Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Co Cię wkurza w Macu

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1024 odpowiedzi w tym temacie

#26 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1 574 postów
  • SkądMars

Napisano 27 czerwca 2008 - 22:24

;)...a mój mac ma prawie 4 lata i póki co "nie palił fajek" i nie dymił, a za drogi nie był, bo chcialem MAC'a Pro..w aluminium z matem i parametrami jakie ma....i już......starczy..?..po prostu lubię tą markę - podoba mi się "dizajn"...pasuje mi ten system......NAWET JEŚLI COŚ NIE DZIAŁA..TO DLATEGO BO PO PROSTU NIE JEST NA TEN SYSTEM..A NIE DLATEGO ŻE SYSTEM JEST ZWALONY a działać powinno..:D... Po co kupować Maybacha, skoro są Hyundai'e.?..;D...kolego korzystaj z PC jak ci się podoba...ale nie wmawiaj mi, że to z czego ja korzystam jest zle...bo nie jest. P.S. Ja akurat jeżdżę hyundaiemi..:P.więc bez obrazy milośnicy koreanskich aut..:)

Ja do pracy potrzebuję przynajmniej 8GB. Na moim MBP 2.4 przy 4GB nie za prosty projekt Motion bezpośrednio w Timelinie FCP potrafi doprowadzić komputer do wiecznej medytacji przy próbie eksportu całego projektu :( Takie zabawy wymagają dzikich ilości pamięci. Nie po to wydaję na komputer 10000 żeby efekt specjalne każdorazowo renderować do pliku. Zbyt wiele czasu się na to traci. Lepiej kupić komputer za 5000 z myślą że i tak trzeba każdorazowo eksportować z Motion.

#27 kolouker

kolouker
  • 122 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 czerwca 2008 - 22:33

Ale ja kupuję u polskiego dystrybutora a nie w Apple a to się odnosi tylko do Apple. Proszę się spytać w iSpocie albo Cortlandzie ... Tam się traci gwarancję.

Nie wiem kto Ci takich bzdur nagadał.
Samodzielna rozbudowa ramu nie narusza gwarancji. Jedynym wyjątkiem jest Mac Mini, który jest nierozbieralny w warunkach domowych.

Ani iSpot(SAD) ani Cortland Ci tej gwarancji nie udzielają, bo jest to jak nazwa wskazuje gwarancja producenta, czyli Apple. Skoro w warunkach gwarancji (cytowanych kilka postów wcześniej) stoi jak byk, że możesz wymienić ram, i masz w dodatku opis całej procedury w instrukcji, to gwarancji nie naruszasz.

Co innego, jak sobie przy okazji coś uszkodzisz w komputerze, wtedy faktycznie gwarancja nie obejmie tego uszkodzenia.

#28 astaferay

astaferay
  • 85 postów
  • SkądCiechanów

Napisano 27 czerwca 2008 - 22:33

....patrz.....ty do skomplikowanych kupujesz sprzęty słabszej jakości..a ja do pisania "głupich wierszy" i książek kupuję ąś drożyznę...... "Różni ludzie..różne zestawy panwitan". Widać tobie nie jest pisae korzystać z Jabłek....tylko...hmm, może innym nie przeszkadza to co tobie dyskwalifikuje sprzęt..?.. ...wyluzuj kolego..:) w końcu teletubisia masz na avacie, a to spokojne stworki (nie wiem jak Tinki0Winki..;D)

#29 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1 574 postów
  • SkądMars

Napisano 27 czerwca 2008 - 23:05

Nie wiem kto Ci takich bzdur nagadał.
Samodzielna rozbudowa ramu nie narusza gwarancji. Jedynym wyjątkiem jest Mac Mini, który jest nierozbieralny w warunkach domowych.

Ani iSpot(SAD) ani Cortland Ci tej gwarancji nie udzielają, bo jest to jak nazwa wskazuje gwarancja producenta, czyli Apple. Skoro w warunkach gwarancji (cytowanych kilka postów wcześniej) stoi jak byk, że możesz wymienić ram, i masz w dodatku opis całej procedury w instrukcji, to gwarancji nie naruszasz.

Co innego, jak sobie przy okazji coś uszkodzisz w komputerze, wtedy faktycznie gwarancja nie obejmie tego uszkodzenia.

OK. W najbliższym czasie wybiorę się do iSpota i nagram wypowiedź na dyktafonie bo widzę że ktoś jest bardzo upary w swoich przekonaniach albo w iSpocie kłamią ...

....patrz.....ty do skomplikowanych kupujesz sprzęty słabszej jakości..a ja do pisania "głupich wierszy" i książek kupuję ąś drożyznę...... "Różni ludzie..różne zestawy panwitan". Widać tobie nie jest pisae korzystać z Jabłek....tylko...hmm, może innym nie przeszkadza to co tobie dyskwalifikuje sprzęt..?.. ...wyluzuj kolego..:) w końcu teletubisia masz na avacie, a to spokojne stworki (nie wiem jak Tinki0Winki..;D)

Nie rozumiesz z jakiego oprogramowania korzystam. Z taką pamięcią jak opisałem opcje mi potrzebne pracują najlepiej. Przy mniejszej pamięci przestają dobrze pracować albo wcale tego nie robią. Chodzi mi tylko o to że cena takiej pamięci kupionej od Appla przekracza cenę komputera ta sama pamięć w przypadku gdy nie przejdzie przez ręce Apple to koszt 1/3 tego co żąda Apple. W Polsce mamy sytuację że wmusza się nam zakup tej od Apple o wiele droższej. Dlaczego?
Przecież ktoś tu twierdzi że sam Apple pozwala niby samodzielnie wymieniać pamięć.
Rozmawiam z obsługą w iSpocie Cortlandzie mam odpowiedź że tracę gwarancję.
Każdy mądry ...
A z jabłek korzystam od 1995 roku :D

#30 astaferay

astaferay
  • 85 postów
  • SkądCiechanów

Napisano 28 czerwca 2008 - 06:50

.....kolego, ileż to rzeczy jest na nas wymuszana....;)...ja za jabco zapłacę, bo je lubię...a jak muszę Skarbowcom co miesiąć kilkanaście kafli nosić, bo tak trza...i tak naprawdę niewiele z nich do mnie wraca...(wogóle coś wraca??)...dziś zadzwonię do jakiegoś iSpot'u i sam też zapytam o tę pamięć..;)

#31 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 28 czerwca 2008 - 09:19

astaferay, nadal nie rozumiesz, nie jest to rozmowa o komputerach Apple, a o pamięciach do tychże komputerów, które bynajmniej nie są od Apple. W iSpot pamięć kosztuje X, a w sklepie Y, tylko dlatego że ta pamięć nie leży w iSpocie kosztuje X/3. Rozumiesz? To tak jakbyś kupując mieszkanie podpisał w klauzuli że w kuchni będziesz kroił i jadł chleb ze sklepu obok o nazwie, który bierze go z piekarni B, i wkurcza Cię że Twój sklep A, bo sklep C, który równiż nota bene bierze chleb z piekarni B, sprzedaje go o 2/3 taniej niż Twój sklep, z którego usług musisz korzystać. ROZUMIESZ?? MarcinWitek a nie wiesz jak w przypadku PowerMac'ów? Bynajmniej nie w klimacie to sobie kup PowerMac'a...mam ostatnio coraz większą chrapkę na jakiegoś G5 DP, o Quadzie nie wspominając, i chyba 8GB to max (mi wystarczy), ale te śmieszne pamięci chyba tylko do MacPro wkładają?

#32 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1 574 postów
  • SkądMars

Napisano 28 czerwca 2008 - 10:06

MarcinWitek a nie wiesz jak w przypadku PowerMac'ów? Bynajmniej nie w klimacie to sobie kup PowerMac'a...mam ostatnio coraz większą chrapkę na jakiegoś G5 DP, o Quadzie nie wspominając, i chyba 8GB to max (mi wystarczy), ale te śmieszne pamięci chyba tylko do MacPro wkładają?

Z tego co widzę cena kości 2GB pamięci dla PMG5 to ok 500 zł.
Polecam to
SODIMM, PAMIĘĆ RAM, FLASH, SDRAM, DDR2, DDR, SIMM, TRANSCEND, Kingston, Samsung, ACER TRAVELMATE
Polecam bo masz zawsze 100% pewność że sprzedawca dobrze wie co sprzedaje. W sklepie masz dokładnie określone która pamięć pasuje do konkretnego modelu. Dziwię się że wielu mauserów nie potrafi tego wykorzystać i milion razy zakłada wątek jaka pamięć pasuje do danego modelu a tam jest wszystko podane na tacy. Nigdy nie ma problemu z gwarancją. Zawsze można się z nimi dogadać w przypadku problemów. Przesyłka błyskawiczna.
Jak już skorzystasz to admin może usunąć linka bo kilka razy już go podawałem i mogę zostać uznanym za spamera :D :D A ja jestem tylko zadowolonym klientem :)

#33 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 28 czerwca 2008 - 10:40

Z tego co widzę cena kości 2GB pamięci dla PMG5 to ok 500 zł.

PM G5 są 2 rodzaje
Dual Procesor - tu można stosować pamięci DDR 400MHz (jeszcze się nie zdarzyło, żeby jakaś markowa PeCetowa sprawiała problemy).
Dual Core - tu stosowane są DDR2 667 MHz.
Od lat stosuje z powodzeniem "zamienniki" i nigdy nie było problemów.
Te org. mają tylko naklejkę z japkiem, a po za ceną nie ma różnicy.

#34 kolouker

kolouker
  • 122 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 czerwca 2008 - 14:07

Odnośnie cen, kość 2GB ram do nowego Maka Pro kosztuje w iSpotach 399zł. Rozumiem, że według was wszędzie indziej kupię tą samą pamięć za 1/3 ceny. Nie będę więcej grochem o ścianę rzucał, ale samodzielna wymiana ramu w komputerach, w których można to zrobić nie narusza gwarancji na komputer. Stoi to czarno na białym w instrukcji danego produktu. Sprzedawca nie ma nic wspólnego z gwarancją producenta udzielaną na dany produkt.

#35 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 28 czerwca 2008 - 14:24

To i ja sobie pozwolę na krótką adnotację.. Strasznie mnie denerwowało zamulenie systemu po pewnym czasie (tak, tak, "bo nie umiem" i "bo nam to tak sie nie dzieje") oraz Finder, który był w Tigerze raczej kiepskim żartem niż efektywną przeglądarką zasobów :) Za to kochałem Spotlight.

#36 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 28 czerwca 2008 - 16:13

dzięki :) właśnie chodziło mi o możliwość zwykłych zamieninników ;) póki co chrapka się zwiększa na DP, 2000 PLN na 8GB ramu to cena używanego DP ;) mam ostatnio pasję zbierania ostatnich najmocniejszych modeli PPC ;)

#37 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 czerwca 2008 - 17:16

eee ktoś w iSpocie próbuje wciskać ciemnotę, żeby sprzedać pamięć, którą można kupić 3 razy taniej w normalnym komputerowym. Gdyby traciło się gwarancję to po jakiego diabła do MB czy MBP w gwarancji Apple dawało by instrukcję wymiany/rozszerzenia RAMu? Jak już ktoś wspomniał mini to inna sprawa.

#38 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 czerwca 2008 - 17:29

A Serwis za wymianę weźmie tyle że wyjdzie na jedno jak bym kupował u dystrybutora czy w Apple, a to robocizna a to opłata manipulacyjna a to to a to sro.

jak pisałem - wymienili mi za darmo - jedyne koszty to dostarczenie komputera do serwisu

#39 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1 574 postów
  • SkądMars

Napisano 28 czerwca 2008 - 18:33

Wobec takich informacji będę musiał sprawdzić jeszcze raz. Czyżby pamięć do nowych Pro tak staniała. Sprawdzę za kilka dni wybieram się do iSpota. Ostatnio jak tam byłem zanim pokazały się nowe Pro wymiana na 8GB kosztowała ponad 6000 zł. Więc nie wiem skąd taka zmiana.

#40 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 czerwca 2008 - 19:02

ja się kontaktowałem bezpośrednio z serwisem via e-mail ;) pewnie przy zakupie, jeśli od razu chcesz mieć włożony dodatkowy RAM to pewnie bulisz, bo nieapplowego pewnie nie wsadzą ale jak już masz kompa i zakupiłeś sobie swój RAM to wtedy można się skontaktować z serwisem - i on powie czy tracisz gwarancję i czy wymieni pewnie

#41 uaru

uaru
  • 256 postów
  • SkądWrocław, Haga, Sendai, Tokyo

Napisano 28 czerwca 2008 - 19:08

1. jakoś system mało stabilny... a bywało lepiej, przez pierwsze pół roku, jak używałem Tigera, wysypał mi się ...no hcyba w ogóle, bo nie pamiętam. jakby mi to działało w marcu zeszłego roku tak jak działa teraz, to nie byłbym zadowolony z przejścia... gdyby nie to, że parę aplikacji które używam, wypuszczono tylko na Leoparda, to chyba bym żałował, że dokonałem upgrade'u. 2. brak możliwości w MBP tak wygodnej zmiany dysku jak w MB...

#42 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 28 czerwca 2008 - 22:34

jakoś system mało stabilny...

Ja nie wiem,albo mam szczescie albo kurcze sam nie wiem...Nie miałem zadnego restarta Leoparda od 3 miechow.

#43 turban13

turban13
  • 327 postów

Napisano 28 czerwca 2008 - 23:04

Ja mam Maca dopiero tydzień, ale pewne rzeczy zauważyłem od razu. Pierwsze - top case w MB mógłby się nie zapadać, wystarczy lekki nacisk i już idzie w dół. Drugie - niektóre rzeczy są w OS X tak uproszczone, że aż niewygodne w użytkowaniu. Trzecie - nie rozumiem dlaczego Apple tak ogranicza swój system. Niby dostajemy produkt gotowy do użytku zaraz po włączeniu, jednak żeby zrobić cokolwiek bardziej sensownego trzeba odnieść się do programów firm trzecich.

#44 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 28 czerwca 2008 - 23:08

turban przykłady przykłady przykłady!! bo to co mówisz to tak naprawdę nie wiem o czym, system jest bajecznie prosty i to jest jego zaletą, jak chcesz bardziej sobie komplikować życia to masz potwora ukrytego w konsoli ;) Co do MB i wykonania jest masa wątków, nie wiem nie mam, mam aluminiowego stworka, nie narzekam na nic. A co do trzeciego to nie rozumiem...może Safari? ale nie ma rzeczy idealnych.

#45 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 28 czerwca 2008 - 23:11

Dokładnie @turban13 opisz o co Ci chodzi?

#46 turban13

turban13
  • 327 postów

Napisano 29 czerwca 2008 - 11:23

Co do tego uproszczenia - chcesz zmienić nazwę pliku. Prawy przycisk i szukam ... nie ma pozycji zmiany nazwy - trzeba zmieniać w informacjach. Nie ma tak oczywistych pozycji, są za to takie jak np. kolor etykiety, czy kompresja pliku. Na takie drobnostki natknąłem się kilka razy, ale ten jeden przykład wkurza mnie cały czas. Mogliby troszkę udoskonalić rozmieszczenie funkcji. Teraz o ograniczeniach - głównie piję do obsługiwanych formatów plików. Dlaczego iTunes nie może wrzucić do swojej biblioteki filmów *.avi? Wszystkie swoje filmy DVD mam zrzucone właśnie do tego formatu i nie widzi mi się konwertowanie tego przez kilka godzin, albo zrzucanie z powrotem z płyt. To samo z głupim zrzuceniem muzyki z iPoda do biblioteki iTunes - nie da się, trzeba jak zwykle instalować jakąś aplikacje firmy trzeciej. O Safari się nie wypowiadam, bo miałem już na Windzie tą przeglądarkę i jak dla mnie jest tragiczna. Na MB zaraz postawiłem Firefoxa. Podsumowując, Mac jest genialny, jednak nie idealny. Jak każdy wyrób człowieka ma pewne wady. Nie zmienia to jednak faktu, że to najlepszy OS jakiego przyszło mi używać.

#47 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 29 czerwca 2008 - 11:42

Dlaczego iTunes nie może wrzucić do swojej biblioteki filmów *.avi?

To samo z głupim zrzuceniem muzyki z iPoda do biblioteki iTunes - nie da się, trzeba jak zwykle instalować jakąś aplikacje firmy trzeciej.

Przyznam racje.

O Safari się nie wypowiadam, bo miałem już na Windzie tą przeglądarkę i jak dla mnie jest tragiczna. Na MB zaraz postawiłem Firefoxa.

1.Kto ma na Windzie Safari...bez obrazy...ale nie jest to najlepszy wybor.To na MB sprawdz Safari...mam Viste na Pc o bardzo dobrych wymaganiach,mam EX.Wszystko legalne itp.A na MB z Leopardem,mam Safari.Nie ma porownania-safari na mac to najlepsza przegladarka dla tego systemu. (W szkole mamy Firefox i jest tez wolniejszy)

#48 turban13

turban13
  • 327 postów

Napisano 29 czerwca 2008 - 12:06

Ale ja bawiłem się Safari [jakoś tego FF musiałem ściągnąć :P] i mi w ogóle nie podchodzi. Główny problem to interface, mam swój ulubiony w FF i ciężko byłoby mi od niego odejść.

#49 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 29 czerwca 2008 - 12:09

Co do tego uproszczenia - chcesz zmienić nazwę pliku. Prawy przycisk i szukam ... nie ma pozycji zmiany nazwy - trzeba zmieniać w informacjach.

Nie trzeba! Zaznacz plik/teczkę i wciśnij Enter/Return - pojawi się*pole edycji nazwy...

#50 sokl

sokl
  • 209 postów
  • SkądSzklarska Poręba

Napisano 29 czerwca 2008 - 12:18

Co do tego uproszczenia - chcesz zmienić nazwę pliku. Prawy przycisk i szukam ... nie ma pozycji zmiany nazwy - trzeba zmieniać w informacjach.

Zaznacz plik i nacinij klawisz enter i zobacz co sie stanie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych