Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nie wiem jakiego kupic Maca

• Please log in to reply
108 replies to this topic

#26 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 26 March 2008 - 20:46

jezeli nie ma PCIAMCI w Macach to jak mam korzystać z bezprzewodowego internetu majac go z plusa ?

W MacBooku za pomocą modemu na USB.
W MacBooku Pro używając modemu w formie karty ExpressCard 34.

P.S.
PCIMCIA była w PowerBookach G4.

#27 Ojciec Fernando

Ojciec Fernando
  • 264 posts
  • SkądPoznań

Posted 26 March 2008 - 21:08

Zdecydowanie Macbook. Pracuję na nim na Photoshopie, pracuję na SwishMax pod emulatorem Windy, piszę wiele rzeczy, pracuję z muzyką i na programach do edycji dźwięku i sprzęt jest po prostu nie do ruszenia. Absolutnie nie widzę różnicy pracy porównując 13 z moją*poprzednią 15. Procesor szybki, dysk odpowiedni, 4 GB Ramu na pokładzie. Komputer jak włączam ok 9 rano to ok 2-3 w nocy go wyłączam i nawet nie mrugnie. Oceniając Maca z bliska i na co dzień mówię tylko to , że nie wziąłbym Pro. MacBook Air polecam tylko gdy jesteś non stop w ruchu. Zastanów się dobrze i nie skupiaj na wypowiedziach, że lepszawa karta graficzna jest Ci potrzebna - guzik prawda.

#28 raphael

raphael
  • 404 posts
  • SkądGryfino / Szczecin/ SF

Posted 26 March 2008 - 21:52

Od dobrych kilku lat, żyję w trójkącie: Mac'i do pracy/twórczości, i PC praktycznie wyłącznie do gier i flight simulatora (i tv) Nigdy nie żyłem w złudzeniu, niestety wybór poważnych gier na Mac'a jest na, "średnim" poziomie najważniejsze tytuły, jednak bez rewelacji. Ponieważ jestem fanem strategii, symulacji, i FPP, konsola nie spełniła by wszystkich moich oczekiwań. Więc, zawsze miałem laptopa Apple, i PieCa stojacego gdzieś w kącie. Po przejściu Apple na Intele coraz bardziej rozważam kupno jednego uniwersalnego laptopa, do wszystkiego... MacBooka Pro. Z całą pewnością już dawno bym go miał, gdyby nie jego wielkość. Niestety noszę laptopa, ze sobą praktycznie wszędzie.. jak komórkę, więć 13 cali wydaje mi się idealne, a 15" jednak troszkę za duży. 13" calowy MacBook Pro, który mógłbym w domu wpiąć do 22 calowego monitora, i polatać na Flight Simulatorze, jest dla mnie marzeniem. Do tej pory nie spełnionym. Jeśli jednak 15" nie jest dla Ciebie (jak dla mnie), wadą, a chcesz superuniwersalny mocny laptop, to kup MacBooka Pro

#29 Barti

Barti
  • 29 posts

Posted 27 March 2008 - 15:19

Sprawe modemu rozwiazałem - kupiłem na usb, nastepnie aby działał w Macu trzeba udac sie do pkt. sprzedazy gdzie zostana zainstalowane sterowniki i jazda. Jedna tylko sprawa nalezy wczesniej dowiedziec sie jaki model modemu bedzie działał w Macu w Plusie jest to tylko 1 model !

#30 pirat-ust

pirat-ust
  • 345 posts
  • SkądSłupsk

Posted 27 March 2008 - 16:20

iplusie działa tylko chyba huawei czy jakoś tak tak kostka biała;)

#31 Barti

Barti
  • 29 posts

Posted 27 March 2008 - 19:55

Dokłanie HUAWEI E220. Przyokazji spytam, czy do Maca pasuja zykłe drukarki np. HP ? Pozdr

#32 waluigi

waluigi
  • 708 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 27 March 2008 - 19:56

Dokłanie HUAWEI E220.
Przyokazji spytam, czy do Maca pasuja zykłe drukarki np. HP ?
Pozdr

HP kazdy w miare aktualny model tak, tak samo jest z Epsonem. Z tego co pamietam, zarowno HP jak i Epson daja oznaczenia kompatybilnosci z OSX na pudełkach :).

#33 pirat-ust

pirat-ust
  • 345 posts
  • SkądSłupsk

Posted 27 March 2008 - 21:53

dokładnie z maciem obecnie każdy model pasuje. kiedyś były takie lasetrowe to one nie działały.
a a ja pare dni temu rozwaliłem hp psc1315 i teraz jakąś drukarkę muszę kupić - chyba epsona;)
-odradzam HP

#34 Barti

Barti
  • 29 posts

Posted 27 March 2008 - 23:29

Jeszcze kolejne pytanie, czy bardziej opłaca sie kupić w standardzie 2 GB RAM, czy lepiej 1 GB a potem dokupic 1 GB dodatkowo. Róznica w Macach to 900 pln.

#35 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 27 March 2008 - 23:52

Jeszcze kolejne pytanie, czy bardziej opłaca sie kupić w standardzie 2 GB RAM, czy lepiej 1 GB a potem dokupic 1 GB dodatkowo. Róznica w Macach to 900 pln.

Najlepiej dokup 2 GB, a będziesz miał 3 GB.

ceny 1 GB
ceny 2 GB
http://www.myapple.p...pamiec-ram.html

#36 jankor

jankor
  • 1550 posts
  • SkądWrocław

Posted 28 March 2008 - 00:57

Kupilem 2GB do MacBooka za niecale 200zl w Magnolii we Wroclawiu :P bynajmniej nie w iSpocie...

#37 owz

owz
  • 3360 posts
  • SkądPoznań

Posted 28 March 2008 - 01:33

Dokłanie HUAWEI E220.
Przyokazji spytam, czy do Maca pasuja zykłe drukarki np. HP ?
Pozdr

z reguły tak :) Mam HP LaserJet 1010 i po prostu podłączam pod USB i działa :)

#38 Barti

Barti
  • 29 posts

Posted 28 March 2008 - 21:20

powoedzcie jeszcze jaka pamieć najlepiej kupic do Maca i gdzie w Wawie lub przez net ?

#39 Suave

Suave

• 2204 posts

Posted 28 March 2008 - 21:28

Corsair, OCZ na przykład, ja zamawiam z komputronika.

#40 cizu

cizu
  • 943 posts
  • SkądWarszawa

Posted 28 March 2008 - 21:31

powoedzcie jeszcze jaka pamieć najlepiej kupic do Maca i gdzie w Wawie lub przez net ?

sirius.pl

#41 Barti

Barti
  • 29 posts

Posted 28 March 2008 - 22:09

No to jeszcze spytam, poniewaz nie znma sie gdzie moge jak juz kupie wymienic te pamięć ?

#42 cizu

cizu
  • 943 posts
  • SkądWarszawa

Posted 28 March 2008 - 22:17

Samemu ;]

#43 Barti

Barti
  • 29 posts

Posted 29 March 2008 - 19:40

ok teraz pytam, czy da sie przenieść z normalnego laptopa dokumenty tupu Word i Execel do Maca ?

#44 maciejmach

maciejmach
  • 59 posts
  • SkądPoznań

Posted 29 March 2008 - 20:04

ok teraz pytam, czy da sie przenieść z normalnego laptopa dokumenty tupu Word i Execel do Maca ?

Oczywiscie ze tak. Do edycji tych dokumentów będziesz potrzebował iWorka.

Co do ramu. Tu masz linka z instrukcją jak włożyć pamięć do MB:
MacBook: How to install memory

#45 owz

owz
  • 3360 posts
  • SkądPoznań

Posted 30 March 2008 - 00:26

Oczywiscie ze tak. Do edycji tych dokumentów będziesz potrzebował iWorka.

Co do ramu. Tu masz linka z instrukcją jak włożyć pamięć do MB:
MacBook: How to install memory

nie koniecznie, darmowe neoOffice też sobie całkiem ładnie radzi :) chociaż imho iWork jest wygodniejszy

#46 Barti

Barti
  • 29 posts

Posted 30 March 2008 - 17:22

ale jak to działa przenoszenie tych danych, wrzucam np w pendriva i wkładam do Maca a on automatycznie znajdzie iworka ?

#47 kondrat_93

kondrat_93
  • 649 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 March 2008 - 17:47

Tutaj masz poradnik wymiany ram'u po polsku"

Mój pierwszy Mac Blog Archive Macbook- jak zmienić ram?

Ja mam macbooka santa rosa z 4 giga ramu (najnizszy model) i sprawuje sie znakomicie.

Jesli nie potrzebujesz duzego ekranu ani grafiki polecam!

#48 Barti

Barti
  • 29 posts

Posted 30 March 2008 - 21:48

a co z tym przenoszeniem danych, jak w ostatnim moim poście ?

#49 b.milewski

b.milewski
  • 4486 posts
  • SkądGlasgow

Posted 30 March 2008 - 22:24

a co z tym przenoszeniem danych, jak w ostatnim moim poście ?

Jaja sobie robisz? czy to twój pierwszy kontakt z komputerem? Przenieść dane możesz tak samo jak robiłeś to miliony razy na PC chodząc do kolegów itp itd. Kabel, pendrive, CD, sieć WiFi, poczta e-mail. Wszystko jota w jotę jak na PC.

#50 Barti

Barti
  • 29 posts

Posted 31 March 2008 - 21:08

tyle wiem, moze zle zadałem to pytanie. otóz chce pracowac na systmach i programach Macoskich i pytam czy jezeli mam coś na np Wordzie w pc to jak przeniose to do Maca to bedzie automatycznie na identycznym programie jak word ale na Iworku ?

---- Dodano 01-04-2008 o godzinie 18:44 ----
Wybaczcie za pewnie niekiedy głupie pytania ale wszytko o co pytam jest dla mnie bardzo wazne. Odpowiedzcie na moje ostanie pytanie...czy macie swiadomośc jak wspaniale sie z tym poczujecie :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users