Adium 0.89.1 czy 1.0 beta?
Napisano 12 sierpnia 2006 - 12:37

Napisano 12 sierpnia 2006 - 12:41
Napisano 12 sierpnia 2006 - 21:01
Napisano 12 sierpnia 2006 - 22:33
Napisano 12 sierpnia 2006 - 23:31
lol a czego oczekujesz? O_o że komputer przeczyta Ci wiadomość, albo powiadomienia?
Podejrzewam, ze chodzi po prostu o to, zeby tylko migala ikonka w Docku i ew. na liscie kontaktow :>
Po co te zlosliwosci? :/
Napisano 12 sierpnia 2006 - 23:36
Przy okazji zapytam - jak odblokować kontakt? Przez przypadek kliknąłem zablokuj, przy kontakcie jest czerwony krzyżyk. Nigdzie nie widzę opcji odblokowania.
Kontakt GG...
A probowales w Preferencjach Prywatnosci? (opcja pod Preferencjami). Wybierasz z rozwijalnego menu gg i "privacy level" (ha! nieprzetlumaczone :>)
Nie moge dokladniej nic doradzic, bo nie mam zadnych poblokowanych kontaktow...
Napisano 13 sierpnia 2006 - 08:58
A probowales w Preferencjach Prywatnosci? (opcja pod Preferencjami). Wybierasz z rozwijalnego menu gg i "privacy level" (ha! nieprzetlumaczone :>)
Nie moge dokladniej nic doradzic, bo nie mam zadnych poblokowanych kontaktow...
Rzeczywiście. Tutaj się schowało. Dzięki

Napisano 29 sierpnia 2006 - 11:59

Napisano 29 sierpnia 2006 - 12:44

Napisano 11 września 2006 - 14:04
a wlasciwie poprosic o support dla opisow w strybie offline
i jeszcze w sprawie malej pierdoly > 'nieobecny' a 'zaraz wracam'
http://forums.cocoaf...p?p=73107#73107
gdyby ktos chcial sie pod tym podpisac to zapraszam
im wiecej bedzie chetnych tym szybciej cos sie ruszy w tej sprawie
pozdrawiam
Napisano 11 września 2006 - 14:13
Problem polega na tym, że w oryginale jest to "away" i jest to różny status od "be right back". Status "away" nie zawiera w sobie informacji o krótkotrwałości nieobecności, więc tłumaczenie "zaraz wracam" byłoby, moim zdaniem, błędne.i jeszcze w sprawie malej pierdoly > 'nieobecny' a 'zaraz wracam'
Napisano 11 września 2006 - 17:07

Napisano 11 września 2006 - 18:04
Napisano 11 września 2006 - 18:33
No OK, ale... poza Gadu-Gadu jest jeszcze kilka innych protokołów IM, w przypadku których status "away" tłumaczony jest jako "nieobecny", a zmiana opisu będzie dotyczyła nie tylko GG, ale również tych innych komunikatorów. Problemem jest więc znowu zrobienie czegoś "po swojemu" przez autorów GG.no tak ale w gadu-gadu jest to 'zaraz wracam' prawda?
wiec chyba moje rozumowanie jest poprawne.
nie porozumiewasz sie z reguly z innym adiumem tylko z gadu-gadu
i osoby te widza cie wtedy jako 'zaraz wracam'
Poza tym nie jestem pewien, czy tłumaczenie statusu w Adium ma wpływ na to, jak jesteś widziany przez użytkowników GG. Oni widzą status opisowy, a nie nazwy domyślnych statusów. Chyba, bo nie sprawdzałem, ale tak na logikę i praktykę z iChata: jeżeli masz iChata zlokalizowanego, to widzisz "nieobecny" niezależnie od tego, czy znajomy ma również zlokalizowanego iChata, bo to jest tylko nazwa domyślnego statusu, a nie jego opis.
Napisano 12 września 2006 - 11:48

Napisano 12 września 2006 - 12:20
No dokładnie o tym pisałem - tłumaczenie jest widoczne wyłącznie dla użytkownika Adium.GG i tak widzi tylko status jako 'zaraz wracam' i do tego opis
A no właśnie wcale nie konicznie w domu. Po prostu nie jesteś przy komputerze. Możesz być w domu, ale możesz być równie dobrze poza domem lub na spotkaniu w firmie, które będzie trwało do nocy. Komunikat mówi jedynie: nie jestem przy komputerze, nie odpowiem natychmiast. Ale nie precyzuje kiedy użytkownik wróci i odpowie. Sprecyzowaniu sytuacji służą opisy statusu.jak dla mnie w polskim tlumaczeniu moze byc ZAJETY...
albo...no nie wiem...bo AWAY ciezko jest przetlumaczyc
w kazdym badz razie chodzi w nim o to ze jestes w sumie w domu...komputer dziala...klient jest zalogowany..ale akurat gdzies cie wywialo...
tak rozumiem ten status...no bo jak inaczej?
Hm, to tylko podstawowe statusy. Wiele komunikatorów ma ich więcej, wśród nich właśnie "zaraz wracam" czy "nie przeszkadzać".jest online
jest away
jest invisible
i jest offline
i tak powinno byc
Błędem, w moim odczuciu, autorów GG jest opisanie standardowego statusu "away" określeniem, które jest nacechowane "krótkim czasem trwania". Bo "zaraz wracam" to kwadrans, może dwa, ale nie 10 godzin, jeżeli wychodzisz z domu do pracy. A jeżeli chcesz mieć wtedy włączone GG, żeby znajomi mogli Ci zostawić wiadomość? Wybrać "dostępny" czy "zaraz wracam"? Chyba nie ma sensu powtarzać tego błędu w Adium.
Napisano 12 września 2006 - 12:25

Napisano 12 września 2006 - 15:39
Wybacz, ale nie masz racji. GG to zaledwie jeden z protokołów obecnych w Adium i na dodatek wcale nie najpopularniejszy wśród Macuserów.masz racje...
ale zmiana tego w adium nic nie da bo i tak wiekszosc ludzi gada-gada...
monopol
W GG owszem, ale w innych protokołach, na przykład AIM, wcale nie. Znowu patrzysz na problem tak, jak gdyby poza GG nie istniały inne komunikatory.a jak wychodze na wiecej niz pare godzin..wylaczam maca (usypiam)
to wtedy potrzebny jest status offline.
i przeciez ludzie moga do ciebie pisac...a jak sie zalogujesz to wszystko zobaczysz czyz nie?
Tak się składa, że to ja robię tłumaczenie Adium na język polski, więc mam bezpośredni kontakt z jego autorami nawet bez pośrednictwa tamtego forum. Ale dziękuję za propozycję.p.s. gdybys ty HEX lub inni mieli jakies propozycje co do ADIUM
to prosze je tu wpisywac...a postaram sie zamieszczac je na forum.
Napisano 12 września 2006 - 20:29

Napisano 13 września 2006 - 00:31
Hm, Hex?hex.
Ale w czym problem? Przecież jeżeli Ty na Adium ustawisz "nieobecny" ("away"), to oni na GG zobaczą "zaraz wracam", bo tak jest tam nazwany ten status. Ale zauważ, że w Adium występuje status "zaraz wracam": wejdź w okno tworzenia własnego statusu i zajrzyj do rozwijanego menu. Widać tam i status "nieobecny" i "zaraz wracam", bo w wielu komunikatorach to są dwa różne statusy.ja nie mowie o ADIUM jako komunikatorze
tylko o spolecznosci polskiej
prawda jest taka ze 90% uzytkownikow komputerow siedzi na GG
a jesli nie na programie GG to posiada program obslugujacy GG
potem jest cala reszta czyli ukochany przeze mnie tlen i inni.
niektorzy nie maja nawet pojecia (ci mniej swiadomi)
ze gadu-gadu to jeden z dziesiatek komunikatorow.
dla nich gadu-gadu jest zwyczajnie tym czyms przez co sie rozmawia...
wlasciwie zamiennikiem slowa komunikator
A ja mam około 500 kontaktów, z czego może 10% to GG. Reszta to głównie MSN, AIM (AIM, iChat, ICQ) i Jabbery. Więc?oczywiscie wiem ze nie mozna patrzec przez ich pryzmat na wszystko
ale jednak mam tylko 4 znajomych na tlenie....a 32 na gadu-gadu
i zadych innych
tak wiec patrze na problem z punktu widzenia dnia codziennego....
i ilosci osob ktore siedza na gadu-gadu
A autorzy GG mogą równie dobrze status "away" nazwać "dostępny", a "available" nazwać "zaraz wracam". Mogą? Owszem, bo są nastawieni z założenia na to, że GG komunikuje się tylko z GG (oryginalnym GG!) i żadnym innym komunikatorem. Nie ma więc dla nich znaczenia, jak nazwą konkretne statusy, bo użytkownik i tak widzi tylko to, co wyświetli mu komunikator, a nie jaki status przesyłają między sobą programy.
No tak, ale TLEN obsługuje dwa protokoły, a Adium ponad tuzin. Więc to zaczyna być zupełnie inna skala zmian.p.s. a czy nie mozna zrobic tak aby gadu-gadu mialo wlasne stany opisowe ( w tym przypadku 4) a reszte komunikatorow wiecej i inne?
tak jest to rozwiazane w przypadku TLENa i dziala wysmienicie
Jabber via chrome.pl?p.s.2 mam maly problem...
otoz gdy wlaczam ADIUM....loguje sie do serwera GG bez wiekszego problemu..ale do jabbera nie.
jedyne wyjscie to przestawienie statusu w tryb ONLINE i nastepnie restart ADIUM.
wtedy loguje sie OK.
jesli natomiast podczas wlaczenia ADIUM jest inny stan opisowy niz ONLINE
(czyli uzywany ostatnio przed wylaczeniem komunikatora), wtedy nie pomaga przestawienie statusu na ONLINE. nie loguje sie.
spotkales sie z tym?
Hm, a w jakim celu? I co zrobić z protokołami, które trzymają listę kontaktów na serwerze?p.s.3 co myslisz o liscie kontaktow bez logowania?
moglaby pojawiac sie odrazu po wlaczeniu ADIUM, a nie po zalogowaniu.
Napisano 13 września 2006 - 09:19

Napisano 13 września 2006 - 10:21
Napisano 13 września 2006 - 11:35

Napisano 13 września 2006 - 12:32
Obserwuj kartę zgłoszenia propozycji. W niej pojawią się wszelkie informacje, włącznie z akceptacją propozycji, przyznanym jej statusem i wersją docelową.jak tam prace nad tym offline statusem?
wiesz cos heidi?
Napisano 14 września 2006 - 01:05
http://trac.adiumx.com/changeset/17728
http://trac.adiumx.com/changeset/17729
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych