[Cult of Mac] PISMO r00lez
Napisano 11 maja 2006 - 05:58
Napisano 11 maja 2006 - 13:39
[/center:fa69383b83]
To by było na tyle chyba jak... przypuszczam że podczas otwierania. z tego co pamiętam zaślepka- długie czarne z włącznikiem, w pewnym momencie poszła do góry i było już pękłe... :roll:
[ Dodano: 2006-05-11, 14:41 ]
Przydało by się uciąć kilka postów stąd i przenieść z nowym tytułem do działu hardeware... jak by sie moderatorowi jakiemuś tego działu chciało
Jeszcze jedno w sparawie wcześniejszej od macaga...
Napisano 11 maja 2006 - 14:20
Napisano 11 maja 2006 - 16:00
Napisano 11 maja 2006 - 23:13
A jesli chodzi o dvd playera: zrobiliscie w koncu update?
To jest świeży system, bez updata surowe pudełkowe 10.4
I DvD player zmarł
Co do osłonki to zastanawiam ja się tak całkiem teoretycznie czy zrobienie nadlewki np z sylikonu na goronco nie było by lepszym rozwiązaniem, niestety nie widziałem jak ta usterka powstawała i jak wyglądało to wcześniej ale chyba to całkiem rozsądne rozwiązanie- utworzenie podobnej jednak wypełnionej zaślepki z innego tworzywa :?
Napisano 12 maja 2006 - 12:44
Napisano 12 maja 2006 - 14:41
Napisano 12 maja 2006 - 17:26
Napisano 13 maja 2006 - 09:35
Napisano 13 maja 2006 - 16:13
Napisano 13 maja 2006 - 21:36
Napisano 13 maja 2006 - 23:20
Napisano 23 sierpnia 2006 - 19:19
Napisano 03 kwietnia 2008 - 10:32
Napisano 03 kwietnia 2008 - 11:09
Napisano 03 kwietnia 2008 - 19:30
wiem o tym:) mam na nec'u sprawdzilem wczesniej w boju jak stawialem kiedys hakintosha i potrzebowalem wiecej usb.20 jedynie taki na necu dzialal bezblednie. stad teraz kupowalem na necu.Uwazaj z tym kontrolerem na pcmcia. Ja mam takie usb 2.0, ale.... po pierwsze nie da predkosci 2.0 bo i tak szyna Pismo takiej predkosci nie obsluguje po drugie-ja kupilem do Pismo rzeczony kontroler, ale na ukladzie VIA, co powoduje ze dziala, ale co jakis czas zawiesza paskudnie komputer, ze trzeba wyjac kontroler i zrobic restart. Podobno trzeba miec taki z ukladem NEC.
Zastanawia mnei tylko jedno, jak wbuduje mu ten kontroler to o ile zwiekszy sie zuzycie enrgii, i dwa czy wifi ralinka na usb wewnetrznie zamontowane i jakis bluetooth bedzie mozna wylaczyc z poziomu systemutak jak sie to robi z modulami w macbooka ktore to notabene przynajmniej bluetooth sa wpiete pod magistrale usb (wifi jest na szynie pciexpress o ile dobrze kombinuje)
bo gdy bt i wifi nepotrzebne to po co maja ciagnac e pare miliamper? , co do baterii to kupilem u chinczykow za 27$ +19$ przesylka do pl z hongkongu o ile sie nie myle za nowa 6600 mAh na rocznej gwarancji w pdelku. dziwn ze na allegro sie czasem pojawiaja po 270-300 pln niezla marza biorac pod uwage ze gdyby kupic ich wiekszy pakiet to oferowali mi po 10$ za sztuke i zryczaltowany transport
pozdrawiam.
p.s moze problem z predkoscia masz z powodu ukladu VIA ? co bylo by nawet logiczne zwazywszy na prolematyczna prace kontrolera.
co do szyny w pismo, to z tego co wiem jest 32 bitowa, czyli niczym nie rozni sie od tej w pc jesli chodzi o parametry, dowodem jest chocby to ze wchodza wslot 32 bitowe karty, szyny 16 bitowe maja inne sloty i nie wlozysz tam 32 bitowej karty.
skad masz info ze nie ebdzie usb 2.0 pod pcimcia ? bo wedlug mojej wiedzy to nie jest prawdą.
Napisano 03 kwietnia 2008 - 20:45
Napisano 03 kwietnia 2008 - 21:19
hmmm, no to ciekawe jest z tym grzaniem sie bo im bardziej sie grzeje tym wicejenergi sie marnuje, a ja idaz za wzorem poniedzielkiego stosuje zasade zachowania energii na potem , jak pojade do domu rodzicow i dobiore paczke to na suho bez ingerowania w logike popodpinam to wszystko i zobaczymy jak bezie dzialalo, dla mojej siostry to zaden problem dalem jej kieszen z dykiem vellanda 2,5" ma i firewire i usb 2.0 u pecetowcow sobie podpina usb u siebie firewire, ale gorzej z donglami i innymi dperelami. napisze jak bede mial konkrety pewnie jaos po niedzieli. PozdraiamA stad, bo wlozylem karte usb 2.0 i nic sie nie zmienilo w predkosci transferu. Kopiowanie duzych plikow wyglada tak samo na wbudowanych poratch jak i na karcie usb 2.0.
Karta daje tylko tyle, ze masz 4 a nie tylko 2 porty.
Poza tym karta pcmcia lubi powiesic kompa (znany problem z VIA), bierze jednak troche wiecej z baterii, ale nie za duzo.
Taka ciekawostka: karta pcmcia w Pismo mi sie strasznie grzeje, komp nie. Jak ja wyciagam to ledwo moge ja dotknac.
---- Dodano 03-04-2008 o godzinie 22:21 ----
swoja droga ile teraz mozna zawolac za pismaka w dosc dobrym stanie, hdd 80 dvd rw dl wszstkie zaslepki oprocz irdy nowka akumulator prosto ze sklepu orginalny zaslacz matryca ekstra swieci, 512 ramu (opcja 1gb) i proc 500 w komplecie usb .20 wifi i bluetooth oraz ewentualnie wbudowany modem gprs do blueconnecta ? minimalna wartosc i maxymalnie ile mozna by wyciagnac zeby nie przgiac ?hmmm, no to ciekawe jest z tym grzaniem sie bo im bardziej sie grzeje tym wicejenergi sie marnuje, a ja idaz za wzorem poniedzielkiego stosuje zasade zachowania energii na potem , jak pojade do domu rodzicow i dobiore paczke to na suho bez ingerowania w logike popodpinam to wszystko i zobaczymy jak bezie dzialalo, dla mojej siostry to zaden problem dalem jej kieszen z dykiem vellanda 2,5" ma i firewire i usb 2.0 u pecetowcow sobie podpina usb u siebie firewire, ale gorzej z donglami i innymi dperelami. napisze jak bede mial konkrety pewnie jaos po niedzieli. Pozdraiam
Napisano 30 czerwca 2008 - 21:02
Napisano 01 lipca 2008 - 00:55
Napisano 01 lipca 2008 - 01:09
Napisano 01 lipca 2008 - 11:18
Napisano 01 lipca 2008 - 21:27
To właśnie PISMO wygląda jak mydelniczka. Albo pułka na ręczniki ...
To czy się*podoba czy nie to naturalnie rzecz gustu, wiadomo - każda sroka swój ogon chwali 8-)
turban18 miałeś*kiedyś*pismo w ręku? pracowałeś na nim dłużej niż*5 minut?
Ja osobiście uważam że pismo ( jak i inne PB z serii G3) to najładniejsze i najbardziej stylowe notebooki jakie stworzyło Apple. Dlatego, że kontakt z nimi nie przypomina kontaktu z tanią*zabawką*która pęka i się*rysuje od samego patrzenia (vide MacBook). Wielka szkoda że Apple odeszło od tej linii designu... Wygląd to jedno a funkcjonalność i jakość konstrukcji to drugie - moje pismo ma 8 lat i ma się świetnie. Owz, ciekawe jak będzie wyglądał (jeśli będzie) Twój MacBook za 8 lat.
No ale nie miał być to wątek o tym czy pismo jest lepszy (ładniejszy) od obecnie produkowanych notebooków, wolałbym dowiedzieć się kto jeszcze używa tego komputera, do czego go wykorzystuje itp.
Pozdr.
Napisano 02 lipca 2008 - 06:56
Napisano 09 września 2008 - 13:24
Witam
Wybaczcie że odświeżam tak wiekowy wątek ale nie mogłem się*powstrzymać od pytania: Czy są*tu jeszcze jacyś użytkownicy Pismo/Lombard/Wallstreet? Czy też*brzydactwa w rodzaju MB/MBP wyparły te małe czarne komputerki do muzeum?
Pozdrawiam
Witam!
Ja uzywam Pismaka 500.. musze dodac do mojej sygnatury... To jest rewelacyjny komputer..
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych