Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Co Cię wkurza w Macu

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1024 odpowiedzi w tym temacie

#51 turban13

turban13
  • 327 postów

Napisano 29 czerwca 2008 - 12:26

Ok dziki, widać jeszcze sporo wody upłynie zanim nauczę się Maca wykorzystywać w 100% :P

#52 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 29 czerwca 2008 - 12:29

Cytat

Zaznacz plik i nacinij klawisz enter i zobacz co sie stanie.

No własnie. ta zmiana nazwy po naciśnięciu jest wkurzająca, czy da się to zmienić na odpalanie aplikacji, zamiast zmiany nazwy ?

#53 sokl

sokl
  • 209 postów
  • SkądSzklarska Poręba

Napisano 29 czerwca 2008 - 12:41

Jeśli ktoś chce obsługiwać findera klawiaturą to polecam skróty ⌘+↑ i ⌘+↓ tak naprawdę są wygodniejsze niż enter bo możemy łatwo przejść do wyższego poziomu katalogów oraz mamy cały czas palce na kursorach, nimi wybieramy pliki i tylko wciskamy kombinacje ⌘+↓ gdy chcemy wejść "głębiej".

#54 dsy

dsy
  • 633 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 lipca 2008 - 19:17

Kliknij na nazwe i po chwili drugi raz. Tak samo jak w windows. Mnie denerwuje jedna rzecz. Czemu do cholery nie mozna ustawic roznej wielkosci okien w systemie. Az dziwne, ze do tej pory tego nie wprowadzili

#55 Lukasz.com

Lukasz.com
  • 120 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 lipca 2008 - 20:54

dsy, można jaśniej? Jeśli myślę o tym o czym ty myślisz to u mnie się da....

#56 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 04 lipca 2008 - 12:21

Mu chodzi o to,aby przelaczac wielkosciami okien jak np.w windzie,czyli minimalizacja/maksymalizacja....Chyba dobrze mowie @dsy?

#57 dsy

dsy
  • 633 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 lipca 2008 - 22:53

Szczeliłem trochę gafę :) wystarczy ustawić aby okna się otwierały w nowym oknie i zapisuje się stan. A to wszystko przez to, że zawsze wszystko otwieram przez jedno okno z findera :). Czyli reasumując narazie mnie nic nie denerwuje w macosie. Jestem bardzo zadowolny z tego systemu :). Najfajniejsze jest to, że to poprostu działa. Nie trzeba się martwić aby robić obraz ghost itp. System nadal po roku płynnie działa.

#58 hugo

hugo
  • 50 postów

Napisano 07 lipca 2008 - 10:06

Kolega turban13 trochę racyji miał. Jest tak że niby dostajemy system kompletny ale jednak niekompletny. Ściślej chodzi o konfiguracje: - Zmiana wyglądu interface' u - no po kiego nie dali normalnego systemowego narzędzia do tego celu tylko trzeba kombinować z jakimiś zewnętrznymi aplkacjami (ewentualnie udostępnili by informacje o to w których skryptach i jaką wartość trza zmienić a tak wychodzi szmira) - Ukrywanie w dostępnych narzędziach do konfiguracji niektórych opcji. Na ten przykład chcemy coby dock był 2d, albo coby widać było pliki ukryte. Zasadniczo nie rozumiem ideologii Jobsa - ja wiem i zgadzam się że "na wierzchu" powino być tak mało ile się da - łatwość i prostota, ale na boga czy też Boga są pewne granice. Pozdr.

#59 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 07 lipca 2008 - 10:43

Co mnie wkurza w Maku 1. Badziewny Superdrive 2. Problemy systemowe z USB 3. Nie do końca dopracowany Leopard. Nie jest tak stabilny jak Tiger. 4. Śmietnik, jaki Mac robi na zewnętrznych dyskach. Przez te jego ukryte pliki czasem dyski te są traktowane jako błędne w niektórych urządzeniach i tam je trzeba formatować. 5. W Tigerze działało mi GPG w Mail. Leo stwierdził dosłownie, że "ta wersja wtyczek jest przestarzała" i pozbawił mnie możliwości szyfrowania poczty. Na szczęście jest Thunderbird. Mac mnie oduczył nagrywać płyty. Nie jest to przyjemnością, tylko gehenną i kompletnie nie mogę polegać na zapisie DVD przez SD. Siedzę sobie właśnie na "gościnnych występach" i przeglądam forum na Sempronie 2400+/512MB (a więc nie nowy) przez łącze Sferii. System Windows XP Home SP3, legalny. Działa jak beton - tak stabilnie. Wziąłem też ze sobą oczywiście Miniaka. Odpalam Mplayer - Kelner spanikował. Tradycja :lol: Sferia (dot. nowych modemów) na Maku nie działa. Trzeba było awaryjnie instalować XP over VMWare (ja się chyba od Windows nigdy nie uwolnię, jeśli tak dalej pójdzie :lol:) Tak, więc mimo, że mam ze sobą swojego Miniaka - bardzo przyjemnie mi się pracuje na Pececie pod Windows. Miniak na razie służy mi do ładowania telefonu komórkowego :lol: Mam zestaw programów typu Portable, ze Skype i JavuJavu włącznie, co by właścicielowi nie śmiecić na komputerze. Ale tak w ogóle ten post i temat nie oddaje całości wrażeń z Maca. Parę rzeczy w nim wkurza ale to dobra platforma i choć od niego odpoczywam a praca na Windows jest całkiem przyjemna (to nie ten sam "samosypiący" się Windows, co kilka lat temu, co zauważył niejeden) bardzo lubię swojego Miniaka i jakoś sobie nie wyobrażam pracy na dłuższą metę na Windows. Do jego wad się przyzwyczaiłem i poza okresowym zawieszaniem Leoparda pozostałe wady da się przeżyć i łatwo da się je wyeliminować. Na zawieszanie Leo u mnie może pomóc tylko SU, ponieważ Leoparda zawiesza Rosetta a na to nic sam nie poradzę.

#60 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 07 lipca 2008 - 12:02

Mi sie Leopard wogole nie zawiesza....

#61 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 07 lipca 2008 - 12:08

Sam Leopard też mi się jako taki nie wiesza. Leoparda zawiesza u mnie jeden komponent a i to tylko w konkretnym przypadku - gdy komputer bardzo długo działa bez wyłączania. Gdybym zrezygnował z paru programów dla Power PC na intelu problem zniknął by samoczynnie ale nie chcę z nich rezygnować, gdyż ich wersje Intel/USB są po prostu gorsze.

#62 jankor

jankor
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 lipca 2008 - 13:29

Leopard mi sie nigdy nie zawiesil, Tiger tak, ale przy kombinowaniu.
A tak to dziala super. Mac i Uptime at JR Unofficial

#63 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 14 lipca 2008 - 13:02

Mnie denerwuje to, że wydałem prawie 9 ty złotych na komputer w którym ciągle coś jest nie tak. Na zakup maka zdecydowałem sie z jednego powodu, słyszałem że jest bezproblemowy, nic sie nie psuje, zawiesza itp, system jest ok, jestem bardzo zadowolony (chociaż gry nie działają itp) ale jeżeli chodzi o hardware to bardzo mnie zawiódł, może i design jest super i trafia w mój gust ale nie zmienia to faktu że ciągle sie martwię o głupi komputer, to mi bateria sie ciągle ładuje, albo komputer sie strasznie grzeje, superdrive (czy jak to tam sie nazywa) nie chce czytać płyt itp. Teraz jeszcze sie słyszy o problemie z kartami graficznymi, ok mógłbym sie tym nie martwić ale jeżeli komputer kosztował by poniżej 5 tys ale nie 9 tys!!! Zakup następnego maka będę musiał bardzo dokładnie przemyśleć, ponieważ za te pieniądze oczekuje czegoś więcej niz tylko ładnego wyglądu

#64 Wookasch

Wookasch
  • 306 postów
  • SkądBerlin

Napisano 14 lipca 2008 - 13:10

Moje poprzednie maki to byl iBook G4 12" i PB g4 12". Jakis rok temu przesiadlem sie na PC z dwoch powodow: potrzebowalem pewnych programow pod windowsem a apple nie oferowal zadnego sensownego nastepcy PB 12". Z mojego lapa HP 12,1" jestem zadowolony, zaczynam jednak bawic sie w audio i postanowilem w domu dockingstation zamienic na iMaca 20". Po trzech dniach pracy jestem ogolnie bardzo zadowolony, ale kilka rzeczy mnie irytuje: - nowa klawiatura alu - jak dla mnie ergonomiczna porazka - Mighty Mouse - prawy klawisz i dlugosc kabla - glossy LCD - lusterko :/

#65 tylerpole

tylerpole
  • 73 postów

Napisano 14 lipca 2008 - 14:02

Hmm, to już chyba czwarty miesiąc z makiem. Co mnie wkurza... 1) mniejsza dynamika przechodzenia pomiędzy oknami 2) irytujące przejścia [animacje], które zabierają mi mikrosekundy :D 3) do ctrl+h już się przyzwyczaiłem, chociaż sam powrót po ctrl+w mógłby przywracać zamkniętą aplikację 4) bug spaces, którego do tej pory nie poprawili czyli przynależność findera do wielu pulpitów, to samo zresztą z safari ogólnie to nie ma co narzekać, bo ten system jest naprawdę o niebo lepszy od każdego softu, wymyślonego przez firmę, która nie ma gustu ;) :)

#66 Krzesicki

Krzesicki
  • 81 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 14 lipca 2008 - 15:22

Byłem zdziwiony jak gładko poszła mi przesiadka na Maka - nie sądziłem, że ten system jest aż tak prosty. Co mnie wkurza? 1) Kawałek obudowy nad klawiaturą w MBP parzy! 2) klawiatura jest trochę niewygodna, ale już prawię się przyzwyczaiłem. Niemniej konieczność zmiany funkcji klawisza cmd na funkcję klawisza alt (zdecydowanie poprawia wygodę pisania po polsku) jest czasami myląca, szczególnie, że opisy skrótów w systemie nie są adaptatywne; 3) start aplikacji MS Office 2008 to jakiś żart - czuję się jakby moc mojego komputera uciekła przez okno; 4) brak wbudowanego defragmentatora dysku - jakoś nie wierzę, że zrobi się to samo; 5) przy pierwszym uruchomieniu Mail'a i rozpoczęciu redagowania nowej wiadomości program zawiesza się na chwilę, pojawia się rainbow ball i dopiero po chwili mogę wybrać adresata i rozpocząć pisanie wiadomości; 6) brak aplikacji w pasku, jak ma to miejsce w Windows, utrudnia przeskakiwanie po oknach, ale do tego również chyba muszę się po prostu przyzwyczaić. Okna niektórych programów mają problem z pojawieniem się na wierzchu np. last.fm; 7) nie rozumiem działania opcji blokowania ekranu: klikam na kłódeczkę koło zegara, blokuję ekran. Następnie odblokowuję komputer, wychodzę na chwilę. Wracam i wyłączam wygaszacz, który uruchomił się w tym czasie i znów pytanie o hasło blokady, pomimo, że jej nie włączałem (nie mam włączonej opcji wpisywania hasła po wybudzeniu); 8 ) system nie zapamiętuje ustawień widoku dla każdego okna z osobna tylko ustawia mi np. coverflow w kilku oknach gdy ja chcę mieć tylko w jednym-nie rozumiem zasady zapamiętywania ustawienia wyglądu; Jeżeli znacie możliwość usunięcia choć jednego z tych punktów, chętnie wypróbuję : ] Nie sądziłem nawet, że aż tyle rzeczy mnie irytuje w moim komputerze! Sądzę jednak, że są to drobnostki w porównaniu z katowaniem się PC-tem z Windows.

#67 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 14 lipca 2008 - 15:24

Cytat

Sam Leopard też mi się jako taki nie wiesza. Leoparda zawiesza u mnie jeden komponent a i to tylko w konkretnym przypadku - gdy komputer bardzo długo działa bez wyłączania.
Gdybym zrezygnował z paru programów dla Power PC na intelu problem zniknął by samoczynnie ale nie chcę z nich rezygnować, gdyż ich wersje Intel/USB są po prostu gorsze.

A które programy są lepsze w wersji PPC od tych na Intela ?
Które zawieszają ci system ?

#68 rfl.mdwsk

rfl.mdwsk
  • 9 postów

Napisano 14 lipca 2008 - 17:43

Jedna anomalia: gdy mój MBP jest w stanie uśpienia i go otwieram, niby się ładuje, ale ostatecznie monitor jest czarny. Maltretowaniem klawiatury i myszki nic nie zdziałam :/. Ktoś też tak ma?

#69 badger6

badger6
  • 18 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 lipca 2008 - 17:50

Zdarzyło mi się coś takiego kilka razy. W takim przypadku zamykam pokrywę i otwieram ponownie i wtedy już nie ma czarnego ekranu tylko normalnie się wybudza :)

#70 Goorsky

Goorsky
  • 200 postów
  • SkądSzczecin, Poland, Poland

Napisano 14 lipca 2008 - 17:55

Co do widoku, pomoze to: 1. wlazisz w folder 2. Z menu wybierasz View -> Show View Options 3. przelaczasz kulke na "This Window Only" 4. Dowolnie konfigurujesz u mnie na Tigerku dziala, podejrzewam na Leo tez :P

#71 Krzesicki

Krzesicki
  • 81 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 14 lipca 2008 - 19:02

Wielkie dzięki Goorsky - w Leo wygląda to troszkę inaczej, ale poradziłem sobie dzięki Twojej wskazówce : ] Co do czarnego ekranu po obudzeniu Maka - też tak czasami mam, ale wspomniany sposób z zamknięciem pokrywy i ponownym otwarciem jest w pełni skuteczny.

#72 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 14 lipca 2008 - 20:15

Mplayer u mnie działa bez problemu i jeszcze nigdy się nie wywalił.

#73 Gringo997

Gringo997
  • 779 postów
  • Skądnieznana

Napisano 14 lipca 2008 - 23:32

Cytat

Co do widoku, pomoze to:

1. wlazisz w folder
2. Z menu wybierasz View -> Show View Options
3. przelaczasz kulke na "This Window Only"
4. Dowolnie konfigurujesz

u mnie na Tigerku dziala, podejrzewam na Leo tez :P

niestety w leo nie dziala :/

#74 drabina

drabina
  • 112 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 lipca 2008 - 10:15

Co mnie wkurza w Mac os X:
  • Brak "pokaż pulpit" - dopiero trzeba instalować dodatkową aplikację, ale to nie to samo co "pokaż pulpit z KDE czy Gnome
  • Brak ustawienia - trzymaj zawsze na wierzchu czy pod spodem daną aplikację
  • Brak zakładek(kart) w menadżerze plików
  • Nie możliwość widzenia ukrytych plików/katalogów - można oczywiście to widzieć po zainstalowaniu dodatkowego oprogramowania
  • Brak możliwości ręcznie wpisania położenia katalogu: typu "/home/drabina"
  • Brak smplayera ;-)
  • Brak opcji "uruchom"
  • Brak zaawansowanego konfiguratora systemu
  • I właściwie wszystkiego co znajdziemy w Linuxie ;-)

#75 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 lipca 2008 - 10:52

drabina
  • przepraszam ale :lol: - brak pokaż pulpit? a Expose - Show Desktop? (skrót na klawiaturze/w rogu ekranu i wsio działa ;])
  • to zależy już od aplikacji w sumie, ale fakt, dla każdej się nie da
  • ciekawy pomysł, ale nie widziałem tego nigdzie w sumie (pewnie gdzieś w jakimś pingwinie jest ;])
  • a to nieprawda kolejna, wystarczy włączyć pokazywanie ukrytych plików (komenda w terminalu, albo jakimś widgetem jeżeli się nie chce za każdym razem wklepywać tego w terminal)
  • w sensie przejścia do? kolejna nieprawda - w Finder: Go->Go to Folder...
  • a to wina programistów smplayera ;)
  • ke?
  • w sensie czego brakuje?
  • są plusy i minusy tego ;) i nie powiedziałbym że wszystkiego :P poza tym OS X to nie Linux więc nie dziwota ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych