Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Makuserzy, startujcie wasze ściągarki - Crossover za darmo!

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
163 odpowiedzi w tym temacie

#101 frappe

frappe
  • 27 post贸w

Napisano 28 pa藕dziernika 2008 - 19:00

u mnie tez dziala, jednak gdy odpalilem np gg to zmula kompletnie a w winampie korektor nie reaguje na zmiany w ustawieniach ;) wiecej nie chce mi sie bawic.......

#102 woocash

woocash
  • 1聽627 post贸w

Napisano 28 pa藕dziernika 2008 - 19:13

Wersja CrossOver Games r贸偶ni sie od Pro tylko tym, 偶e b臋dzie cz臋艣ciej uaktualniane o zmiany jakie zachodz膮 w WiNE tak 偶eby by膰 bardziej na czasie z aktualnymi grami.

#103 raptou

raptou
  • 1聽644 post贸w
  • Sk膮dUnited Europe

Napisano 28 pa藕dziernika 2008 - 19:21

Ja z koleji mam pytanie czy ta aplikacja jest lepsza od poczciwego Wine?

Baza program贸w, kt贸re chodz膮 na stronie win臋 jest kilkadziesi膮t razy wieksz, jakie wnioski?

Crossover to jest Wine w wersji komercyjnej. Jedyne r贸偶nice w stosunku do Wine to:

- "butelkownie" ,czyli tworzenie r贸偶nych profili pseudo-systemowych dla r贸偶nych program贸w (cz臋艣膰 program贸w dzia艂 tylko w trybie Win98, cz臋艣膰 w XP, cz臋艣膰 w 2000.
- 艂atwo艣膰 wykonywania kopii zapasowych "butelek"
- wirtualny restart wirtualnego Windows
- integracja menu "programy" z dokiem (dzia艂a to fatalnie w Mac OS X. Idealnie dzia艂a z Linuksem)
- gwarancja stabilnego dzia艂ania program贸w z listy Crossover.
- wyposa偶enie w kilka zamkni臋tych bibliotek dll.

Innymi s艂owy zupe艂nie nic, czego nie da si臋 zrobi膰 w darmowym Darwine.

- te偶 da si臋 zrobi膰 kopi臋 zapasow膮 - wystarczy skopiowa膰 katalog drive_c
- zamiast wirtualnego resetu wystarczy zamkn膮膰 i uruchomi膰 Darwine
- integracja z dokiem w Cx jest tak mizerna, 偶e mozna sobie darowa膰
- Na Darwine zadzia艂a dok艂adnie to samo, co w Crossover. Trzeba tylko dogra膰 samodzielnie dodatkowe, i tak bezp艂atne komponenty.
S艂u偶y do tego nawet program, napisany specjalnie dla Darwine o nazwie TRiX
- Darwine jest o wiele szybszy, stabilniejszy.

Wi臋cej r贸偶nic nie ma.

Druga sprawa jest taka, 偶e Codeweavers tworz膮c bezp艂atny Crossover Chromium (Chrome dla Mac OSX/Linux) niechc膮cy zupe艂nie za darmo opublikowa艂o zwyk艂y Crossover. Jest to dok艂adnie ten sam Crossover, co w wersji komercyjnej ale bez mened偶era. Da si臋 go zast膮pi膰 jednym plikiem Winecfg.exe z Darwine i hulaj dusza !

Znam Crossover z Linuksa, znam z Maka i szczerze powiedziawszy to nie ma si臋 czym ekscytowa膰. W zasadzie ma on sens tylko dla aplikacji z jego "gwarantowanej" listy, np. po to, by zainstalowa膰 i uruchomi膰 MS Office dla Windows w dowolnej wersji, czy Visio. Rzeczywi艣cie MS Office dzia艂a w Crossover znakomicie. Openoffice tak偶e. Ba ! Ten ostatni dzia艂a nawet lepiej w wersji dla Windows uruchomiony w Crossover, ni偶 w wersji dla Mac OSX. Podobnie ma si臋 sprawa z jednym z moich ulubionych edytor贸w - Abiwordem. Abiword istnieje w wersji dla Mac OS X ale jest TRAGICZNY. Wersja dla Windows w Crossover dzia艂a perfekcyjnie ! Edytor jest za darmo, po polsku, ma swoje s艂owniki, w tym PL. Jest zgodny z MS WORD (na poziomie wsp贸lnych funkcji), ma tabele i mo偶na wkleja膰 zdj臋cia. Jest przy tym ma艂y i bardzo szybki. Posiada eksport do PDF i czyta wi臋kszo艣膰 format贸w, w tym Word Perfect.

Ludzie ! Chcecie gra膰 to instalujcie Windows a nie jego protezy ! Crossover/Wine/Darwine to nie jest system operacyjny a jedynie jest 艣rodowiskiem do uruchamiania (niekt贸rych) program贸w obcych (Windows) w 艣rodowisku do tego kompletnie nieprzystosowanym (Mac OS X, Linux). To nawet dzia艂a ale tylko do momentu, gdy program nie odwo艂uje si臋 wprost do sprz臋tu lub kom贸rek pami臋ci, kt贸re s膮 zarezerwowane dla systemu nadrz臋dnego.

Wine to kawa艂 dobrej roboty ale nadal proteza, kt贸rej bardzo daleko do pierwowzoru. Crossover mo偶e zast膮pi膰 Windows w kilku programach do fatkturek, czy biura ale nie mo偶na sobie z nim wi膮za膰 nadziei, 偶e da mo偶liwo艣ci systemu operacyjnego, kt贸rym nie jest i nigdy nie b臋dzie.

---- Dodano 28-10-2008 o godzinie 20:27 ----

To艣, 偶e艣 Ameryk臋 odkry艂 nie powiem... Swoj膮 drog膮 jak byk w panelu wymaga艅 wymienione jest, 偶e musi by膰 intel.

Istnieje wersja Darwine dla PowerPC. Bazuje na emulatorze Qemu. Nie mam poj臋cia, czy i jak to dzia艂a - nie mam PPC. Podobno nie jest rozwijany od momentu przej艣cia Apple na Intele. Jest do 艣ci膮gni臋cia ze strony projektu.

Darwine i Crossover to w zasadzie to samo minus r贸偶nice, kt贸re wymieni艂em. Darwine jest otwarty i za darmo.

#104 Brazol

Brazol
  • 174 post贸w
  • Sk膮dStolica

Napisano 28 pa藕dziernika 2008 - 19:41

W pełni się zgadzam z raptou. Crossover ma sens tylko dla tych niewielu programów wymienionych na jego liście.. To byłby fajny program bo nie wymagający instalacji windows gdyby miał większe możliwości a tak to lipa :P. Z ciekawości zapytam ponieważ ich strona padła i nie mogę sprawdzić: ile oni sobie życzyli za program jak jeszcze był płatny?

#105 raptou

raptou
  • 1聽644 post贸w
  • Sk膮dUnited Europe

Napisano 28 pa藕dziernika 2008 - 20:02

Crossover nigdy nie będzie działał jak sobie byś życzył. To dlatego, że jest tylko swego rodzaju "chińskim tłumaczem hiszpańskich programów na rosyjskim systemie" (to tylko metafora). Nie zadziała poprawnie nic, co bezpośrednio odwołuje się do sprzętu, ponieważ to zupełnie różne architektury. Pewnych rzeczy, przynajmniej bez emulacji nie da się obejść a z kolei emulacja jest za mało wydajna dla wymagających gier i koło się zamyka. Chylę czoła przed Twórcami Wine, Darwine, Crossover ale nie wiele z tym można będzie więcej zrobić. Sam używam Darwine do podręcznych programów typu Total Commander i Winrar. Ba ! Zrobiłem sobie do tego nawet GUI z paskiem START i systrajem ale wiele to to nie potrafi, bo po prostu takie są ograniczenia dwóch obcych sobie platform, gdzie trzecia na siłę próbuje je łączyć.

