Co Cię wkurza w Macu
Napisano 16 listopada 2011 - 23:27
Napisano 16 listopada 2011 - 23:49
Napisano 17 listopada 2011 - 00:02
Napisano 17 listopada 2011 - 00:05
Jest bardzo prosty sposób na BootCamp, robisz partycje asystentem BootCamp, następnie wywalasz ją za pomocą narzędzi dyskowych. Uruchamiasz komputer z instalki linuksa po czym przy opcji partycjonowania wybierasz opcje aby wykorzystał wolne miejsce na dysku. Wszystko działa, wybór systemu poprzez przytrzymanie ALT czyli standard.
Dzięki za pomoc nie wiedziałem że to takie proste, zresztą nie specjalnie się tym interesowałem bo na na VirtualBox-sie śmiga jak rakieta ubuntu jak i Win XP, co ciekawe to w najlepszych moich snach XP tak szybko nigdy nie startował jako pełnoprawny system

Napisano 17 listopada 2011 - 00:08
Przecież dostałeś odpowiedź, że nie musisz przeformatowywać dysku:No w sensie, że jak mialem windowsa to przy kupnie maka musialem robić format dysku zew. i zmiane z NTFS na jakieś inne (nie pamiętam jakie) żebym mógł z niego korzystać. i Rozumiem, że gdybym chciał coś kiedyś zgrać od kumpla, który ma windowsa to nie da rady?
Pewnie chodzi o NTFS & HFS+ ? Jeśli tak - to są odpowiednie narzędzia - np.:NTFS Mounter :: credits
Napisano 17 listopada 2011 - 00:20
Napisano 17 listopada 2011 - 01:16
Bzdura, totalna manipulacja statystyką. Takie analizy, czy się opłaca, czy nie robi się na liczbach bezwzględnych, a nie na procentach.
Aby napisać program potrzeba ludzi, których trzeba później opłacić. Prawda jest taka że na pierwszym miejscu dla każdej firmy są zyski, a zyski są wtedy jeżeli trafimy do możliwie największej puli odbiorców. Jak trafić do największej puli odbiorców jeżeli nie przez pisanie aplikacji dla platformę która stanowi ponad 80% rynku?
Przykład takiego postępowania np AppStore dlaczego większość gier jest przeniesiona na żywca z iOS na Mac OS X i sporo z nich wygląda po prostu fatalnie uruchamiając je na monitorze 1920x1080, bo się po prostu nie opłacało im robić praktycznie od nowa aplikacji bo odbiorców mało, a z przeniesienia na żywca jakiś grosz wpadnie przy znacznie mniejszej pracy.
Jak dla mnie sytuacja się nie zmieni zbyt szybko z prostego powodu iż na chwile obecną apple nie ma tak na prawdę nic wspólnego z PRO ani z komputerami dla graczy bo chłodzenie kiepskie nie pisząc o mobilnych grafikach itd ... Aby coś się zmieniło to powinno Apple z Microsoftem ujednolicić aplikacje, tzn wymyśleć coś pokroju Adobe Air że aplikacja którą dostajemy na płycie / pobieramy z internetu jest niezależna od systemu operacyjnego. Tylko pojawia się pytanie co z linuksem bo jak by na nim też szło uruchomić wszystko to Apple i MS byli by w niezłych kłopotach bo linuksowi jedynie brakuje oprogramowania cała reszta funkcjonuje bez zarzutu no i najważniejszy czynnik - jest darmowy.
Napisano 17 listopada 2011 - 06:55
Dorzucę jeszcze: NTFS-3G for Mac OS X i płatny PARAGON Software Group - NTFS for Mac, communication channel between Mac OS X and Windows , chociaż czasem jego starsze wersje są za free "w promocji".
Mam nadzieję, że będę umiał korzystać. Dzięki.
Napisano 17 listopada 2011 - 09:49

Napisano 17 listopada 2011 - 10:30
Jest - Command+x. Zapoznaj się może najpierw z podstawami obsługi systemu i/lub: Skróty klawiaturowe w systemie Mac OS X
ale to nie działa na plikach, tylko przy edytowaniu txt, przynajmniej u mnie
Napisano 17 listopada 2011 - 15:41
Napisano 19 listopada 2011 - 18:02
apple remote ktory bez font raw jest bezuzyteczny
Od kiedy nie ma Front Row w systemie, nie ma również pilota w zestawie z komputerem. Nie zmienia to jednak faktu, że pilot działa świetnie również bez Front Row. Poza iTunes jak i samym systemem jest on wykorzystywany przez wiele aplikacji. Więc...w którym miejscu jest on bezużyteczny?
Napisano 19 listopada 2011 - 18:19
ale to nie działa na plikach, tylko przy edytowaniu txt, przynajmniej u mnie
No to nie wiem co u Ciebie jest nie tak, ponieważ u mnie to działa ze wszystkim - tekstem, plikami folderami i wszędzie tam gdzie skróty te mają zastosowanie. Zresztą - podałem stosownego linka odnośnie skrótów systemowych.
Napisano 19 listopada 2011 - 22:36

Napisano 20 listopada 2011 - 15:06
Napisano 20 listopada 2011 - 15:22
Napisano 20 listopada 2011 - 18:08
Napisano 21 listopada 2011 - 19:55
Napisano 21 listopada 2011 - 20:41
Ale wszystkie na raz tak? Nie pojedynczo. Chyba, że o czymś nie wiem.można usuwać zdjęcia.
Napisano 21 listopada 2011 - 20:52
Napisano 22 listopada 2011 - 21:00
Brak [URL="http://en.wikipedia.org/wiki/SAS_(software)"]SAS[/URL], strasznie pokraczny MS Office. iWork jest do d*** dobry dla licealistów i pisania szkolnych wypracowań. Jeżeli chodzi o dobry edytor tekstu to Nisus jakoś daje radę, ale jest to połowiczne rozwiązanie. Pomimo faktu, że domyślnym formatem jest RTF, pliki otworzone w MS Wordzie nie wyglądają identycznie (zgubione formatowanie i tak dalej). Problem sprowadza się do tego, że używam Mac’a do pracy która w dużym stopniu opiera się na analizie statystycznej i opisaniu tego w raczej skomplikowanym dokumencie (czyt. kilkadziesiąt stron, ciągłe odwołania do wykresów i tabel).
witam czy używasz 2011 Ms office ? ja nie mam jakoś takiego wrażenia, przesyłam pliki z maca na kompa z winda i wszystko działa, ale może moje pliki są mniej skomplikowane i rozbudowane.
Pozdrawiam
Napisano 23 listopada 2011 - 10:35
Napisano 23 listopada 2011 - 13:43
Napisano 15 grudnia 2011 - 14:10
Napisano 15 grudnia 2011 - 14:20
Do tego strumień zdjęć, który jest super, ale nie można usuwać z niego zdjęć. Głupota...
w najnowszym iOS 5.1 będzie to możliwe. właściwie to już jest, ale w wersji 5.1 BETA 2.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych