Witam serdecznie, 
moje pytanie podpinam troche pod ten watek - mam nadzieje, ze nie nikt mnie nie bedzie za to bluzgal.
musze zaczac od tego iz jestem nowy na forum, oraz ze jutro mam zamiar isc do iSpot (KRK) i kupic swojego pierwszego Mac'ka (MB CD 2,4, 2 MB, x3100, itd. -  z przeznaczeniem do : net'u, obrubki i pracy ze zdjeciami, tekstu (pisanie prac)), bo ostatniio staniał. targaja mna watpliwosci (kasa - nie ma co ukrywac), ale mam nadzieje, ze dam rade 

. lecz mam nadzieje, ze dam rade i 'koniec koncow sie zdecyduje', lecz narazie mam kilka pytan:
1. co z tym brudzeniem sie bialych Mac'kow i z odchodzacymi czesciami obudowy. czy to prawda ?? czy jest sie czego bac ??rozumiem oczywiscie, ze moge trafic na super egzemplaz  i w ogole przez 100 lat bedzie jak nówka, jak i rowniez na ten pechowy. lecz czy to faktycznie jest tak, ze w wielu egzemplazach ten plastic odchodzi, lub peka, a ta obudowa podnadgarstkami sie tak brudzi ?? pytam, bo wzgledy estetyczne sa dla mnie dosc istotne. czy to jest faktycznie minus MB ???
2. jak to jest z monitorami zewnetrznymi. pracuje troche ze zdjeciach. wiem, ze 13''3 to ciut mało jak na prace z fotami, a mam monitor HP w 2207 22". Rozmawialem z kolega (który ma Mac'ka) i mowil,ze trzeba do tego odpowiednia przejsciówke itd. czy to prawda, czy moze wystarczy podłączyć go normalnym kablem tak jak do PC?? i bedzie ok. co wiecej jaka wtedy bedzie rozdzielczość na monitorze HP ?? bo MB ma 1920 na 1200 a HP 1620 na 1280 (czy jakoś tak). 
3. (jak ktos wie) z czego jest zrobiony MB (te najnowsze wersje). Z jednej strony czytalem, ze z PCV, z drugiej, ze do konca roku Apple ma zrezygnowac z tego typu obudowy i ze te najnowsze modele juz nie sa z PCV. dodatkowo, czy spodziewacie sie MB z aluminium w tym roku (to pytanie raczej takie hipotetyczne, bo wiem, ze trudno na nie odp.)???
4. Czy jest coś co radzicie mi zrobic przed pierwszym uruchomieniem, lub zaraz po nim (abstrachujac od sloganu: wyjmujesz i od razu jest gotowy do pracy). 
Juz chyba odbiegłem troche nazbyt od głównego watku (za co przepraszam). 
z gory dzieki za pomoc.
---- Dodano 06-04-2008 o godzinie 23:06 ----
5. Jak to jest z programami na Mac'ka ??? bo czytam od jakiego czasu forum (to i inne) i wiele osob pisze: najlepiej zainstalowac to i to i jeszcze tamto i sprawdzic, albo najlepiej to wszystki eopcje i sie zdecydowac. dodatkowo wize, ze niektorzy maja od cholery jakichs programoków i aplikacji (a lot). moje pytanie brzmiu (patrze z perspektywy PC'man'a) czy ilosc programow nie wplywa na prace Mac'ka ?? bo np. na PC im wiecej sie instaluje tym wolniej sie uruchami, tym wolniej chodzi, wlecze sie itd. nawet jak sie usunie to zostaje syf na C:/, w rejestrze i Bog jeden wie gdzie jeszcze, w konsekwencji czego i tak PC zwalnia. Jak to jest w Mac'kach ??? czy ilosc programow znaczaco nie plywa na jeego osiagi, czy po uninstalce zostaja takie smieci jak na PC ???
---- Dodano 06-04-2008 o godzinie 23:07 ----
sorki za jezyk ...