładnie wyróżnia się na ekranie. Ale sama lista daje sporo do życzenia, przede wszystkim nie odpowiada mi jej wielkość. Za duża jest dla mnie na 1280x800 a co dopiero mają powiedzieć ludzie z monitorami o mniejszych rozdzielczościach (o ile ktoś takich jeszcze używa :P)

Ogółem jak dla mnie to te wszystkie bajery Aero sprawiają tylko większą chaotyczność... Niby przydatne, ale jednak coś mi tu nie gra i w większości tego nie używam... W OS X nie ma takich zbędnych bajerów, a Linux pozwala na ich wybór z dokładnością do jednego ;) W windowsie albo mamy wszystko, albo nic. Nadal mam do tego Win7 mieszane uczucia... Potrzymam go trochę na dysku, pobawię się nim, zobaczymy, ale większe testy stabilności czy wydajności na pewno przeprowadzę na finalnej wersji... :rolleyes:

P.S: Kurczę, trochę się rozpisałem...!

---- Dodano 09-08-2009 o godzinie 17:01 ----
Może jeszcze w związku z powyższym mały apel do windziarzy ;)

Nie przesiadasz się na OS X, bo Mac drogi? Spróbuj Linuksa :)
i mówię to całkiem serio i z pełną odpowiedzialnością :P Najlepiej ubuntu 9.04 PL (lub jak ktoś lubi to Kubuntu)

#181 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 09 sierpnia 2009 - 22:08

Właśnie RTM zainstalowałem i z niego też piszę(...) Tak jak Kagain wspomniał nie jest to jeszcze officjal ;)

A czym według Ciebie jest RTM?

Co do reszty tekstu to mniej więcej to samo można powiedzieć po przejściu na OSX - to nie tu, tego nie ma, to zbędne. M.in do dziś nie mogę pojąć jak czerwony 'x' może nie zamykać aplikacji.

#182 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 09 sierpnia 2009 - 22:10

RTM to oficjalny release, ale Boot Campa oficjalnego do 7 jeszcze nie ma

#183 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 09 sierpnia 2009 - 22:13

A, to nawet nie wiedziałem, że RTM to oficjal :) No, to troszkę się nim pobawię w takim razie ;)

#184 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 09 sierpnia 2009 - 22:16

RTM = released to manufacturing, wiec jest to wersja uznana za dobrą na tyle, żeby zacząć tłoczyć i wysyłać do partnerów :)

#185 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 11 sierpnia 2009 - 18:38

... w Windows 7 nie działa wszystko na Boot Campie (tzn Windows działa, ale nie działają niektóre urządzenie , np iSight itp)

Na białym iMac'u iSight działa bez problemu.

#186 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 316 postów

Napisano 12 sierpnia 2009 - 00:08

Na MB late 2008 też.

#187 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 12 sierpnia 2009 - 08:52

Kurde to był przykład :P Mi np od razu nie działał (ale już działa bo doinstalowałem sterowniki z innego Boot Campa). Chodziło mi o to, że nie wszystko musi działać od razu dopuki nie wypuszczą finalnej wersji Boot Camp obsługującej Windows 7

#188 ferrari_enzo

ferrari_enzo
  • 365 postów
  • SkądTomaszów Mazowiecki, 50km to Woodź

Napisano 12 sierpnia 2009 - 08:59

Czekamy na snow leopard ;)

#189 Grooby

Grooby
  • 913 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 sierpnia 2009 - 13:23

No u mnie Win7 PRO chodzi juz jako jedyny system na imacu 17" CD 1,83 :) smiga az milo, sterowniki z bootcampa od visty chodza bez problemow :) G

#190 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 12 sierpnia 2009 - 13:32

Jedyny? :P... to spytam (może złośliwie) po co Ci iMac?

#191 Grooby

Grooby
  • 913 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 sierpnia 2009 - 13:47

Zakupilem go poniewaz: - zzeral mniej pradu niz moj poprzedni komputer - podobal mi sie kiedys osx Potem stwierdzilem ze OSX juz mi sie nie podoba bo jest dla mnie za glupi i za wolny, wyrezalem go wymieniajac dysk i postawilem windowsa :) jestem szczesliwym czlowiekiem. Od wczoraj jeszcze bardziej bo udalo mi sie zrobic upgrade airporta (starego wywalilem, wsadzilem karte broadcoma "N"-ke i smiga az milo. A jak jeszcze zobaczy mi ponad 2GB ramu i wymienie procka to juz w ogole bedzie pieknie :) G

#192 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 12 sierpnia 2009 - 14:29

To jest na prawdę "Think different" - ludzie robią HaMaki a tu widzę rasowy (legalny) HaPC. Ważne że jesteś zadowolony :)

#193 Grooby

Grooby
  • 913 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 sierpnia 2009 - 15:37

Nie HaPC i nie HaMAC, tylko komputer do pracy. W srodku imaca sa zwykle bebechy pecetowe, wiec ja tu zadnej roznicy (no poza mozliwoscia rozbudowy ktorej w imacu troche brak) nie widze. G

#194 trybul

trybul
  • 30 postów

Napisano 12 sierpnia 2009 - 15:43

Ja ostatnio działałem na win7 i to był jedyny win na którym dobrze mi się pracowało :) przesiadłem się z niego na hamaca i jest jeszcze lepiej :) dla mnie OSX Leoś jest najlepszym systemem operacyjnym i dziwi mnie jak słyszę opinię, że win7 jest lepszy a jak to mówi dotychczasowy użytkownik tylko OSX to robię takie oczy oO Działałem dość długo na ostatniej wersji win7 i mam doskonałe porównanie, każde działanie, KAŻDE! na osx wykonuje 2x szybciej niż na win7, a na dodatek wszystko jest takie cacy :) i nie miałem ani jednego błędu czy przycięcia.

#195 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 12 sierpnia 2009 - 15:49

Grooby ja właśnie o tej rozbudowie... :)

#196 oozils

oozils
  • 120 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 sierpnia 2009 - 16:36

@ Wojciech 23

Jest kilka bajerów, ale przeważnie są one zbędne jak np. Aero Snap... No, może nie do końca, bo ustawienie dwóch okien obok siebie jest ok, ale maksymalizacja? Po co to...? Mamy przecież przycisk na okienku od tego

Przy pracy na dwoch monitorach dla mnie to rozwiazanie jest szalenie wygodne - nie musze celowac w ten przycisk na okienku. Nie gram w Cs, wiec nie mam skilla by robic headshoty. Lapie za pasek i maksymalizuje na drugim monitorze. Proste ? - proste.

Po co to...?

M.in. po to to.

Ale sama lista daje sporo do życzenia, przede wszystkim nie odpowiada mi jej wielkość. Za duża jest dla mnie na 1280x800 a co dopiero mają powiedzieć ludzie z monitorami o mniejszych rozdzielczościach (o ile ktoś takich jeszcze używa :P)

To sobie zmniejsz.

Ogółem jak dla mnie to te wszystkie bajery Aero sprawiają tylko większą chaotyczność...

Czyzbys przez aero mial na pulpicie taki chaos, ze nie jestes w stanie tego ogarnac ?;d
Postaraj sie bardziej myslec nad tym co piszesz. Dla mnie to malo rzetelne co napisales.
Porownujesz do Osx'a i Linuxa, ale paska sobie nie potrafiles zmniejszyc ? wtf ?

Od siebie:
Troszke odswiezony, dobrze zarzadzajacy pamiecia Windows. Mniej chrupie dyskiem niz vista (jesli w ogole - mam dyski w puszkach bitumiczych wiec i tak nie slysze).
Aero snap dobrze sie sprawdza w zarzadzaniu wieksza iloscia okien.
Nad czym tu sie wiecej rozwodzic?

#197 Grooby

Grooby
  • 913 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 sierpnia 2009 - 21:41

Działałem dość długo na ostatniej wersji win7 i mam doskonałe porównanie, każde działanie, KAŻDE! na osx wykonuje 2x szybciej niż na win7, a na dodatek wszystko jest takie cacy :) i nie miałem ani jednego błędu czy przycięcia.

A podziel sie kolego co ty takiego robisz na windowsie i na osx ze "masz porownanie" i robisz cos 10x szybciej?
Jakie bledy? jakie przyciecia? ja niczego takiego nie widze :)

G

#198 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 13 sierpnia 2009 - 07:43

A podziel sie kolego co ty takiego robisz na windowsie i na osx ze "masz porownanie" i robisz cos 10x szybciej?
Jakie bledy? jakie przyciecia? ja niczego takiego nie widze :)

G

napisal, ze 2x szybciej ;)

#199 Grooby

Grooby
  • 913 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 sierpnia 2009 - 09:46

Fakt, rozpedzilem sie :P niech napisze co takiego robi 2x szybciej :) G

#200 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 15 sierpnia 2009 - 13:08

Fakt, rozpedzilem sie :P niech napisze co takiego robi 2x szybciej :)

G

Wątków o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą na tym forum już "naście" było - szkoda czasu na akademickie dyskusje ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych