Co do rejestracji adresu MAC urządzenia TC w INTERNETII to dokładnie tak zrobiłem. Efekt był zawsze ten sam: TC pracowało w trybie pomostu, iMac bez problemu łączył się z internetem ale na iPadzie wciąż wyskakiwała strona rejestracyjna Internetii wymagająca rejestracji MAC adresu iPada. I tak bez końca. Dwóch adresów MAC nie można zarejestrować na jednego klienta. Podpytałem dzisiaj znajomego, który ma trochę pojęcia o sieci i dowiedziałem się, że nawet w przy usłudze świadczonej w trybie PPoE (login, hasło), też może być podpięte tylko jedno urządzenie. Nie byłoby tematu gdyby firma Apple lub sprzedawcy informowali, że TimeCapsule może nie pracować poprawnie w niektórych sieciach.
to kwestia niepoprawnej konfiguracji TC, albo raczej niepoprawnego skonfigurowania dostępu u dostawcy - używam TC (1st gen i 2 gen) od jej premiery; w tym czasie korzystałem z kilku różnych dostawców internetu, z których większość miała ograniczenia do jednego MAC adresu;
podstawowa kwestia - dostawca ogranicza dostęp do sieci do jednego urządzenia (tj w tym przypadku do TC), a ilu urządzeniom przekazuje ona dalej sygnał, nie ma znaczenia!
- rozumując w ten sposób nie mógłbyś podłączyć nawet bezprzewodowo drukarki do swojego wifi?

a problemem w Twoim przypadku mógł być równie dobrze sam modem, a nie TC
pozdro