#106 Desertsun

Desertsun
  • 54 post贸w

Napisano 28 pa藕dziernika 2008 - 20:46

Mojemu facetowi na iMacu rano udało się zarejestrować- mi na moim MacBook'u 1,5 h później już niestety nie- i jak do tej pory mam tylko kod na e-mail'u i pościągane instalki i.... nic więcej :(

#107 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5聽642 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 28 pa藕dziernika 2008 - 20:49

Uruchomilem Heroes 4.. nie wiem czy sie cieszyc... znow kawal wycietego zyciorysu mnie czeka :D

#108 Grooby

Grooby
  • 913 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 28 pa藕dziernika 2008 - 21:25

Mojemu facetowi na iMacu rano uda艂o si臋 zarejestrowa膰- mi na moim MacBook'u 1,5 h p贸藕niej ju偶 niestety nie- i jak do tej pory mam tylko kod na e-mail'u i po艣ci膮gane instalki i.... nic wi臋cej :(

Od rana duzo sie zmienilo, wejdz na strone CodeWeavers i sciagnij instalki jeszcze raz. W zwiazku z natlokiem ludzi ktorzy nagle zainteresowali sie tym softem, wystawili wersje ktora nie wymaga klucza.

G.

#109 Shinogu

Shinogu
  • 64 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 28 pa藕dziernika 2008 - 22:06

ja zainstalowalem c&c red alert 2 i mi cos sie muli czy to dlatego ze mam mb 2,0? kursor mruga a filmiki sie zacinają te w grze bo intro bardzo ladnie mi sie odtwarzalo
ps. takie ciecia mi nie straszne bo pamietam przy moim p800 jak z zapartym tchem czekalem az sie wczyta misja, pytam z ciekawosci

---- Dodano 28-10-2008 o godzinie 22:08 ----

Uruchomilem Heroes 4.. nie wiem czy sie cieszyc... znow kawal wycietego zyciorysu mnie czeka :D

wiem coś p tym jesli wszystko bedzie hulalo tak jak hula c&c cała saga mnie wciagnie jak nic

#110 iPawe艂

iPawe艂
  • 811 post贸w
  • Sk膮d袩褉懈虂锌'褟褌褜

Napisano 28 pa藕dziernika 2008 - 22:25

hmmm rozumiem że instalke którą ja pobrałem mogę bez problemu nagrać koledze na cd i dać ? Niestety przez kilka dni nie będzie miał dostępu do internetu... nie powstaną z tego tytułu żadne komplikacje?

#111 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5聽642 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 28 pa藕dziernika 2008 - 22:35

ja zainstalowalem c&c red alert 2 i mi cos sie muli czy to dlatego ze mam mb 2,0? kursor mruga a filmiki sie zacinaj膮 te w grze bo intro bardzo ladnie mi sie odtwarzalo
ps. takie ciecia mi nie straszne bo pamietam przy moim p800 jak z zapartym tchem czekalem az sie wczyta misja, pytam z ciekawosci

---- Dodano 28-10-2008 o godzinie 22:08 ----

wiem co艣 p tym jesli wszystko bedzie hulalo tak jak hula c&c ca艂a saga mnie wciagnie jak nic

Za przypomnienie mi o Red Alert czeka cie sroga kara.. teraz to malzowinka na pewno mnie z domu wyrzuci..

;)

Co gorsza dziala takze Duke Nukem Manhatan Project :lol:

#112 Rav_V3k

Rav_V3k
  • 664 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w, Poland

Napisano 28 pa藕dziernika 2008 - 22:57

Ale Foobar nie dzia艂aaa!!! :(

#113 kapelek

kapelek
  • 207 post贸w
  • Sk膮dMazatlan, Meksyk

Napisano 28 pa藕dziernika 2008 - 23:05

Jak odpalic przez CrossOver pod Tigerem Messenger Live?

#114 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8聽114 post贸w

Napisano 28 pa藕dziernika 2008 - 23:06

Uruchomiłem na nim GTA VC i działa bez problemu :D

#115 Shinogu

Shinogu
  • 64 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 28 pa藕dziernika 2008 - 23:06

Za przypomnienie mi o Red Alert czeka cie sroga kara.. teraz to malzowinka na pewno mnie z domu wyrzuci..

;)

Co gorsza dziala takze Duke Nukem Manhatan Project :lol:

no wiesz to juz nie moja wina :grin: alee... o duku zapomnialem, jeszcze na pamiec pamietam kody do niego IDDQD-godmode IDKFA-bron hehe odlot juz zaraz instaluje8-)

#116 redziol

redziol
  • 192 post贸w

Napisano 28 pa藕dziernika 2008 - 23:43

no wiesz to juz nie moja wina :grin: alee... o duku zapomnialem, jeszcze na pamiec pamietam kody do niego IDDQD-godmode IDKFA-bron hehe odlot juz zaraz instaluje8-)

A to nie przypadkiem kody do Dooma II? :)

#117 iPawe艂

iPawe艂
  • 811 post贸w
  • Sk膮d袩褉懈虂锌'褟褌褜

Napisano 28 pa藕dziernika 2008 - 23:44

Ja zainstalowałem GTA SA jednak mam problem z CD (nie wykrywa)

#118 seba6250

seba6250
  • 149 post贸w
  • Sk膮dkrak贸w

Napisano 29 pa藕dziernika 2008 - 00:20

na tym dzialaja tylko te aplikacje co sa na liscie czy mozan odpalic wszystkie (dowolne) jak wtedy to zorbic??

#119 J臋drekMac

J臋drekMac
  • 1聽712 post贸w
  • Sk膮d艁贸d藕

Napisano 29 pa藕dziernika 2008 - 06:22

odpaliłem Mafię ;] działa bez zarzutu

#120 blase

blase
  • 74 post贸w

Napisano 29 pa藕dziernika 2008 - 07:09

Kurcze i po zabawie... nie załapałem się...a chętnie bym Mafie przerobił ponownie :(

#121 raptou

raptou
  • 1聽644 post贸w
  • Sk膮dUnited Europe

Napisano 29 pa藕dziernika 2008 - 07:24

Crossover Games ściągnąłem bez żadnej rejestracji. Działa. Niestety moje "koniki" nie działają. Zresztą nie spodziewałem się, że zadziałają. Są to: Maszyna - najlepszy polski symulator kolejowy, grywalnością nie ustępujący Trainz Simulator a grafiką nawet może konkurować ze świetnym MS Train Simulator. Uruchamia się i zwis. Jest za darmo, jakby kogoś zainteresował. Polecam, bo jest na prawdę znakomity ale niestety na Crossover nie ruszy. :( Budnix - symulator jazdy autobusem miejskim po Gdyni Future Pinball Proste gierki działają. Nawet fajny ten Crossover ale to, na czym mi najbardziej zależy niestety nie działa. Oczywiście pogryzł mi się od razu z Darwine. Poświęciłem go i wyrzuciłem. Nic, co EXE nie chciało mi się odpalić, dopóki nie usunąłem Darwine z systemu. Luxor 3 - działa. Są wszystkie efekty 3d, jednak przy większej ilości animacji zauważalny jest efekt strobo. Da się grać ale ta gra sporo traci na komforcie z powodu efektu stroboskopowego. To było zaledwie w 1024x768. I tak Crossover Games jest znakomity ale Windows to Windows. U mnie Crossover zostaje już na stałe i mi się podoba. Nie oczekiwałem cudów i dostałem, czego się spodziewałem. I tak nie mam czasu na gry, więc do kulek, Kjodai Mahjong, Sphere i podobnych przerywników może być. Dzięki Crossover nadal nie będę instalował Windows na Miniaku (nie chce mi się i szkoda miejsca na dysku, skoro i tak go sporadycznie tylko używałem). Szkoda jednak, że moje ulubione gry nie chcą działać ale specjalnie dla nich nie będę robił rewolucji na dysku, żeby Windows instalować. Przeboleję.

#122 belrum

belrum
  • 336 post贸w
  • Sk膮d艁odzia

Napisano 29 pa藕dziernika 2008 - 07:43

... a podobno maci nie są dla graczy ;)

#123 Brazol

Brazol
  • 174 post贸w
  • Sk膮dStolica

Napisano 29 pa藕dziernika 2008 - 08:35

O, a ja pr贸bowa艂em Heroes 3 i sie nie uda艂o ... :)

#124 Shinogu

Shinogu
  • 64 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 29 pa藕dziernika 2008 - 09:08

A to nie przypadkiem kody do Dooma II? :)

niestety masz racj臋 ale co tam to tak dawno bylo :grin: dooma pewnie sie nie uda bo to pod dosem chyba bylo

#125 biskup

biskup
  • 2聽479 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 29 pa藕dziernika 2008 - 09:13

raptou, pamiętasz może o mojej prośbie odnośnie tuningu cidera, żeby odpalał normalne programy w oknach? Może teraz, kiedy masz crossovera rzuciłbyś okiem na ten temat... Jak będziesz miał wolną chwilę no zajęcie się tym, to czekam na PW ;)

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych