Bezpieczna Ładowarka samochodowa!
Napisano 03 sierpnia 2009 - 19:49
Napisano 04 sierpnia 2009 - 00:49
Napisano 04 sierpnia 2009 - 20:45
tez tak mysle:) Aco sadzidzie o ladowarce z salonu ery? Motor Power - In-Car Category - the home of iPod, computer and electronic accessoriesnie ma oryginalnej
Napisano 19 sierpnia 2009 - 17:11
Obydwie nie dają rady ładować z włączonym GPSem.
Co do Griffina SE to w iStore również są opinie (dużo) że nie daje rady z włączonym GPS i że ma za krótki kabel.
Co w takim razie kupić aby pociągnęło iPhone z włączoną nawigacją??
PS. Ładowarki testowałem tak: zostawiłem 20% baterii w iPhone, podłączyłem go do testowanej ładowarki i pojechałem w trasę. iPhone kończył żywot w niespełna godzinę.
Macie coś naprawdę sprawdzonego?
Już się zastanawiam nad czymś takim: ĹADOWARKA SAMOCHODOWA PDA 5V 2A WROCĹAW TRAUGUTA (716431340) - Aukcje internetowe Allegro
2 ampery powinny zapewnić odpowiedni prąd.
Napisano 19 sierpnia 2009 - 20:32
Skoro już wiemy, że nie ma oryginalnej ładowarki Apple do samochodu, to pozostają nam niestety tylko te podróby.TYLKO orginalna Apple jest DOBRA i nie rozwala baterii.
I mam jeszcze pytanie techniczne. W jaki sposób ładowarka samochodowa "rozwala" baterię w iPhonie?
Czyżby zastosowano tam akumulator typu NiMh czy też NiCd?
Pomijam oczywiście uszkodzenia ładowarek, które powodują przepuszczanie napięć wyższych niż 5V.
pozdrawiam
Napisano 21 sierpnia 2009 - 09:27
Napisano 03 września 2009 - 16:32
Napisano 03 września 2009 - 18:55
ale jest bezpieczna więc polecam!
Ĺadowarka samochodowa iPhone 3G NIE PSUJE BATERII (724232228) - Aukcje internetowe Allegro
PS niedługo będę miał takie z rozwijanym kabelkiem, podobno radzą sobie z GPS i z długością kabla też oki, ale nie wiem jeszcze w jakiej cenie i czy jest oki.
dam znać
Na razie polecam tę jak na początku postu.
Pozdrawiam!
Napisano 03 września 2009 - 19:19
Co to znaczy, że jest bezpieczna? Masz własny pogląd na tę sprawę, czy powtarzasz wpis na allegro?Ta też nie ogarnia GPS'u
ale jest bezpieczna więc polecam!
Ĺadowarka samochodowa iPhone 3G NIE PSUJE BATERII (724232228) - Aukcje internetowe Allegro
pozdrawiam
No szkoda, że tak naprawdę żaden serwisant-elektronik się nie wypowie jasno i otwarcie, że tekst pt. bezpieczna ładowarka samochodowa jest próbą naciągnięcia klienta i tyle.
Ten tekst na allegro o tej ładowarce jest kłamliwy i tendencyjny. Wszystkie ładowarki z wyjściem USB ma napięcie wyjściowe 5V. Różnią się tylko wydajnością prądową. Jak wiemy iPhone potrzebuje 1A (takie parametry ma ładowarka sieciowa) i to wystarczy.
A zepsuć może się każda ładowarka.
Napisano 07 września 2009 - 21:39
Napisano 07 września 2009 - 21:43
Napisano 08 września 2009 - 11:53
Napisano 08 września 2009 - 13:27
Oczywiście, że nie ma. Z reguły klienci, którzy kupili produkt nie psioczą na niego, bo wystarczy im tylko szybko zrealizowana transakcja. Na temat jakości ładowarki można powiedzieć coś po jakimś czasie, a zwykle komentarz wystawiamy wczesniej.Wiesz opieram swoje zdanie, na tym że ładowarkę tę mam rok i wszystko jest oki, a bateria trzyma tyle ile powinna, widziałem też komentarze nie ma niezadowolonych klientów.
Masz tę ładowarkę i jesteś zadowolony to OK.
Ja odnosiłem się tylko do tekstu na aukcji, który jest tendencyjny i nierzetelny. Na tej samej aukcji nie ma słowa o wydajności pradowej tej ładowarki. Można z niej pobierać 1A czy mniej? Bo jeżeli mniej, to nie sprawdzi się przy działającej nawigacji.
No nie żartuj.Tutaj jeden z komentarzy:
"Dobry kontakt, szybka wysyłka, bardzo konkretnie. Ładowareczka do iPhona od tego sprzedawcy działa świetnie (w przeciwieństwie do kilku innych które próbowałem). Polecam!!"
Wiesz może dlaczego te poprzednie były niedobre? Może kupował słabe ładowarki do 2G i się dziwił, że coś nie jest tak.
Powtórzę. Szanuję Twoje zdanie w kwestii tej ładowarki. Jeżeli ma możliwość poboru prądu 1A, to jest jak najbardziej godna polecenia.
pozdrawiam
Napisano 09 września 2009 - 22:22
Napisano 10 września 2009 - 12:25
Napisano 10 września 2009 - 14:06
Napisano 10 września 2009 - 17:41
Pomysł zły. Dlaczego? Ano dlatego, że ten LM7805 będzie musiał oddać moc. I to sporo mocy. Przy poborze 1A, to będzie jakieś P= (12V-5V)*1 = 7W. Tzn., że założysz sobie grzejniczek-elektryczek.Popieram, świetny pomysł. Mam za sobą kilka o wiele bardziej skomplikowanych układów, ładowarka samochodowa to rzeczywiście banał. A gdyby użyć popularnego LM7805? Na wyjściu 5V i do 1,5A obciążenia.
Dlatego pomysł z przetwornicą jest najlepszy. Co do dalszych pomysłów, to odsyłam na portal elektrody jako bardziej odpowiedni

pozdrawiam
Napisano 12 września 2009 - 19:28

made in china wiadomo i nie wiem czy ja probowac czy nie.moze ktos mial do czynienia z czyms takim ?Sry za jakosc zdjecia robione ipkiem

Napisano 19 września 2009 - 21:56
A można wiedzieć gdzie kupiłeś i za ile. Coś nie mogę znaleźć gdzie to kupić. Jak byś mógł podać w jakich warunkach używałeś tej ładowarki, to byłbym wdzięczny.a ja mam belkin micro car charger ;] tez dziala ;]
Niestety zakupiłem dzisiaj taką i muszę jednoznacznie stwierdzić po testach w trasie, że nie daje ona jednak rady z włączoną nawigacją oraz muzyką przez bluetooth. Co prawda powoli, ale jednak poziom naładowania baterii spadał. Jednak niewiele do szczęścia tej ładowarce brakuje, ponieważ kiedy potem testowałem ją jeszcze raz tym razem jednak na postoju, to dawała radę naładować telefon. Włączone miałem te same aplikacje, to jest Navigon oraz muza przez bluetooth, jedyną różnicą było to, że samochód stał w miejscu.Polecam ładowarkę firmy Sitel (opakowanie koloru żółtego) na każdej stacji Shell. Ładowarka działa bez problemów z nawigacją i nie zauważyłem jakichkolwiek problemów z komórką po użytkowaniu tej ładowarki!!! Cena to 19,90zł.
Myślę, że poruszająca się nawigacja bardziej obciąża procesor, przez co zużywa on więcej energii.
Poza tym kilku z was wypowiadających się wyżej twierdziło, że "jedyna polecana przez Apple ładowarka" Griffin Power Jolt, ta z odłączanym kablem usb, którą niektórzy nazywali nawet "oryginalną ładowarką do iPhone'a"; daje radę naładować iPhone'a z włączoną nawigacją. Tą tezę również muszę obalić. Testy w trasie potwierdziły, że nie daje ona rady naładować iPhone'a. Była nawet gorsza od ładowarki Sitel'a dostępnej na stacjach Shell, co objawiało się szybszym rozładowywaniem baterii niż w przypadku podłączenia ładowarki Sitel. Dodam jeszcze, że z pewnością miałem odpowiedni model ładowarki gdyż zakupiłem go bezpośrednio w iSpocie.
Wartym wspomnienia jest również fakt, iż telefon raczej nie był w stanie się przegrzać, ponieważ miałem go przymocowany bezpośrednio przy wylocie wentylacji.
Czyli niestety Griffin Power Jolt jutro jadę zwrócić do iSpot'u i szukam nadal ładowarki, która spełni moje wymagania. Teraz na celowniku mam wspominaną przez kolegę massacrrrre Belkin Micro Car Charger. Producent podaje, że obsługuje ona nateżenie prądu sięgające 1A, co powinno wystarczyć. Trudno w to uwierzyć przy jej rozmiarach, ale kto wie. Może rzeczywiście da radę, a wtedy jej rozmiar będzie dużym plusem.
Napisano 20 września 2009 - 10:34
No to mamy problem. Dlaczego? Ano dlatego, że zgodnie z danymi producenta ładowarka Power Jolt ma wydajność prądową dochodzącą nawet do 2A i gwarantowaną wartość napięcia wyjściowego 5,2V przy obciążeniu 1APoza tym kilku z was wypowiadających się wyżej twierdziło, że "jedyna polecana przez Apple ładowarka" Griffin Power Jolt, ta z odłączanym kablem usb, którą niektórzy nazywali nawet "oryginalną ładowarką do iPhone'a"; daje radę naładować iPhone'a z włączoną nawigacją. Tą tezę również muszę obalić. Testy w trasie potwierdziły, że nie daje ona rady naładować iPhone'a. Była nawet gorsza od ładowarki Sitel'a dostępnej na stacjach Shell, co objawiało się szybszym rozładowywaniem baterii niż w przypadku podłączenia ładowarki Sitel. Dodam jeszcze, że z pewnością miałem odpowiedni model ładowarki gdyż zakupiłem go bezpośrednio w iSpocie.
http://www.griffinte...uide_nomini.pdf
Mamy zatem do wyboru, albo:
1. Producent ładowarki nie wie co pisze
2. Ładowarka Grabusa jest uszkodzona
3. Apple dał d...y i wbudowany układ zasilania jest za słaby dla wersji 3GS przy pełnym obciążeniu. W końcu zmienili ten układ, bo 3GS nie można już ładować napięciem 12V.
4. W samochodzie Grabusa napięcie na "zapalniczce" spada z jakiegoś powodu do wartości poniżej 12V, co powoduje, że ładowarka nie może wydać z siebie tyle ile by chciała.
Wszystko jest oczywiście do sprawdzenia, bo wystarczy dokonać odpowiednich pomiarów.
Generalnie cała sprawa jest troszkę zasmucająca.
pozdrawiam
Napisano 20 września 2009 - 11:53

Napisano 20 września 2009 - 12:18
No to nie ma o czym mówić. 500mA możesz sobie... zresztą sam wiesz.Nie, no zaraz zaraz. Ja mam inny model, mianowicie taki: Sklep internetowy iSpot GRIFFIN PowerJolt Redisign do iPod/iPhone czarny - Zasilanie
Nie ma co się dziwić, że nie daje rady.
Ale jak widać, ten sam producent sprzedaje ładowarkę, która może się nadać

pozdrawiam
Napisano 20 września 2009 - 12:33
No właśnie widzę, tylko dlaczego nie jest ona dostępna w iSpotach? Wysłałem zapytanie czy mają taka w ofercie czekam na odpowiedź....Ale jak widać, ten sam producent sprzedaje ładowarkę, która może się nadać
Napisano 20 września 2009 - 13:50
No to mamy problem. Dlaczego? Ano dlatego, że zgodnie z danymi producenta ładowarka Power Jolt ma wydajność prądową dochodzącą nawet do 2A i gwarantowaną wartość napięcia wyjściowego 5,2V przy obciążeniu 1A
http://www.griffinte...uide_nomini.pdf
pozdrawiam
2A to natężenie zadziałania bezpiecznika topikowego. Przy takim obciążeniu ten sprzęt długo nie popracuje, nie wspominając o tym że zapewne napięcie jest wówczas poniżej 1V.
Wypowiadałem się już na tym forum trzykrotnie na temat ładowarek griffin. Firma ta nie wypuściła jeszcze żadnej ładowarki do iphone'a o wydajności ponad 500mA. Jeżeli gdzieś jest napisane inaczej to jest to błąd, który firma onegdaj oficjalnie dementowała.
Napisano 20 września 2009 - 13:56
Onegdaj może i dementowała.2A to natężenie zadziałania bezpiecznika topikowego. Przy takim obciążeniu ten sprzęt długo nie popracuje, nie wspominając o tym że zapewne napięcie jest wówczas poniżej 1V.
Wypowiadałem się już na tym forum trzykrotnie na temat ładowarek griffin. Firma ta nie wypuściła jeszcze żadnej ładowarki do iphone'a o wydajności ponad 500mA. Jeżeli gdzieś jest napisane inaczej to jest to błąd, który firma onegdaj oficjalnie dementowała.
Powyżej podany przeze mnie link do manuala ze strony Friffina i dla mnie jest dokumentem oficjalnym.
Więc może cos się zmieniło.
pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych