Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mobile Me - co dostajemy za $99?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
211 odpowiedzi w tym temacie

#51 Pavulon_

Pavulon_
  • 142 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 lipca 2008 - 20:49

logika podpowiada że tak

#52 adamvet

adamvet
  • 485 postów
  • SkądNorwich, UK

Napisano 12 lipca 2008 - 22:11

A ja mam inne pytanie. Czy moze ktos mnie oswiecic jak to dziadostwo uruchomic??Nie mialem dot maca a w czasie aktywacji iphona musialem triala wziac i chcialbym sie tym pobawic ale nijak nie moge uruchomic. Zadne wpisywanie loginu i hasla nie dziala.Co moge jeszcze wiecej zrobic??

#53 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 lipca 2008 - 00:03

Gmail zjada to na śniadanie "bez popitki". W życiu nie zapłaciłbym $99:):):)

#54 drcron

drcron
  • 40 postów
  • SkądWałbrzych

Napisano 13 lipca 2008 - 00:42

Update systemowy dla mobileme Od wczoraj sprawdzałem update systemowego do mobileme na moim Leopardzie 10.5.4 i nic. Cisza i cisza, zawsze wyskakiwało info, że mój system jest aktualny. Nieoczekiwanie pomyślałem, że wpiszę dane do konta mobileme w systemie wyświetlanym jako .Mac i co się stało? Jak tylko wszedłem w ikonkę .Mac i wpisałem login i hasło z mobileme od razu system poinformował o dostępnej aktualizacji dla mobileme. Kliknąłem i mam a wcześniej poprzez uaktualnienia z górnego menu tego update nie widział. Być może to sposób dla wszystkich, którzy z niecierpliwością klikają na uaktualnienie systemu i nie pojawia im się uaktualnienie dla mobileme. Zastanawiam się czy w moim przypadku to był zbieg okoliczności czy po prostu dopiero wtedy się uaktywniła opcja pobrania update.

#55 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 13 lipca 2008 - 00:47

Gmail zjada to na śniadanie "bez popitki". W życiu nie zapłaciłbym $99:):):)

Ja tam $99 jeszcze bym z portfela wyciągnął, ale w Euro jakoś mi ta cena się nie podoba :P

#56 depe

depe
  • 484 postów

Napisano 13 lipca 2008 - 01:33

Przeszedłem z automatu z dot.mac na mobil.me.
Wiem, że teraz jest My Gallery ale czy może ktoś wie jak obecnie stworzyć Nowy Photo Album 'po staremu' - w tych starych 'themes'?
Tutaj przykład: http://homepage.mac....otoAlbum48.html

#57 milaszewski

milaszewski
  • 14 postów

Napisano 13 lipca 2008 - 01:41

Dla przeciętnego amerykanina(czy człowieka tutaj mieszkającego) to kilka godziń pracy. Dla niektórych godzina. Więc o co kaman? Apple to USA, tak było, jest i będzie. Wszystko jest dyktowane pod zapotrzebowanie amerykanów, a że Apple poszło do innych części świata to chyba przypadek, no może chęć zarobienia większych pieniędzy, ale i tak wszystko obraca się wokół hameryki. Więc 99 baków na rok to mało, średnio 8$ na miesiąc, a że w Polsce jest tam 400 czy 500pln to who cares? Stefana to nie ruszy, że nikt z Polski nie kupi. On się martwi tylko swoją ameryką i chyba to mu wystarcza.
Te polskie ispoty czy sady czy jak im tam to tak na siłę, sztucznie, robienie biznesu na mega cenach z kosmosu itd a serwis mega "super". Sprzęt wyłazi z serwisu brudny, połamany, porysowany, pokradzione części. Autentyczne przypadki ludzi opisujących swoje przygody z isource, wystarczy pogrzebać w necie.

twoj post tylko dowodzi urwanie z choinki
byles kiedys w polsce?
zastanawiam sie czy w ogole mowisz po angielsku, bo na cene tego beznadziejnego serwisu ludzie nie mowiacy po polsku narzekaja jeszcze bardziej

nawet jesli byliby bogatsi (srednia placy w polsce jest wieksza niz w usa) to twoja teza ublizalaby ich inteligencji - wiec po co tako obrazac ludzi?

---- Dodano 13-07-2008 o godzinie 01:47 ----

Napisz prosze czym gmail zjada ta poczte (pojemnoscia???)

funkcjonalnoscia, szybkoscia i logika
zaloz sobie konto gmail, pouzywaj przez tydzien i zobacz jaka jest roznica
oczywiscie jesli uzywasz imap/pop3 nie ma zadnej roznicy - ale gmailowy webmail zabija funkcjonalnoscia wszystkie programy pocztowe

z punktu widzenia osoby uzywajacej google przesiadka na me.com jest duzym krokiem wstecz (mam konto me.com - zeby nie bylo watpliwosci, ze zmyslam - mozna mi wyslac maila na jacek (at) me . com)

#58 amcieq

amcieq
  • 361 postów
  • SkądLondon

Napisano 13 lipca 2008 - 06:31

witam ja z pytaniem, czy jesli moj trial .mac skonczyl sie hmmmm no dawneo sie skonczyl, to bede mogl miec taki sam adres ma mobileme jak mialem na dotmac? moze ktos wie? niestety tylko wtedy ma dla mnie sens placenie za ta usluge.... hmmm w czasie proby triala wyglada na to ze mozna, nie wiem na 100% zrezygnowalem bo szukam drogi do kupna mobileme w stanach....w polsce za drogo .....

#59 RFX

RFX
  • 196 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 lipca 2008 - 07:42

A kiedy zmienią się ikony iDisku oraz .Mac w preferencjach systemowych?

Już się zmieniły:)
Mam pytanie
Aktualnie posiadam konto .Mac i jak się loguje przez stronę mobile Me mam dostępne 20GB a w systemie na informacjach o koncie widnieje mi 5 GB. Nie będę jakoś później blokowany przez system jeżeli będę chciał wysłać więcej danych?

#60 SebolNowy

SebolNowy
  • 273 postów

Napisano 13 lipca 2008 - 08:02

Mobile Me to jest napewno usługa dla 'mass population' jednak nie będzie pasować tym którzy wymagają specyficznego zastosowania. Kliknij na moją www - prosty skrypt oparty na mysql tworzący świetną galerię foto z możliwością zlinkowania np. bloga na wordpressie. Dla mnie to o wiele bardziej funkcjonalne choć nie twierdzę że Mobile Me to badziew, wręcz przeciwnie to świetna usługa apple!

No wlasnie o to mi chodzilo. Te 'mass population' wcale nie musi znac (i w wiekszosci pewnie tak jest) pojecia "php" czy "skrypt". Chodzi o to zeby jak najprosciej, kilkoma kliknieciami ludzie 'zrobili' swoja galerie zdjec czy strone :)

#61 Giuppo

Giuppo
  • 1 postów
  • Skądwawa

Napisano 13 lipca 2008 - 09:18

Aktualnie posiadam konto .Mac i jak się loguje przez stronę mobile Me mam dostępne 20GB a w systemie na informacjach o koncie widnieje mi 5 GB. Nie będę jakoś później blokowany przez system jeżeli będę chciał wysłać więcej danych?

Ja bym się tym nie przejmował. U mnie się wyświetla poprawnie, ale najwyraźniej całe to przejście z .mac na MobileMe troszkę chłopakom nie wyszło... Nie wszystko jeszcze działa, a to co działa i tak działa w kratkę... Musi być jakiś spory problem, bo nawet Apple pozmieniało filmiki na stronie, mające obrazować możliwości serwisu. Widać to przy okazji iDyska. Poprzednio był filmik pokazujący jak koleś zgrabnie wysyła mailem link do jednego z plików na dysku. Ustawia w opcjach czas w jakim plik jest dostępny do ściągnięcia. Na pasku narzędziowym są dwie ikony więcej niż teraz. Teraz na stronie jest tylko filmik, na którym widać że udostępnić możemy już tylko cały public folder, tak jak było to w .macu... Troszkę to dziwne jest

#62 Pavulon_

Pavulon_
  • 142 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 lipca 2008 - 09:29

No wlasnie o to mi chodzilo. Te 'mass population' wcale nie musi znac (i w wiekszosci pewnie tak jest) pojecia "php" czy "skrypt". Chodzi o to zeby jak najprosciej, kilkoma kliknieciami ludzie 'zrobili' swoja galerie zdjec czy strone :)

tutaj się zgadzamy ;-) strategia jobsa taka po prostu jest, sprawdza się w USA, jednak w Polsce czy może w całej Europie apple to sprzęt wybierany przez ludzi o 'szerszym pojęciu' niż "klik i samo się robi". Poza tym apple zawsze chce wdrażać sprzęt oraz soft doskonały, idealny, ponadczasowy więc nie rozumiem dlaczego ich usługi nie obsługują takich podstaw.

Sam nie wiem co to php czy mysql, dowiedziałem się jak już miałem .Mac pół roku i że www (to ze stopki) będzie trybić tylko na mysql. Fakt że ludzie pokroju moich rodziców czy nawet rówieśników nie wie co to klient ftp ale ile jest takich co wie i by chętnie korzystało z Mobile Me!

#63 RFX

RFX
  • 196 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 lipca 2008 - 13:11

Ja bym się tym nie przejmował. U mnie się wyświetla poprawnie, ale najwyraźniej całe to przejście z .mac na MobileMe troszkę chłopakom nie wyszło... Nie wszystko jeszcze działa, a to co działa i tak działa w kratkę... Musi być jakiś spory problem, bo nawet Apple pozmieniało filmiki na stronie, mające obrazować możliwości serwisu. Widać to przy okazji iDyska. Poprzednio był filmik pokazujący jak koleś zgrabnie wysyła mailem link do jednego z plików na dysku. Ustawia w opcjach czas w jakim plik jest dostępny do ściągnięcia. Na pasku narzędziowym są dwie ikony więcej niż teraz. Teraz na stronie jest tylko filmik, na którym widać że udostępnić możemy już tylko cały public folder, tak jak było to w .macu... Troszkę to dziwne jest

Dzięki za wyjaśnienia. Poczekam zobaczę może mnie się zmieni to. Dopiero dziś rano ściągnęła mnie się aktualizacja i od tej pory nie robiłem restartu. Po ponownym uruchomieniu może będzie już wskazywało normalnie. Bardzo mnie cieszy ta zmiana bo w moim przypadku mam aż 4x więcej miejsca.
Pozdrawiam
PS sprawdzałem jeszcze nic się nie zmieniło nadal mi widniej 5 GB

#64 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 13 lipca 2008 - 22:14

No wlasnie, okazuje sie ze u niektorych juz sa zmienione. Byl update na stronie Apple ale... bardzo szybko zniknal i nie mozna go teraz nigdzie znalezc

Jest w SU - w każdym razie wczoraj po południu był.

#65 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 lipca 2008 - 22:32

Sync kontaktów z Outlook jest bezbłędny natomiast Calendar na me.com nie działa. Albo pokazuje na środku ikonke czekania w nieskończoność, albo wali taki komunikat:

Calendar Error
MobileMe Calendar could not start because it was unable to load any calendars from the server. Try reloading Calendar. If this problem persists, contact MobileMe Support.

Pomysły?

---- Dodano 13-07-2008 o godzinie 23:38 ----
PS. Dodałem sobie kontakt w me.com i czekam już 5 minut na ten cholerny PUSH do Outlooka - coś nie działa?

---- Dodano 13-07-2008 o godzinie 23:47 ----
PPS. Push poszedł po 7 minutach.

Calendar dalej wisi. Komunikat błędu za to się nie pokazuje, ale cały czas kręci się "Loading events..."

Skasowałem teraz testowy kontakt w Outlook i czekam już 5 min żeby zniknął z me.com - okaże się pewnie za 2 minuty.

#66 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 13 lipca 2008 - 23:01

...z punktu widzenia osoby uzywajacej google przesiadka na me.com jest duzym krokiem wstecz (mam konto me.com - zeby nie bylo watpliwosci, ze zmyslam - mozna mi wyslac maila na jacek (at) me . com)

.Mac / MobileMe jest stworzone dla posiadaczy choć jednego urządzenia marki Apple (a właściwie co najmniej dwu), a konkretnie chodzi np. o korzystanie z kalendarza/kontaktów w aplikacjach systemowych - robienie tego w przeglądarce (z odświeżaniem strony co chwilę) to jest krok wstecz!

#67 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 lipca 2008 - 23:02

11 minut trzeba było czekać na skasowanie kontaktu na me.com. Coś na wideo MobileMe zmiany aktualizuje po sekudach, a w rzeczywistości kiepsko. :(

#68 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 13 lipca 2008 - 23:02

A ja mam pytanie z innej beczki wybiegając w przyszłość a więc za jakieś 6 miesięcy kończy mi się "abonament" i czy mogę kupić ponownie pudełkową wersję tym razem @me i dzięki kodowi przedłużyć o następne 12 miesięcy subskrypcję??

Jak najbardziej - pudełkowe wersje .mac (a raczej kody w nich zawarte) nadawały się zarówno do otwierania kont jak i przedłużania. Powinno być tak samo z MobileMe.

---- Dodano 13-07-2008 o godzinie 23:04 ----

Już się zmieniły:)
Mam pytanie

Kolejny błąd z "grupy falstart" - poprawią.

---- Dodano 13-07-2008 o godzinie 23:05 ----

... apple zawsze chce wdrażać sprzęt oraz soft doskonały, idealny, ponadczasowy więc nie rozumiem dlaczego ich usługi nie obsługują takich podstaw. ...

Raczej prosty, przejrzysty łatwy do opanowania.

#69 qubu

qubu
  • 143 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 lipca 2008 - 00:11

Mi natomiast podczas synchronizacji MobileME po jakimś czasie "dotmacsyncclient" zabiera ponad 80% procka i tak mieli zanim go nie ubiję. Zaobserwował ktoś coś podobnego?

#70 Cottage

Cottage
  • 739 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 14 lipca 2008 - 06:35

A ja w dalszym ciągu czekam na aktualizację 1.1 :(

#71 adamvet

adamvet
  • 485 postów
  • SkądNorwich, UK

Napisano 14 lipca 2008 - 07:14

Mi natomiast podczas synchronizacji MobileME po jakimś czasie "dotmacsyncclient" zabiera ponad 80% procka i tak mieli zanim go nie ubiję. Zaobserwował ktoś coś podobnego?

Mam dokladnie tak samo a nawet wiecej bo zabiera mi czasem 95% procka:)
A pro po bo tak naprawde to ja nie moge jeszcze uzywac mobileme mam pytanie. Czy po wypelnienia formularza powinieniem dostac jakis kod aktywacyjny czy co?? Jak na razie nie moge sie ni jak zalogowac, pieniedzy mi z konta nie sciagnelo (a slyszalem ze tak sie dzieje) a jak pisalem wczesniej kazda proba konczy sie zzeraniem procka i wyciem wiatrakow. Co ja moge poczac z tym fantem??

#72 SebolNowy

SebolNowy
  • 273 postów

Napisano 14 lipca 2008 - 07:32

A ja w dalszym ciągu czekam na aktualizację 1.1 :(

Wejdz w ustawienia systemowe, kliknij na ikone .Mac i wybierz jedna z zakladek ktore sa tam dosteone z informacja o stanie uslugi (pojemnosc konta itd.) po chwili powinno Ci sie pojawic okienko z informacja o aktualizacji. Sprobuj i napisz czy zadzialalo :)

#73 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 lipca 2008 - 08:18

Może mi ktoś wytłumaczyć na jakiej zasadzie Me.com robi push na mojego PCta skoro przez całą noc nie było zmian (więc nie było powodów do sync) a jednak serwis MobileMe w ControlPanel w WinXP sync robi co jakieś 15-20 minut. Taki push to nazywa się pull chyba że "myślimy inaczej" (Think Different).

#74 Cottage

Cottage
  • 739 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 14 lipca 2008 - 08:46

Wejdz w ustawienia systemowe, kliknij na ikone .Mac i wybierz jedna z zakladek ktore sa tam dosteone z informacja o stanie uslugi (pojemnosc konta itd.) po chwili powinno Ci sie pojawic okienko z informacja o aktualizacji. Sprobuj i napisz czy zadzialalo :)

Problem polega na tym iż mam zainstalowaną łatkę 1.0 ;) czyli rozpoznaje mi poprawnie ilość miejsca dla idisku i mejla 20gb mam ładną ikonkę w ustawieniach tylko nie pojawiła mi się łatka 1.1 ;)

#75 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 lipca 2008 - 10:25

Push zaczyna mi działać tak jak powinien. Teraz tylko czekam na 2.0 dla iPhone. Woohoo!

---- Dodano 14-07-2008 o godzinie 16:34 ----
Kalendarz też już działa. :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych