Apple x86 to nie jest fikcja
Napisano 07 czerwca 2005 - 20:38

Napisano 07 czerwca 2005 - 21:14
Napisano 07 czerwca 2005 - 21:25
Zastanawia mnie jednak w calym tym bajzlu dlaczego nie AMD i ile ktos "wzial do lapy" z Intela za takie "zlecenie" :!:
Co pewnien czas AMD ma problemy wynikające z niewystarczającej produkcji procesorów. W chwili obecnej posiadają tylko dwie fabryki. Amerykańska produkuje tylko pamięci flash. Niemiecka wszystkie sprzedawane przez nich procesory. Aktualnie trwa budowa trzeciej (drugiej w Niemczech). Podobno Dell nie wykorzystuje ich układów obawiając się problemów z ciągłością dostaw. W związku z tym decyzja o wyborze Intela nie jest taka dziwna. Nie za bardzo rozumiem jednak, dlaczego Apple nie chce wykorzystać od razu 64-bitowych układów. Mogą one przecież wykonywać także kod 32-bitowy. Od niedawna są oficjalnie dostępne.
Jesli "sprawa" adaptacji PPC byla znana juz dluuugo wczesniej to budowa fabryki przy tak ASTRONOMICZNYM zleceniu jest drobnostka, tym bardziej ze AMD jest zdecydowanie tanszy i wydajniejszy niz Intel (wiedza to nawet PCtowcy). Platforma x64 byla duzo wczesniej przetestowana na AMD niz na Pentium co dalej przemawia za AMD (o optymalizacji i obslugiwaniu 32bit juz nie wspominam). Ewidentnie kasa od Intela a nie przyszlosc firmy zawazyla na decyzji ; takie jest moje zdanie.
Napisano 07 czerwca 2005 - 21:37
Napisano 07 czerwca 2005 - 22:25
Napisano 07 czerwca 2005 - 22:40
Napisano 08 czerwca 2005 - 00:42

Napisano 08 czerwca 2005 - 01:09
Napisano 08 czerwca 2005 - 02:45
DIgiface, z poprzedniej strony - nie załamuj się, POCZEKAJ, nie ma co lamentować. Kiedyś podobnie bylo z klonami, co było już przytaczane - może się mylę, ale jA z tamtej historii zrozumiałem tyle, że strach był zupelnie nieuzasadniony, boApple wiedział, co robił -zarobi trochę kosztem kilku firm, które nie wyrobiły, bo po prostu nie mogły na takich warunkach... Być może Jobs cuż wykombinował sprytnie jak do tej pory to miałw zwyczaju... ?
No kurde, ludzie muszę tak pisać, bo nic innego poza takimi naidzjami mi nie pozostało (heh, kaxda matka kocha swoje dzieci? :wink: ).
No a o technologii IBMa też już trochę czytałem i nie wynika z tego żeby jakoś źle się mieli... I fabrykę G5tek mieli stawiać... XBox, PS3 na PPC - same sprzeczne informacje, BRAK DANYCH, wielki szum, pytanie tylko O CO TAK NAPRAWDĘ? Maaamo, niech mi ktoś wyjaśni! : (((
Napisano 08 czerwca 2005 - 06:20
Napisano 08 czerwca 2005 - 06:31
Jeszcze mnie nie pogieło! Nie sądzę też, aby ktokolwiek kupił(...)polecam studiowanie struktury wlasnosciowej Apple(...)
komputer tylko po to głównie, aby studiować strukturę własnościową Apple...
Ponadto:
hehehehe - nie może być tak że Mac'i z Intelem pojawią się na chwilę,
a potem nagle z powrotem będą budowane na PPC od IBM'a...
Przecież to bez sensu, dlatego że każdy normalny programista konkretnych
aplikacji nię będzie skakał z kwiatka na kwiatek tylko oleje te wszystkie
wygibasy Apple i po porstu zacznie robić soft tylko na Windows. I to jest
już na dziś realne i rozsądne posunięcie dla wielu firm tworzących oprogramowanie...
Z resztą - dziś już można wypożyczyć jako deweloperzy Mac'i x86 tylko że qźva za $999.
Nie wiem, być może firmom tworzącym aplikacje opłaca się to - w każdym razie
sądzę że jest to mimochodem robienie z nich wariatów...
Też coraz bardziej mnie zastanawia jak ten oficjalny MacMini (a potem PowerMac)
na Intelu będzie wyglądał w świetle dostępnych wówczas PeCetów...
Z drugiej strony: co mi po np. AMD64 z Linuxem skoro np. kamera cyfrowa
Soniacza jest nie do użycia, natomiast na takim nawet poczciwym G3 350 z przed 6 lat,
można śmiało zgrywać materiał, wystarczy ją po prostu kabelem FireWire podpiąć...
Jednak najbardziej denerwujące jest właśnie manipulowanie translacją
oprogramowania...
Napisano 08 czerwca 2005 - 09:07
Nie wiem czy byłbyś takim optymistą faworyzując Windows,
gdyby nagle MS oznajmił np. że nowego Windowsa zaczyna od podstaw,
np. w oparciu o inny unix itd. I gdyby oznajmił przy tym, że
dotychczasowe oprogramowanie musi zostać przetrawione na
nową architekturę lub po prostu trzeba oprogramowanie tworzyć
również od nowa. I raz: że nikogo np. emulacja itp. na dłuższą
metę jeszcze nie urządziła, a dwa: w przypadku MS - byłby to
automatyczny koniec.
Ale przeciez to nei bedzie NOWY system od NOWA napisany masz X to bedzie ten sam X wiec w czym problem. Wieksza burze przeszlismy przesiadajac sie os9 na X. Wtedy to wlasnie nei bylo na poczatku programow pisanych pod X, to wtedy X w pierwszych wersjach beta nie podlaczal drukarek sieci itd itd. Teraz jak sadze tak na prawde uzytkownik nie zauwazy zmiany w samym systemie. Jakos przejscie z procesorow Motorolli na IBM nie zburzylo swiata Appla.
Napisano 08 czerwca 2005 - 09:16
Jednak najbardziej denerwujące jest właśnie manipulowanie translacją
oprogramowania...
Jeśli dobrze zrozumiałem słowa Steve'a zachęca on developperów do uniwersalizacji kodu i korzystania z x-code do jego kompilacji. A w x-code ptaszkujesz tylko opcje kompilacji i voila - masz program pod x86 32 bitowy lub klik, klik, voila i masz kompilację pod PPC. Sam przyznasz, że wobec takiego faktu nie ma żadnego kłopotu , żeby dostarczyć oprogramowanie pod dwie architektury. Zwłaszcza, że to będzie ciągle ten sam OS X z jego API czy jak to się tam w jego przypadku nazywa...

Napisano 08 czerwca 2005 - 09:34
Nom, z tego co ja pamiętam, to Apple sprzedawał klony by Maki rozpowszechnić i dorobić się trochę kasy na licencji (nie można było ot tak robić sobie Maka). No a w pewnym momencie klony zaczęły być lepsze od produktów Apple'owskich, więc, żeby ograniczyć ich działania, Apple zwiększał koszty licencji, by w końcu zamknąć zabawę z klonami raz na zawsze...Kiedyś podobnie bylo z klonami, co było już przytaczane - może się mylę, ale jA z tamtej historii zrozumiałem tyle, że strach był zupelnie nieuzasadniony, boApple wiedział, co robił -zarobi trochę kosztem kilku firm, które nie wyrobiły, bo po prostu nie mogły na takich warunkach...
To czemu tatuś Stefan nas nie kocha?? :mrgreen:kaxda matka kocha swoje dzieci? :wink:
Poklikaj po cenach nowych Pentium4. Taki procek Intela, co sprzedaje Apple, wg. nowego "Chip Komputer Test" kosztuje.... 4100zł. Więc jeśli Apple sprzedaje go za tysiąc dolców to chyba w miarę uczciwa cena...można wypożyczyć jako deweloperzy Mac'i x86 tylko że qźva za $999.
Nie wiem, być może firmom tworzącym aplikacje opłaca się to - w każdym razie
sądzę że jest to mimochodem robienie z nich wariatów...
Napisano 08 czerwca 2005 - 10:09

Napisano 08 czerwca 2005 - 13:03
CZEKAM NA ERE MAC OSX
Napisano 08 czerwca 2005 - 17:55
Napisano 08 czerwca 2005 - 19:32

Napisano 08 czerwca 2005 - 19:53

Napisano 08 czerwca 2005 - 20:48
Kamerka cyfowa na Linuxie? Nie ma problemu.
Jest i to spory, IMHO.
Sam testowo probowalem wykorzystywac Linuxa w zawodowym studiu montazowym, cos tam mi sie udalo wypchnac na antene z Cinelerry - widz nawet nie zauwazyl ze oglada material zmontowany i obrobiony w kernelu 2.6
Miałeś szczęście. Mnie się nie udało choć próbowałem różnych konfiguracji, płyt głównych, procesorów, kamer itd. Na różnych dystrybucjach, kompilowałem też cinelerrę ze żródeł jeśli te z paczki gdzieś zawodziły.Na nic. Dziadostwo jakich mało. Nawet jeśli przymknie się oko na obrzydliwe międzymordzie ( i ostatni cvs-owy plugin ze skórą z kde też nie pomógł zbyt wiele) to program jest kompletnie nieużywalny, niewygodny, nieintuicyjny i krzaczący się co chwilę. Litościwie o zasobożerności nie wspominając.
Napisano 08 czerwca 2005 - 22:05
Ale to juz zasluga tworcow Cinelerry, czyli grupy HeroineWarriors.
Gdzies podczytalem ze podczas jakiegos meetingu do kolesi podszedl uzytkownik i niesmialo
zaczal zawracac glowe ze interfejs nie tak, ze uzytecznosc programu srednia, ze profesjonalny
swiat nie zainteresuje sie tak wygladajacym programem - to go Heroiniarze obsmiali,
powiedzieli aby sobie czlek poszedl na www.avid.com i sciagnal FreeDV i nie zawracal
gitary im, artystom...
Wiec mimo rozbudowania i calkiem pozytecznych funkcji - program jest niszowym
produktem dla zapalencow.
Mnie osobiscie udalo sie pokleic jakis kawalek teledysku, obsmarowac go efektem tasmy filmowej (deinteralce dosc przyzwoity, ziarno filmowe i korekcja koloru) i na tym zakonczylem proby wprowadzenia Linuxa do uzytku telewizyjnego.

P.S. Ostatni Kadeowy wyglad Cinelerry powstal juz dawno temu (jakias polowa 2003),
wykonal go pewien Norweg, podeslal do HeroineWarriors... i dostal opieprz ze sie wtraca
do ich pracy i bezczelnie cos zmienia w ich slicznym tworze.
Nic dodac.
I tu anegdotka. Gdy podczas moich prob z Cinelerra wszedl do montazowni kolega,
zobaczyl interfejs Cinelerry (oryginalny Blondi - ci ktorzy odpalili i uzyli wiedza jak mocno
oczojebne kolorki) zapytal z przerazeniem
"Co to za kolory? Co za design??! Kto to zrobil???"
odpowiedzialem mu ze tworcy aplikacji nazwali sie Heroine Warriors, na co kolega zareagowal
"Aaaa.... To przepraszam. To kolory sa stonowane, dopasowane do stylistyki
i funkcjonalnosci narzedzia. Cudo. Gladkie i przejrzyste..."
P.S. Uruchamialem na Debianie Sidzie, Mandrakach roznych oraz Suse 9.1 - z czego
z powodzeniem tylko i wylacznie na Mandrake'u 10.0 - wszystkie x86.
(za powodzenie uznalem "widzialnosc" urzadzenia DV
oraz moznosc wplucia oraz wyplucia materialu)

Napisano 08 czerwca 2005 - 22:59
http://www.pcstats.c...?articleID=1727
A tu z bliska:
http://upload.wikime...0d/Cellchip.jpg
Aż płakać się chce że Apple chce Intela

Napisano 08 czerwca 2005 - 23:11
Mnie osobiscie udalo sie pokleic jakis kawalek teledysku, obsmarowac go efektem tasmy filmowej (deinteralce dosc przyzwoity, ziarno filmowe i korekcja koloru) i na tym zakonczylem proby wprowadzenia Linuxa do uzytku telewizyjnego.
No ja próbowałem pokleić film dokumentalny - kawałek dialogu z zarzutkami dźwięku. Sam rozumiesz, że łatwo nie było

P.S. Uruchamialem na Debianie Sidzie, Mandrakach roznych oraz Suse 9.1 - z czego
z powodzeniem tylko i wylacznie na Mandrake'u 10.0 - wszystkie x86.
(za powodzenie uznalem "widzialnosc" urzadzenia DV
oraz moznosc wplucia oraz wyplucia materialu)
Uruchamiałem na FC2 ( z przekompilowanym jajem) , FC3, SuSE 9.0, 9.1, Mdk 10.0 , Xandros zaptgetowany do najnowszego Debian'a. W każdym przypadku brak komunikacji z kamerą. Tzn widzialna była ale import materiału - klapa. Kamery : sony pd 170 i panasonix dvx100. Wyplucie materiału też - zonk. Wpluwałem więc materiał programem Kino lub MainActor i otwierałem w cinelerri, wypluć już w żadnym z programów nie zdołałem. Pomijam już szereg problemów, o których sam wspomniałeś: nieudolne międzymordzie itd... ;] Dałem sobie spokój choć w sumie szkoda mi było: x86 jest jednak tani, Cinelerra z założenia oferuje całkiem zgrabne możliwości, w połączeniu z tym, że jest za darmo mogłaby troszkę świata zawojować. Ale chyba jednak dopóki developperzy heroiny ( i linuksa zresztą też) nie dorosną to nie ma o czym mówić

Podpisuje się więc pod tym co ktoś wcześniej napisał: Linuks tak ale nie z kamerą video ( lub jakąkolwiek)
Napisano 09 czerwca 2005 - 08:51
nie sprzedaje - lecz wypożycza (i tak to wyraźnie wcześniej ująłem)...Poklikaj po cenach nowych Pentium4. Taki procek Intela, co sprzedaje Apple, wg. nowego "Chip Komputer Test" kosztuje.... 4100zł. Więc jeśli Apple sprzedaje go za tysiąc dolców to chyba w miarę uczciwa cena...
dla mnie jest różnica między zakupem, a wypożyczeniem.
Jednakoż sam fakt możności wypożyczenia już dziś to duży plus.
no i tu właśnie się mylisz!!! Jak wielu właśnie podnieconych tą zadymką z Intelem:/sam uzywam Linuksa i emuluje MacOSX i lepszej wiesci slyszec nie moglem ze bedzie wreszcie MacOSX na PC/
OSX nie będzie dostępny na PC (na te takie typowe, brzęczące i z bajzlem w IRQ etc.)..
Jeszcze co do OS9 i w dół - przyznam się bez bicia: ja ten system używałem
może przez 2-3 tygodnie... tak na prawdę zacząłem przygodę na Mac już z OSX,
a OS9 (i w dół) uważam za systemy zabawkowe - dla dzieci... totalnie drewniany
system (jedyny plus to to, że np. Photoshop był dostępny). Innymi słowy:
dobrze że jest - i zapewne koniecznością była przesiadka na - OSX.
Napisano 09 czerwca 2005 - 09:07
OS9 (i w dół) uważam za systemy zabawkowe - dla dzieci... totalnie drewniany
system
Hmm... I jesteś pewien, że masz na to sensowne argumenty?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych