Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Super dodatki cz. I (Niezb臋dnik makowicza)

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
138 odpowiedzi w tym temacie

#101 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1聽376 post贸w
  • Sk膮dPozna艅, PL

Napisano 24 kwietnia 2009 - 13:33

Nie pami臋tam czy by艂o, ale warto przypomnie膰: 100+ Free Applications for Mac OS X

#102 equinoxe

equinoxe
  • 4聽721 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 24 kwietnia 2009 - 15:39

By艂o, by艂o i to nawet Ty wrzuca艂e艣 (3 strony temu) :D

#103 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1聽376 post贸w
  • Sk膮dPozna艅, PL

Napisano 21 maja 2009 - 13:42

aLunch - starter aplikacji

WhatsOpen - narz臋dzie pozwalaj膮ce kontrolowa膰 co jest obecnie otwarte/u偶ywane

FrameByFrame - kreator film贸w na maka

TaskMate - menad偶er zada艅

iTunesShut - pozwala zasn膮膰 iTunes razem z Tob膮!

SignatureProfiler Plugin for Mail - plugin do Mail zwi臋kszaj膮cy jego mo偶liwo艣ci

TrailRunner - pozwala zaplanowa膰 sobie tras臋 treningu

Cryptor - do zabezpieczania plik贸w

Pan and Zoom - tworzy animacje ze zdj臋膰

iPhoto Buddy - menad偶er bibliotekami iPhoto

aMac Island - Papeterie dla Mail

Archimade - narz臋dzie archiwizuj膮ce

Minitube - natywny klient YouTube

#104 ARS

ARS
  • 57 post贸w
  • Sk膮dGlobetrotter

Napisano 21 maja 2009 - 16:45

Kilka naprawd臋 u偶ytecznych aplikacji (nawet na 10.4.11 yupi! :) ) Dzi臋ki wielkie!

#105 czarny_kot

czarny_kot
  • 67 post贸w
  • Sk膮dBytom

Napisano 24 maja 2009 - 18:50

Witam, mam par臋 pyta艅, na kt贸rych odpowiedzi w postaci linku do konkretnego programu w tym temacie nie znalaz艂em ;) 1. Czy jest taka mo偶liwo艣膰 systemowa b膮d藕 program, kt贸ry mi umo偶liwi, by prawy przycisk myszy wy艣wietla艂 opcje, tzn. tak jak to si臋 dziejje, gdy standardowo przytrzymamy ctrl + klawisz myszy? 2. Czy jest program, kt贸ry sprawi, 偶e gdy mam otwartego np. μTorrenta, to komputer si臋 b臋dzie usypia艂 automatycznie (b膮d藕 ja go u艣pi臋 sam) a pliki b臋d膮 si臋 w dalszym ci膮gu 艣ci膮ga艂y? Czy te偶 to jest po prostu nie mo偶liwe? 3. Czy jest program, kt贸rego mo偶na por贸wna膰 z windowsowym SubEdit Player'em? Tzn., nie chodzi mi nawet tyle o mo偶liwo艣膰 edycji napis贸w (ich d艂ugo艣ci wy艣wietlania si臋 itp.), co o mo偶liwo艣膰 ich przemieszczania (np. tak, 偶eby by艂y tylko na czarnym pasku pod filmem, a nie nachodzi艂y na aktywny obraz). Og贸lnie super temat, szacun dla Ciebie Kuba ;)

#106 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1聽376 post贸w
  • Sk膮dPozna艅, PL

Napisano 24 maja 2009 - 20:30

1. Nie wiem czy trafi艂em, bo nie mam MightyMouse, ale oto Ci chodzi: Apple - Business - Theater ?!

2. Z tego co wiem, to je偶eli usypiasz komputer, to tym samym od艂膮czasz go od sieci. Nie jest mo偶liwe pobieranie podczas snu. (P.S. Transmission - lepszy)

3. Tylko to znalaz艂em (nie wiem kt贸ry dobry bo 偶adnego nie sprawdza艂em):
Miyu
SubtitleEditor
Bistec
Submerge

Free subtitle editor Download - subtitle editor Mac Software

(P.S. Movie Time - zawsze 艂adnie [pod filmem] wy艣wietla napisy)

#107 sokl

sokl
  • 209 post贸w
  • Sk膮dSzklarska Por臋ba

Napisano 25 maja 2009 - 09:03

mplayer extendet albo pym player i jazda

#108 czarny_kot

czarny_kot
  • 67 post贸w
  • Sk膮dBytom

Napisano 25 maja 2009 - 23:16

@ Jakbub Nowaczyk 1. Nie, nie o to mi chodzi艂o xD To nie ma znaczenia czy to mighty mouse, czy zwyk艂a myszka. Mam na my艣li, 偶e w Windowsie jest tak (co, musz臋 przyzna膰, jest ca艂kiem wygodne), 偶e gdy naci艣niemy prawy przycisk myszy, to rozsuwa si臋 okienko z list膮 funkcji. Na macu ka偶dorazowo 偶eby takie okienko otrzyma膰, trzeba wci艣n膮膰 ctrl + dowolny przycisk myszy (jedynie w docku rozsuwa si臋 takie okienko po d艂u偶szym przytrzymaniu dowolnego przycisku myszy). W funkcjach myszy czy skr贸t贸w te偶 si臋 tego nie da ustawi膰, a przynajmniej ja tego nie umiem. 2. Tak podejrzewa艂em, szkoda xD 3. Nie chodzi艂o mi tyle o edytor tekstu, co program do odtwarzania filmu z napisami wraz z mo偶liwo艣ci膮 ich dostosowania ;) Poda艂e艣 Movie Time - dobry, niestety nie odtwarza polskich znak贸w, a pr贸bowa艂em kodowanie napis贸w w chyba wszystkich opcjach (no mo偶e pomijaja膰 japo艅skie itp. xD ). Je艣li wiesz jak temu zaradzi膰, to pisz ;) @ sokl - PYM Playera mam, niestety nie ma w nim mo偶liwo艣ci skonfigurowania tego, o czym m贸wi臋, czyli 偶eby napisy by艂y pod filmem. W dodatku brak mo偶liwo艣ci przewijania itp. sprawia go ma艂o funkcjonalnym. Jedyne, co dobrze robi, to 艣ci膮ga napisy z NapiProjektu xD Z mPlayer'em to samo - nie da si臋 przesun膮膰 napis贸w na czarny pasek pod obrazem...

#109 belrum

belrum
  • 336 post贸w
  • Sk膮d艁odzia

Napisano 26 maja 2009 - 06:06

co do prawego klawisza, to ustawiasz to normalnie w ustawieniach systemu. Mysz i klawiatura > mysz i tam definiujesz sobie wszystkie klawisze :)

#110 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1聽376 post贸w
  • Sk膮dPozna艅, PL

Napisano 26 maja 2009 - 06:49

@czarny_kot:
1. To musisz ustawi膰 w preferencjach. Innej drogi nie ma. Ja mam myszk臋 Trusta i nigdy nic nie musia艂em ustawia膰, a prawy przycisk dzia艂a mi jak w Windowsie. Je偶eli nie masz jakiego艣 softu do tej myszki to widocznie myszk臋 masz niekompatybiln膮 z makami.

Co do Movie Time, to potrafi on wy艣wietla膰 polskie znaki. Musisz tylko ustawi膰 sobie w opcjach kodowanie Central European Windows Latin 2 no i ewentualnie r贸wnie偶 czcionk臋 z polskimi "ogonkami". Ja tak mam i jest git! :)

#111 czarny_kot

czarny_kot
  • 67 post贸w
  • Sk膮dBytom

Napisano 27 maja 2009 - 21:19

@ belrum & @ jakub nowaczyk 1. Trzykrotnie zmieni艂em w preferencjach prawy klawisz jako drugorz臋dny, i - nie wiedzie膰 czemu - za trzecim razem nagle za艂apa艂o ;) Gdyby nie to, 偶e wcze艣niej nie dzia艂a艂o, to bym nie pisa艂 xD Spr贸bowa艂em tak jak napisa艂e艣, tzn zmieni艂em j臋zyk na Central European Windows Latin 2 i wy艣wietlaj膮 si臋 polskie: 臋, 艂, 偶, 膰, 艅, ale nie chc膮 si臋 w dalszym ci膮gu wy艣wietla膰: 膮, 艣, 藕... Spr贸bowa艂em r贸wnie偶 w textedit'cie kodowanie napis贸w zmieni膰 z Central European (Mac OS X) na to, kt贸re poda艂e艣, ale wy艣wietla si臋 komunikat, 偶e nie mo偶na zmieni膰 na taki format. Z napisami jest wszystko ok, bo sa 艣ci膮gni臋te z NapiProjektu i w programach takich jak VLC czy PYM Player dzia艂aj膮 normalnie... Co jeszcze mo偶e by膰 nie tak?

#112 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1聽376 post贸w
  • Sk膮dPozna艅, PL

Napisano 28 maja 2009 - 07:57

Dobra, poni偶ej zamieszczam screeny z ustawie艅 programu QNapi i MovieTime. Jak b臋dziesz ju偶 mia艂 tak samo jak ja, to musi dzia艂a膰!

Posted Image

Posted Image

#113 sokl

sokl
  • 209 post贸w
  • Sk膮dSzklarska Por臋ba

Napisano 28 maja 2009 - 19:07

qnapi jest do kitu z tym interfejsem w pasku zada艅 - to powinno by膰 dost臋pne pod prawym klawiszem albo przeci膮gnij i upu艣膰.

#114 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1聽376 post贸w
  • Sk膮dPozna艅, PL

Napisano 28 maja 2009 - 20:50

to powinno by膰 dost臋pne pod prawym klawiszem

Jest dost臋pne.

#115 czarny_kot

czarny_kot
  • 67 post贸w
  • Sk膮dBytom

Napisano 29 maja 2009 - 15:39

Zrobi艂em dok艂adnie tak, jak masz i... nic si臋 nie zmieni艂o xD Wkurzy艂em si臋 艣ci膮gn膮艂em napisy poprzez QNapi jeszcze raz i zacz臋艂y dzia艂a膰... W czym tkwi艂 problem - nie mam poj臋cia... - wcze艣niej r贸wnie偶 by艂y 艣ci膮gni臋te przez QNapi. W ka偶dym razie dzi臋ki ;) Mam pytanie z troch臋 innej beczki ;) @ Jakub Nowaczyk - widzia艂em kiedy艣 w jakim艣 temacie (zdaje si臋 - 'poka偶 swoje biurko'), 偶e kto艣 mia艂 takie jakby poszarpane ikonki w docku zamiast normalnych. Znasz mo偶e aplikacj臋, kt贸ra to umo偶liwia? Bo nie chce mi si臋 przegrzebywa膰 tematu z 300oma stronami ;) A w spisie tego tematu takiej aplikacji nie znalaz艂em..

#116 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1聽376 post贸w
  • Sk膮dPozna艅, PL

Napisano 29 maja 2009 - 17:17

Pewnie chodzi Ci o: Iconfactory : Search s膮 to do艣膰 popularne ikonki, i zapewne to w艂a艣nie u mnie je widzia艂e艣. A program do ich zmiany to: Panic - CandyBar 3 - Change and Organize Your Mac OS X Icons and Dock lub darmowy: LiteIcon Zreszt膮, wszystko masz tutaj: http://www.myapple.p...ing-biurka.html
Je艣li natomiast nie chodzi艂o Ci o te ikonki, tylko o inne, to radz臋 poszuka膰 na: deviantART: where ART meets application!
Ja osobi艣cie nazywam to "podziemiem", poniewa偶 to tam w艂a艣nie najpierw pojawiaj膮 si臋 pierwsze prace r贸偶nych artyst贸w... ;)

#117 KubaG

KubaG
  • 535 post贸w
  • Sk膮dGda艅sk

Napisano 30 maja 2009 - 21:30

2. Czy jest program, kt贸ry sprawi, 偶e gdy mam otwartego np. μTorrenta, to komputer si臋 b臋dzie usypia艂 automatycznie (b膮d藕 ja go u艣pi臋 sam) a pliki b臋d膮 si臋 w dalszym ci膮gu 艣ci膮ga艂y? Czy te偶 to jest po prostu nie mo偶liwe?

InsomniaX - komputer nie b臋dzie si臋 usypia艂 nawet po zamkni臋cu klapy :)

#118 czarny_kot

czarny_kot
  • 67 post贸w
  • Sk膮dBytom

Napisano 31 maja 2009 - 23:57

@ Jakub Nowaczyk - tak, w艂a艣nie o to mi chodzi艂o, dzi臋ki! @ KubaG - chyba 藕le zrozumia艂e艣 moje zapytanie ;) Mi chodzi艂o o co艣 wr臋cz przeciwnego - u艣pienie komputera z mo偶liwo艣ci膮 艣ci膮gania rzeczy, ale jak ju偶 kolega wy偶ej wcze艣niej mi to wyja艣ni艂 - po uspaniu/wy艂膮czeniu komputera, od艂膮cza sie go r贸wnie偶 od sieci. Poza tym, w przypadku iMaca raczej ci臋偶ko o 'zamkni臋cie klapy' ;)

#119 czarny_kot

czarny_kot
  • 67 post贸w
  • Sk膮dBytom

Napisano 02 czerwca 2009 - 21:08

A tak z innej beczki, to poszukuj臋 ostatnio pewnego programu... i nie umiem znale藕膰 nic, co by mi odpowiada艂o. Mianowicie programu, kt贸ry umo偶liwi mi na艂o偶enie has艂a na jeden konkretny folder czy te偶 plik. Wi臋kszo艣膰 program贸w, kt贸re uda艂o mi si臋 znale藕膰, cho膰by wspomniany w tym temacie Cryptor, s艂u偶膮 jedynie do 'enkryptowania/dekryptowania' plik贸w, a nie na艂o偶enia na nie has艂a dost臋pu. Pomo偶e kto艣? ;) Najlepiej freeware.

#120 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1聽376 post贸w
  • Sk膮dPozna艅, PL

Napisano 03 czerwca 2009 - 08:10

Mo偶e to: Hide Folders for Mac - Freeware program to protect documents and folders on Mac OS X ?!

#121 czarny_kot

czarny_kot
  • 67 post贸w
  • Sk膮dBytom

Napisano 04 czerwca 2009 - 23:02

艢wietny soft, szkoda tylko, 偶e za darmo mo偶na jedynie ukrywa膰 pliki, a 偶eby m贸c na nie na艂o偶y膰 has艂o trzeba zap艂aci膰 za wersj臋 pro 25$. W przysz艂o艣ci chyba si臋 skusz臋, bo jest to to, czego dok艂adnie chcia艂em :D Po raz kolejny dzi臋ki Kuba ;)

#122 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1聽376 post贸w
  • Sk膮dPozna艅, PL

Napisano 24 czerwca 2009 - 06:32

Przeszukiwanie sieci z systemowej belki - waffle software Monocle

---- Dodano 24-06-2009 o godzinie 07:34 ----
Super Menulety - super OS X menubar items

#123 Mezar

Mezar
  • 33 post贸w
  • Sk膮dWarszawa, PL

Napisano 07 lipca 2009 - 17:58

super menulety :) najbardziej podoba mi si臋 Menubar Calendar

#124 gregi1

gregi1
  • 352 post贸w

Napisano 24 lipca 2009 - 15:49

A jest jakis dodatek do safari jak download status w FF, wiem ze jest na Windowsa do safari a na Mac'a?

#125 Juzwa

Juzwa
  • 107 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 03 pa藕dziernika 2009 - 15:47

czy mogliby艣cie poleci膰 mi jaki艣 darmowy program do zmiany ikon? Candybar jest p艂atny a LiteIcon nie dzia艂a na snow leopardzie. B臋d臋 Wam bardzo wdzi臋czna.

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych