Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[Fotografia] Sprzęcior FOTO

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
158 odpowiedzi w tym temacie

#1 Tomasz Nowicki

Tomasz Nowicki
  • 79 postów
  • SkądBarlinek

Napisano 09 czerwca 2005 - 20:28

Utworzyłem ten post w celu ciekawostek sprzętowych - Foto. APARATY, OBIEKTYWY i inne.

#2 Gość_brodek_*

Gość_brodek_*

Napisano 09 czerwca 2005 - 20:48

:)

Ja uzywam NIKON CoolPix 2200, i iPhoto 05' a do przyciecia i obróbki do druku oraz bardziej skomplikowanych efektow Photoshop 8 CS.

A przymierzam sie do zakupu Sony DSC-F505

Moje wypociny są tutaj i tutaj miłego oglądania.

#3 Tomasz Nowicki

Tomasz Nowicki
  • 79 postów
  • SkądBarlinek

Napisano 09 czerwca 2005 - 20:54

No super ten TANIEC Z OGNIEm. Ja fotografuje MAMIYA 645 SUPER oraz Canon d 60 i 3 obiektywy Canon 100-400 mm 4,5-5,6 L IS, Canon 17-40mm L USM i SIGMA 50 mm ze swiatlem stalym 2,8 - a no i to co blyska Canon 580 EX. Karta 1 GB i ipod Photo 60 GB z czytnikiem Belkini (w razie czego). Jkies statywy i plecaki. Caly JA.

#4 Gość_brodek_*

Gość_brodek_*

Napisano 09 czerwca 2005 - 21:01

No dzięki.... Nie jestes jeden ktoremu sie podoba. Widze po sprzecie ze maniak.... Ja w przyszly piatek zabieram sie za pokazy lotnicze (Dęblin) Kazieierz na Wisłą. Zobaczymy co wyjdzie.

#5 reeye

reeye

• 1 506 postów

Napisano 09 czerwca 2005 - 21:01

ipod Photo 60 GB

Chetnie usłyszał bym ( pewnie nie jako jedyny ) jak się układa wpółpraca z pomiedzy lustrzankami D a tym iPodem a szczególnie jak Photo daje sobie rade w wymagających momentach.

#6 Tomasz Nowicki

Tomasz Nowicki
  • 79 postów
  • SkądBarlinek

Napisano 10 czerwca 2005 - 07:14

Jeżeli dziś będzie ładna pogoda - zrobie test ipoda w warunkach terenowych z d60 i Belkin media reader. Testy wraz ze zdjęciami umieszcze na Myapple.pl

#7 Kwiatki

Kwiatki
  • 1 096 postów
  • SkądPoznan

Napisano 30 czerwca 2005 - 18:32

Re: Sprzęcior FOTO

Utworzyłem ten post w celu ciekawostek sprzętowych - Foto. APARATY, OBIEKTYWY i inne.

a ja uzywam MAVICA MVC CD300 - ktora notabene chcialbym sprzedac.
niesamowita zaleta to to ze nagrywa na mini cd - na dysk o pojemnosci 200MB wchodzi 110fotek w 2048 - tanie i proste rozwiazanie - nie trzeba miec duzo sprzetu do zgrywania na wyjazd - tylko duzo plytek :D

w razie pytan o sprzedaz sluze pomoca

poluje na MVC CD500 albo na Minolte 7i lub A1 :D

i oczywiscie jakby ktos wiedzial nt tych aparatow

#8 Gość_brodek_*

Gość_brodek_*

Napisano 01 lipca 2005 - 17:23

Kwiatek daj sobie spokoj z Minolta.... dobrze radze..... zainwestuj w NIKONA

#9 Kwiatki

Kwiatki
  • 1 096 postów
  • SkądPoznan

Napisano 02 lipca 2005 - 11:35

Kwiatek daj sobie spokoj z Minolta.... dobrze radze..... zainwestuj w NIKONA

potlumacz koledze dlaczego nie minolta a dlaczego nikon i pamietaj ze niechce wydac 3000pln za aparat

#10 Gość_brodek_*

Gość_brodek_*

Napisano 02 lipca 2005 - 11:59

jest tego troche MINOLTA - jak dla mnie skomplikowana obsluga, ten kto uzywal nikona lub SOny wie jak proste potrafi byc menu. Nie laduj sie w aparat z duzym zoomem x6 to juz absolutne maximum dla aparatu kompaktowego. Zwroc uwage ze wiekszosc wypasonych i drogich modeli aparatu nie ma wiekszego zoomu niz x4. Olympus jest tutaj wyjatkiem tak skomplikowanej optyki trudno szukac ale za to jakosc jest bardzo dobra. Minolta, problemy z dobraniem poprawnej ostrosci przy mieszanym oiwitleniu to samo w Canonie (mowa o kompaktach klasy A75) smieszne kolory przt slabym oswietleniu, robiac ta sama fotke 3 roznymi aparatami co aparat to dziwniejszy kolor. Dosc pradozerne. A SONY wiedzie prym w czasie pracy na jednym komplecie baterii super dlugo. W NIKONIE bardzo podobnie.

#11 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 02 lipca 2005 - 12:41

Kodak DX6490 4megapixele 10x optyczny zoom, bateria starcza na okolo 500 zdjec Nikon coolpix 5700 5megapixeli 8x optyczny zoom, bateria starcza na okolo 50 zdjec Oba sa calkiem fajne jak na swoja cene Jednak ze wzgledu na czas pracy zdecydowanie wole kodaka Tata ma nikona i tez nie narzeka, kupil druga baterie i mu starcza a jakosc zdjec troche lepsza niz w moim kodaku dodam ze fotki robie w sumie tylko ot tak jak cos ciekawego widze lub wakacje i tego typu imprezy + zdjecia w klubie techno(bardzo ciezkie oswietlenie do zdjec)

#12 Grosik

Grosik
  • 484 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 lipca 2005 - 20:27

W domu-
Kodak DX7590
Aparacik godzien polecenia. Pelen manual, zoom opt. 10x, jakosc zdjec na przyzwoitym poziomie- oto jedno z ostatnich "wypocin" :)
Dołączona grafika
Akumulatorek starcza na ok. 500-600 fotek !

W pracy-
KODAK PROFESSIONAL DCS Pro SLR/c + 2 obiektywy
To juz troszke bardziej profesjonalna "zabawka" :) 14 mln CMOS :)

#13 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 02 lipca 2005 - 22:07

:shock: :shock: :shock: boze jak sie robi takie fotki ? :shock: :shock: jestem pod wrazeniem ;)

#14 Grosik

Grosik
  • 484 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 lipca 2005 - 23:41

Cala tajemnica tkwi w pogodzie... :wink:

#15 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 03 lipca 2005 - 10:23

Cala tajemnica tkwi w pogodzie...

umiejętnosciach i sprzetu jeszcze ;)

#16 janek

janek
  • 236 postów
  • SkądŁódź

Napisano 03 lipca 2005 - 12:02

a czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z dołączanymi matrycami. Będę musiał kupić ale na rynku wtórnym w Polasce ciężko o coś takiego. A na nowy to mnie nie stać. Myślałem o czymś nie za dużym, ot tak do chałturniczej pracy. Może ktoś z Was posiada coś takiego w firmie albo coś słyszał i widział. Prawie wogóle nie używam cyfry, niestety nic czym robiłem zdjęcia (żadna cyfra) nie wyciągnęło efektu plastyki średnio i wielko formatowego filmu. Jedynie Mamiya mojego nauczyciela z przystawką PhaseOne mogła się równać, ale też nie do końca. Nie żebym był jakimś konserwatywnym przeciwnikiem, ale po prostu ostateczny efekt mnie nie zadowalał. A że główny temat forum jest o sprzęcie to już wyliczam, miałem sporo tego w rękach więc jak ktoś ma pytania dotyczące tradycyjnego sprzętu to zapraszam. Lepiej się znam niż na makach :D Obecnie zostały się: Mój ullluubbbbiiiiooonnnyyyy rolleiflex sl66 - cudo techniki, szkoda że współpraca z cyfrą jest ograniczona Linhof technika IV 2x3 cale, też świetna sprawa z małych obrazków nikony f i f2, bardzo je lubię Ale żeby było też o cyfrze: do niskobudżetowych prac - czyt najczęściej - pożyczam od kumpla coolpixa 8800 aparat generalnie b. przyjemny czasem jednak przy pracy w świetle dziennym powyżej iso200 pojawiają się zakłócenia obrazu w cieniach (tak jakby malutkie białe pixelki) da się toto zniwelować przy ustawieniu na iso 100, ale wtedy znowu kontrast za duży. Próbowałem różnych naświetlań i nic. Wiem że inne aparaty, nawet moja kompaktowa camedia, nie mają tego problemu. A wydawałoby się, że nikon taki dobry. Po opiniach różnych moich kolegów wnioskuję, że gdybym miał kupować cyfrówkę to kupiłbym olympusa serii E, miałem E-10 w ręku, świetna sprawa w każdym razie każdemu kto chce wydać kaskę radzę spróbować

#17 agrzesko

agrzesko
  • 381 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 03 lipca 2005 - 15:57

W domu-
Kodak DX7590
Aparacik godzien polecenia. Pelen manual, zoom opt. 10x, jakosc zdjec na przyzwoitym poziomie- oto jedno z ostatnich "wypocin" :)
Obrazek
Akumulatorek starcza na ok. 500-600 fotek !

W pracy-
KODAK PROFESSIONAL DCS Pro SLR/c + 2 obiektywy
To juz troszke bardziej profesjonalna "zabawka" :) 14 mln CMOS :)

Extra zdjecie. Masz to w wiekszej rozdzielczosci ?? :) Jakas tapete bym z tego zrobil na pulpit :)

#18 elrobsono

elrobsono
  • 1 516 postów
  • SkądBarcelona, ES

Napisano 05 lipca 2005 - 00:42

Ja tu skromnie dodam swoje 3 grosze Posiadam takie już dość stare cudo zwane Canon EOS 500- jak na moje amatorskie potrzeby wystarcza. Jeśli chodzi o cyfraka to własnie się przymierzam do zakupu (max 1500pln) Rozważam Sony DSC W15 i Canon A95 - co sądzicie?? Aparat nie moze być za duży, jak będę chciał poszaleć to wyskoczę z Canonem, a to ma być sprzęcik do wakacyjnej masówki :D

#19 Gość_brodek_*

Gość_brodek_*

Napisano 05 lipca 2005 - 05:59

poczytaj forum..... nikon.org.pl tam poczytasz opinie uzytownikow. Moze zrezygnujesz z SOny. Choc z tych dwoch ktore wymieniles to Sony bylby leprzy. Poczytaj... fora... i sam zdecyduj.

#20 Przemion

Przemion
  • 2 465 postów
  • SkądAmsterdam

Napisano 05 lipca 2005 - 09:05

Dlaczego Sony lepszy? Miałem Canon's A85 i muszę powiedzieć, że to była przyzwoita maszyna, a wiem że A95 jest ulepszony i to 5 MP. Widziałem testy Sony (na dpreview.com) i zastanawiam się w czym Sony bije Canon'a... (z czystej ciekawości... znajomi kupują teraz aparat i jedną z opcji jest ten Canon)

#21 reeye

reeye

• 1 506 postów

Napisano 06 lipca 2005 - 22:39

Panowie ! może coś na temat MAC&Photo ? Trafiło mi się jak slepej kurze ziarno - mój G5 (canon ) doskonale pracuje z G4 (ibook )

#22 elrobsono

elrobsono
  • 1 516 postów
  • SkądBarcelona, ES

Napisano 07 lipca 2005 - 00:40

Z Soniaszkiem się bliżej zaprzyjaźniłem no i całkiem dobrze nam sie współpracowało, ale... ma za wolny autofocus, strasznie trudno zrobić ostre zdjęcie nawet idącego człowieka. Strasznie mi to przeszkadza i dlatego rozważam zakup A95, bo słyszałem, ze ma szybszy autofocus a pozostałe parametry podobne, niestety nie mogę tego osobiście sprawdzić.

Brodek, nie wiem czemu, ale jakoś nie jestem przekonany do Nikona, a to forum mnie nie przekonuje. Wizualnie bardzo podobaja mi się lustrzanki Nikona (technicznie też ale nie nie stac na taką ekstrawagancję), ale coolpixy wydają sie jakieś takie plastikowe.

Trafiło mi się jak slepej kurze ziarno - mój G5 (canon ) doskonale pracuje z G4 (ibook )

Z tego co wiem to wszystkie Canony doskonale dogadują sie z Maczkami, obie firmy współpracuja bardzo ściśle, więc nie ma sie co dziwić :) - i bardzo dobrze

#23 reeye

reeye

• 1 506 postów

Napisano 07 lipca 2005 - 00:49

Z tego co wiem to wszystkie Canony doskonale dogadują sie z Maczkami, obie firmy współpracuja bardzo ściśle, więc nie ma sie co dziwić Smile - i bardzo dobrze

To bardzo cieszy, ponieważ wiele osób ma obawy co do takich aspektów użytkowania Mac-a.

Jeżeli używacie aparatów innych firm i współpracują one poprawnie z Mac napiszcie o tym!

Co do mojego szczescia to bardziej gra słów (symboli)

#24 Kwiatki

Kwiatki
  • 1 096 postów
  • SkądPoznan

Napisano 07 lipca 2005 - 07:47

Z tego co wiem to wszystkie Canony doskonale dogadują sie z Maczkami, obie firmy współpracuja bardzo ściśle, więc nie ma sie co dziwić Smile - i bardzo dobrze

To bardzo cieszy, ponieważ wiele osób ma obawy co do takich aspektów użytkowania Mac-a.

Jeżeli używacie aparatów innych firm i współpracują one poprawnie z Mac napiszcie o tym!

Co do mojego szczescia to bardziej gra słów (symboli)

ja mam wspomnianego wczesniej Sonniacza MVC cd300 i tez nie mam problemow z komunikacja, zarowno iPhoto jak i ten programik do zgrywania z aparatow i kamer (nie pomne nazwy) dzialaja bardzo dobrze.

#25 agrzesko

agrzesko
  • 381 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 07 lipca 2005 - 11:00

ja mam wspomnianego wczesniej Sonniacza MVC cd300 i tez nie mam problemow z komunikacja, zarowno iPhoto jak i ten programik do zgrywania z aparatow i kamer (nie pomne nazwy) dzialaja bardzo dobrze.

Ten programik to Image Capture :)
Ja nie mialem jeszcze zadnych problemow z aparatami cyfrowymi i moim iBookiem.
Canonony, Olympusy, Kodaki, Soniaki zero problemow ;) Kamerki cyfrowe FireWire tez z iMovie bez problemow narazie kazda wykrylo.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych