Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dlaczego niektóre iTunes Gift Cards są tak tanie na Allegro?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
383 odpowiedzi w tym temacie

#176 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 10 stycznia 2009 - 13:12

teoetycznie każdy moglby zostać oskarżony o paserstwo(ba nawet miedzynarodowe ;) ). ja też bo kupiłem przez ebay $50 za 130zł :D:D

#177 kozabart

kozabart
  • 354 postów

Napisano 10 stycznia 2009 - 20:03

Jezeli ktos jest zainteresowany GC zapraszam na PW ...

#178 pdomek

pdomek
  • 3 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 stycznia 2009 - 16:32

Mam pytanie trochę z innej beczki... Jest mega lamerskie no ale. Jak moge zapłacić kartą Gift Card za nowy soft 2.2 di ipod touch?

#179 MTM

MTM
  • 80 postów
  • SkądGiżycko

Napisano 11 stycznia 2009 - 16:39

Mam pytanie trochę z innej beczki... Jest mega lamerskie no ale. Jak moge zapłacić kartą Gift Card za nowy soft 2.2 di ipod touch?

Pewnie, że tak. Karta możesz zapłacić za wszystko co znaduje się iTunes Store, łącznie z softem.

#180 MTM

MTM
  • 80 postów
  • SkądGiżycko

Napisano 11 stycznia 2009 - 16:42

faktycznie nie doczytałem ;/

#181 pdomek

pdomek
  • 3 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 stycznia 2009 - 17:05

nie obczaja dalo by rade jakos jasniej?

#182 Marcell_80

Marcell_80
  • 454 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 stycznia 2009 - 09:07

mi jeden osobnik z allegro zaproponowal gift carda 200$ za 159 zl ... sprawa lekko podejzana ale osobnik ten najpierw chce dac kod a pozniej oczekuje zaplaty... co myslicie o tym?

#183 Marcell_80

Marcell_80
  • 454 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 stycznia 2009 - 15:23

sprawdz, a później powiec ze kod jest nie sprawny,

oszukanca nie oszukasz... ;-)

#184 bugmenot

bugmenot
  • 531 postów

Napisano 15 stycznia 2009 - 18:51

A może jednak to realne - [url]http://www.myapple.pl/oferty/92640-oferta-pavvvlo.html[/url] 200$ za 184zł

#185 kozabart

kozabart
  • 354 postów

Napisano 15 stycznia 2009 - 22:46

Jak kolega pavvvlo pokaze rachunki to uwierze ... !!!!!!!!!!!

#186 prazynpl89

prazynpl89
  • 63 postów

Napisano 16 stycznia 2009 - 20:06

a co sądzicie o tych aukcjach ? Przedmioty uĹźytkownika - Aukcje internetowe Allegro

#187 borzar

borzar
  • 534 postów

Napisano 17 stycznia 2009 - 09:04

a co sądzicie o tych aukcjach ? Przedmioty uĹźytkownika - Aukcje internetowe Allegro

Taaa...
Takich promocji to nawet w Erze nie mieli ...
Dolar po złotówce :roll:

#188 Yurek90

Yurek90
  • 958 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 17 stycznia 2009 - 09:23

A ja jestem "ZA" takimi tanimi GiftCard'ami :) Ale jak widać zawsze ktoś musi przyczepić się do czegoś co jest tańsze na allegro niż gdziekolwiek. O wiele bardzie j wole wydać 175zł na kartę 200$ i kupować piosenki na iTunes za 0,99$ niż ściągać z jakiś p2p.

#189 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 17 stycznia 2009 - 09:52

A ja jestem "ZA" takimi tanimi GiftCard'ami :) Ale jak widać zawsze ktoś musi przyczepić się do czegoś co jest tańsze na allegro niż gdziekolwiek.
O wiele bardzie j wole wydać 175zł na kartę 200$ i kupować piosenki na iTunes za 0,99$ niż ściągać z jakiś p2p.

Zakładając, że kody są trefne (a po przeczytaniu tego wątku jestem tego pewien na 99%) to kupowanie piosenek za te kody jest takim samym (a może jeszcze większym) złodziejstwem jak p2p:
- p2p - kradniesz,bo słuchasz bez opłacenia artysty --> ktoś nie dostaje swoich należnych pieniędzy
- "gift" card - okradasz czyjąś kartę kredytową z prawdziwych $$$ i do tego wspierasz złodziei i nakręcasz ten biznes.

#190 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1 639 postów
  • SkądPlewiska

Napisano 17 stycznia 2009 - 10:04

A ja wole p2p czy wszelkie Share/Upload w nazwie.

Dokładnie tak jak napisał jhartman - lepiej okradać gigantyczne koncerny muzyczne niż przeciętnego kowalskiego, bo tym kowalskim następnym razem możesz być Ty!!

---- Dodano 17-01-2009 o godzinie 10:09 ----

teoetycznie każdy moglby zostać oskarżony o paserstwo(ba nawet miedzynarodowe ;) ).

:D:D

Ale wiadomo: użītkownik nieświadomy, niska szkodliwość czynu, blablabla ...

#191 Yurek90

Yurek90
  • 958 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 17 stycznia 2009 - 11:24

Zakładając, że kody są trefne (a po przeczytaniu tego wątku jestem tego pewien na 99%) to kupowanie piosenek za te kody jest takim samym (a może jeszcze większym) złodziejstwem jak p2p:
- p2p - kradniesz,bo słuchasz bez opłacenia artysty --> ktoś nie dostaje swoich należnych pieniędzy
- "gift" card - okradasz czyjąś kartę kredytową z prawdziwych $$$ i do tego wspierasz złodziei i nakręcasz ten biznes.

To czy kod na pewno pochodzi z "okradnięcia" kogoś wie tyko ten kto go sprzedaje.

#192 bugmenot

bugmenot
  • 531 postów

Napisano 17 stycznia 2009 - 12:27

Ale 200$ za 175zł? Rozumiem 200$ za 450zł a nawet za 600zł (zgodnie z dzisiejszym kursem $)

#193 borzar

borzar
  • 534 postów

Napisano 17 stycznia 2009 - 13:58

A ja jestem "ZA" takimi tanimi GiftCard'ami :) Ale jak widać zawsze ktoś musi przyczepić się do czegoś co jest tańsze na allegro niż gdziekolwiek.
O wiele bardzie j wole wydać 175zł na kartę 200$ i kupować piosenki na iTunes za 0,99$ niż ściągać z jakiś p2p.

Ciekawe czy jesteś za tanimi radiami lub lusterkami z twojego samochodu?
Zawsze będziesz mógł swoje radio odkupić na wolumenie po ekstra promocyjnej cenie :)

#194 Yurek90

Yurek90
  • 958 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 17 stycznia 2009 - 21:20

Zawsze będziesz mógł swoje radio odkupić na wolumenie po ekstra promocyjnej cenie :)

Jak zwykle starzy muszą zgnoić nowych ;)
A ja tak jak większość polaków będę kombinował dalej, niestety nie stać mnie na to żeby kupować w sklepie 3x drożej niż na allegro tak jak zapewne Was, szlachetnych "tępicicieli" piracstwa paserstwa i sprzedawania tanich "GiftCard'ow" iTunes.
Chcecie, kupujcie GiftCard'y 200$ za 200xKurs dolara, ja nie mam zamiaru przepłacać ;)

#195 magellan

magellan
  • 42 postów
  • SkądLund, SE

Napisano 17 stycznia 2009 - 22:01

Obawiam się, że pojawienie się polskiego iTunes Store z muzyką nie zmieni zbytnio obecnej sytuacji. Pojedyncze utwory/piosenki w polskim sklepie będą pewnie po jakieś 3-4 PLN a cała płyta za 30-40 PLN - znając "złodziejski" kurs naszego polskiego Appla (iSource SA). Większość dalej będzie kupowała pół-legalne iTunes Gift Cards z US po kursie 1,5 do 2 PLN za 1 USD ;-D, czyli jakieś dwa razy taniej. Myślę że Apple to też wie i dlatego nam nie zafunduje porządnego, pełnowymiarowego iTunes Store Polska.

Wiele w tym racji ale w takim wypadku po przeczytaniu calego watku mozna dosc do nastepujacych wnioskow:
1. GC na allegro pochodza z lewych kart kredytowych (wysyłane sa tylko kody nie pelne git cardy) [byc moze nie wszystkie ale w promocje 1pln=1$ przy oficjalnym kursie ktory jest 3x wiekszy nie wierze]
2. Ludzie kupuja GC bo moga kupic muzyke taniej, ale tez nie legalnie [kontro w iT US zarejestrowane na lewy adres amerykanski]
3. ludzie moga kupowac muzyke legalnie ale tego nie robia bo jest za droga.

No to w takim razie prosze mi wytlumaczyc jaka jest roznica [z moralnego i prawnego punktu widzenia] pomiedzy Panem A. ktory kupuje GC na allegro i potem muze w iT oraz Panem B ktory sobie na wlasny uzytek sciaga muze z sieci??

---- Dodano 18-01-2009 o godzinie 00:17 ----

Jak zwykle starzy muszą zgnoić nowych ;)
A ja tak jak większość polaków będę kombinował dalej, niestety nie stać mnie na to żeby kupować w sklepie 3x drożej niż na allegro tak jak zapewne Was, szlachetnych "tępicicieli" piracstwa paserstwa i sprzedawania tanich "GiftCard'ow" iTunes.
Chcecie, kupujcie GiftCard'y 200$ za 200xKurs dolara, ja nie mam zamiaru przepłacać ;)

Nie rozumiem Twojego podejscia.
1. Tez jestem nowy i jeszcze nie doswiadczylem nieprzyjemnych uwag ;-)
2. Jesli ciebie nie stać to czemu nie wiezmiesz pod uwage co zostalo napisane w tym watku. Mozna muzyke zassac z sieci - na wlasny uzytek.

Jesli co watek ten dosc dobitnie udowadnia GC pochodza ze sprzedazy to i tak kradniesz muzyke kupujac przy ich pomocy. Tak wiec i tak przeplacasz. I pytanie dlaczego? zeby uspokoic swoje sumienie??
Tlumaczenie ze nie wiedzialem ze to kradzone nie zwalnia z odpowiedzialnosci!! Pozatym to co bylo napisane odnosnie tego ze napedzajac ten rynek kiedys odkupisz wlasne radio od zlodzieja to szczera prawda.

---- Dodano 18-01-2009 o godzinie 00:23 ----

A ja wole p2p czy wszelkie Share/Upload w nazwie.

Dokładnie tak jak napisał jhartman - lepiej okradać gigantyczne koncerny muzyczne niż przeciętnego kowalskiego, bo tym kowalskim następnym razem możesz być Ty!!

Off Topic
Trend Reznor na koncercie NIN powiedzial do ludzi: "Sciagnijcie sobie nasza muze z netu ceny plyt tutaj sa chore".
No ale Trend mogl sobie pozwolic aby isc pod prad.
Wydaje mi sie ze jest w prawie autorkim zapis o posiadaniu utworu [szeroko rozumiany] na wlasny uzytek o ile sie go nie rozpowszechnia i czerpie z niego korzysci majatkowych.
Tak wiec w tym wypadku mimo iz kradziez to kradziez uwazam ze pobranie czegos netu jest nieco mniej szkodliwe niz napedzanie rynku paserom.

#196 kkreft

kkreft
  • 102 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 17 stycznia 2009 - 23:00

@christiano
Obawiam się, że pojawienie się polskiego iTunes Store z muzyką nie zmieni zbytnio obecnej sytuacji. Pojedyncze utwory/piosenki w polskim sklepie będą pewnie po jakieś 3-4 PLN a cała płyta za 30-40 PLN - znając "złodziejski" kurs naszego polskiego Appla (iSource SA). Większość dalej będzie kupowała pół-legalne iTunes Gift Cards z US po kursie 1,5 do 2 PLN za 1 USD ;-D, czyli jakieś dwa razy taniej. Myślę że Apple to też wie i dlatego nam nie zafunduje porządnego, pełnowymiarowego iTunes Store Polska.

A moim zdaniem problem jest z ZAIKSEM, ZPAV, i innymi takimi literkami:) i znaczkami, którzy wielbią pieniądze, za muzykę;) Pewnie chcą zbyt dużo, niż Apple im daje:) Po za tym w Polsce, dopiero wzrasta rynek Jabłuszek, ale i tak dziękujemy za Stora;) że, możemy sobie programiki i gry na iphona mieć:)

#197 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1 639 postów
  • SkądPlewiska

Napisano 18 stycznia 2009 - 10:26

Ja jestem za!
Nawet jeśli będę musiał odkupić potem swoje, to i tak ubezpieczalnia odda mi dużo więcej.
Czysty zysk ;)

#198 bazi22

bazi22
  • 132 postów
  • SkądSłupsk

Napisano 18 stycznia 2009 - 14:06

Ja jestem za!
Nawet jeśli będę musiał odkupić potem swoje, to i tak ubezpieczalnia odda mi dużo więcej.
Czysty zysk ;)

Za co Ty oddasz potem ubezpieczalni w kosztach ubezpieczenia

#199 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1 639 postów
  • SkądPlewiska

Napisano 18 stycznia 2009 - 16:04

Za co Ty oddasz potem ubezpieczalni w kosztach ubezpieczenia

Spoko, spoko, idzie na tym zarobić kilkanaście tysięcy miesięcznie ;)

#200 Paladyn

Paladyn
  • 18 postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 09:28

nic

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych