Ceny iPhone 3G w Era GSM
Napisano 14 sierpnia 2008 - 13:01
Napisano 14 sierpnia 2008 - 13:04
Napisano 14 sierpnia 2008 - 13:30
W ramach usługi dodatkowej Blueconnect i5GB (...) [ciach]
e) W ramach usługi dodatkowej Blueconnect i2GB (...) [ciach]
f) W ramach usługi dodatkowej Blueconnect i500MB (...) [ciach]
Na chłopski rozum taryfy i5GB i2GB są jak usługa blueconnect po przekroczeniu limitu zwalnia do gprs ale nic nie dopłacasz.
W i500MB po przekroczeniu płacisz.
Pracuję się w erze to się wie
A jak w przypadku "normalnego" pakietu blueconnect 500MB dla stałych abonentów? Bo jak pytałem na infolinii, to miła pani powiedziała, że po przekroczeniu limitu płaci się 1gr za 1kb (!), czyli 1zł za 100kb.. Masakra...
Napisano 14 sierpnia 2008 - 13:31
Co dają te pakiety danych ??
To są pakiety bezpłatnych danych które możesz wykorzystać na transmisję, czyli łączenie się z internetem. Każda witryna ma swoja wagę w KB im więcej ściagasz za pomocą tych pakietów (youtube, mp3 itd) tym więcej wykorzystujesz danych. Przy taryfie i5GB i2GB to luz bo jak ci się wyczerpie limit to sie nie martwisz, gorzej jak masz i500MB wtedy trzeba często sprawdzać saldo konta żeby nie dostać do rachunku +200zł a zapewniam że to możliwe tym bardziej przy iphonie gdzie ściaga pełnowymiarowe strony...
---- Dodano 14-08-2008 o godzinie 14:37 ----
A jak w przypadku "normalnego" pakietu blueconnect 500MB dla stałych abonentów? Bo jak pytałem na infolinii, to miła pani powiedziała, że po przekroczeniu limitu płaci się 1gr za 1kb (!), czyli 1zł za 100kb.. Masakra...
chodzi ci o blueconnecta z modemem do laptopa? Jeżeli tak to po przekroczeniu tych 500MB nic nie dopłacasz, tylko net zwalnia Ci do prędkości GPRS nawet jeżeli jesteś w zasięgu UMTS
jeżeli chodzi o paczkę danych wykupowanych w ramach abonamentu telefonicznego to właśnie tak, po przekroczeniu tego pakietu 500MB prędkość ściagania jest taka sama (czyli np HSDP jeżeli jesteś w jej zasięgu - 7,2 MB/s) natomiast za każdy przekroczony kilobajt płacisz...
o wykorzystaniu pakietu 500 MB opłata za każde 100 kB wynosi 0,12 zł z VAT
I uwaga za każde połączenie się z netem w taryfie i500MB "płacisz" 100kb, czyli np otwierasz GMAIL który ma może jakieś 10kb, ale z pakietu ściagają całe 100kb, tak więc nalezy unikać częstego i krótkiego łączenia się z siecią, lepiej rzadziej i dłużej

Napisano 14 sierpnia 2008 - 13:43
Nie, kupię od siostry ze Szwecji (...) trochę martwi mnie problem gwarancji ale to jeszcze jest kwestia przemyśleń.
wg informacji ktore mam z kilku iSpotow, od momentu gdy iPhone bedzie legalnie dostepny w Polsce iSource bedzie swiadczyc gwarancje takze na iPhone 3G kupione na zachodzie, pod warunkiem ze sprzet zostal legalnie kupiony i wprowadzony na teren EU. W praktyce dla sprzetu z EU wystarczy tylko dokument sprzedazy. Generalnie sytuacja jest analogiczna do calego sprzetu przenosnego Apple.
Napisano 14 sierpnia 2008 - 13:49
jeżeli chodzi o paczkę danych wykupowanych w ramach abonamentu telefonicznego to właśnie tak, po przekroczeniu tego pakietu 500MB prędkość ściagania jest taka sama (czyli np HSDP jeżeli jesteś w jej zasięgu - 7,2 MB/s) natomiast za każdy przekroczony kilobajt płacisz...
o wykorzystaniu pakietu 500 MB opłata za każde 100 kB wynosi 0,12 zł z VAT
I uwaga za każde połączenie się z netem w taryfie i500MB "płacisz" 100kb, czyli np otwierasz GMAIL który ma może jakieś 10kb, ale z pakietu ściagają całe 100kb, tak więc nalezy unikać częstego i krótkiego łączenia się z siecią, lepiej rzadziej i dłużej
No właśnie o to mi chodzi, tylko że wczoraj pani powiedziała, że 1 gr za 1kB i trochę się przeraziłem, że trzeba by zapłacić aż 10zł z 1 MB:!:
W ogóle naliczanie po 100kB to jak naliczanie impulsów co 3 minuty... Przeżytek.
---- Dodano 14-08-2008 o godzinie 14:52 ----
wg informacji ktore mam z kilku iSpotow, od momentu gdy iPhone bedzie legalnie dostepny w Polsce iSource bedzie swiadczyc gwarancje takze na iPhone 3G kupione na zachodzie, pod warunkiem ze sprzet zostal legalnie kupiony i wprowadzony na teren EU. W praktyce dla sprzetu z EU wystarczy tylko dokument sprzedazy. Generalnie sytuacja jest analogiczna do calego sprzetu przenosnego Apple.
A nie jest tak, że nawet jak kupisz laptopa Apple w USA na przykład, przylecisz do PL, coś się zepsuje, to powinni go tutaj naprawić na gwarancji? W końcu to sprzęt przenośny, więc możesz go "przenosić" wszędzie

Napisano 14 sierpnia 2008 - 13:52
No właśnie o to mi chodzi, tylko że wczoraj pani powiedziała, że 1 gr za 1kB i trochę się przeraziłem, że trzeba by zapłacić aż 10zł z 1 MB:!:
W ogóle naliczanie po 100kB to jak naliczanie impulsów co 3 minuty... Przeżytek.
Mam już doświadczenie z naszym hotlinem, kiedyś na jedno pytanie 3 konsultantów powiedziało TAK, 3 powiedziało NIE

Na naliczanie po 1kb w tej ofercie pozwolić sobie moga TYLKO osoby z pakietem i2GB i5GB, zerknij do mojego postu z regulaminem

Napisano 14 sierpnia 2008 - 14:00
No ale simlock będę musiał z sieci Telia ściągnąć
Napisano 14 sierpnia 2008 - 14:08
Na naliczanie po 1kb w tej ofercie pozwolić sobie moga TYLKO osoby z pakietem i2GB i5GB, zerknij do mojego postu z regulaminem
No, rozumiem. Ale i2GB i i5GB jest dostępne tylko dla nowych klientów. Ja jestem stałym abonentem biznesowym, więc dla mnie dostępny jest tylko pakiet blueconnect 500MB, który - wg tego co napisałeś - wygląda tak samo jak i500MB

Mam nadzieję, że Era coś zmieni z tymi pakietami w najbliższej przyszłości. Choćby sposób nalicznia.
Napisano 14 sierpnia 2008 - 14:45
No, rozumiem. Ale i2GB i i5GB jest dostępne tylko dla nowych klientów. Ja jestem stałym abonentem biznesowym, więc dla mnie dostępny jest tylko pakiet blueconnect 500MB, który - wg tego co napisałeś - wygląda tak samo jak i500MB
Mam nadzieję, że Era coś zmieni z tymi pakietami w najbliższej przyszłości. Choćby sposób nalicznia.
to jest tylko kwestia czasu az i2GB oraz i5GB (czy tez analogiczne bez literki "i") beda dostepne w normalnej ofercie Ery. Przez ostatni rok duzo sie narobilo w temacie dostepu do netu via 3G z komorki, Plus i Play odrobily juz lekcje, wiec to tylko kwestia czasu az Era wprowadzi takze jakies dobre pakiety danych...
Napisano 14 sierpnia 2008 - 15:39
WItam
Jam mam dokłądnie ten sam problem.
Jestem klientem ERY od 8 lat i kilka dni temu zamówiłem Iphone'a 8GB w taryfie Biznes nowa 120 (czy jakoś tak

Gdy rozmawiałem z konsultantem w ERA (nota bene faktycznie kazdy z nich ma inne zdanie na tmat tej samej sprawy

I tutaj mam do was jedno pytanie bo konsultant za diabła nie umiał odpowiedzieć , a ja się najzwczajniej na tym nie znam (nigdy w sumie nie krzystałem z internetu w komórce).
Jeśli siadam np w jakieś galerii handlowej , czy innym miejscu które ma darmowe wi-fi i korzystam z niego na moim Iphon'ie to czy wtedy będę musiał płacić ERZE za to co oglądam i ewentualnie ściągam ???
I druga sprawa - czy jeśli np wejde sobie na apstore i ściągne jakąś aplikację, to czy oprócz ceny za nią będę też płacił za transfer danych ??? Bo wtedy koszty wyjdą mi podwójne (co prawda i tak raczej będę ściągal wszystko na kompa a później zrzucał na tel, ale zawsze).
Dla niektóych z was moje pytania mogą wydać sie infantylne, ale sądze , że sporo jest takich ludzi jak ja.
Pozdrawiam
I jeszcze ostatnie zapytanko:
Czy ktoś z was wie, czy będzie można spokojnie sprawdzać skrzynke Onetu n aIphone ??? Mam tam założonego maila, którym posługuję sie od lat

Napisano 14 sierpnia 2008 - 15:49
I tutaj mam do was jedno pytanie bo konsultant za diabła nie umiał odpowiedzieć , a ja się najzwczajniej na tym nie znam (nigdy w sumie nie krzystałem z internetu w komórce).
Jeśli siadam np w jakieś galerii handlowej , czy innym miejscu które ma darmowe wi-fi i korzystam z niego na moim Iphon'ie to czy wtedy będę musiał płacić ERZE za to co oglądam i ewentualnie ściągam ???
I druga sprawa - czy jeśli np wejde sobie na apstore i ściągne jakąś aplikację, to czy oprócz ceny za nią będę też płacił za transfer danych ??? Bo wtedy koszty wyjdą mi podwójne (co prawda i tak raczej będę ściągal wszystko na kompa a później zrzucał na tel, ale zawsze).
Dla niektóych z was moje pytania mogą wydać sie infantylne, ale sądze , że sporo jest takich ludzi jak ja.
Nie, jeśli łączysz się przez wifi, to nie płacisz nic operatorowi. Jeśli kupujesz jakąś aplikację na AppStore korzystając z wifi, to płacisz tylko za aplikację. Jeśli łączysz się przez GPRS/EDGE/UMTS to płacisz również za dane.
---- Dodano 14-08-2008 o godzinie 16:56 ----
I jeszcze ostatnie zapytanko:
Czy ktoś z was wie, czy będzie można spokojnie sprawdzać skrzynke Onetu n aIphone ??? Mam tam założonego maila, którym posługuję sie od lati szkoda by go byo tracić, a na gmailu oczywiście już takiego nie ma
Przez przeglądarkę Safari będziesz mógł wejść na pocztę onetu jak na każdą inną stronę.
Napisano 14 sierpnia 2008 - 16:07
Wielkie dzięki za odpowiedź, też tak myślałem , ale konsultant w ERZE powiedział coś innego

Caly czas jednak nurtuje mnie kwestia tego przekletego wi-fi. Dokladnie w ten sam sposob zapytalem sie konsultanta w ERZE , przekonany, ze powie mi to samo co ty, na temat laczenia sie z darmowymi hot spotami (np w MCDonald - taki wlasnie dalem mu przyklad), ale on uparcie twierdzil, ze nawet wtedy musze placic za transmisje danych, co jest dla mnie absurdem. Gdy biore swojego laptopa i ide na kawe do centrum handlowego w moim miescie (łódź - centrum Manufaktura) , siadam w kacie, odpalam kompa, i lacze sie z siecia, ktora za darmo udostepnia centrum handlowe, to przeciez nic nie place za korzystanie z netu, wiec dlaczego nie moglbym tego samego zrobic przy pomocy Iphone'a - nie korzystam wtedy przeciez z internetu ani laczy Ery !!! Konsultant powiedzial mi ze to nie ma znaczenia i ze i tak musze placic....
Przyznam sie ze zglupialem i juz sam nie wiem co myslec o tym....
Czy jest w Iphonie opcja taka jak w kompie, ze siadasz odpalasz "poczacenia internetowe" i wybieraz "dostawce" jesli masz kilku w poblizu ???
P.S.
Czy w przypadku oneu będzie możliwe sprawdzanie poczty na zasadzie push to mail ???
P.S.2
Wiem, że upirdliwa ze mnie bestia, ale...

Napisano 14 sierpnia 2008 - 16:14
Napisano 14 sierpnia 2008 - 16:23

Napisano 14 sierpnia 2008 - 16:28
Co do MCDonalda to konsultant miał rację bo tam udostępnia Era i wcale nie darmowo, jeśli chodzi o pocztę Onetu to tak jeśli masz konto MobileMe i skonfigurujesz skrzynkę zewnętrzną.
A widzisz, tego nie wiedzialem

W pozostalych jednak przypadkach takie korzystaniej est darmowe jak mniemam

Napisano 14 sierpnia 2008 - 16:58
Napisano 14 sierpnia 2008 - 18:06
Nowy iPhone 3G w Era
---- Dodano 14-08-2008 o godzinie 17:11 ----
Dobra, chwilowe uniesienie. Dalej daleko tej ofercie do taryfy dla nowych abonentów.
Napisano 14 sierpnia 2008 - 18:43
Napisano 14 sierpnia 2008 - 18:47
Napisano 14 sierpnia 2008 - 19:24
To są pakiety bezpłatnych danych które możesz wykorzystać na transmisję, czyli łączenie się z internetem. Każda witryna ma swoja wagę w KB im więcej ściagasz za pomocą tych pakietów (youtube, mp3 itd) tym więcej wykorzystujesz danych. Przy taryfie i5GB i2GB to luz bo jak ci się wyczerpie limit to sie nie martwisz, gorzej jak masz i500MB wtedy trzeba często sprawdzać saldo konta żeby nie dostać do rachunku +200zł a zapewniam że to możliwe tym bardziej przy iphonie gdzie ściaga pełnowymiarowe strony...
Czyli jak mam taką paczkę to łączę się z internetem ( wifi albo Edge/utms ?) bezpłatnie dopóki nie przekroczę limitu ?? Czy to tylko przy ładowaniu stron i ściąganiu ??
Napisano 14 sierpnia 2008 - 19:26

Napisano 14 sierpnia 2008 - 19:36
Napisano 14 sierpnia 2008 - 19:46
Napisano 14 sierpnia 2008 - 19:53
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych