Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mobile Me - co dostajemy za $99?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
211 odpowiedzi w tym temacie

#151 Gramaton

Gramaton
  • 98 postów
  • SkądPiekary Śląskie

Napisano 22 września 2008 - 18:27

Po jakim czasie pieniążki zapłacone za triala mobile me powinny wrócić na konto po zrezygnowaniu z tegoż*triala ? Szczerze powiem, że to co oferuje mobile me za te pieniądze to zdecydowanie za mało by się na to skusić.

#152 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 września 2008 - 22:01

Oni tylko autoryzację na karcie robią z tego co zrozumiałem, a nie fizycznie pobierają Ci pieniądze.

#153 Gramaton

Gramaton
  • 98 postów
  • SkądPiekary Śląskie

Napisano 23 września 2008 - 09:19

Faktycznie, masz rację. Nie widzę transakcji na karcie. Dzięki za info.

#154 wsj_owl

wsj_owl
  • 10 postów
  • SkądKraków

Napisano 25 września 2008 - 23:37

Mam takie jedno pytanie. Zaraz jak .Mac zmieniło sie w mobile me założyłem sobie tam konto (trial). No i oczywiście mogłem z nigo korzystać przez 30 dni. Prawdę mówiąc zobaczyłem tylko jak to wygląda, wgrałem parę zdjęć, wysłałem kilka maila i tyle. Po upływie 30 dni dostałem maila coś typu: okres testowania juz upłyną proszę wykupić full opcje :) nic nie wpłacałem, a dalej wszystko działa..mogę wgrywać zdjecia, filmy, wysyłać maile, odbierać maile itp.. Pytanie brzmi czy wy tez tak macie?

#155 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 września 2008 - 00:25

Tak.

#156 midalist

midalist
  • 289 postów
  • SkądKoszalin, PL

Napisano 26 września 2008 - 10:57

Zastanawiam się nad próbą MobileMe. Chciałem się dowiedzieć czy problemy wieku dziecięcego dalej dotyczą tej usługi? Mimo wszystko mieć zblokowane +300zł a nie mieć zblokowanych to jest różnica. ( Dodam iż mam iPhone 3G 2.1 ale nie posiadam maca. tylko komputer z Vistą )

#157 Monika_M

Monika_M
  • 858 postów
  • Skądz Banowana

Napisano 26 września 2008 - 11:13

Z czysto egoistycznych pobudek powinnam odradzić, bowiem zdarzają mi się komunikaty typu "dziecinko - teraz serwer jest zajęty poczekaj sobie i spróbuj za parę minut" (wcześniej tego nie miałam) przy przesyłaniu kolejnej strony poprzez iWeb. Oznacza to, że raczej wszedł w dorosłość i chyba popularność do której póki co nie jest przygotowany. Ale poza tym wszystko działa, tzn synchronizacje są wykonywane i to bez przekłamań, ale pracuję na Makach i iPhone. Nie wiem nic o współpracy z PC, bo od dawna czegoś takiego nie widziałam - nawet z daleka.

#158 midalist

midalist
  • 289 postów
  • SkądKoszalin, PL

Napisano 26 września 2008 - 11:26

na Windowsie ma mi działać tylko przez przeglądarkę. Może jeszcze dodatkowy dysk sieciowy. Za jakiś czas może uda się wejść w posiadanie jakiegoś "dorosłego" sprzętu z logiem nadgryzionego jabłuszka. Monika_M: Hm. Jako iż po przeczytaniu całego wątku wydaje mi się iż Ty miałaś najwięcej problemów ( albo najczęściej o nich pisałaś ) to skoro mówisz iż usługa weszła w stadium dorosłości to chyba najlepsze "polecenie" :)

#159 Fantazyoosh

Fantazyoosh
  • 209 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 września 2008 - 11:47

Również miałem sporo problemów, ale w chwili obecnej wszystko wydaje się wychodzić na prostą. Mam jeszcze półtora miesiąca triala i sądzę, że zdecyduję się na roczną subskrypcję. Przy trialu podałem numer eKarty z mBanku. Zablokowane zostało tylko 8 złotych.

#160 Monika_M

Monika_M
  • 858 postów
  • Skądz Banowana

Napisano 26 września 2008 - 11:58

Cytat

Monika_M: Hm. Jako iż po przeczytaniu całego wątku wydaje mi się iż Ty miałaś najwięcej problemów ( albo najczęściej o nich pisałaś )

Możesz to po części zrzucić na rozhisteryzowaną panienkę, ale mam dwa komputery w dwóch różnych miejscach i laptopa jak jestem poza tymi miejscami i ..... każdy MUSI być taki sam w każdej chwili.
Dodatkowo: Każdy komputer ma po dwa profile (językowe) a czasem trzeci profil też muszę założyć. Dość poważnie traktowałam obietnicę, że było przecudownie, a teraz będzie jeszcze lepiej. (Choć sama jestem zdanie, że lepsze jest wrogiem dobrego)
Fakt że stawiam spore wymagania ale jak już wyjaśniłam i potrzeby mam duże i na sporym poziomie skomplikowania.
Oczywiście w tym było też sporo mojej winy, bo jak raz ustawiłam tak chodziło, a przy Applowskiej MeRewolucji po prostu czasami się gubiłam co jest co, jak to kiedyś ustawiałam. Zresztą nikt nie lubi jak mu się przeszkadza w pracy nawet wskazując wizję powszechnej szczęśliwości.
Ale jest już dobrze. No może poza tym, że logowałam się na różnych serwerach podając do logowania mail z mac.com, potem z me.com. Jeszcze się nie uporałam z tym gdzie kim jestem.
Pozdrawiam Monika.

#161 midalist

midalist
  • 289 postów
  • SkądKoszalin, PL

Napisano 26 września 2008 - 12:02

Hm. Ja nie mam karty Visa i mam zamiar użyć karty matki, a następnie przelać pieniądze na jej konto. Te 8 złotych to jednak zastanawiająca sprawa. Sporo osób pisało o ponad 300zł. Wie ktoś może czym to mogło być spowodowane?

#162 Monika_M

Monika_M
  • 858 postów
  • Skądz Banowana

Napisano 26 września 2008 - 12:32

Cytat

Hm. Ja nie mam karty Visa i mam zamiar użyć karty matki,

Całkiem przy okazji i pewnie któryś z Moderatorów mnie pouczy co to jest OT, ale przestrzegam przed kartami w Necie. Myślałam, że mnie to nigdy nie będzie dotyczyć, ale jednak ktoś mnie "szarpnął" na 600 USD. Fakt, że mój Bank (Citi) to natychmiast wychwycił i telefonicznie upewniali się czy przypadkiem nie robiłam takiej operacji i czy mam kartę przy sobie, ale trochę kłopotu było z zmianą karty reklamacjami etc, etc. Teraz mam dodatkową, tylko na potrzeby Netu z małym limitem. Zawsze przecież można ją wcześniej spłacić i wyrównać na pełny limit, lub na konto karty przelać kasę np. na kupno biletu lotniczego. Odradzam jednak wpisywanie danych poważnej karty.

#163 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 września 2008 - 01:10

U mnie z MobileMe wszystko OK - iPhone, Mac i PC. Sync idzie, mail OK, kontakty, web - wszystko działa. Weźcie pod uwagę że Apple NIE blokuje kwoty, tylko sprawdza czy Wasza karta może zostać na tyle obciążona! To duża różnica.

#164 wilczek0

wilczek0
  • 57 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 września 2008 - 12:36

Testowałem MobileMe od dnia zakupu iF. Działało wszystko oprócz zakładki mail. Nie mogłem otworzyć żadnego listu, niczego! Spróbowałem FF3, zainstalowałem nawet Safari i nadal nic... Ciekawostką jest to że JEDYNĄ działającą funkcją zakładki mail była możliwość dodania folderu! Wypisałem się choć całość oceniam pozytywnie. Pozdrawiam!

#165 Monika_M

Monika_M
  • 858 postów
  • Skądz Banowana

Napisano 27 września 2008 - 12:49

Z mailem, miałam miałam problemy największe, chyba nawet na miesiąc czy dłużej wróciłam do Yahoo. Nie tylko kłopoty z otwarciem, ale też maile do mnie nie dochodziły i to bardzo wybiórczo tzn. te które mnie ochrzaniały za brak reakcji na wysłany wcześniej mail - to i owszem dostawałam w komplecie. Czasem nawet dwukrotnie to samo ochrzanienie. Ale teraz wszystko u mnie już jest OK. pozdrawiam M.

#166 burz

burz
  • 5 postów
  • SkądReykjavik

Napisano 09 października 2008 - 16:04

www na me.com jak prezentuje sie adres stron zamieszczanych na idysku? czy bedzie on połączony z nickiem? mógłbym ktoś skrobnąć na ten temat? i ktos moze jest tez zorientowany czy jest obsługa php, mySQL,java itd na serwerach? w ogóle jak się prezentuje usluga www, jestem konkretnie zainteresowany. pozdrawiam

#167 Churchill

Churchill
  • 81 postów

Napisano 09 października 2008 - 17:04

A jak tak zapytam trochę od czapy: jak wyglądają zabezpieczenia iDisku? Zastanawiam się nad korzystaniem z możliwości wgrania do sieci plików firmowych i chcę by były dobrze chronione.

#168 Monika_M

Monika_M
  • 858 postów
  • Skądz Banowana

Napisano 09 października 2008 - 17:13

Rozumiem, że chodzi Ci o MeKonto. To jest ono połączone z Twoim kontem. oznacza to, że jak już się zarejestrowałeś na Nick to mail masz nick@me.com, stronę masz http://web.me.com/Nick,
adres katalogu publicznego na iDysku http:/public.me.com/Nick - i tak dalej. Chyba jest to tak pomyślane, że każdy MacUser doskonale wie gdzie Cię szukać i jak znaleźć jak mu się tylko przedstawisz z Nicka.
Stronę internetową, na którą może się składać strona, blog , zdjęcia, albumy i co tam sobie jeszcze chcesz, tworzy się poprzez iWEB ktore jest wymarzonym narzędziem dla blondynek (nawet jak są ciemne) czyli jest to bardzo przyzwoite narzędzie z wieloma ładnymi gotowcami, (ale też nie musi to Cię ograniczać). do ekshibicjonizmu czyli prezentowania siebie w sieci., ale może być też zabezpieczone hasłem.
iDysk, to raczej narzędzie synchronizacji Twoich komputerów. Choć ma jak wspomniałam magazyn publiczny który też możesz zabezpieczyć hasłem, czyli tylko dla znajomych.
Nie sądzę natomiast, aby była obsługa php czy innych, bowiem jest to przeznaczone dla komutera i ściśle z nim współpracujące.

Churchill zabezpieczenie zależy od siły Twojego hasła. Według mnie iDysk jest bardzo bezpieczny.

#169 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 09 października 2008 - 20:47

wlasnie skasowalem trial, pozostalo jeszcze ponad 60 dni, powod - push przestal dzialac, iphone przy wlaczonym pushu zzeral baterie w trybie ekspresowym, a po za tym uwazam, ze usluga jest za droga, to tyle mojej przygody z mobileme

#170 robson21

robson21
  • 42 postów

Napisano 17 października 2008 - 16:35

A ja mam takie pytanie moze bylo juz zadawane ale tyle tego jest... Moze ktos mi wytlumaczyc na czm polega synchronizacja z moja prwatna poczta (na innym serwerze), jak wezme synchronizuj to nie przenosi mi tego co mam w programie mail na komputerze...

#171 Monika_M

Monika_M
  • 858 postów
  • Skądz Banowana

Napisano 17 października 2008 - 18:04

Cytat

Moze ktos mi wytlumaczyc na czm polega synchronizacja z moja prwatna poczta (na innym serwerze), jak wezme synchronizuj to nie przenosi mi tego co mam w programie mail na komputerze...

Nie bardzo rozumiem pytanie.Ale zakładam, że chodzi Ci o synchronizację w ramach Mobile Me.

Co podlega lub chcesz, aby podlegało synchronizacji jest wymienione w Ustawieniach systemowych/ Mobile Me/ Synchronizacja. Są tak kwestie dotyczące kont i ustawienia kont. ale nie zasobów skrzynek pocztowych i dotyczy urządzeń współpracujących z Me Kontem Zasoby skrzynek reguluje się poprzez pozostawienie lub nie wiadomości na serwerze i dotyczy to skrzynek, które są Me Koncie. Jeżeli np w Mailu założyłeś sobie skrzynkę "Ma moim Macu" i tam przenosisz Maile, to Maile przechodzą z serwera na komputer i dla pozostałych urządzeń nie są widoczne, bo fizycznie nie ma ich na Me Koncie. Nie wiem co rozumiesz przez inny serwer.

#172 robson21

robson21
  • 42 postów

Napisano 19 października 2008 - 08:43

Na innym serwerze czyli strefa.pl , czyli tego co zrozumialem nie mam mozliwosci synchronizacji swoich wiadomosci!?

#173 Monika_M

Monika_M
  • 858 postów
  • Skądz Banowana

Napisano 19 października 2008 - 13:18

Cytat

Na innym serwerze czyli strefa.pl , czyli tego co zrozumialem nie mam możliwości synchronizacji swoich wiadomosci!?

Teraz z kolei nie rozumiem co się kryje pod pojęciem synchronizacja, Ale napiszę opisze Ci swoje rozwiązanie - może się przyda.
Mam wiele kont pocztowych - jak każdy, aby je jakoś obsługiwać dołożyłam kolejne w Google-Mail (najlepsza ochrona przeciw spamowa), która to poczta po prostu odpiera pocztę z różnych serwerów pocztowych i kieruje na moje@me.com.
Moje@me.com wysyła wiadomości na moje komputery jednocześnie z pozostawieniem kopi na serwerze me.com. Protokół IMAP zabezpiecza mnie przed czytaniem dwa razy tego samego Maila na kolejnym moim komputerze. Wiadomości, które już są zbędne w skrzynce Wiadomości odebrane (lub wysłane) przenoszę do utworzonego katalogu o nazwie np. Archiwum. Nie ważne z którego komputera to robię, bo oczyszczają się wszystkie skrzynki z Wiadomościami odebranymi/ wysłanymi. Ale ciągle działają na każdym z komputerów Inteligentne skrzynki pocztowe, które są synchronizowane Me.Kontem Zatem mam dostęp do zasobów na każdym ze swoich komputerów.
Ja to nazywam pełną synchronizacją.
Pozdrawiam M.

#174 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 października 2008 - 13:20

Dla mnie to masakra Moniko. :D Korzystać z gmaila tylko dla ochrony anty-spamowej. :D Przyznam, że pomysł dobry, ale martwiłbym się czy na pewno wszystko dojdzie... Ja mam 3 skrznyki - prywatna na GMail której nie muszę sprawdzać na bieżąco, i dwie służbowe - z POP firmowej idą mi maile bezpośrednio na @me.com i tam mam push do telefonu i komputerów. :)

#175 Monika_M

Monika_M
  • 858 postów
  • Skądz Banowana

Napisano 19 października 2008 - 13:40

Cytat

Korzystać z gmaila tylko dla ochrony anty-spamowej. :D

No tak, ale między nami zdaje się jest pewna różnica. Nie mogłabym korzystać z G-maila bo dla mnie jest zbyt ubogi - czytaj prymitywny, ale tego nie zrozumiesz bo założę się, że nigdy nie korzystałeś z papeterii Maila czy choćby jakiś ładny akcencik w Yahoo. Dziewczyna raczej nie może się powstrzymać od przesłania jakiegoś zdjęcia czy zrobienia innego akcentu graficznego dla ozdobienia swojego maila. Zatem G-mail jest dobry dla WAS dla mnie nie :sad: .
I .... Spokojnie :razz: - wszystko dochodzi.A jak nie, to G-mail mnie powiadamia, że na takim to serwerze pozostawił pocztę, bo podejrzewa, że jest czymś zakażona. Wtedy - cóż moje ryzyko.
Pozdrawiam M.
PS. W G-mailu masz opcję, że jak dokonasz autoryzacji adresu to możesz wysyłać z tego samego adresu z którego dostałeś.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych