Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Mobile Me - co dostajemy za $99?

• Please log in to reply
211 replies to this topic

#126 owz

owz
  • 3360 posts
  • SkądPoznań

Posted 25 July 2008 - 13:49

Chrzanię gratisy, jak mnie dzisiaj ochrzaniły trzy poważne osoby w tym promotor (ten to nawet coś krzyczał, że mnie zabiję - lub coś w tym rodzaju) , że wysłali mi dokumenty a ja nie reaguję.

było powiedzieć, że mogli Tobie przesłać dokumenty tradycyjnym sposobem skoro to było takie ważne względnie przy braku odpowiedzi skontaktować się telefonicznie w celu ustalenia co jest nie tak.

#127 SweepeRpl

SweepeRpl
  • 196 posts

Posted 30 July 2008 - 00:08

No i sie w koncu wkurzylem i poniedziekowalem za MobileMe. Kontakty w iPhonie juz mi sie nie przycinaja, mam je wszystkie tak jak potrzebuje, nie musze czekac na jakies synchronizacje, wydarzenia z kalendarza nie znikaja. No i na szczescie kasa wrocila na konto.

#128 hasos

hasos
  • 2164 posts
  • SkądWrocław

Posted 30 July 2008 - 13:10

witam, czy ta usługa Mm może się jakoś samoczynnie aktywować, np. przy zakładaniu konta w appstore?

#129 LASERman

LASERman

• 2286 posts
  • SkądMaidstone, UK

Posted 30 July 2008 - 13:22

NIE - MobileMe nie jest aktywowane automatycznie przy zakładaniu konta w iTS.

#130 hasos

hasos
  • 2164 posts
  • SkądWrocław

Posted 30 July 2008 - 13:28

dzięki, to jestem spokojny o moją Visę :)

#131 Cottage

Cottage
  • 739 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 30 July 2008 - 13:52

A ja mam pytanko z innej beczki czy ktoś już przedłużał konto .Me za pomocą kodu z pudełka (jak się da) gdzie to się robi:confused:

#132 s@ntee

s@ntee
  • 596 posts
  • SkądBanbury, UK

Posted 30 July 2008 - 16:12

Klika sie przycisk "mam kod" w opcji upgrade.

#133 Cottage

Cottage
  • 739 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 30 July 2008 - 16:41

Klika sie przycisk "mam kod" w opcji upgrade.

Właśnie nie widze aby w tej opcji był ten przycisk może jak subskrypcja bedzie dobiegać końca to będzie;)

#134 s@ntee

s@ntee
  • 596 posts
  • SkądBanbury, UK

Posted 31 July 2008 - 01:13

W ustawieniach konta masz opcje "Skip Trial" a potem pojawia Ci sie juz standardowe Upgrade konta z mozliwoscia klikniecia przycisku "Mam kod". ALe w zasadzie to nie oplaca Ci sie tego robic teraz, masz 2 miesiace trial za free, potem 12 miesiecy czyli razem 14. A tak skroocisz sobie funkcjonowanie konta o ten czas ktory Ci jeszcze z triala pozostal.

#135 amator

amator
  • 503 posts

Posted 31 July 2008 - 01:19

Przepraszam jezeli sie powtarzam z pytaniem - czy 99USD to jednorazowo czy co rok? Pytam, bo jezeli to cena za 12 miesiecy plus sa klopoty o jakich piszecie, no to jednak jest masakra kosztowa...

#136 Cottage

Cottage
  • 739 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 31 July 2008 - 06:33

W ustawieniach konta masz opcje "Skip Trial" a potem pojawia Ci sie juz standardowe Upgrade konta z mozliwoscia klikniecia przycisku "Mam kod".

ALe w zasadzie to nie oplaca Ci sie tego robic teraz, masz 2 miesiace trial za free, potem 12 miesiecy czyli razem 14. A tak skroocisz sobie funkcjonowanie konta o ten czas ktory Ci jeszcze z triala pozostal.

Ale ja mam pełne konto nie triala;)

#137 Monika_M

Monika_M
  • 858 posts
  • Skądz Banowana

Posted 31 July 2008 - 06:54

Teraz nie 99 USD a 79 i wprawdzie nie USD ale Euro, bo nie wiem dlaczego, ale Apple rozlicza się z Europą przeliczając 1 USD = 1 Euro przynajmniej tak mi "schodzi" z karty kredytowej (automatyczne przedłużanie) U mnie zresztą drożej bo mam wykupione dodatkowe przestrzenie dyskowe.

To są opłaty ROCZNE

.
Ale jak to konto "chodzi" to na prawdę warto.
S@nte ma rację, że należy poczekać, jak nie w dwa miesiące to do grudnia 2015 powinno już działać jak dawniej .Mac konto.

Dajcie znać jak już będzie "Śmigać". :rolleyes:

Na razie wracam na łaskę kurierów (to chyba działa od starożytności???) bo wydaje wydaje mi się to zasadne i przecież zgodny z radą:

było powiedzieć, że mogli Tobie przesłać dokumenty tradycyjnym sposobem skoro to było takie ważne względnie przy braku odpowiedzi skontaktować się telefonicznie w celu ustalenia co jest nie tak.

Za radę Pięknie Dziękuję.
Można to jeszcze zrobić przez umówienie się na "osadzenie dokumentów na moim katalogu publicznym i IDisku, ale czasem też logowanie na "Moim i Disku mi się nie udaję bowiem otrzymuję komunikat mniej więcej tej treści: "Spokojnie panienko - może następnym razem ?" :confused:
Zatem mówię - a raczej piszę (choć nieco wkurzona): Na razie Kurier !!!!
Pozdrawiam _M
PS. Gdzie wpisać adres kurierski w konto MyApple, bo mimo zmiany adresu w profilu Mailu z Me na Yahoo powiadomienia z tego Wątku nie "przychodzą".

#138 LASERman

LASERman

• 2286 posts
  • SkądMaidstone, UK

Posted 31 July 2008 - 14:59

... Gdzie wpisać adres kurierski w konto MyApple, bo mimo zmiany adresu w profilu Mailu z Me na Yahoo powiadomienia z tego Wątku nie "przychodzą".

:confused: adres kurierski ??

#139 Moridin

Moridin
  • 600 posts
  • SkądWarszawa

Posted 31 July 2008 - 16:42

Przekazywanie wiadomości dalej? Z me.com na yahoo? Jest w ustawieniach gdzieś na me.com.

#140 LASERman

LASERman

• 2286 posts
  • SkądMaidstone, UK

Posted 31 July 2008 - 20:54

Wchodzimy do poczty. Klikamy menu "Actions" - kółko zębate nad listą wiadomości, następnie "Preferences..." lub wciskamy Ctrl + , Klikamy zakładkę "Other" - ikona guzika z trzema kropkami. Zaznaczamy "Forward my email to another email account:" wpisujemy docelowy e-mail. Poniżej wybieramy czy na koncie MobileMe mają być zostawione kopie wiadomości "Keep a copy of forwarded messages with MobileMe" (zaznaczone oznacza - tak zostawić kopie). Zatwierdzamy klawiszem "Save"

#141 TomkOx

TomkOx
  • 370 posts

Posted 02 August 2008 - 15:21

320zł na rok - i nawet PHP ani ROR nie ma. Jedyny plus to tylko - co prawda całkiem duży i w przypadku Mac dość wygodny do użycia - dysk sieciowy (iDisk). Aczkolwiek cena z kosmosu, biorąc pod uwagę to co oferują inne (nawet darmowe) serwisy (jak choćby Gmail, gdzie dostęp do poczty jest również dostępny z większości telefonów komórkowych, a nie tylko z iPhone, który to mnie osobiście nie podoba się - jest czymś w rodzaju radzieckiej gierki "w jajeczka" albo "przeskakuj lawę wulkaniczną" marki "Eljektronika")... Synchronizacja to słaby argument - tzn. dla indywidualnego użytkownika (nie będącego w grupie użytkowników grupy, firmy itp. i nie mającego iPhone oraz "innych" Maców "gdzieś tam") - to gadżet zupełnie nieużyteczny. Tym bardziej, że to tylko na siłę tłumaczenie jakie to fajne rzeczy można robić w programach na Macu w połączeniu (tylko) z serwisem me.com. Na Gmailu można zalogować się zewsząd z praktycznie czegokolwiek, do tego za darmo i z opcjonalnością niebotycznie większą...

Powinno być za darmo -albo co najwyżej za 9.99$ - biorąc pod uwagę jaką cenę płaci użytkownik za sprzęt Apple i software (nadmienić trzeba że np. system zakupiony z każdym Mac jest praktycznie po 1,5-2 latach niezwykle przestarzały i z promilową perspektywą rozwoju, innymi słowy: staje się "koniecznym do zmiany na nowy", a po czterech latach oznacza to zmianę również komputera na nowy PC marki Apple). Najgorsze teraz dopiero będzie: Me.com działa tylko na Mac i Windoz z Safari lub Firefox... Że-na-da!: nie działa na Linux z Firefox. Powinni sami zapłacić, za to że skorzysta się z tego badziewiastego (czytaj: dla typowego amerykanina) alla-serwisu. Łącznie uaktualnienia do systemu wyniosły około 100MB, tylko po to, aby w preferencjach systemu i w opcjach programów (takich jak iLife, iChat itp.), ikonka .Mac została zmieniona na Me.com (oraz etykiety tekstowe w opcjach menu tychże programów)... Dla mnie produkt spalony: prywatnie OSX, a w pracy Linux - na Linux nie działa, stąd dla mnie produkt Me.com to następny "Aqua-Candy-Stuff/Gadget", i tylko tyle (to tak jak z AppleTV i innymi tego typu śmiesznymi udziwniaczami za cenę spod napleta). Nic więcej. Za 320zł nie ma sensu kupować sieciowego dysku 20GB. Lepiej kupić fizyczny dysk o znacznie większej pojemności...
Poza tym opłacam inny hosting (bazujący na Macach), bardziej zaawansowany technologicznie (za zbliżoną cenę), a Me.com nie wykazuje nawet nutki konkurencyjności w tej kwestii (jedyne co przyciąga to tylko - co już napisałem najsajmpierw - duży, bo 20GB, dysk sieciowy, zwany iDisk, czy też iSrak)...

Zaś co do galerii: picassa na google jest za free i na dodatek "gada" do odbiorców w ich języku (dla ludzi z Polski oznacza to interface po polsku).
Kalendarze można edytować i publikować na gmailu, bez jakichś tam wymyślnych synchronizacji (których rezultatów działania jak się i tak nie sprawdzi, to nie ma się pewności co tak na prawdę zostało dodane, usunięte albo zmienione), co za problem: jedyny koszt to zalogować się na darmowe konto Gmail (do tego można odchudzić system usuwając iSynki, iCale i inne podobne "aJebsy").
Hosting (100% Mac) - niebotycznie i piorunująco miażdżący prowizorkę w postaci me.com - czyli taki dla tych "Think for yourself and don't be a fag*ot":
np.: MacDock - Mac Based Web Hosting lub np: Server Logistics, Inc. - to name a few...

Nie pozdrawiam użytkowników iPhone, gdyż mają oni słabe telefony - właściwie takie zabawkowe jakieś - o obłym kształcie, z nieuzasadnioną powłoką połyskową i śmiesznym wyglądzie, zwłaszcza panelu przedniego... Laski -te takie 1st class ladies - na widok takiego telefonu mawiają: "ale wiocha", albo "co to za przedłużacz męskości"...

#142 Monika_M

Monika_M
  • 858 posts
  • Skądz Banowana

Posted 02 August 2008 - 16:45

Nie pozdrawiam użytkowników iPhone, gdyż mają oni słabe telefony - właściwie takie zabawkowe jakieś - o obłym kształcie, z nieuzasadnioną powłoką połyskową i śmiesznym wyglądzie, zwłaszcza panelu przedniego... Laski -te takie 1st class ladies - na widok takiego telefonu mawiają: "ale wiocha", albo "co to za przedłużacz męskości"...

Ciekawe :shock: , w zasadzie ja to samo mówię o tych którzy wyciągają z kieszeni Motorolę V360 - But I'm not 1st class. :confused: Unfortunately!
Co do reszty to sporo prawdy, choć pochwała Google'owskiego kalendarza trochę na wyrost, nawet po uzupełnieniu o Remember The Milk. Już wolę iCal - tylko niech zacznie działać! Jak dawniej to bywało :rolleyes:

#143 TomkOx

TomkOx
  • 370 posts

Posted 08 August 2008 - 12:37

Ciekawe :shock: , w zasadzie ja to samo mówię o tych którzy wyciągają z kieszeni (...) pindola (...) - But I'm not 1st class. :confused: Unfortunately! (...)

Cóż, najwidoczniej jak każda zjabłczała w tym przebojowym kraju oceniasz ludzi po tym jakie mają telefony... Co więcej: zaiste jak każda zmieściała i zblokowiała nawet nie masz wyobrażenia o tym w jakich luksusach żyją ludzie na wsi... (pewnie jak każda lekko-stylowana na la-Doddę ciągle sądzisz że wieśniacy to ludzie obsrani, ze słomą w butach i z kuchnią w oborze)... o mój boże...

#144 Monika_M

Monika_M
  • 858 posts
  • Skądz Banowana

Posted 08 August 2008 - 15:07

jak każda zjabłczała w tym przebojowym kraju oceniasz ludzi po tym jakie mają telefony....

Raczej po tym co piszą i przede wszystkim jak piszą, a także czy i jak manipulują cytatami, jak szybko zmieniają stan swego posiadania ujawniany w rubryce przeznaczonej na na podpis etc, etc.

ciągle sądzisz że wieśniacy to ludzie obsrani, ze słomą w butach i z kuchnią w oborze).

Ja sądzę, że wieśniak, to już nie pojęcie geograficzne czy etnograficzne, to raczej określenie charakteru. Pomagasz mi ugruntować tę opinię.
Pozdrawiam Monika.
PS. Banowan to wieś, fakt, że dosć duża, ale jednak :)

#145 LASERman

LASERman

• 2286 posts
  • SkądMaidstone, UK

Posted 08 August 2008 - 19:32

Stanowczo proszę o natychmiastowe zakończenie osobistych wycieczek.
W przeciwnym razie będę zmuszony do wyciągnięcia konsekwencji.

#146 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 19 September 2008 - 18:06

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć na chłopski rozum po co komu ten mobile me? Bo z tego co wyczytałem płacimy 200zł za konto 20GB na rok. Konto daje nam jedynie synchronizację kontaktów, kalendarza i pocztę. Jak dla mnie zbędna rzecz.

#147 big_lynx

big_lynx
  • 122 posts

Posted 20 September 2008 - 22:21

Poza tym co wymieniłeś masz dostęp do tzw. iDysk - czyli dysku sieciowego dostępnego przez Internet z każdego miejsca widzianego z MAC OS jak własny zasób dyskowy. Możesz tam przechowywać dowolne dane, a także archiwizować dane za pomocą aplikacji Backup dostępnej za darmo dla użytkowników MobileMe. Masz także do dyspozycji Galerię do utrzymywania i rozpowszechniania zdjęć i filmów. Dużą zaleta Galerii jest jej dostępność po jednym kliknięciu z takiej aplikacji jak np. iMove czy iPhoto - naciskasz i film/zdjęcia są w Galerri. To samo można zrobić z iPhone. Cenne jest także to, że kontakty i kalendarz mogą być synchronizowane zarówno z Windows jak i MAC OS - ale jak napisałeś to Cię nie interesuje

#148 ajfik

ajfik
  • 263 posts

Posted 20 September 2008 - 22:29

No i jeszcze masz taki bajer że jak tworzysz stronkę w iWeb to wystarczy nacisnąć "publikuj" i stronka sama wyśle się na serwer i będzie dostępna pod adresem web.me.com/twoja_nazwa

#149 LASERman

LASERman

• 2286 posts
  • SkądMaidstone, UK

Posted 20 September 2008 - 22:31

Generalnie największa zaleta tej usługi jest maksymalnie uproszczone z niej korzystanie z Maka czy iPhone, wprost z systemu bez tuzina dodatkowych programów do każdej funkcji.

#150 big_lynx

big_lynx
  • 122 posts

Posted 20 September 2008 - 22:37

... a tak na marginesie, czy ktoś widział w sieci (albo napisał) plugin do Adobe Lightrooma 2 pozwalającego publikować zdjęcia wprost z LR na MobileMe?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users