Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Adium 0.89.1 czy 1.0 beta?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
165 odpowiedzi w tym temacie

#51 Mamut

Mamut
  • 295 postów
  • SkądSkatowni

Napisano 07 sierpnia 2006 - 11:25

no u mnie jest tak że za każdym razem jak włączam adium to kontakty ściągają sie same automatycznie.

niestety nie ma chyba takiej opcji aby kontakty pozostały na zawsze zapamiętane w komunikatorze.

gdzie to ustawiles :?:

#52 iMark

iMark
  • 1 249 postów
  • SkądGlobalna wioska

Napisano 07 sierpnia 2006 - 11:31

yyyyy, nigdzie ? - od początku tak działało

#53 Mamut

Mamut
  • 295 postów
  • SkądSkatowni

Napisano 07 sierpnia 2006 - 13:58

a gg masz przez jabbera czy normalnie wpisany jako numer gg ??

#54 iMark

iMark
  • 1 249 postów
  • SkądGlobalna wioska

Napisano 07 sierpnia 2006 - 14:02

normalnie wpisany jako nr

#55 sensei

sensei
  • 45 postów

Napisano 08 sierpnia 2006 - 21:30

ogromna prosba :!:
czy ktos mi podpowie jak ustawic transport tlena w adium ?
a konkretnie : zalozylem konto na chrome, w ustawieniach konta (chrome) przez www ustawilem transport tlena na aktywny i teraz probuje dodac w Adium konto jabbera, wpisuje normalnie jabberID nazwa@chrome.pl haselko i laczy sie w nieskonczonosc.. w zakladce Options przy Accounts (Adium) sa trzy moim zdaniem wazne pola : Connect Server - domyslnie puste, Resource - domyslnie wpisane Adium i Port domyslnie 5222 - co ma byc tam wpisane :?:

#56 Hex

Hex
  • 2 660 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 08 sierpnia 2006 - 21:38

A nie powinno być nazwa@tlen.chrome.pl ?

#57 przemekf

przemekf
  • 1 308 postów
  • SkądŁódź

Napisano 08 sierpnia 2006 - 21:42

Zaloguj się na www.chrome.pl i zobacz, czy masz ustawiony odpowiedni transport. Sprawdź później, czy transport działa - http://jwchat.org - to klient jabbera w javie, więc nie trzeba nic instalować...

Jeśli chodzi o ustawienia konta w Adium - u mnie chodzi na domyślnych, czyli podaję tylko uzytkownik@chrome.pl oraz hasło.
Czy masz włączonego firewalla? Jeśli tak - upewnij się, że port, który masz ustawiony w Adium jest odblokowany.

Przy okazji mam pytanie - czy kontakty GG w Adium są przechowywane lokalnie? Przy padzie serwera GG znikają mi z listy, więc można odnieść wrażenie, że są przechowywane na serwerze...

#58 sensei

sensei
  • 45 postów

Napisano 08 sierpnia 2006 - 22:00

Transport tlena wlaczony, na stronie chrome status transportu na ta chwile jest OK. Rzeczywiscie po wpisaniu nazwa@tlen.chrome.pl zaczal sie laczyc ale :
- przy defaultowych ustawieniach mam Adium error : write error po 5 probach polaczenia
- przy wpisaniu w pole Connect Serwer : chrome.pl jest Adium error : host unknown
przy logowaniu na jwchat mam podac nazwe serwera : chrome.pl i nazwe usera bez @ oraz haslo :?:

#59 przemekf

przemekf
  • 1 308 postów
  • SkądŁódź

Napisano 08 sierpnia 2006 - 22:03

Transport tlena wlaczony, na stronie chrome status transportu na ta chwile jest OK. Rzeczywiscie po wpisaniu nazwa@tlen.chrome.pl zaczal sie laczyc ale :
- przy defaultowych ustawieniach mam Adium error : write error po 5 probach polaczenia
- przy wpisaniu w pole Connect Serwer : chrome.pl jest Adium error : host unknown
przy logowaniu na jwchat mam podac nazwe serwera : chrome.pl i nazwe usera bez @ oraz haslo :?:

Na jwchat.org podajesz:
server: chrome.pl
username: Twój_użytkownik bez @chrome.pl
i hasełko.
Jeśli nie zadziała - coś pokręciłeś z dodawaniem transportu...

#60 sensei

sensei
  • 45 postów

Napisano 08 sierpnia 2006 - 22:56

jwchat dziala, transport na psi dziala, a adium nie chce :( pszemekf - majac na mysli ze transport Tobie dziala mowiles o tlenie :?: jesli tak to co masz w polach : Connect Server, Resource i Port :?:

#61 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 sierpnia 2006 - 23:14

A czy włączyliście szyfrowanie TLS, jak radziłem kilka wpisów wyżej?

#62 sensei

sensei
  • 45 postów

Napisano 08 sierpnia 2006 - 23:51

wlaczylem i nic.. write error

#63 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 sierpnia 2006 - 23:58

Właśnie połączyłem się z chrome.pl z Adium bez żadnych zgrzytów. Adium 1.0b8.

A tak wygląda moja konfiguracja Jabbera:
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#64 sensei

sensei
  • 45 postów

Napisano 09 sierpnia 2006 - 00:08

hmm, powiem tak, zamieszalem jeszcze raz w psi, dodalem roster, zautoryzowalem kontakty, przeladowalem psi, kontakty pojawily sie jako aktywne, dodalem na nowo jabbera do adium z zaznaczonym TLS i nazwa konta bez "tlen" i smiglo :D dzieki Heidi & reszta ekipy :!: hmm nr 2 : jak wylaczam psi to mam nieaktyywne kontakty tlenowe w adium, jak wlaczam to one sie "aktywuja" w adium, co jest :o

#65 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 sierpnia 2006 - 00:15

Może to kwestia uwierzytelnienia transportu? Transport w Adium nie prosił o uwierzytelnienie?

#66 sensei

sensei
  • 45 postów

Napisano 09 sierpnia 2006 - 00:18

Hmm nr 3 i ostatnie na dzis : wywalilem psi i przeladowalem maszyne (wiem, glupi nawyk z windy) ale juz wszystko ladnie furczy pod Adium padam na nos ale szczesliwy :D thx again :wink:

#67 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 09 sierpnia 2006 - 17:35

a mi się tak czasami zdarza, że po uruchomieniu Adium (czy też iChat) i po połączeniu z moim kontem Jabber, nie wszystkie transporty zaskakują (nie loguje się na wszystkie, zazwyczaj problem dotyczy transportu tlen), podczas gdy z PSI nie było żadnych problemów (dodam, że taka sytuacja ma miejsce na różnych serwerach). Czasami wystarczy, że się wyloguje i zaloguje ponownie na konto jabbera, czasami muszę się rozłączyć z netem i połączyć jeszcze raz (neostrada, dynamiczne IP), ale już kilka razy zdarzyło mis się tak, że stwierdziłem, iż pewnie transport chwilowo padł, wchodzę na PSI, sprawdzam - wszystko jest ok. Uruchamiam Adium (iChat) i jest git, jak powinno. Dodam, że wszystko od A do Z jest ustawiane na PSI (założenie konta, zarejestrowanie transportów i ich zatwierdzenie, dodanie kontaktów i ich autoryzacja jeszcze pod PSI, ustawienia transportu, ze 2 relogi dla pewności i dopiero potem zaczynam korzystać z jabber na adium lub iChat) standardowo ustawiam na port 5223 z szyfrowaniem TLS (bo chyba na porcie 5222 nie szyfruje, a przynajmniej zawsze do tej pory w każdym kliencie jabber samo się przestawia z 5222 na 5223 kiedy tylko zaznaczam na szyfrowanie), Adiumowi każę się przedstawiać jako Adium, ale może lepiej by działało jakby się przedstawiał jako PSI? Sam nie wiem...

#68 Mamut

Mamut
  • 295 postów
  • SkądSkatowni

Napisano 09 sierpnia 2006 - 19:21

mi sie nie laduja kontrakty z serwera automatycznie (gg) czy wiecie gdzie to mozna ustawic ??

#69 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 sierpnia 2006 - 19:53

A jak ładujesz kontakty GG? Bo, szczerze mówiąc, nie widzę w Adium możliwości ręcznego importu kontaktów z GG.

#70 Hex

Hex
  • 2 660 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 09 sierpnia 2006 - 19:56

Dołączona grafika

#71 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 10 sierpnia 2006 - 20:25

szkoda, że większej kontroli nad kontami jabber nie ma >< Transporty nawet nie odpowiadają na jakiekolwiek wiadomości i nie reagują na komendy z Adium, choć są online.

#72 Mamut

Mamut
  • 295 postów
  • SkądSkatowni

Napisano 10 sierpnia 2006 - 20:41

Dołączona grafika

wlasnie tak importuje bo automatycznie nie wskakuja nie wiecie gdzie ustawic zebym mial je automatycznie ??

#73 sensei

sensei
  • 45 postów

Napisano 10 sierpnia 2006 - 20:52

A czy da sie modyfikowac/dodawac wlasne emoty do istniejacych/zaimportowanych zestawow :?:

#74 Hex

Hex
  • 2 660 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 10 sierpnia 2006 - 20:54

wlasnie tak importuje bo automatycznie nie wskakuja nie wiecie gdzie ustawic zebym mial je automatycznie ??

No ja zrobiłem tak raz już bardzo dawno temu, i od tamtej pory mam liste cały czas, przy każdym odpaleniu. Więc nie wiem co musiał byś jeszcze odznaczyć :/ Bo od tej pory powinno być ok.

A czy da sie modyfikowac/dodawac wlasne emoty do istniejacych/zaimportowanych zestawow :?:

Da się

#75 sensei

sensei
  • 45 postów

Napisano 10 sierpnia 2006 - 21:00

To ja bym prosil jakis szybki link lub info co do tych emotow ;-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych