Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Super dodatki cz. I (Niezbędnik makowicza)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
138 odpowiedzi w tym temacie

#101 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1 376 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 24 kwietnia 2009 - 13:33

Nie pamiętam czy było, ale warto przypomnieć: 100+ Free Applications for Mac OS X

#102 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 24 kwietnia 2009 - 15:39

Było, było i to nawet Ty wrzucałeś (3 strony temu) :D

#103 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1 376 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 21 maja 2009 - 13:42

aLunch - starter aplikacji

WhatsOpen - narzędzie pozwalające kontrolować co jest obecnie otwarte/używane

FrameByFrame - kreator filmów na maka

TaskMate - menadżer zadań

iTunesShut - pozwala zasnąć iTunes razem z Tobą!

SignatureProfiler Plugin for Mail - plugin do Mail zwiększający jego możliwości

TrailRunner - pozwala zaplanować sobie trasę treningu

Cryptor - do zabezpieczania plików

Pan and Zoom - tworzy animacje ze zdjęć

iPhoto Buddy - menadżer bibliotekami iPhoto

aMac Island - Papeterie dla Mail

Archimade - narzędzie archiwizujące

Minitube - natywny klient YouTube

#104 ARS

ARS
  • 57 postów
  • SkądGlobetrotter

Napisano 21 maja 2009 - 16:45

Kilka naprawdę użytecznych aplikacji (nawet na 10.4.11 yupi! :) ) Dzięki wielkie!

#105 czarny_kot

czarny_kot
  • 67 postów
  • SkądBytom

Napisano 24 maja 2009 - 18:50

Witam, mam parę pytań, na których odpowiedzi w postaci linku do konkretnego programu w tym temacie nie znalazłem ;) 1. Czy jest taka możliwość systemowa bądź program, który mi umożliwi, by prawy przycisk myszy wyświetlał opcje, tzn. tak jak to się dziejje, gdy standardowo przytrzymamy ctrl + klawisz myszy? 2. Czy jest program, który sprawi, że gdy mam otwartego np. μTorrenta, to komputer się będzie usypiał automatycznie (bądź ja go uśpię sam) a pliki będą się w dalszym ciągu ściągały? Czy też to jest po prostu nie możliwe? 3. Czy jest program, którego można porównać z windowsowym SubEdit Player'em? Tzn., nie chodzi mi nawet tyle o możliwość edycji napisów (ich długości wyświetlania się itp.), co o możliwość ich przemieszczania (np. tak, żeby były tylko na czarnym pasku pod filmem, a nie nachodziły na aktywny obraz). Ogólnie super temat, szacun dla Ciebie Kuba ;)

#106 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1 376 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 24 maja 2009 - 20:30

1. Nie wiem czy trafiłem, bo nie mam MightyMouse, ale oto Ci chodzi: Apple - Business - Theater ?!

2. Z tego co wiem, to jeżeli usypiasz komputer, to tym samym odłączasz go od sieci. Nie jest możliwe pobieranie podczas snu. (P.S. Transmission - lepszy)

3. Tylko to znalazłem (nie wiem który dobry bo żadnego nie sprawdzałem):
Miyu
SubtitleEditor
Bistec
Submerge

Free subtitle editor Download - subtitle editor Mac Software

(P.S. Movie Time - zawsze ładnie [pod filmem] wyświetla napisy)

#107 sokl

sokl
  • 209 postów
  • SkądSzklarska Poręba

Napisano 25 maja 2009 - 09:03

mplayer extendet albo pym player i jazda

#108 czarny_kot

czarny_kot
  • 67 postów
  • SkądBytom

Napisano 25 maja 2009 - 23:16

@ Jakbub Nowaczyk 1. Nie, nie o to mi chodziło xD To nie ma znaczenia czy to mighty mouse, czy zwykła myszka. Mam na myśli, że w Windowsie jest tak (co, muszę przyznać, jest całkiem wygodne), że gdy naciśniemy prawy przycisk myszy, to rozsuwa się okienko z listą funkcji. Na macu każdorazowo żeby takie okienko otrzymać, trzeba wciśnąć ctrl + dowolny przycisk myszy (jedynie w docku rozsuwa się takie okienko po dłuższym przytrzymaniu dowolnego przycisku myszy). W funkcjach myszy czy skrótów też się tego nie da ustawić, a przynajmniej ja tego nie umiem. 2. Tak podejrzewałem, szkoda xD 3. Nie chodziło mi tyle o edytor tekstu, co program do odtwarzania filmu z napisami wraz z możliwością ich dostosowania ;) Podałeś Movie Time - dobry, niestety nie odtwarza polskich znaków, a próbowałem kodowanie napisów w chyba wszystkich opcjach (no może pomijajać japońskie itp. xD ). Jeśli wiesz jak temu zaradzić, to pisz ;) @ sokl - PYM Playera mam, niestety nie ma w nim możliwości skonfigurowania tego, o czym mówię, czyli żeby napisy były pod filmem. W dodatku brak możliwości przewijania itp. sprawia go mało funkcjonalnym. Jedyne, co dobrze robi, to ściąga napisy z NapiProjektu xD Z mPlayer'em to samo - nie da się przesunąć napisów na czarny pasek pod obrazem...

#109 belrum

belrum
  • 336 postów
  • SkądŁodzia

Napisano 26 maja 2009 - 06:06

co do prawego klawisza, to ustawiasz to normalnie w ustawieniach systemu. Mysz i klawiatura > mysz i tam definiujesz sobie wszystkie klawisze :)

#110 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1 376 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 26 maja 2009 - 06:49

@czarny_kot:
1. To musisz ustawić w preferencjach. Innej drogi nie ma. Ja mam myszkę Trusta i nigdy nic nie musiałem ustawiać, a prawy przycisk działa mi jak w Windowsie. Jeżeli nie masz jakiegoś softu do tej myszki to widocznie myszkę masz niekompatybilną z makami.

Co do Movie Time, to potrafi on wyświetlać polskie znaki. Musisz tylko ustawić sobie w opcjach kodowanie Central European Windows Latin 2 no i ewentualnie również czcionkę z polskimi "ogonkami". Ja tak mam i jest git! :)

#111 czarny_kot

czarny_kot
  • 67 postów
  • SkądBytom

Napisano 27 maja 2009 - 21:19

@ belrum & @ jakub nowaczyk 1. Trzykrotnie zmieniłem w preferencjach prawy klawisz jako drugorzędny, i - nie wiedzieć czemu - za trzecim razem nagle załapało ;) Gdyby nie to, że wcześniej nie działało, to bym nie pisał xD Spróbowałem tak jak napisałeś, tzn zmieniłem język na Central European Windows Latin 2 i wyświetlają się polskie: ę, ł, ż, ć, ń, ale nie chcą się w dalszym ciągu wyświetlać: ą, ś, ź... Spróbowałem również w textedit'cie kodowanie napisów zmienić z Central European (Mac OS X) na to, które podałeś, ale wyświetla się komunikat, że nie można zmienić na taki format. Z napisami jest wszystko ok, bo sa ściągnięte z NapiProjektu i w programach takich jak VLC czy PYM Player działają normalnie... Co jeszcze może być nie tak?

#112 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1 376 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 28 maja 2009 - 07:57

Dobra, poniżej zamieszczam screeny z ustawień programu QNapi i MovieTime. Jak będziesz już miał tak samo jak ja, to musi działać!

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#113 sokl

sokl
  • 209 postów
  • SkądSzklarska Poręba

Napisano 28 maja 2009 - 19:07

qnapi jest do kitu z tym interfejsem w pasku zadań - to powinno być dostępne pod prawym klawiszem albo przeciągnij i upuść.

#114 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1 376 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 28 maja 2009 - 20:50

to powinno być dostępne pod prawym klawiszem

Jest dostępne.

#115 czarny_kot

czarny_kot
  • 67 postów
  • SkądBytom

Napisano 29 maja 2009 - 15:39

Zrobiłem dokładnie tak, jak masz i... nic się nie zmieniło xD Wkurzyłem się ściągnąłem napisy poprzez QNapi jeszcze raz i zaczęły działać... W czym tkwił problem - nie mam pojęcia... - wcześniej również były ściągnięte przez QNapi. W każdym razie dzięki ;) Mam pytanie z trochę innej beczki ;) @ Jakub Nowaczyk - widziałem kiedyś w jakimś temacie (zdaje się - 'pokaż swoje biurko'), że ktoś miał takie jakby poszarpane ikonki w docku zamiast normalnych. Znasz może aplikację, która to umożliwia? Bo nie chce mi się przegrzebywać tematu z 300oma stronami ;) A w spisie tego tematu takiej aplikacji nie znalazłem..

#116 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1 376 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 29 maja 2009 - 17:17

Pewnie chodzi Ci o: Iconfactory : Search są to dość popularne ikonki, i zapewne to właśnie u mnie je widziałeś. A program do ich zmiany to: Panic - CandyBar 3 - Change and Organize Your Mac OS X Icons and Dock lub darmowy: LiteIcon Zresztą, wszystko masz tutaj: http://www.myapple.p...ing-biurka.html
Jeśli natomiast nie chodziło Ci o te ikonki, tylko o inne, to radzę poszukać na: deviantART: where ART meets application!
Ja osobiście nazywam to "podziemiem", ponieważ to tam właśnie najpierw pojawiają się pierwsze prace różnych artystów... ;)

#117 KubaG

KubaG
  • 535 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 30 maja 2009 - 21:30

2. Czy jest program, który sprawi, że gdy mam otwartego np. μTorrenta, to komputer się będzie usypiał automatycznie (bądź ja go uśpię sam) a pliki będą się w dalszym ciągu ściągały? Czy też to jest po prostu nie możliwe?

InsomniaX - komputer nie będzie się usypiał nawet po zamknięcu klapy :)

#118 czarny_kot

czarny_kot
  • 67 postów
  • SkądBytom

Napisano 31 maja 2009 - 23:57

@ Jakub Nowaczyk - tak, właśnie o to mi chodziło, dzięki! @ KubaG - chyba źle zrozumiałeś moje zapytanie ;) Mi chodziło o coś wręcz przeciwnego - uśpienie komputera z możliwością ściągania rzeczy, ale jak już kolega wyżej wcześniej mi to wyjaśnił - po uspaniu/wyłączeniu komputera, odłącza sie go również od sieci. Poza tym, w przypadku iMaca raczej ciężko o 'zamknięcie klapy' ;)

#119 czarny_kot

czarny_kot
  • 67 postów
  • SkądBytom

Napisano 02 czerwca 2009 - 21:08

A tak z innej beczki, to poszukuję ostatnio pewnego programu... i nie umiem znaleźć nic, co by mi odpowiadało. Mianowicie programu, który umożliwi mi nałożenie hasła na jeden konkretny folder czy też plik. Większość programów, które udało mi się znaleźć, choćby wspomniany w tym temacie Cryptor, służą jedynie do 'enkryptowania/dekryptowania' plików, a nie nałożenia na nie hasła dostępu. Pomoże ktoś? ;) Najlepiej freeware.

#120 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1 376 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 03 czerwca 2009 - 08:10

Może to: Hide Folders for Mac - Freeware program to protect documents and folders on Mac OS X ?!

#121 czarny_kot

czarny_kot
  • 67 postów
  • SkądBytom

Napisano 04 czerwca 2009 - 23:02

Świetny soft, szkoda tylko, że za darmo można jedynie ukrywać pliki, a żeby móc na nie nałożyć hasło trzeba zapłacić za wersję pro 25$. W przyszłości chyba się skuszę, bo jest to to, czego dokładnie chciałem :D Po raz kolejny dzięki Kuba ;)

#122 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1 376 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 24 czerwca 2009 - 06:32

Przeszukiwanie sieci z systemowej belki - waffle software Monocle

---- Dodano 24-06-2009 o godzinie 07:34 ----
Super Menulety - super OS X menubar items

#123 Mezar

Mezar
  • 33 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 07 lipca 2009 - 17:58

super menulety :) najbardziej podoba mi się Menubar Calendar

#124 gregi1

gregi1
  • 352 postów

Napisano 24 lipca 2009 - 15:49

A jest jakis dodatek do safari jak download status w FF, wiem ze jest na Windowsa do safari a na Mac'a?

#125 Juzwa

Juzwa
  • 107 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 października 2009 - 15:47

czy moglibyście polecić mi jakiś darmowy program do zmiany ikon? Candybar jest płatny a LiteIcon nie działa na snow leopardzie. Będę Wam bardzo wdzięczna.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych