Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ceny iPhone 3G w Era GSM

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1716 odpowiedzi w tym temacie

#951 denis

denis
  • 589 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 12 sierpnia 2008 - 22:05

tak, zostalo 50 zamawia pan?, przepraszam wlasnie 10 poszlo zamawia pan?, o kurcze zostalo 20 zamawia pan? -dobra biore. dzwoni ktos inny: sa iphony? -zostalo 50... przepraszam 40 wlasnie 10 zostalo zamowionych. i tak w kolko...

#952 Teddy303

Teddy303
  • 29 postów

Napisano 12 sierpnia 2008 - 22:06

Dziwne jest w tym, że przekazują Ci informację niejawna, oni sami pewnie jej nie znają, bo sie tym nie zajmuja. Bardziej taką informacje przekazywane są do ludzi wyzej postawionych niz konsultanci, osoby odpowiedzialne za sprzedaż albo marketing muszą wiedzieć jak zamowienia idą

Coz w tym jest niejawnego? ile maja telefonow na stanie? i czy jak Ty dzwonisz to czy mozesz jeszcze zamowic dla siebie telefon ? Dla mnie tu nie ma nic dziwnego. Informacja niejawna w tym przypadku jest cena zakupu przez Ere tego telefonu a nie ilosc jaka maja na magazynie.

---- Dodano 12-08-2008 o godzinie 23:10 ----

tak, zostalo 50 zamawia pan?, przepraszam wlasnie 10 poszlo zamawia pan?, o kurcze zostalo 20 zamawia pan?
-dobra biore.

dzwoni ktos inny:
sa iphony?
-zostalo 50... przepraszam 40 wlasnie 10 zostalo zamowionych.

i tak w kolko...

No tak.. czyli jak ktos dzwoni zeby zamowic IPhona to jest naiwny bo dal sie zrobic ? Zostalo by 10000 to tez bym go wzial, niezaleznie od tego co mowi konsultant. A niestety pracuje w podobnej branzy, i naprawde ilosc telefonow czy czego kolwiek innego co jest na stanie nie jest tajemnica.

#953 empathon

empathon
  • 32 postów

Napisano 12 sierpnia 2008 - 22:11

Coz w tym jest niejawnego? ile maja telefonow na stanie? i czy jak Ty dzwonisz to czy mozesz jeszcze zamowic dla siebie telefon ? Dla mnie tu nie ma nic dziwnego. Informacja niejawna w tym przypadku jest cena zakupu przez Ere tego telefonu a nie ilosc jaka maja na magazynie.

To żeś wymądrzył. Apple sprzedaje telefony po 200$ dla operatorów. Nikt nie poda Ci stanu magazynu bo to informacja strategiczna, jedne info jakie możesz dostać to o braku dostępnych sztuk.

#954 denis

denis
  • 589 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 12 sierpnia 2008 - 22:14

jak ktos dzwoni zeby zamowic iphona to go zamowi, ale jak ktos dzwoni sie dowiedziec o ofercie i jest zainteresowany iphonem ale nie zdecydowany to takie gadanie konsultanta "pomaga" mu podjąć decyzje

#955 b_jan

b_jan
  • 683 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 sierpnia 2008 - 22:14

Jak dla mnie podawanie ilości pozostałych do kupienia telefonów klientowi jest chore i nie wpływa pozytywnie na sprzedaż. Dlaczego? Np teraz osoby, które uwierzyły by tym pogłoskom stwierdzą, że skoro już zapewne nie ma iP to poczekają i kupią na spokojnie, gdy przyjdzie druga dostawa. A jak wiadomo, klient musi jak najszybciej podpisać umowę i się nad tym nie zastanawiać. To niezdrowe i dla firmy i dla klienta. ;)

#956 Teddy303

Teddy303
  • 29 postów

Napisano 12 sierpnia 2008 - 22:20

To żeś wymądrzył. Apple sprzedaje telefony po 200$ dla operatorów. Nikt nie poda Ci stanu magazynu bo to informacja strategiczna, jedne info jakie możesz dostać to o braku dostępnych sztuk.

EOT, bo ta dyskusja do niczego nie doprowadzi.
ja swojego juz mam niezaleznie od tego czy bylo akurat na stanie 50 sztuk czy 5000. I czy za miesiac bedzie za 1 zl w najnizszym abo tez nie ma znaczenia.
Pozdrawiam :)

---- Dodano 12-08-2008 o godzinie 23:22 ----

Jak dla mnie podawanie ilości pozostałych do kupienia telefonów klientowi jest chore i nie wpływa pozytywnie na sprzedaż. Dlaczego? Np teraz osoby, które uwierzyły by tym pogłoskom stwierdzą, że skoro już zapewne nie ma iP to poczekają i kupią na spokojnie, gdy przyjdzie druga dostawa. A jak wiadomo, klient musi jak najszybciej podpisać umowę i się nad tym nie zastanawiać. To niezdrowe i dla firmy i dla klienta. ;)

;) Ale tez nie podpiszesz umowy jak nie bedzie produktu na stanie.
Pozdrawiam

#957 szylejko

szylejko
  • 115 postów

Napisano 12 sierpnia 2008 - 22:23

Poczekam do poniedziałku i jeśli Orange nie ogłosi oferty lub ogłosi gorszą podpiszę zawieszona. W tym momencie wydaję około 100pln na telefon na kartę, nie korzystam na nim z internetu wiec abo 195 wydaje mi się sensowną ofertą.

Z tego co obserwuje Orange nie zamierza dawac informacji przed, tzn w zadnym salonie nikt nic nie wie, Era chyba zapowiedziala ze przedstawi stawki. Az dziw bierze ze nie pokazuja stawek w Orange zeby przyciagnac klienta od Ery, chyba ze nie maja zbytnio czym :)

#958 mmarcinoo

mmarcinoo
  • 44 postów

Napisano 12 sierpnia 2008 - 22:35

hm..moze latwiej: ma ktos znajomego,ktory ma znajomego ktorego brat pracuje w Erze?;) tak byloby genialnie:)

#959 Teddy303

Teddy303
  • 29 postów

Napisano 12 sierpnia 2008 - 22:37

hm..moze latwiej: ma ktos znajomego,ktory ma znajomego ktorego brat pracuje w Erze?;)
tak byloby genialnie:)

Brat ciotki mojego wujka ma znajomego, ktory kogos tam zna w erze :)

#960 mmarcinoo

mmarcinoo
  • 44 postów

Napisano 12 sierpnia 2008 - 22:39

no..to zapyttaj :D

#961 b_jan

b_jan
  • 683 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 sierpnia 2008 - 22:46

EOT, bo ta dyskusja do niczego nie doprowadzi.
ja swojego juz mam niezaleznie od tego czy bylo akurat na stanie 50 sztuk czy 5000. I czy za miesiac bedzie za 1 zl w najnizszym abo tez nie ma znaczenia.
Pozdrawiam :)

---- Dodano 12-08-2008 o godzinie 23:22 ----

;) Ale tez nie podpiszesz umowy jak nie bedzie produktu na stanie.
Pozdrawiam

Myślę, że można podpisać umowę. Klient nie musi wiedzieć, że nie ma telefonu w magazynie. Wystarczy go powiadomić, iż będzie musiał zaczekać X dni i spytać się czy się zgadza. Generalnie można zastosować zawieszenie begu umowy jak to ma miejsce właśnie w wypadku preordera na iP.

#962 dee2thee

dee2thee
  • 44 postów

Napisano 12 sierpnia 2008 - 23:03

Myślę, że można podpisać umowę. Klient nie musi wiedzieć, że nie ma telefonu w magazynie. Wystarczy go powiadomić, iż będzie musiał zaczekać X dni i spytać się czy się zgadza.

otoz to. szczegolnie ze oferta pre-orderowa przewiduje oczekiwanie nawet 3 miesieczne na telefon, cytuje: "Wysyłka telefonu do Abonenta nastąpi maksymalnie w ciągu 60 dni roboczych od dnia zawarcia Umowy w sieci Era"

#963 Teddy303

Teddy303
  • 29 postów

Napisano 12 sierpnia 2008 - 23:11

Prawda jest taka, ze jezeli komus zalezy na tym telefoniku to i tak go kupi niezaleznie od tego czy bedzie dostepny czy nie bedzie dostepny :)

#964 mickpl

mickpl
  • 71 postów

Napisano 13 sierpnia 2008 - 00:32

Witam,

Otrzymałem taką ofertę od Ery (indywidualną):
>> "Nowy Pakiet Biznes 120" za 100 zł brutto / mc + iPhone 16gb za 300 zł brutto lub 8gb za 60zł brutto.
>> W tym pakiecie mogę sobie np. kupić transferu blueconnect 512mb za 39zł, co się odejmuje od pakietu wartościowego, czyli zostaje 120-39=81zł netto na rozmowy, tj. około 155 minut / mc.

Przy takich założeniach miałbym:
1/ 512MB transferu
2/ 155 minut do wszystkich sieci
3/ iPhone 16 Gb za 300zł brutto (lub iP 8Gb za 60 zł brutto)
4/ abonament 100zł brutto

Ogólnie ten pakiet wygląda tak:
Taryfy Nowy Pakiet Biznes
tyle, że kosztuje 30% mniej przez cały okres abonamentowy.

Opłaca się? Brać? Starczy 512mb? Myślicie, że będą lepsze oferty po 22 sierpnia?

Facet dał mi tydzień na zastanowienie.

#965 okruch

okruch
  • 1 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 sierpnia 2008 - 01:10

zalezy do czego chcesz wykozystac ten transfer... z jednej strony to strasznie duzo, ale jak chcesz siedziec w kazdej wolnej chwili ogladajac tv, sciagajac muzyke, i teldyski to moze nie wystarczyc... :) Ja do odbierania poczty, i czytania gazet wykozystuje 5-10mb miesiecznie :P na twoim miejscu usiadl bym z kartka papieru, i policzyl czy w perspektywie 24miesiecy bedzie oplacalny ten abonament - czy niekupic iphona z drugiej reki (nowego) jak pojawia sie pod koniec sierpnia.

#966 mickpl

mickpl
  • 71 postów

Napisano 13 sierpnia 2008 - 02:24

A tutaj nie ma co dużo liczyć: 24 miesiące x 100zł + 300zł = 2700zł za dwa lata. Wychodzi, że płacę 50zł miesięcznie, za to mam 230 minut do wszystkich sieci, a iPhone'a na raty za 1500zł.

Właśnie ciężko mi określić ile taki iPhone tego miesięcznie wyciągnie. Gdyby za te 40zł to było 2gb to luz, ale 512mb w skali miesiąca może nie wystarczyć. Te Safari nie ma chyba takiej kompresji danych jako Opera Mini, co?

W pokoju mam WiFi, na uczelni również - a tam w roku akademickim najczęściej przebywam - wtedy iPhone to znajdzie i będzie ciągnął z tych źródełek.

Ten pakiet jest o tyle fajny, że mogę zamiast tego transferu sobie np. zamówić dodatkowe 80 minut, a na mieście korzystać "z resztek megabajtów", które zamówiłem w poprzednim miesiącu. Bóg jeden wie czy po roku mi się ten iPhone gdzieś nie roztrzaska i nie będę musiał kupić czegoś innego - wtedy nawet nielimitowany Internet można sobie wsadzić. ;)

W ogóle to mam wrażenie, że Era układała te taryfy nie do końca wiedząc do czego ten telefon służy. To jest okrojony Mac OS z opcją telefonu, a nie telefon, iPod i jakaś badziewna przeglądarka, jak wielu sądzi. Skoro mają Blueconnect za 39zł 1gb to czemu do cholery nie dadzą możliwości wybrania sobie spośród normalnych taryf i dokupienia takiej stałej opcji? Nie widze w tym logiki. Albo się dogadali z Orange albo Orange ich zmiecie. A gdyby iPhone był w Pusie to Plus ze swoją ofertą internetową zmiótł by obydwie firmy z powierzchni ziemi. :) Jak na początku dzwoniłem i jeszcze mi nie zaoferowali nic konkretnego to tłumaczę konsultantce, że co mi po tym telefonie bez Internetu a ona:
- będzie mógł Pan za darmo korzystać z naszych hot-spotów!
- a ile ich macie?
- 300!
- wie pani... Orange we Francji ma 30 000
- ...
- a ile jest tych hot-spotów w moim mieście?
- 2!
- gdzie?
- w MacDonaldach!
- no droga pani, chyba pani nie myśli, że będę latał do macdonalda sprawdzać pocztę?
- ...

A jest gdzieś może w necie jakiś temat-zestawienie transferożerstwa iPhone'a przy "normalnym" użytkowaniu?

#967 przemekk-dc17a279da

przemekk-dc17a279da
  • 43 postów

Napisano 13 sierpnia 2008 - 06:11

Ceny zawsze idą w dół.

Niestety nie zawsze tak jest. Często zdarza się sytuacja, gdy nowy, mocno promowany telefon ma na początku atrakcyjne ceny. Po zakończonej promocji idą w górę (czasami dość mocno). Po jakimś czasie zaczynają spadać.

Piszę oczywiście o telefonach w promocji oferowanych przez wraz z abonamentem..

#968 Jax

Jax
  • 462 postów
  • SkądDolina Muminków

Napisano 13 sierpnia 2008 - 06:44

Szczerze mówiąc mam podobne obawy jak szylejko. Nie chciałbym żeby po 22 era wyskoczyła z nowa niewiarygodnie lepszą hiper promocą... kiedy ja podpiszę już cyrograf 2 letni. Z drugiej strony coś nie chce mi się wierzyć by ryzykowali tak wiarygodność w oczach klientów płacących bądź co bądź dość drogie abonamenty.

Przy zamówieniu kurierem mamy 10dni na odstąpienie od umowy... byłoby dużo zamieszania jeśli by coś zmienili na lepsze po 22.08

#969 dziubek123

dziubek123
  • 79 postów

Napisano 13 sierpnia 2008 - 07:12

W sumie racja, wszystko jasne, przedłużaj albo pocałuj się w d.....

#970 turban13

turban13
  • 327 postów

Napisano 13 sierpnia 2008 - 09:37

Pytanie trochę z innej beczki, ale czy da się wyłączyć sprawdzanie poczty na iP?

#971 alfagta

alfagta
  • 1 635 postów
  • SkądKatowice

Napisano 13 sierpnia 2008 - 09:55

Pytanie trochę z innej beczki, ale czy da się wyłączyć sprawdzanie poczty na iP?

Tak. Ustawienia>pobierz nowe dane lub "dodatkowe" jak chcesz dla specyficznego konta ustawić.

#972 dee2thee

dee2thee
  • 44 postów

Napisano 13 sierpnia 2008 - 09:57

tak, jesli wylaczysz usluge Push dla poczty (o ile masz ja wlaczona) - wtedy mozna ustawic harmonogram sprawdzania (Fetch) jako "Manually". o ile nie masz nielimitowanej transmisji danych w komorce to tak proponuje wlasnie zrobic bo przy automatycznym sprawdzaniu mozna sie bardzo zdziwic rozmiarem rachunku

#973 empathon

empathon
  • 32 postów

Napisano 13 sierpnia 2008 - 10:10

Przy zamówieniu kurierem mamy 10dni na odstąpienie od umowy... byłoby dużo zamieszania jeśli by coś zmienili na lepsze po 22.08

Genielnie, rozwiązałeś mój problem :)

Podpisuję umowę dziś - mam pewnego, zarezerwowanego iPhona w tych cenach.
Dziś jest 13-ty - mam czas na odstąpienie do 23-ciego.

Orange daje lepsze warunki 22 - odstępuje i idę do Orange.
Era daje lepsze zmienia opcje na korzystniejsze - odstępuje, podpisuje nową.
Plus zmiata wszystkich - olewam powyższych i biorę czarnego konia.
Wybrana opcja nadal mnie zadowala - po prostu odbieram telefon i umowa wchodzi w życie.

W każdym wypadku jestem kryty :-)
Jedyne co chyba ryzykuje to 49pln na przyłączenie do sieci (a może to też zwracają?)

#974 mickpl

mickpl
  • 71 postów

Napisano 13 sierpnia 2008 - 10:31

W ogóle to zapraszam wszystkich, którzy teraz przedłużają w Erze na gg: 4059728. W kupie siła, kupy nikt nie ruszy. :)

Zgadza się, można odstąpić, ale tylko dlatego, że jest to tzw. umowa zawierana poza lokalem przedsiąbiorstwa i tylko 10 dni. Nie chce mi się już sięgać do kodeksu, ale zdaje się, że wypowiedzenie takie składa się pisemnie, a przedsiębiorca przy zawieraniu umowy powinien dostarczyć jego wzór.

W poniedziałek dzwonię do BOKu i proszę ich o przedłużenie czasu na zastanowienie do 25 sierpnie, jeśli się nie zgodzą to powiem, że i tak wypowiem i lepiej niech przedłużają, jeśli dalej nie będą chcieli to zadeklaruję się i najwyżej wypowiem zanim dojdzie paczka do domu.

I jak to jest z tym transferem na iPhonie? Ile się zużywa przy normalnym korzystaniu?

#975 devlin108

devlin108
  • 280 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 sierpnia 2008 - 10:32

[ciach] Skusiłem się na iP 16GB w abo biznesowym. Dali mi 30% upustu przez 2 lata trwania umowy. 230 minut do wszystkich sieci i 500MB za 122zl netto. Dla mnie akceptowalne. Neta mam w pracy i w chacie, więc dam radę ;) A, telefon za 302,56 zł brutto, czyli 248 zł netto.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych