Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ceny iPhone 3G w Era GSM

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1716 odpowiedzi w tym temacie

#1076 mickpl

mickpl
  • 71 postów

Napisano 16 sierpnia 2008 - 22:11

Nie no te taryfy w Erze dla stałych są po prostu złodziejskie:

ERA:
- 105zł abonament (NPB 120)
- 2 x 500mb przy przedpotopowym naliczaniu 100kb, a potem dopłata (!)
- około 70 minut do wszystkich (tyle zostaje po odliczeniu dwóch 500 z pakietu wartościowego)

PLUS:
- 60zł za iPlus (bierzemy opcję iPlus w telefonie)
- 1Gb transferu w naliczaniu co 1kb, po przekroczeniu zaledwie zwolnienie prędkości
- jakikolwiek abonament za ok. 50zł = więcej niż te 70 minut z Ery

W erze taka konfiguracja dla stałych to jest najlepsza, możliwa opcja. I to biorąc pod uwagę, że dali mi jakąś specjalną zniżkę. A co mają powiedzieć osoby, które normalnie przedłużają? Jak bym tego nie liczył to jeśli ktoś chce iPhone'a to po prostu w Erze, ani chyba nawet w Orange mu się nie opłaca. Tym bardziej, że za miesiąc ten telefon będzie na wolnym rynku do zdobycia za 1000zł. Weźcie mi powiedzcie, że to nie jest chore?

#1077 mjm15

mjm15
  • 40 postów
  • SkądW-wa

Napisano 16 sierpnia 2008 - 22:22

Hej, Czy ktoś się orientuje czy można dokupić sobie do abonamentu jeden darmowy numer przy przedłużaniu umowy będąc stałym abonentem????

#1078 wheelwright

wheelwright
  • 11 postów
  • SkądKnurów

Napisano 16 sierpnia 2008 - 22:55

Dziwne jest dla mnie to, że nie można bedzie kupić pustego iP w punkcie iSpot. Przychodzę, kupuję telefon, wkładam swoją kartę SIM i wychodzę zadowolony. Trudno takiej firmie jak Apple zaistnieć w naszym dziwnym kraju bez Orange i Era? Totalna klapa. To tak jakbym chciał kupić MacBooka i koniecznie musiałbym podpisać umowę na BlueConect. Co za mądrzy ludzie nad tym myśleli?

#1079 turban13

turban13
  • 327 postów

Napisano 16 sierpnia 2008 - 23:00

mickpl, nie bierzesz pod uwagę, że iPlus to osobna karta sim. W ten sposób można wziąć w Erze: - abo 45zł/120min. -blueconnect 39/ 1GB, zmiana prędkości po przekroczeniu Nie dość, że taniej, to jeszcze masz iP.

#1080 dziubek123

dziubek123
  • 79 postów

Napisano 17 sierpnia 2008 - 00:04

mickpl, nie bierzesz pod uwagę, że iPlus to osobna karta sim. W ten sposób można wziąć w Erze:
- abo 45zł/120min.
-blueconnect 39/ 1GB, zmiana prędkości po przekroczeniu
Nie dość, że taniej, to jeszcze masz iP.

A nie jest tak że ten blueconnect i abonament nie mogą być na jednej karcie? Coś mi się wydaje że jeśli chcesz mieć blueconnect w telefonie z abonamentem to możesz jedynie te pakiety dokupować i cena ich sporo wyższa jest.

PS. Sorry źle przeczytałem, przecież właśnie o tym pisałeś.

#1081 bezybezy

bezybezy
  • 603 postów

Napisano 17 sierpnia 2008 - 01:42

Dziwne jest dla mnie to, że nie można bedzie kupić pustego iP w punkcie iSpot.

Masz na myśli samą obudowę?

Przychodzę, kupuję telefon, wkładam swoją kartę SIM i wychodzę zadowolony. Trudno takiej firmie jak Apple zaistnieć w naszym dziwnym kraju bez Orange i Era? Totalna klapa.

Łatwo, ale po co? Pociesz się, że takich dziwnych krajów jest duuużo więcej.

To tak jakbym chciał kupić MacBooka i koniecznie musiałbym podpisać umowę na BlueConect. Co za mądrzy ludzie nad tym myśleli?

Pan Jobs

#1082 mickpl

mickpl
  • 71 postów

Napisano 17 sierpnia 2008 - 01:47

A nie jest tak że ten blueconnect i abonament nie mogą być na jednej karcie? Coś mi się wydaje że jeśli chcesz mieć blueconnect w telefonie z abonamentem to możesz jedynie te pakiety dokupować i cena ich sporo wyższa jest.

PS. Sorry źle przeczytałem, przecież właśnie o tym pisałeś.

Tja, konsultant Ery starał się mi taki kit wcisnąć mówiąc, że Plus ma tak samo, ale okazało się, że jest inaczej.

Patrzcie (i płaczcie):
Chcesz przeglądać internet w telefonie?

Pytałem się ich i mówią, że w iP też można, a jak mam komórkę z taką opcją to mogę jeszcze ją wykorzystać jako modem i przeglądać strony na komputerze. iP opcji modemu nie ma (no można kombinować, ale to nie to), ale zawsze dobrze wiedzieć, że w razie czego przekładamy kartę do jakiegoś taniego modemu i mam bezprzewodowy net w laptopie, co? :)

A tutaj jest to samo, tylko z regulaminem:
iPlus w telefonie

W niektórych taryfach masz ten iPlus 25% taniej czyli dodatkowo obniżasz koszty. Już nie chce mi się szukać, jak ktoś chce sobie powertować to proszę:
Promocje w abonamencie dla nowych klientów

Oczywiście brak limitu to ściema, ale za 60zł masz 1gb (potem spadek szybkości), a za 120zł chyba 4gb. Oferta internetowa jak niebo-ziemia w zestawieniu z Erą. W erze za 50zł masz 512mb, w jakimś archaicznym naliczaniu i cały czas musisz się bać, aby tego nie przekroczyć, bo ci nabiją rachunek w kosmos.

Moim zdaniem iP w Erze za 1000zł (16gb) z umową na 24 miechy, pakietem 512mb i 130 minutami wygląda śmiesznie w perspektywie zakupu na wolnym rynku i przejścia do Plusa. Wszyscy wiemy, że iP pod koniec września na Allegro będzie już kosztował polowe mniej. Z kolei oferta dla przedłużających jest nie tyle zła, co krzywdząca. Pod żadnym względem się nie opłaca, hmm?

Jeszcze to:
Przenieś się do Plusa

Nie uściślają promocji, ale myślę, że dostałbym co najmniej tyle, co w ofercie przy przedłużeniu w Erze. 30% zniżki na abo (czy 15% jak dostaje większość) to nie jest jakieś duże obciążenie, tym bardziej, że gram krótką piłkę: albo będę miał wyraźnie lepiej, albo zostaję w Erze. Hehe, tylko przy tym Internecie plusa to w sumie ciężko już mieć gorzej od Ery. Za 4gb w Erze na moją kartę Sim zapłacę 80x4=320zł, w Plusie 120zł. To nie są jakieś grosze. To już jest kasa. A weź to jeszcze pomnóż przez 24 miesiące umowy... jeżeli chcesz 4gb transferu (załóżmy, że np. codziennie oglądasz sobie godzinkę youtube lub odcinek jakiegoś serialu na iP, np. w drodze do pracy) to wychodzi Ci, że w Erze przez cały okres zapłacisz 24x200zł czyli... 4 800 zł więcej!

iPhone to jest po to, aby na największym zadupiu móc sobie bezstresowo pacnąć na ławeczce i przeglądać net lub bawić się różnymi aplikacjami słuchając przy tym iPoda. A nie ciągle patrzeć czy jeszcze jesteś w zasięgu jakiegoś wi-fi czy już może nie i musisz szybko wyłączać Safari.

I taką małą dygresję mam na koniec: gdyby iP był od razu w Plusie to z takim netem tam sprzedałby się najlepiej.

#1083 metal_man

metal_man
  • 489 postów
  • SkądChorzów

Napisano 17 sierpnia 2008 - 10:19

Najgorsze jest w tym wszystkim to, ze przez pewien jeszcze czas ceny paczek w erze sie nie zmienia... Niewazne beda IMHO narzekania abonentow...

#1084 turban13

turban13
  • 327 postów

Napisano 17 sierpnia 2008 - 10:20

Chłopie! Czy Ty czytasz, co się do ciebie pisze? W Erze, w ofercie BC masz taniej. Kartę SIM z BlueConnect też możesz włożyć do modemu i używać na komputerze. Problem tylko w tym, że i w Plusie, i w Erze, masz internet jako drugą kartę SIM [chyba, że bierzesz te pakiety które Era proponuje dodatkowo do abonamentów].

#1085 adam_eu

adam_eu
  • 50 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 sierpnia 2008 - 10:50

Bardzo przyjemna ta oferta iPlus. Najrozsadniej byloby poczekac i zakupic iphone'a bez abo (np. na Allegro) i przeniesc sie do plusa. Tylko, że większosc z przyszlych uzytkownikow iP 3g ( w tym ja) dostatecznie dlugo na niego czekala i pewnie niewielu z nich pozwoli sobie na kolejne 2 miesiace oczekiwania, molestowania wyszukiwarki Allegro, a pozniej bawienia sie z simlockiem za kazdym razem gdy wyjdzie nowa wersja softu.

---- Dodano 17-08-2008 o godzinie 12:09 ----
Nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie. Czy taryfę która dostajemy w Erze razem iPhonem można później zmienić na inną w sensie nowszą, oczywiście równą bądź wyższą ceną? W normalnym abo tak wlasnie do tej pory bylo.
Pytam bo jestem zainteresowany umową na 36 m-cy.

#1086 mickpl

mickpl
  • 71 postów

Napisano 17 sierpnia 2008 - 11:18

Chłopie! Czy Ty czytasz, co się do ciebie pisze? W Erze, w ofercie BC masz taniej. Kartę SIM z BlueConnect też możesz włożyć do modemu i używać na komputerze. Problem tylko w tym, że i w Plusie, i w Erze, masz internet jako drugą kartę SIM [chyba, że bierzesz te pakiety które Era proponuje dodatkowo do abonamentów].

Chłopie! Czy Ty czytasz, co się do ciebie pisze?

NIE, W PLUSIE NIE POTRZEBUJESZ NOWEJ KARTY SIM ABY KUPIĆ ICH ODPOWIEDNIK STAŁEGO BLUECONNECT. W ERZE MASZ ZŁODZIEJSKIE PAKIETY, W PLUSIE W TEJ SAMEJ CENIE NORMLANY NET W TELEFONIE.

No niech mu to ktoś napisze jeszcze raz, bo ja nie wiem co robić jak nie chce w linki klikać. :D

#1087 Jax

Jax
  • 462 postów
  • SkądDolina Muminków

Napisano 17 sierpnia 2008 - 11:41

---- Dodano 17-08-2008 o godzinie 12:09 ----
Nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie. Czy taryfę która dostajemy w Erze razem iPhonem można później zmienić na inną w sensie nowszą, oczywiście równą bądź wyższą ceną? W normalnym abo tak wlasnie do tej pory bylo.
Pytam bo jestem zainteresowany umową na 36 m-cy.

Tak, po roku jest juz możliwość dowolnej zmiany taryfy.

#1088 przemekk-dc17a279da

przemekk-dc17a279da
  • 43 postów

Napisano 17 sierpnia 2008 - 18:22

Tak, po roku jest juz możliwość dowolnej zmiany taryfy.

Zgodnie z regulaminem:
https://www.eraomnix...w_sieci_era.pdf

Nie można zmienić, ani na wyższą, ani na niższą.
Pkt. 1 podpkt. J.

#1089 alfagta

alfagta
  • 1 635 postów
  • SkądKatowice

Napisano 17 sierpnia 2008 - 18:37

iPhone w orange będzie dostępny w pre-paid!!!!!!!!!!:) Poza tym oferta orange ma być atrakcyjna:)

#1090 b_jan

b_jan
  • 683 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 sierpnia 2008 - 18:52

iPhone w orange będzie dostępny w pre-paid!!!!!!!!!!:) Poza tym oferta orange ma być atrakcyjna:)

Widzę, że naoglądał (-a) się Kolega / Koleżanka tvn24 :) i programu (nomen-oment) Program. :)

#1091 alfagta

alfagta
  • 1 635 postów
  • SkądKatowice

Napisano 17 sierpnia 2008 - 19:02

Dokładnie:) P.S. Ten przedstawiciel orange miał taki durny uśmieszek, kiedy mówił że oferta będzie arakcyjna... Chciał chyba dać do zrozumienia, że orange będzie miało dużo lepszą ofertę niż era.

#1092 b_jan

b_jan
  • 683 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 sierpnia 2008 - 19:07

Dokładnie:)

P.S. Ten przedstawiciel orange miał taki durny uśmieszek, kiedy mówił że oferta będzie arakcyjna... Chciał chyba dać do zrozumienia, że orange będzie miało dużo lepszą ofertę niż era.

A co miał powiedzieć? Że gorsza? :)

#1093 effe11

effe11
  • 167 postów

Napisano 17 sierpnia 2008 - 19:19

orange na 100% będzie miał lepszą ofertę!!! dodatkowo białe iphony od początku.

#1094 b_jan

b_jan
  • 683 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 sierpnia 2008 - 19:30

orange na 100% będzie miał lepszą ofertę!!! dodatkowo białe iphony od początku.

Chętnie zobaczę tą ich lepszą ofertę. :) Nawet gdyby, to zapewne nieznacznie. Mnie najbardziej interesowało rozmieszczenie hotspotów, a tutaj Era wygrywa zdecydowanie (jak dla mnie). Po prostu częściej bywam w tych miejscach, niż tych z Orange.

Co do białego koloru iP 3G - akurat ja nie jestem nim zainteresowany, więc dla mnie to bez różnicy.

#1095 alfagta

alfagta
  • 1 635 postów
  • SkądKatowice

Napisano 17 sierpnia 2008 - 19:54

A co miał powiedzieć? Że gorsza? :)

On nie powiedział, że orange będzie miało lepszą ofertę... Według mnie, on tylko dał to do zrozumienia:)

#1096 b_jan

b_jan
  • 683 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 sierpnia 2008 - 20:26

On nie powiedział, że orange będzie miało lepszą ofertę... Według mnie, on tylko dał to do zrozumienia:)

I o to właśnie chodzi w kontaktach z mediami. ;)

#1097 shexbeer

shexbeer
  • 151 postów

Napisano 18 sierpnia 2008 - 00:02

Na stronie Cortlandu odliczanie w toku ;)

#1098 b_jan

b_jan
  • 683 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 sierpnia 2008 - 05:48

Na stronie Cortlandu odliczanie w toku ;)

Tak i to już od kilku dni. :P Stary (ale jary) ten news. ;)

#1099 Lestek

Lestek
  • 880 postów

Napisano 18 sierpnia 2008 - 10:19

Ja już po rozmowie z BOA Ery w sprawie wypowiedzenia umowy. Uchylę rąbka tajemnicy z Orange. Nie będzie pakietów w abonamencie. Abonamenty zostają te same z możliwością dokupienia pakietów. Ceny telefonów niższe niż w Erze ;)

#1100 ridee

ridee
  • 160 postów

Napisano 18 sierpnia 2008 - 10:40

Chętnie zobaczę tą ich lepszą ofertę. :) Nawet gdyby, to zapewne nieznacznie. Mnie najbardziej interesowało rozmieszczenie hotspotów, a tutaj Era wygrywa zdecydowanie (jak dla mnie). Po prostu częściej bywam w tych miejscach, niż tych z Orange.

Co do białego koloru iP 3G - akurat ja nie jestem nim zainteresowany, więc dla mnie to bez różnicy.

Mnie akurat hot spoty ERY "smigaja kolo nosa" bo biore Iphona w taryfie biznesowej nowa 120 (minuty , smsy i opakiety schodza z puli kasy) i tutaj za hot spoty ERY musialbym placic. Jest jednak wszedzie tyle darmowych WI FI , ze spokojnie dam sobie rade :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych