Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ceny iPhone 3G w Era GSM

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1716 odpowiedzi w tym temacie

#976 bezybezy

bezybezy
  • 603 postów

Napisano 13 sierpnia 2008 - 10:33

z małym zastrzeżeniem - zwrot w ciągu 10 dni jest możliwy przy podpisaniu umowy poza salonem sprzedaży "Na podstawie Art.2 Ustawy z dnia 2 marca 2000r. o ochronie niektórych praw konsumentów (...) (Dz. U. Z 2000r. Nr22 poz.271), Abonentowi będącemu konsumentem przysługuje prawo do odstąpienia od zawartego Aneksu i umowy sprzedaży telefonu zawartej poza punktem sprzedaży sieci Era w terminie dziesięciu dni od jej zawarcia."

#977 Jax

Jax
  • 462 postów
  • SkądDolina Muminków

Napisano 13 sierpnia 2008 - 10:35

Genielnie, rozwiązałeś mój problem :)

Podpisuję umowę dziś - mam pewnego, zarezerwowanego iPhona w tych cenach.
Dziś jest 13-ty - mam czas na odstąpienie do 23-ciego.

Tu nawet lepiej, bo podpisujesz umowę przy kurierze.

z małym zastrzeżeniem - zwrot w ciągu 10 dni jest możliwy przy podpisaniu umowy poza salonem sprzedaży

"Na podstawie Art.2 Ustawy z dnia 2 marca 2000r. o ochronie niektórych praw konsumentów (...) (Dz. U. Z 2000r. Nr22 poz.271), Abonentowi będącemu konsumentem przysługuje prawo do odstąpienia od zawartego Aneksu i umowy sprzedaży telefonu zawartej poza punktem sprzedaży sieci Era w terminie dziesięciu dni od jej zawarcia."

Oczywiście, pisałem o przedłużeniu umowy przez telefon i kuriera. Przy odbiorze telefonu i podpisaniu umowy w pliku dokumentów jest jedna kartka z odstąpieniem umowy.

#978 mickpl

mickpl
  • 71 postów

Napisano 13 sierpnia 2008 - 10:38

Pytanie tylko jedno: czy bieg tego terminu jest liczony od dnia podpisania, tj. 22 czy raczej zamówienia przez telefon? Wydaje mi się, że to całe "zawarcie" to następuje przy złożeniu podpisu, czyli do 2 września można by ew. zrezygnować.

#979 devlin108

devlin108
  • 280 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 sierpnia 2008 - 10:39

Czyli tak naprawdę 10 dni zaczyna się od momentu, kiedy przyjedzie kurier, bo wtedy dopiero podpisujemy umowę, tak? Bo jak na razie mam tel. zaklepany, ale niczego nie podpisywałem.

#980 Jax

Jax
  • 462 postów
  • SkądDolina Muminków

Napisano 13 sierpnia 2008 - 10:42

Czyli tak naprawdę 10 dni zaczyna się od momentu, kiedy przyjedzie kurier, bo wtedy dopiero podpisujemy umowę, tak? Bo jak na razie mam tel. zaklepany, ale niczego nie podpisywałem.

Dokładnie tak

#981 szylejko

szylejko
  • 115 postów

Napisano 13 sierpnia 2008 - 10:43

Czy ta opcja tyczy się też nowych abonentów podpisujących umowe na iphone'a?

#982 pchlaa

pchlaa
  • 49 postów

Napisano 13 sierpnia 2008 - 10:44

tak... jest to czas 10dni od zawarcia umowy, czyli zlozenia podpisu. ja rowniez zaklepalem sobie ip 16gb. w sumie nie jest tak strasznie... 280min do wszystkich, 1darmowy numer, niestety net naliczany wg taryfy. wszystko za 100zlbrutto miesiecznie a ip za cene... 150zl !!! to sie nazywa biznes ;)

#983 lopski

lopski
  • 530 postów
  • SkądCrack-off

dokładnie, umowa sie liczy od momentu odebrania telefonu od kuriera i podpisania umowy. dlatego ja spokojnie sobie czekam na moją 16tke :cool: i monitoruje cennik orange :cool:
Pani w Erze powiedziała mi że wysyłkę zaczną 22 a tak naprawde 25 w poniedziałek. Więc licze że telefon będzie szedł między tydzień a dwa tygodnie. Oczywiście Pani nie omieszkała wspomnieć że jest oooogromne zainteresowanie, więc tak prędko się z wysyłkami nie wyrobią.

#984 turban13

turban13
  • 327 postów

Mickpl o co biega z tym numerem gadu? To numer do jakiegoś biura Ery?

#985 devlin108

devlin108
  • 280 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 sierpnia 2008 - 10:48

dokładnie, umowa sie liczy od momentu odebrania telefonu od kuriera i podpisania umowy. dlatego ja spokojnie sobie czekam na moją 16tke :cool: i monitoruje cennik orange :cool:

Nie inaczej ;)

Pani w Erze powiedziała mi że wysyłkę zaczną 22 a tak naprawde 25 w poniedziałek. Więc licze że telefon będzie szedł między tydzień a dwa tygodnie. Oczywiście Pani nie omieszkała wspomnieć że jest oooogromne zainteresowanie, więc tak prędko się z wysyłkami nie wyrobią.

A mi powiedziała, że telefonu mogę się spodziewać 25-26 sierpnia i nic nie mówiła o oooogromnym zainteresowaniu. Właściwie to nic nie powiedziała na ten temat :)

#986 mickpl

mickpl
  • 71 postów

Napisano 13 sierpnia 2008 - 10:50

tak... jest to czas 10dni od zawarcia umowy, czyli zlozenia podpisu.
ja rowniez zaklepalem sobie ip 16gb. w sumie nie jest tak strasznie... 280min do wszystkich, 1darmowy numer, niestety net naliczany wg taryfy. wszystko za 100zlbrutto miesiecznie a ip za cene... 150zl !!! to sie nazywa biznes ;)

A co dostałeś, jaką taryfę?

#987 pchlaa

pchlaa
  • 49 postów

Napisano 13 sierpnia 2008 - 10:55

A co dostałeś, jaką taryfę?

era nowa 120 + jeden dodatkowy numer do ery za free. niestety internet naliczany wg cennika, ale uprzejma pani poinformowala mnie, ze niebawem wejda zapewne pakiety danych do wykupienia

#988 mickpl

mickpl
  • 71 postów

Napisano 13 sierpnia 2008 - 10:59

No, w zapewnienia to nie wierz. Chciałem dać pewnej osobie pełnomocnictwo notarialne do mojego numeru, aby robiła z nim co zechce (mam zaufanie), a konsultant zapewniał mnie, że "to nieopłacalne, bo za takie pełnomocnictwo zapłacę u notariusza 500zł" i mam iść do salonu. Cóż, bliżej miałem do notariusza, a taksy notarialne znam. Poszedłem, notariusz skasował 20zł i teraz nie ma takiej prawnej możliwości, aby tej drugiej osoby nie uznali za upoważnioną do wszelkich działań. pchla: zagadaj do mnie na gg, powiem Ci co zrobić, abyś dostał lepsze warunki; jakąś głupio pisać o tym tak tu na forum ;)

#989 wloshaty

wloshaty
  • 52 postów
  • SkądSkądinąd

Napisano 13 sierpnia 2008 - 11:11

mickpl a masz jakas dobra wyprobowana gadke? Bo i ja sie zabieram za przedluzenie umowy a era...

#990 mickpl

mickpl
  • 71 postów

Napisano 13 sierpnia 2008 - 11:15

No chyba tak, bo dostałem fajne, niestandardowe warunki, tylko nie chcę tego tak puszczać w net, bo jak się zbytnio rozpowszechni to mogą zmienić w BOA taktykę. Ale paru osobom można pomóc.

#991 CybeQ

CybeQ
  • 35 postów

Napisano 13 sierpnia 2008 - 11:20

Jak Iphone łączy się z internetem ? Przez wi-fi ?

#992 devlin108

devlin108
  • 280 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 sierpnia 2008 - 11:33

Jak Iphone łączy się z internetem ? Przez wi-fi ?

Albo przez wifi, jak jest dostępne, albo przez sieć komórkową (EDGE lub UMTS).

#993 kaziot

kaziot
  • 38 postów

Napisano 13 sierpnia 2008 - 11:37

ale czy wifi ma zawsze pierwszenstwo? czy moze mozna wybrac przez ktore polaczenia ma sie laczyc??

#994 dee2thee

dee2thee
  • 44 postów

Napisano 13 sierpnia 2008 - 11:42

ale czy wifi ma zawsze pierwszenstwo? czy moze mozna wybrac przez ktore polaczenia ma sie laczyc??

tak, wifi ma pierwszenstwo. jesli iphone wykryje znana siec, automatycznie przelacza sie na ten tryb. zeby wrocic na 3g/edge musialbys recznie wylaczyc wifi albo rozlaczyc sie z konkretnej sieci.

#995 kaziot

kaziot
  • 38 postów

Napisano 13 sierpnia 2008 - 11:47

dzieki.. :)

#996 lopski

lopski
  • 530 postów
  • SkądCrack-off

Napisano 13 sierpnia 2008 - 13:30

tak offtop. ciekawe czy był dłuższy wątek na MyApple :) albo czy któryś inny miał więcej odsłon niż ten tutaj

#997 dziubek123

dziubek123
  • 79 postów

Napisano 13 sierpnia 2008 - 13:47

Pewnie użytkowników też sporo przybyło

#998 CybeQ

CybeQ
  • 35 postów

Napisano 13 sierpnia 2008 - 14:26

Albo przez wifi, jak jest dostępne, albo przez sieć komórkową (EDGE lub UMTS).

A Iphone dobrze wyłapuje sygnał wifi ?? ( mieszkam 15km od wawy i 2 laptopy nie mogły połączyć się z jakąś siecią- bardzo słaby sygnał)

Edge lub utms to tak jak w zwykłych komórkach, też trzeba płacić ?

#999 luzik

luzik
  • 27 postów

Napisano 13 sierpnia 2008 - 14:26

Jestem po dyskusji z konsultantem :/ powiedzial mi ze jesli wiecej osob wysle informacje do dzialu reklamacji ery w sprawie taryfy byc moze ktos na to spojrzy przychylnym okiem. Licze wiec na wasze glosy oraz wyslane wiadomosci do dzialu reklamacji ery Oto co wyslalem do ery Chciałbym zgłosić reklamacje na przygotowane przez Was oferty dla stałych abonentów pragnących korzystać z pakietów danych wraz z telefonem iphone. Liczę na przekazanie tej wiadomości do osoby kompetentnej, która wie o czym piszę, oraz przekarze informacje do osób kreujących szczegóły oferty. Telefon iphone zostal zaprojektowany dla sieci z nieograniczonym dostepem do internetu. Jest w nim np mozliwosc sprawdzania poczty pogody itd co okreslony czas ..np co 5min. Do kazdego sprawdzenia poczty rozpoczynane jest polaczenie z siecia ..nie wazne ile ono zajmie (zazwyczaj ok. kilku kb.) wazne ze kazde polaczenie to rozpoczete 100kb tak wiec po godzinie wlaczonego telefonu z pakieu ubywa 1,2Mb. Majac wlaczony telefon np 30dnix12h= 360h w miesiecu na same sprawdzanie poczty ..ba ..na sprawdzanie informacji czy jest nowa poczta nie wliczajac pobierania jej iphone bedzie zuzywal 1,2Mb*360=430Mb !!! A co z surfowaniem po interneciem, sciaganiem aplikacji, sluchaniu radia internetowego ? Chcac wykreowac jako staly abonent oferte porownywalna z oferta dla nowych klientow z iphonem za 195PLN same pakiety danych 4x500M beda kosztowac mnie 200PLN a i tak mam drozszy abonament ..naliczanie co 100Kb zamiast 1kb oraz duzo mniejsza ilosc darmowych minut. Rozmawiajac ze znajomymi zdecydowanymi na zakup iphona 3g wszyscy sa zdecydowani na rozwiazanie umowy i zakup telefonu na wlasna reke oraz podpisanie umowy z innym operatorem dajacym wiecej w kwestii pakietow internetowych. Licze na zweryfikowanie oferty zwiazaniej z pakietami danych dla stalych abonentow uwzgledniajac specyfike dzialania telefonu iphone (niepotrzymywanie rozpoczetej sesji polaczenia z internete). Mam nadzieje iz wiadomosc ta nie wyladuje w koszu.

#1000 dziubek123

dziubek123
  • 79 postów

Napisano 13 sierpnia 2008 - 14:45

"Przedruk" wysłać, czy wersję podobną?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych