Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone w Polsce dostępny bez simlocka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
255 odpowiedzi w tym temacie

#26 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 22 sierpnia 2008 - 22:06

a czy kto kolwiek zastanawial sie jaka metoda Era zdejmuje simlocka z iphone 3g? bylaby to rewolucja dla iphonowego podziemia :D

Po numerze IMEI operator zdalnie zdejmie simlocka.

#27 amator

amator
  • 503 postów

Napisano 22 sierpnia 2008 - 22:29

No to ladnie ze strony Ery i Orange z tymi simlockami. Plus moze wyjsc na tym najlepiej, choc z drugiej strony jak iP zacznie zasysac bajty na ryczalcie 60PLN (iPlus), to moga niezle poplynac... ;)

#28 patgsm

patgsm
  • 28 postów

Napisano 22 sierpnia 2008 - 22:36

Gwarancja 2 lata to chyba nie w przypadku iphona,,, 12 miesiecy jest standardowo na swiecie (gwarancja appla), a na baterie 0! (no chyba ze wada konstrukcyjna)

#29 cziff

cziff
  • 13 postów

Napisano 22 sierpnia 2008 - 22:42

Nie chodzi o pobranie map tylko GPS nie zawsze dziala w budynkach - to nie GSM :)

o ile dobrze wiem to GPS tak..ale lokalizowal tez chyba na podstawie nadajnikow gsm..w 2G tak bylo..ale jak jest w 3G to ja nie wiem..

#30 nevoX

nevoX
  • 855 postów
  • SkądTorun, Poland

Napisano 22 sierpnia 2008 - 23:48

o ile dobrze wiem to GPS tak..ale lokalizowal tez chyba na podstawie nadajnikow gsm..w 2G tak bylo..ale jak jest w 3G to ja nie wiem..

Tyle, że to bardzo często nie działa :P

#31 szylejko

szylejko
  • 115 postów

Napisano 22 sierpnia 2008 - 23:54

kupilem dzis iphone i mam martwy pixel, co za kicha, pewnie nic z tym sie nie da zrobic

#32 hasos

hasos
  • 2 164 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 sierpnia 2008 - 00:10

trzeba dobrze rozgrzać fon i dość mocno uciskać w tym miejscu ekran, podobno pomaga i znikają.

#33 TTymek

TTymek
  • 556 postów
  • SkądWrocław/Kępno

Napisano 23 sierpnia 2008 - 01:44

A czy ktoś wie czy będzie możliwość odblokowania iphone kupionego w orange na abonament? Czy tylko tyczy się to telefonów kupionych na kartę?

#34 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 23 sierpnia 2008 - 03:12

z tego co wiem tylko tych na karte. Za zdjecie simlocka podczas trwania abo - 600zl. Jak ci sie skonczy umowa to za frajer zdejma. Tak jest z kazdym telefonem, nie tylko z iP

#35 naido

naido
  • 4 postów

Napisano 23 sierpnia 2008 - 06:27

Nareszcie!!!!!!!!!!!!!!!

#36 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 23 sierpnia 2008 - 07:17

Sim-lock, a prawo RP

Czytajac forum widze, ze b. wiele osob nie zna swoich praw a umowy podpisuja w ciemno.
Warto zawsze przeczytac najpierw umowe po ktorej "nasz upragniony" tel. wydaje jak by bledszy bo ma w komplecie "złotą obrożę"- to raz.
Dwa. Warto tez zapzonac sie z tym raportem UOKiK opisujacym niewlasciwe zapisy i praktyki operatorow GSM w PL, jest tam tez mowa o SIM-lock. KLIK

Poza tym, SIM-Lock to zmora jak sie czesto wyjezdza za granice i chce sie korzystac z tamtych operatorow kupujac aktywacje i karty bo musisz miec dodatkowy telefon bez blokad co jest niezwykle uciazliwe jak w tel masz tyle waznych dla siebie informacji.

Przy tej okazji, czy ktos moze mi odpowiedziec czy telefon z SIM-lock Orange PL zadziala z inna karta Orange z innych krajow UE?

I wracajac jeszcze to tresci newsa. Czy kupujac na karte za te pieniadze tel nie mam zobowiazania na iles tam miesiecy? Po porstu kupuje i wychodze? ;) Jesli nie to do ceny tel. trzeba doliczyc koszt wypelnienia zobowiazania wykupu minut w tej sieci.

Ceny w PL sa paradoksalnie duzo drozsze w porownaniu z bogatszymi krajami UE.

Teraz przychodzi mi do glowy moze ekstremistyczny pomysl aby korzystajac z tego, ze siedzimy sobie i piszemy na tym fajnym forum, ktore pozwolilo zgromadzic tylu uzytkonikow apple i nie tylko to moze...

Moze jakas zbiorowa skarge do zrecznika praw konsumenta z prosba o zbadanie praktyki monopolistycznej pod rządami RP skad mamy takie ceny jesli w innych krajach jest tak duzo lepiej? W koncu komunikacja spoleczna to podstawowa swoboda obywatelska i chyba podlega to pod nasze prawo? KLIK

Ale na tym nie poprzestawac i przede wszstkim uderzyc do zrodla iPhona, a nie marudzic tylko ze w PL to za drogo bo jak by bylo NORMALNIE to nie bylo by za drogo Prawda?
Wiec moze jakas zbiorowa akcje @ wykonac do szefa Stive'a wg jakiegos wzorcowego @ z pytaniem gdzie te obiecane 200 $ za iPhone bo w polsce wychodzi 2000 $ za fonik ???! Ja czekalem i czekalem bo zaufalem i co... operatorzy sprzedajacy Twoj tel w Pl procz drogich taryf dokaldaja jakas kolosalna marżę na telefon...
W koncu słowo droższe od pieniędzy!

he :) Jak by to MyApple wzielo pod egide to bylo by tez reklamowo dla niego... ;)

#37 patgsm

patgsm
  • 28 postów

Napisano 23 sierpnia 2008 - 08:25

Ale na tym nie poprzestawac i przede wszstkim uderzyc do zrodla iPhona, a nie marudzic tylko ze w PL to za drogo bo jak by bylo NORMALNIE to nie bylo by za drogo Prawda?
Wiec moze jakas zbiorowa akcje @ wykonac do szefa Stive'a wg jakiegos wzorcowego @ z pytaniem gdzie te obiecane 200 $ za iPhone bo w polsce wychodzi 2000 $ za fonik ???!)

W polsce masz taniej nawet bo mozesz go miec za 1 zl... w stanach obojetnie jaka taryfa to $200! a bez umowy to chyba nie mozna go w ogole kupic w usa (nawet za te $2000), a u nas mozna ;)

#38 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 23 sierpnia 2008 - 08:33

Jesli taniej to oczywiscie nie dyskutuje :) Ale jak ma sie te 200 $ czyli 445 zl do tej informacji, ze we wszystkich taryfach? a tak raz drozej raz taniej w koncu albo super drogi abonamet albo superdrogi telefon.

#39 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 23 sierpnia 2008 - 09:38

I wracajac jeszcze to tresci newsa. Czy kupujac na karte za te pieniadze tel nie mam zobowiazania na iles tam miesiecy? Po porstu kupuje i wychodze? ;) Jesli nie to do ceny tel. trzeba doliczyc koszt wypelnienia zobowiazania wykupu minut w tej sieci.

Kupujesz i wychodzisz a konkretnie - udajesz sie do salonu ery po odblokowanie za frajer. Wczoraj w iSpocie mi tak powiedziano, dzisiaj jade do salonu ery, jedynego we wroclawiu by zasiegnac informacji u zrodla, zobaczymy co mi powiedza.

#40 gibakrk

gibakrk
  • 64 postów

Napisano 23 sierpnia 2008 - 09:43

w USA można kupić bez umowy za okolo 700-800 $ :)

#41 bre

bre
  • 214 postów

Napisano 23 sierpnia 2008 - 09:56

2-letnia gwarancja? Dzisiaj kupiłem iPhone i powiedziano mi, że mam 1 rok gwarancji. Może sprzedawca się pomylił.

dokladnie. kupujac go w erze badz orange dostawalo sie rok czyli cos tu brzydko pachnie, a akcji z simlockiem nie rozumiem. wczesniej czy pozniej maja zakichany obowiazek go zdjac tym bardziej jak nie jestesmy zwiazani abo.

generalnie powinno zabronic sie zakladania w PL simlockow, bo narusza to prawa konsumenta. jezeli ktos podpisuje zobowiazanie na jakis czas to juz wystarczy, bo i tak bedzie musial placic, niewazne czy bedzie korzystal z tego telefonu czy innego. co z robi z telefonem to juz jego sprawa.

#42 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 23 sierpnia 2008 - 10:06

generalnie powinno zabronic sie zakladania w PL simlockow, bo narusza to prawa konsumenta. jezeli ktos podpisuje zobowiazanie na jakis czas to juz wystarczy, bo i tak bedzie musial placic, niewazne czy bedzie korzystal z tego telefonu czy innego. co z robi z telefonem to juz jego sprawa.

No i ja tez generalnie popieram! No to co slemy te @ do UOKiK bo w pojedynke to nic nie wskoram..., a ze sie da to wiadomo bo sa takie kraje w UE, a jak UOKiK dostane 20 000 (wg MyApple dla reklamodawcow :) ) Zgloszen no to musi przedstawic oficjalny raport i bedzie w koncu wiadomo o co chodzi - bo moze dochodzi do jakiejs nie pisanej zmowy... ? ;>

#43 bre

bre
  • 214 postów

Napisano 23 sierpnia 2008 - 10:21

zebym nie wiem jak bardzo glowkowal nie rozumiem zasadnosci zakladania simlockow. dlaczego? bo jak ktos podpisze umowe i nie bedzie korzystal z sieci, placac tylko sam abo, to simlock nic nie zmienia. zdjac go mozna wczesniej czy pozniej, a samo zdjecie nie upowaznia operatora do uniewaznienia gwarancji.

#44 jimmypage

jimmypage
  • 22 postów

Napisano 23 sierpnia 2008 - 12:48

A ja wlasnie rozmawialem poprzez infolinie z przedstawicielka sieci Era, powiedziala ze wystarczy przyjsc do nich z umowa, telefonem i nie wazne czy zostal on kupiony w abonamencie (nawet w trakcie obowiazywania umowy) czy w opcji pre-paid, zdejma z niego sim-locka za darmo..

#45 popielawski

popielawski
  • 2 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 23 sierpnia 2008 - 12:59

Czy komus sie udalo? Czy komus z was faktycznie udalo sie zalatwic zdjecie smilocka w Erze (lub Oragne w sumie jeden pies :) )?

#46 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 23 sierpnia 2008 - 13:00

i to jest powazna Wiadomosc!

#47 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 sierpnia 2008 - 13:10

Czy w Polsce przypadkiem nie obowiązuje 2-letnia gwarancja? W Erze Pan mi powiedział że nic nie wie o zdejmowaniu simlocków.

#48 bre

bre
  • 214 postów

Napisano 23 sierpnia 2008 - 13:31

Czy w Polsce przypadkiem nie obowiązuje 2-letnia gwarancja?

nie, ale niezgodnosc towaru z umowa to 2 lata od momentu zakupu, dlatego w praktyce nie ma sensu dawac gwarancji krotszej niz 2 lata, bo prawie na jedno wyjdzie, a czesto dla sprzedawcy lepiej jest, aby klient korzystal z gwarancji, a nie z prawa do reklamowania towaru, a ktory jest niezgodny z umowa. dlatego ten rok gwarancji na iphoney moze dawac do myslenia.

#49 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 23 sierpnia 2008 - 13:31

Bo trzeba sie udac do SALONU Ery a nie do jakiegos punktu, punkciku, okienka czy jak to nazwiecie. Radze zajrzec dokladnie na strone Ery i poszukac Salonu nie przedstawiciela, sklepu firmowego czy punktu obslugi klienta najblizej was. Dzisiaj bylem w Erze. Pogadalem najpierw z ekspedientka, pozniej polazlem do kierownika salonu. z iPhone kupionego bez zobowiazan i bez umow w salonie Ery lub w iSpocie bedzie mozna za darmo sciagnac simlocka oczywiscie jesli bedzie to technicznie mozliwe, a technicznie mozliwe stanie sie najwczesniej 3CIEGO WRZESNIA bo wtedy maja otrzymac od apple "procedury" czyli zestaw kodow aktywacyjnych, kazdy unikalny dla kazdego iPhone (identyfikacja za pomoca IMEI). To by bylo tyle, wiadomosc z pierwszej reki - od zrodla. Osoby odpowiedzialnej za wprowadzanie iPhone we Wroclawiu

#50 soltys1992

soltys1992
  • 104 postów
  • SkądTorun, Poland, Poland

Napisano 23 sierpnia 2008 - 13:33

Czy komus z was faktycznie udalo sie zalatwic zdjecie smilocka w Erze (lub Oragne w sumie jeden pies :) )?

mi w erze powiedzieli ze beda zdejmowan ale jeszcze niewiedza jak i beda mieli szkolenie w tej sprawie. zdejmowanie bedzie za darmo

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych