Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Co Cię wkurza w Macu

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1024 odpowiedzi w tym temacie

#501 Szlomit

Szlomit
  • 19 postów

Napisano 29 sierpnia 2011 - 20:07

To, że jak czasami przez przypadek otworze AppleStore i są nowe aktualizacje, których nie chce mi się ściągać to świeci się czerwona gwiazdka z cyferką na logo AppleStore aż do momentu kiedy ściągnę rzeczone aktualizacje. ...

#502 1mysliwy1

1mysliwy1
  • 99 postów

Napisano 29 sierpnia 2011 - 20:23

Wkurza mnie:
-SuperDrive, który przy każdym uruchomieniu hałasuje,
-porty usb w odstępie od siebie około 2mm, co oznacza, że praktycznie z 2 robi się jeden,
-zawieszanie się systemu,
-finder,
-

To, że jak czasami przez przypadek otworze AppleStore i są nowe aktualizacje, których nie chce mi się ściągać to świeci się czerwona gwiazdka z cyferką na logo AppleStore aż do momentu kiedy ściągnę rzeczone aktualizacje.

-zmarnowane pare klawiszy na: podświetlanie klawiszy i expose,
-zbyt małe maksymalne podświetlenie ekranu (w ciemności),
-to że programy otwierają się w małych okienkach.

#503 Michasss8

Michasss8
  • 1 515 postów
  • SkądLeszno

Napisano 29 sierpnia 2011 - 20:37

Wkurza mnie fatalny design... Fatalny system uh szkoda gadać gorszego nie widziałem... Wkurza mnie magsafe który się wypnię kiedy chcę ze złości pociągnąć kabel, żeby zepsuł się komputer... Wkurza mnie to że są takie tanie, nie mogę być elitą, lub mieć ,,luksusowego" sprzętu... :)

#504 mukacz

mukacz
  • 31 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 sierpnia 2011 - 21:01

mnie wkurza superdrive, jego odgłos (tym bardziej, że ostatnio mi się zepsuł) oraz dźwięk podczas uruchamiania ;/

#505 Michasss8

Michasss8
  • 1 515 postów
  • SkądLeszno

Napisano 29 sierpnia 2011 - 21:04

Jak wyciszyć dźwięk uruchamiania na komputerze Mac.

#506 tomslaw

tomslaw
  • 47 postów

Napisano 30 sierpnia 2011 - 18:25

Jak? Wystarczy wyciszać dźwięk regulatorem na pasku menu przed zamknięciem komputera;-)

#507 lewandowsky

lewandowsky
  • 492 postów

Napisano 30 sierpnia 2011 - 18:27

mnie wkurza superdrive, jego odgłos (tym bardziej, że ostatnio mi się zespół) oraz dźwięk podczas uruchamiania ;/

mnie już nie. Miesiąc temu umarł po nagraniu 10 płyt cd.

#508 Verex13

Verex13
  • 1 093 postów
  • SkądTczew (k. Gdańska)

Napisano 30 sierpnia 2011 - 20:22

mnie już nie. Miesiąc temu umarł po nagraniu 10 płyt cd.

No widzisz, masz problem z głowy ;)

#509 AdamDz

AdamDz
  • 376 postów
  • SkądEsbjerg Dania

Napisano 30 sierpnia 2011 - 21:47

Mnie nic nie wkurza w iMacu którego jestem właścicielem od niecałego miesiąca, głównym moim oesem jest Linuks cenię go za nieograniczoną możliwość dostosowania go sobie do własnych potrzeb, natomiast OS-X lion odpowiada mi taki jaki jest pomimo że można zmienić tylko tapetę na biurku :) do gierek komputera nie używam do tego mam konsolę. Co prawda mam nowy sprzęt ale jeszcze nie spotkałem się z taką płynnością obsługi jaką daje Mac.

#510 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 13 listopada 2011 - 16:50

Mnie wkurza to, że w przeciwieństwie do "beznadziejnego" Windowsa nie można naprawić systemu i jescze wkurza mnie fakt, że nie mogę powiększyć czcionek.

#511 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 13 listopada 2011 - 17:16

Mnie nic nie wkurza w iMacu którego jestem właścicielem od niecałego miesiąca, głównym moim oesem jest Linuks cenię go za nieograniczoną możliwość dostosowania go sobie do własnych potrzeb, natomiast OS-X lion odpowiada mi taki jaki jest pomimo że można zmienić tylko tapetę na biurku :) do gierek komputera nie używam do tego mam konsolę. Co prawda mam nowy sprzęt ale jeszcze nie spotkałem się z taką płynnością obsługi jaką daje Mac.

Linuksa używasz na iMaku ?

#512 allminator1997

allminator1997
  • 130 postów
  • SkądKatowice, Poland, Poland

Napisano 13 listopada 2011 - 17:17

Wkurza mnie to że jest taki prosty , nie podoba mi sie kolor loga apple , denerwuje mnie to że jest z aluminium a nie irydu , powinien być kompatybily z serwerem nasa , nie posiada wbudowanej wieży HI-FI , nie ma noktowizora ani nie ma tostera nie parzy herbaty , nie jest windowsem ani linuksem finder powinien być czerwony a klawisze z plasteliny ,wasze subiektywne opinie są śmieszne .

#513 huski

huski
  • 1 063 postów
  • SkądEU

Napisano 13 listopada 2011 - 23:32

Brak SAS, strasznie pokraczny MS Office. iWork jest do d*** dobry dla licealistów i pisania szkolnych wypracowań. Jeżeli chodzi o dobry edytor tekstu to Nisus jakoś daje radę, ale jest to połowiczne rozwiązanie. Pomimo faktu, że domyślnym formatem jest RTF, pliki otworzone w MS Wordzie nie wyglądają identycznie (zgubione formatowanie i tak dalej). Problem sprowadza się do tego, że używam Mac’a do pracy która w dużym stopniu opiera się na analizie statystycznej i opisaniu tego w raczej skomplikowanym dokumencie (czyt. kilkadziesiąt stron, ciągłe odwołania do wykresów i tabel).

#514 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 15 listopada 2011 - 23:40

Dodam, ze wkurzajacy jest zerowe wykorzystanie technologi thunderbolt.... Nic żadnych dyskow procz jednego, zadnych przejsciowek sata>thunderbolt A mogloby byc tak pieknie xD

#515 narapie

narapie
  • 177 postów

Napisano 16 listopada 2011 - 09:17

najbardziej mnie boli że nie ma odpowiednika "ctrl+x" przy operacjach na plikach

#516 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 16 listopada 2011 - 14:38

Jest - Command+x. Zapoznaj się może najpierw z podstawami obsługi systemu i/lub: http://support.apple...iewlocale=pl_PL

#517 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 16 listopada 2011 - 14:47

cmd+c, cmd+alt+v

#518 AdamDz

AdamDz
  • 376 postów
  • SkądEsbjerg Dania

Napisano 16 listopada 2011 - 15:38

@seb235 Na iMacu też ale na VirtualBox, jak będzie prosty sposób instalacji przez bootcamp to na pewno zainstaluję.

#519 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 16 listopada 2011 - 16:02

@seb235 Na iMacu też ale na VirtualBox, jak będzie prosty sposób instalacji przez bootcamp to na pewno zainstaluję.

Jest bardzo prosty sposób na BootCamp, robisz partycje asystentem BootCamp, następnie wywalasz ją za pomocą narzędzi dyskowych. Uruchamiasz komputer z instalki linuksa po czym przy opcji partycjonowania wybierasz opcje aby wykorzystał wolne miejsce na dysku. Wszystko działa, wybór systemu poprzez przytrzymanie ALT czyli standard.

#520 12jahon

12jahon
  • 202 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 16 listopada 2011 - 16:13

mnie wkurza superdrive, jego odgłos (tym bardziej, że ostatnio mi się zepsuł) oraz dźwięk podczas uruchamiania ;/

Mnie tam się bardzo podoba ten mechaniczny odgłos i potem dźwięk uruchomienia systemu równoczesny z wyświetleniem nadgryzionego jabłka, kosmos :D

Mnie jedynie drażni to, że muszę się przełączać z OSX'a na Win7 na bootcampie nawet, jak chcę sobie przez 10 minutek pograć w jakąkolwiek lepszą i nowszą grę, ale to już nie wina Apple tylko producentów i deweloperów, którzy od zawsze mieli ogromne uprzedzenie do Maków. Podobno powolutku ma się to zmieniać.

#521 mls

mls

• 1 313 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 listopada 2011 - 17:46

Pomimo faktu, że domyślnym formatem jest RTF, pliki otworzone w MS Wordzie nie wyglądają identycznie (zgubione formatowanie i tak dalej).

Ale to chyba nie wina makowych aplikacji, że aplikacje Microsoftu nie trzymają się żadnych standardów...?
Moim (i nie tylko moim) zdaniem iWork jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem niż pakiet MS jak i nawet pakiety Open- czy LibreOffice.

#522 fadro

fadro
  • 698 postów
  • Skądzimuje w poznaniu

Napisano 16 listopada 2011 - 20:55

12jahon "Mnie jedynie drażni to, że muszę się przełączać z OSX'a na Win7 na bootcampie nawet, jak chcę sobie przez 10 minutek pograć w jakąkolwiek lepszą i nowszą grę, ale to już nie wina Apple tylko producentów i deweloperów, którzy od zawsze mieli ogromne uprzedzenie do Maków. Podobno powolutku ma się to zmieniać." Dziekuj bogu / pracodawcom / panu Rysiowi z szóstego piętra, że potrzebujesz tylko gwóch systemów, z czego jak rozumię, jeden służy tylko do rozrywki. Pomyśl o wszystkich pracujących pod wieloma systemami, bo o ile w domu / pracy można używać osobnego sprzętu do każdego systemu, to w podróży jest to męczące i niektórzy kończą z sześcioma np. systemami (znany mi rekordzista używał 8, ale 2 w VM, więc i tak to tylko 6 bootowalnych normalnie systemów). No alternatywą oczywiście jest 6 osobnych lapków...

#523 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 16 listopada 2011 - 21:16

Mnie jedynie drażni to, że muszę się przełączać z OSX'a na Win7 na bootcampie nawet, jak chcę sobie przez 10 minutek pograć w jakąkolwiek lepszą i nowszą grę, ale to już nie wina Apple tylko producentów i deweloperów, którzy od zawsze mieli ogromne uprzedzenie do Maków. Podobno powolutku ma się to zmieniać.

To nie chodzi o uprzedzenie ale o sens:
Windows - 86.49%
Mac OS X - 6.54%

No możemy uznać że firma X wytwarzająca oprogramowanie Y będzie wytwarzała 86.49% zysku z oprogramowania dla Windows, to jaki sens ma opłacanie ludzi i robienie tej samej aplikacji dla OSX? Czy prowadząc swoją firmę inwestował byś w rynek co da Ci 6.54% zysków?

#524 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 listopada 2011 - 21:25

To nie chodzi o uprzedzenie ale o sens:
Windows - 86.49%
Mac OS X - 6.54%

No możemy uznać że firma X wytwarzająca oprogramowanie Y będzie wytwarzała 86.49% zysku z oprogramowania dla Windows, to jaki sens ma opłacanie ludzi i robienie tej samej aplikacji dla OSX? Czy prowadząc swoją firmę inwestował byś w rynek co da Ci 6.54% zysków?

Bzdura, totalna manipulacja statystyką. Takie analizy, czy się opłaca, czy nie robi się na liczbach bezwzględnych, a nie na procentach.

#525 leodan011

leodan011
  • 529 postów
  • Skądz zakamarków

Napisano 16 listopada 2011 - 23:22

Mnie osobiście wkurza, że trzeba się bawić w zamianę formatu przy zewnętrznych dyskach.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych