Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Adium 0.89.1 czy 1.0 beta?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
165 odpowiedzi w tym temacie

#76 borcenty

borcenty
  • 141 postów
  • SkądKatowice / Krakow

Napisano 12 sierpnia 2006 - 12:37

a mi sie sypie jak probuje zaimportowac kontakty z gg. ma ktos ten problem? i pytanie do tych ktorzy nie maja tego problemu - ile kontaktow zaimportowaliscie? moze mam ich poprostu za duzo ;)

#77 przemekf

przemekf
  • 1 308 postów
  • SkądŁódź

Napisano 12 sierpnia 2006 - 12:41

Przy okazji zapytam - jak odblokować kontakt? Przez przypadek kliknąłem zablokuj, przy kontakcie jest czerwony krzyżyk. Nigdzie nie widzę opcji odblokowania. Kontakt GG...

#78 haesaa

haesaa
  • 4 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 sierpnia 2006 - 21:01

Zaczęłąm używać Adium 1.0b8. Kiedy dostaję wiadomość, od razu otwiera mi się okienko. Sprawdzałam w zdarzeniach, przy "otrzymano wiadomość" nie mam włączonego "otwórz okno wiadomości". Co powinnam zmienić w ustawieniach, żeby okno z wiadomością nie otwierało się "samo z siebie"?

#79 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 12 sierpnia 2006 - 22:33

lol a czego oczekujesz? O_o że komputer przeczyta Ci wiadomość, albo powiadomienia? Nie kojarzę jakiejś takiej opcji w Adium ani w 1.x ani w 0.9.x czy 0.9.x Co do bawienia się z emotkami to można przecież samemu popróbować dojść do tego to nie jest trudne. W preferencjach Adium jest cały "customize" (Apparence->emotikons), gdzie można sobie po swojemu włączać i wyłączać ikonki oraz ustawiać im skróty. Jeśli chcesz sam się pobawić emotkami, pododawać swoje to zajrzyj do folderu Adium2.0 wewnątrz folderu Library/Application Support/ A znajdziesz ściągnięte prrzez siebie ikon packi, otworzysz je jak normalny folder tyle, że dzięki kontrolklikowi -> show package info. Dalej jest już podmienianie ikonek itp. Sporo informacji, ale po angielsku znajdziesz na stronie Adium

#80 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 12 sierpnia 2006 - 23:31

lol a czego oczekujesz? O_o że komputer przeczyta Ci wiadomość, albo powiadomienia?

Podejrzewam, ze chodzi po prostu o to, zeby tylko migala ikonka w Docku i ew. na liscie kontaktow :>
Po co te zlosliwosci? :/

#81 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 12 sierpnia 2006 - 23:36

Przy okazji zapytam - jak odblokować kontakt? Przez przypadek kliknąłem zablokuj, przy kontakcie jest czerwony krzyżyk. Nigdzie nie widzę opcji odblokowania.
Kontakt GG...

A probowales w Preferencjach Prywatnosci? (opcja pod Preferencjami). Wybierasz z rozwijalnego menu gg i "privacy level" (ha! nieprzetlumaczone :>)
Nie moge dokladniej nic doradzic, bo nie mam zadnych poblokowanych kontaktow...

#82 przemekf

przemekf
  • 1 308 postów
  • SkądŁódź

Napisano 13 sierpnia 2006 - 08:58

A probowales w Preferencjach Prywatnosci? (opcja pod Preferencjami). Wybierasz z rozwijalnego menu gg i "privacy level" (ha! nieprzetlumaczone :>)
Nie moge dokladniej nic doradzic, bo nie mam zadnych poblokowanych kontaktow...

Rzeczywiście. Tutaj się schowało. Dzięki :)

#83 Sebastian

Sebastian
  • 336 postów
  • SkądBełchatów

Napisano 29 sierpnia 2006 - 11:59

Mi nie dziala find buddies, ani save buddylist to file czy to moze sie gdzies zapisuje tylko bez komunikatu ? na serwer kontakty wysyla, niestety tylko w postaci numerkow. Zaktualizowalem dzisiaj do 1.0b11, juz sie nie wywala przy dodawaniu kontaktu z address booka, i gdzie sie zmienia jezyk ? ;)

#84 Hex

Hex
  • 2 660 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 29 sierpnia 2006 - 12:44

Te dwie opcje niestety nie działają u nikogo, co do zmiany języka to prawoklik na aplikację adium.app->get info i w languages odznaczyć język jaki cię nie interesuje, czyli zapewne pl. :)

#85 em_slim

em_slim
  • 182 postów
  • SkądPoznan

Napisano 11 września 2006 - 14:04

pozwolilem sobie napisac na FORUM ADIUM
a wlasciwie poprosic o support dla opisow w strybie offline
i jeszcze w sprawie malej pierdoly > 'nieobecny' a 'zaraz wracam'

http://forums.cocoaf...p?p=73107#73107

gdyby ktos chcial sie pod tym podpisac to zapraszam
im wiecej bedzie chetnych tym szybciej cos sie ruszy w tej sprawie
pozdrawiam

#86 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 września 2006 - 14:13

i jeszcze w sprawie malej pierdoly > 'nieobecny' a 'zaraz wracam'

Problem polega na tym, że w oryginale jest to "away" i jest to różny status od "be right back". Status "away" nie zawiera w sobie informacji o krótkotrwałości nieobecności, więc tłumaczenie "zaraz wracam" byłoby, moim zdaniem, błędne.

#87 em_slim

em_slim
  • 182 postów
  • SkądPoznan

Napisano 11 września 2006 - 17:07

no tak ale w gadu-gadu jest to 'zaraz wracam' prawda? wiec chyba moje rozumowanie jest poprawne. nie porozumiewasz sie z reguly z innym adiumem tylko z gadu-gadu i osoby te widza cie wtedy jako 'zaraz wracam' mam to jeszcze jakos odwolac? przerobic? co myslicie? wydaje mi sie ze statusy powinny byc: dostepny zaraz wracam (chwilowo mnie nie ma, away, zajety czy jakkolwiek to nazwac) niewidoczny niedostepny oczywiscie w tlenie np jest o wiele wiecej statusow i mozna precyzyjniej wtedy rozwinac temat. ale w gadu-gadu i tak znajomi widza cie tylko w 3 mozliwych statusach: dostepny, zaraz wracam, niedostepny pozdrawiam i czekam na sugestie mam nadzieje ze adium juz niedlugo w nowej beta wersji z mozliwoscia ustawienia opisu offline :) p.s. hex myslisz ze taki post na forum w tym dziale wystarczy i coderzy sie za to wezma? czy wystosowac jeszcze cos w inne miejsce (adres mailowy?) pozdrawiam i trzymam kciuki zeby sie udalo :P :) adium rules

#88 ozz

ozz
  • 1 129 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 11 września 2006 - 18:04

problem z tym ze niema zabardzo odpowiednika dobrego po polsku zeby okreslic ze jest sie "poza" komputerem

#89 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 września 2006 - 18:33

no tak ale w gadu-gadu jest to 'zaraz wracam' prawda?
wiec chyba moje rozumowanie jest poprawne.
nie porozumiewasz sie z reguly z innym adiumem tylko z gadu-gadu
i osoby te widza cie wtedy jako 'zaraz wracam'

No OK, ale... poza Gadu-Gadu jest jeszcze kilka innych protokołów IM, w przypadku których status "away" tłumaczony jest jako "nieobecny", a zmiana opisu będzie dotyczyła nie tylko GG, ale również tych innych komunikatorów. Problemem jest więc znowu zrobienie czegoś "po swojemu" przez autorów GG.
Poza tym nie jestem pewien, czy tłumaczenie statusu w Adium ma wpływ na to, jak jesteś widziany przez użytkowników GG. Oni widzą status opisowy, a nie nazwy domyślnych statusów. Chyba, bo nie sprawdzałem, ale tak na logikę i praktykę z iChata: jeżeli masz iChata zlokalizowanego, to widzisz "nieobecny" niezależnie od tego, czy znajomy ma również zlokalizowanego iChata, bo to jest tylko nazwa domyślnego statusu, a nie jego opis.

#90 em_slim

em_slim
  • 182 postów
  • SkądPoznan

Napisano 12 września 2006 - 11:48

no dobra w sumie niewazne :) jak zwal tak zwal :) moze byc nieobecny jesli to pomoze :) GG i tak widzi tylko status jako 'zaraz wracam' i do tego opis :) jak dla mnie w polskim tlumaczeniu moze byc ZAJETY... albo...no nie wiem...bo AWAY ciezko jest przetlumaczyc :) w kazdym badz razie chodzi w nim o to ze jestes w sumie w domu...komputer dziala...klient jest zalogowany..ale akurat gdzies cie wywialo... tak rozumiem ten status...no bo jak inaczej? jest online jest away jest invisible i jest offline i tak powinno byc w kazdym badz razie...musialem im jeszcze raz wszystko wytlumaczyc bo chyba tez nie bardzo zrozumieli polityke ustawiania opisu na offline na GG ale mam nadzieje ze teraz juz wszystko bedzie si. pozdrawiam

#91 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 września 2006 - 12:20

GG i tak widzi tylko status jako 'zaraz wracam' i do tego opis :)

No dokładnie o tym pisałem - tłumaczenie jest widoczne wyłącznie dla użytkownika Adium.

jak dla mnie w polskim tlumaczeniu moze byc ZAJETY...
albo...no nie wiem...bo AWAY ciezko jest przetlumaczyc :)
w kazdym badz razie chodzi w nim o to ze jestes w sumie w domu...komputer dziala...klient jest zalogowany..ale akurat gdzies cie wywialo...
tak rozumiem ten status...no bo jak inaczej?

A no właśnie wcale nie konicznie w domu. Po prostu nie jesteś przy komputerze. Możesz być w domu, ale możesz być równie dobrze poza domem lub na spotkaniu w firmie, które będzie trwało do nocy. Komunikat mówi jedynie: nie jestem przy komputerze, nie odpowiem natychmiast. Ale nie precyzuje kiedy użytkownik wróci i odpowie. Sprecyzowaniu sytuacji służą opisy statusu.

jest online
jest away
jest invisible
i jest offline

i tak powinno byc

Hm, to tylko podstawowe statusy. Wiele komunikatorów ma ich więcej, wśród nich właśnie "zaraz wracam" czy "nie przeszkadzać".

Błędem, w moim odczuciu, autorów GG jest opisanie standardowego statusu "away" określeniem, które jest nacechowane "krótkim czasem trwania". Bo "zaraz wracam" to kwadrans, może dwa, ale nie 10 godzin, jeżeli wychodzisz z domu do pracy. A jeżeli chcesz mieć wtedy włączone GG, żeby znajomi mogli Ci zostawić wiadomość? Wybrać "dostępny" czy "zaraz wracam"? Chyba nie ma sensu powtarzać tego błędu w Adium.

#92 em_slim

em_slim
  • 182 postów
  • SkądPoznan

Napisano 12 września 2006 - 12:25

masz racje... ale zmiana tego w adium nic nie da bo i tak wiekszosc ludzi gada-gada... monopol :) a jak wychodze na wiecej niz pare godzin..wylaczam maca (usypiam) to wtedy potrzebny jest status offline. i przeciez ludzie moga do ciebie pisac...a jak sie zalogujesz to wszystko zobaczysz czyz nie? pozostaje poczekac az coderzy sie za to wezma. p.s. gdybys ty HEX lub inni mieli jakies propozycje co do ADIUM to prosze je tu wpisywac...a postaram sie zamieszczac je na forum. dla mnie komunikator jest MEGA i bede staral sie aby byl jeszcze lepszy. co myslicie o tym aby lista kontaktow byla widoczna nawet gdy nie jestesmy zalogowani? nie wiem jak u was ale ja nie moge przejrzec listy gdy nie zaloguje sie do gg lub jabbera. pozdrawiam

#93 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 września 2006 - 15:39

masz racje...
ale zmiana tego w adium nic nie da bo i tak wiekszosc ludzi gada-gada...
monopol :)

Wybacz, ale nie masz racji. GG to zaledwie jeden z protokołów obecnych w Adium i na dodatek wcale nie najpopularniejszy wśród Macuserów.

a jak wychodze na wiecej niz pare godzin..wylaczam maca (usypiam)
to wtedy potrzebny jest status offline.
i przeciez ludzie moga do ciebie pisac...a jak sie zalogujesz to wszystko zobaczysz czyz nie?

W GG owszem, ale w innych protokołach, na przykład AIM, wcale nie. Znowu patrzysz na problem tak, jak gdyby poza GG nie istniały inne komunikatory.

p.s. gdybys ty HEX lub inni mieli jakies propozycje co do ADIUM
to prosze je tu wpisywac...a postaram sie zamieszczac je na forum.

Tak się składa, że to ja robię tłumaczenie Adium na język polski, więc mam bezpośredni kontakt z jego autorami nawet bez pośrednictwa tamtego forum. Ale dziękuję za propozycję.

#94 em_slim

em_slim
  • 182 postów
  • SkądPoznan

Napisano 12 września 2006 - 20:29

hex. ja nie mowie o ADIUM jako komunikatorze tylko o spolecznosci polskiej prawda jest taka ze 90% uzytkownikow komputerow siedzi na GG a jesli nie na programie GG to posiada program obslugujacy GG potem jest cala reszta czyli ukochany przeze mnie tlen i inni. niektorzy nie maja nawet pojecia (ci mniej swiadomi) ze gadu-gadu to jeden z dziesiatek komunikatorow. dla nich gadu-gadu jest zwyczajnie tym czyms przez co sie rozmawia... wlasciwie zamiennikiem slowa komunikator ;) oczywiscie wiem ze nie mozna patrzec przez ich pryzmat na wszystko ale jednak mam tylko 4 znajomych na tlenie....a 32 na gadu-gadu :) i zadych innych :) tak wiec patrze na problem z punktu widzenia dnia codziennego.... i ilosci osob ktore siedza na gadu-gadu :) p.s. a czy nie mozna zrobic tak aby gadu-gadu mialo wlasne stany opisowe ( w tym przypadku 4) a reszte komunikatorow wiecej i inne? tak jest to rozwiazane w przypadku TLENa i dziala wysmienicie p.s.2 mam maly problem... otoz gdy wlaczam ADIUM....loguje sie do serwera GG bez wiekszego problemu..ale do jabbera nie. jedyne wyjscie to przestawienie statusu w tryb ONLINE i nastepnie restart ADIUM. wtedy loguje sie OK. jesli natomiast podczas wlaczenia ADIUM jest inny stan opisowy niz ONLINE (czyli uzywany ostatnio przed wylaczeniem komunikatora), wtedy nie pomaga przestawienie statusu na ONLINE. nie loguje sie. spotkales sie z tym? p.s.3 co myslisz o liscie kontaktow bez logowania? moglaby pojawiac sie odrazu po wlaczeniu ADIUM, a nie po zalogowaniu. pozdrawiam

#95 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 września 2006 - 00:31

hex.

Hm, Hex?

ja nie mowie o ADIUM jako komunikatorze
tylko o spolecznosci polskiej
prawda jest taka ze 90% uzytkownikow komputerow siedzi na GG
a jesli nie na programie GG to posiada program obslugujacy GG
potem jest cala reszta czyli ukochany przeze mnie tlen i inni.
niektorzy nie maja nawet pojecia (ci mniej swiadomi)
ze gadu-gadu to jeden z dziesiatek komunikatorow.
dla nich gadu-gadu jest zwyczajnie tym czyms przez co sie rozmawia...
wlasciwie zamiennikiem slowa komunikator ;)

Ale w czym problem? Przecież jeżeli Ty na Adium ustawisz "nieobecny" ("away"), to oni na GG zobaczą "zaraz wracam", bo tak jest tam nazwany ten status. Ale zauważ, że w Adium występuje status "zaraz wracam": wejdź w okno tworzenia własnego statusu i zajrzyj do rozwijanego menu. Widać tam i status "nieobecny" i "zaraz wracam", bo w wielu komunikatorach to są dwa różne statusy.

oczywiscie wiem ze nie mozna patrzec przez ich pryzmat na wszystko
ale jednak mam tylko 4 znajomych na tlenie....a 32 na gadu-gadu :)
i zadych innych :)

tak wiec patrze na problem z punktu widzenia dnia codziennego....
i ilosci osob ktore siedza na gadu-gadu :)

A ja mam około 500 kontaktów, z czego może 10% to GG. Reszta to głównie MSN, AIM (AIM, iChat, ICQ) i Jabbery. Więc?
A autorzy GG mogą równie dobrze status "away" nazwać "dostępny", a "available" nazwać "zaraz wracam". Mogą? Owszem, bo są nastawieni z założenia na to, że GG komunikuje się tylko z GG (oryginalnym GG!) i żadnym innym komunikatorem. Nie ma więc dla nich znaczenia, jak nazwą konkretne statusy, bo użytkownik i tak widzi tylko to, co wyświetli mu komunikator, a nie jaki status przesyłają między sobą programy.

p.s. a czy nie mozna zrobic tak aby gadu-gadu mialo wlasne stany opisowe ( w tym przypadku 4) a reszte komunikatorow wiecej i inne?
tak jest to rozwiazane w przypadku TLENa i dziala wysmienicie

No tak, ale TLEN obsługuje dwa protokoły, a Adium ponad tuzin. Więc to zaczyna być zupełnie inna skala zmian.

p.s.2 mam maly problem...
otoz gdy wlaczam ADIUM....loguje sie do serwera GG bez wiekszego problemu..ale do jabbera nie.
jedyne wyjscie to przestawienie statusu w tryb ONLINE i nastepnie restart ADIUM.
wtedy loguje sie OK.
jesli natomiast podczas wlaczenia ADIUM jest inny stan opisowy niz ONLINE
(czyli uzywany ostatnio przed wylaczeniem komunikatora), wtedy nie pomaga przestawienie statusu na ONLINE. nie loguje sie.
spotkales sie z tym?

Jabber via chrome.pl?

p.s.3 co myslisz o liscie kontaktow bez logowania?
moglaby pojawiac sie odrazu po wlaczeniu ADIUM, a nie po zalogowaniu.

Hm, a w jakim celu? I co zrobić z protokołami, które trzymają listę kontaktów na serwerze?

#96 em_slim

em_slim
  • 182 postów
  • SkądPoznan

Napisano 13 września 2006 - 09:19

sory - heidi powiedzialem juz ze problemu nie ma mozecie to nazywac jak chcecie ;) dla mnie po prostu 'niedostepny' troche nie pasuje ale to jiuz subiektywna ocena a co do komunikatorow to juz wytlumaczylem ze nie chodzi o mniejszosc MACowa tylko o gigantyczna wiekszosc spoleczenstwa GG :) ale temat uwazam za zamkniety natomiast przyznasz ze obsluga statusow opisowych offline to juz sprawa bardzo przydatna rowniez dla jabbera ( TLEN ) co do mojego problemu z tlenem nie chrom.pl a jabber.aster.pl myslisz ze tam lezy problem? wyglada mi to dziwnie, bardzo dziwnie bardziej na adium...bo gdy je zrestartuje... a ostatni stan mialem online, wtedy loguje sie bezz problemu natomiat jesli byl jakis inny stan.. wtedy juz nic nie pomaga...stanu zmienic nie moge i juz. ostatnia kwestia...lista kontaktow czyli rozumiem ze lista jest caly czas na serwerze i nie ma zadnej opcji typu exportuj liste na serwer tak? czy jak to wyglada? a po co...no coz...jak chce sprawdzic jakis numer gg, zajrzec do archiwum..etc. pozdrawiam

#97 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 września 2006 - 10:21

Archiwum, czyli dzienniki, są dostępne również bez zalogowania. Okno > Przeglądarka zapisów pogawędek

#98 em_slim

em_slim
  • 182 postów
  • SkądPoznan

Napisano 13 września 2006 - 11:35

a no prosze :) slepota mnie dopadla jak tam prace nad tym offline statusem? wiesz cos heidi? pozdrawiam

#99 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 września 2006 - 12:32

jak tam prace nad tym offline statusem?
wiesz cos heidi?

Obserwuj kartę zgłoszenia propozycji. W niej pojawią się wszelkie informacje, włącznie z akceptacją propozycji, przyznanym jej statusem i wersją docelową.

#100 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 września 2006 - 01:05

Odpowiednie zmiany zostały dokonane i powinny być "używalne" w Adium 1.b12.

http://trac.adiumx.com/changeset/17728
http://trac.adiumx.com/changeset/17729

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych