Ceny iPhone 3G w Era GSM
Posted 16 August 2008 - 22:11
ERA:
- 105zł abonament (NPB 120)
- 2 x 500mb przy przedpotopowym naliczaniu 100kb, a potem dopłata (!)
- około 70 minut do wszystkich (tyle zostaje po odliczeniu dwóch 500 z pakietu wartościowego)
PLUS:
- 60zł za iPlus (bierzemy opcję iPlus w telefonie)
- 1Gb transferu w naliczaniu co 1kb, po przekroczeniu zaledwie zwolnienie prędkości
- jakikolwiek abonament za ok. 50zł = więcej niż te 70 minut z Ery
W erze taka konfiguracja dla stałych to jest najlepsza, możliwa opcja. I to biorąc pod uwagę, że dali mi jakąś specjalną zniżkę. A co mają powiedzieć osoby, które normalnie przedłużają? Jak bym tego nie liczył to jeśli ktoś chce iPhone'a to po prostu w Erze, ani chyba nawet w Orange mu się nie opłaca. Tym bardziej, że za miesiąc ten telefon będzie na wolnym rynku do zdobycia za 1000zł. Weźcie mi powiedzcie, że to nie jest chore?
Posted 16 August 2008 - 22:22
Posted 16 August 2008 - 22:55
Posted 16 August 2008 - 23:00
Posted 17 August 2008 - 00:04
mickpl, nie bierzesz pod uwagę, że iPlus to osobna karta sim. W ten sposób można wziąć w Erze:
- abo 45zł/120min.
-blueconnect 39/ 1GB, zmiana prędkości po przekroczeniu
Nie dość, że taniej, to jeszcze masz iP.
A nie jest tak że ten blueconnect i abonament nie mogą być na jednej karcie? Coś mi się wydaje że jeśli chcesz mieć blueconnect w telefonie z abonamentem to możesz jedynie te pakiety dokupować i cena ich sporo wyższa jest.
PS. Sorry źle przeczytałem, przecież właśnie o tym pisałeś.
Posted 17 August 2008 - 01:42
Masz na myśli samą obudowę?Dziwne jest dla mnie to, że nie można bedzie kupić pustego iP w punkcie iSpot.
Łatwo, ale po co? Pociesz się, że takich dziwnych krajów jest duuużo więcej.Przychodzę, kupuję telefon, wkładam swoją kartę SIM i wychodzę zadowolony. Trudno takiej firmie jak Apple zaistnieć w naszym dziwnym kraju bez Orange i Era? Totalna klapa.
Pan JobsTo tak jakbym chciał kupić MacBooka i koniecznie musiałbym podpisać umowę na BlueConect. Co za mądrzy ludzie nad tym myśleli?
Posted 17 August 2008 - 01:47
A nie jest tak że ten blueconnect i abonament nie mogą być na jednej karcie? Coś mi się wydaje że jeśli chcesz mieć blueconnect w telefonie z abonamentem to możesz jedynie te pakiety dokupować i cena ich sporo wyższa jest.
PS. Sorry źle przeczytałem, przecież właśnie o tym pisałeś.
Tja, konsultant Ery starał się mi taki kit wcisnąć mówiąc, że Plus ma tak samo, ale okazało się, że jest inaczej.
Patrzcie (i płaczcie):
Chcesz przeglądać internet w telefonie?
Pytałem się ich i mówią, że w iP też można, a jak mam komórkę z taką opcją to mogę jeszcze ją wykorzystać jako modem i przeglądać strony na komputerze. iP opcji modemu nie ma (no można kombinować, ale to nie to), ale zawsze dobrze wiedzieć, że w razie czego przekładamy kartę do jakiegoś taniego modemu i mam bezprzewodowy net w laptopie, co?

A tutaj jest to samo, tylko z regulaminem:
iPlus w telefonie
W niektórych taryfach masz ten iPlus 25% taniej czyli dodatkowo obniżasz koszty. Już nie chce mi się szukać, jak ktoś chce sobie powertować to proszę:
Promocje w abonamencie dla nowych klientów
Oczywiście brak limitu to ściema, ale za 60zł masz 1gb (potem spadek szybkości), a za 120zł chyba 4gb. Oferta internetowa jak niebo-ziemia w zestawieniu z Erą. W erze za 50zł masz 512mb, w jakimś archaicznym naliczaniu i cały czas musisz się bać, aby tego nie przekroczyć, bo ci nabiją rachunek w kosmos.
Moim zdaniem iP w Erze za 1000zł (16gb) z umową na 24 miechy, pakietem 512mb i 130 minutami wygląda śmiesznie w perspektywie zakupu na wolnym rynku i przejścia do Plusa. Wszyscy wiemy, że iP pod koniec września na Allegro będzie już kosztował polowe mniej. Z kolei oferta dla przedłużających jest nie tyle zła, co krzywdząca. Pod żadnym względem się nie opłaca, hmm?
Jeszcze to:
Przenieś się do Plusa
Nie uściślają promocji, ale myślę, że dostałbym co najmniej tyle, co w ofercie przy przedłużeniu w Erze. 30% zniżki na abo (czy 15% jak dostaje większość) to nie jest jakieś duże obciążenie, tym bardziej, że gram krótką piłkę: albo będę miał wyraźnie lepiej, albo zostaję w Erze. Hehe, tylko przy tym Internecie plusa to w sumie ciężko już mieć gorzej od Ery. Za 4gb w Erze na moją kartę Sim zapłacę 80x4=320zł, w Plusie 120zł. To nie są jakieś grosze. To już jest kasa. A weź to jeszcze pomnóż przez 24 miesiące umowy... jeżeli chcesz 4gb transferu (załóżmy, że np. codziennie oglądasz sobie godzinkę youtube lub odcinek jakiegoś serialu na iP, np. w drodze do pracy) to wychodzi Ci, że w Erze przez cały okres zapłacisz 24x200zł czyli... 4 800 zł więcej!
iPhone to jest po to, aby na największym zadupiu móc sobie bezstresowo pacnąć na ławeczce i przeglądać net lub bawić się różnymi aplikacjami słuchając przy tym iPoda. A nie ciągle patrzeć czy jeszcze jesteś w zasięgu jakiegoś wi-fi czy już może nie i musisz szybko wyłączać Safari.
I taką małą dygresję mam na koniec: gdyby iP był od razu w Plusie to z takim netem tam sprzedałby się najlepiej.
Posted 17 August 2008 - 10:19
Posted 17 August 2008 - 10:20
Posted 17 August 2008 - 10:50
---- Dodano 17-08-2008 o godzinie 12:09 ----
Nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie. Czy taryfę która dostajemy w Erze razem iPhonem można później zmienić na inną w sensie nowszą, oczywiście równą bądź wyższą ceną? W normalnym abo tak wlasnie do tej pory bylo.
Pytam bo jestem zainteresowany umową na 36 m-cy.
Posted 17 August 2008 - 11:18
Chłopie! Czy Ty czytasz, co się do ciebie pisze? W Erze, w ofercie BC masz taniej. Kartę SIM z BlueConnect też możesz włożyć do modemu i używać na komputerze. Problem tylko w tym, że i w Plusie, i w Erze, masz internet jako drugą kartę SIM [chyba, że bierzesz te pakiety które Era proponuje dodatkowo do abonamentów].
Chłopie! Czy Ty czytasz, co się do ciebie pisze?
NIE, W PLUSIE NIE POTRZEBUJESZ NOWEJ KARTY SIM ABY KUPIĆ ICH ODPOWIEDNIK STAŁEGO BLUECONNECT. W ERZE MASZ ZŁODZIEJSKIE PAKIETY, W PLUSIE W TEJ SAMEJ CENIE NORMLANY NET W TELEFONIE.
No niech mu to ktoś napisze jeszcze raz, bo ja nie wiem co robić jak nie chce w linki klikać.

Posted 17 August 2008 - 11:41
---- Dodano 17-08-2008 o godzinie 12:09 ----
Nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie. Czy taryfę która dostajemy w Erze razem iPhonem można później zmienić na inną w sensie nowszą, oczywiście równą bądź wyższą ceną? W normalnym abo tak wlasnie do tej pory bylo.
Pytam bo jestem zainteresowany umową na 36 m-cy.
Tak, po roku jest juz możliwość dowolnej zmiany taryfy.
Posted 17 August 2008 - 18:22
Tak, po roku jest juz możliwość dowolnej zmiany taryfy.
Zgodnie z regulaminem:
https://www.eraomnix...w_sieci_era.pdf
Nie można zmienić, ani na wyższą, ani na niższą.
Pkt. 1 podpkt. J.
Posted 17 August 2008 - 18:37

Posted 17 August 2008 - 18:52
iPhone w orange będzie dostępny w pre-paid!!!!!!!!!!
Poza tym oferta orange ma być atrakcyjna:)
Widzę, że naoglądał (-a) się Kolega / Koleżanka tvn24

Posted 17 August 2008 - 19:02
Posted 17 August 2008 - 19:07
Dokładnie:)
P.S. Ten przedstawiciel orange miał taki durny uśmieszek, kiedy mówił że oferta będzie arakcyjna... Chciał chyba dać do zrozumienia, że orange będzie miało dużo lepszą ofertę niż era.
A co miał powiedzieć? Że gorsza?

Posted 17 August 2008 - 19:19
Posted 17 August 2008 - 19:30
orange na 100% będzie miał lepszą ofertę!!! dodatkowo białe iphony od początku.
Chętnie zobaczę tą ich lepszą ofertę.

Co do białego koloru iP 3G - akurat ja nie jestem nim zainteresowany, więc dla mnie to bez różnicy.
Posted 17 August 2008 - 19:54
A co miał powiedzieć? Że gorsza?
On nie powiedział, że orange będzie miało lepszą ofertę... Według mnie, on tylko dał to do zrozumienia:)
Posted 17 August 2008 - 20:26
On nie powiedział, że orange będzie miało lepszą ofertę... Według mnie, on tylko dał to do zrozumienia:)
I o to właśnie chodzi w kontaktach z mediami.

Posted 18 August 2008 - 10:19

Posted 18 August 2008 - 10:40
Chętnie zobaczę tą ich lepszą ofertę.
Nawet gdyby, to zapewne nieznacznie. Mnie najbardziej interesowało rozmieszczenie hotspotów, a tutaj Era wygrywa zdecydowanie (jak dla mnie). Po prostu częściej bywam w tych miejscach, niż tych z Orange.
Co do białego koloru iP 3G - akurat ja nie jestem nim zainteresowany, więc dla mnie to bez różnicy.
Mnie akurat hot spoty ERY "smigaja kolo nosa" bo biore Iphona w taryfie biznesowej nowa 120 (minuty , smsy i opakiety schodza z puli kasy) i tutaj za hot spoty ERY musialbym placic. Jest jednak wszedzie tyle darmowych WI FI , ze spokojnie dam sobie rade

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users