Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Apple Watch Ultra 4 & Apple Watch 12

• Please log in to reply
57 replies to this topic

#51 ftpd

ftpd

Nie.

• 24745 posts

Posted 24 September 2026 - 09:48

Zauważyłem już chyba trzecią noc z rzędu, że jak się budzę, zegarek jest zablokowany i muszę wpisać kod. Potem to fajnie widać w Fitness, bo niebieskie minutki przez godzinę (dzisiaj dwie) nie mają tej belki w ogóle - ani niebieskiej (zaliczone) ani szarej (niezaliczone), tylko po prostu przerwa w metryce.
To w teorii może być wina bety, ale na AWU2 też ją przez chwilę miałem i było ok. Będę obserwował.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#52 soczekpl

soczekpl
  • 3398 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 24 September 2026 - 10:20

@ftpd, z tego co czytam, to wydali 27.0.1 dot. bugu z restartami, ale tylko dla najnowszych Watchy.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 18 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max 2 / AirPods Pro & Pro 2

#53 ftpd

ftpd

Nie.

• 24745 posts

Posted 24 September 2026 - 10:32

Czyli że to był restart jak spałem? A możliwe - nie wiem, spałem wtedy ;-) Nie wiem, czy gdzieś da się sprawdzić "czas działania od ostatniego uruchomienia" jak na komputerze.

Ja mam 27.2, w poniedziałek wyszła b2 i nie naprawia. To poczekam na następną, pewnie zrobią backport tej poprawki.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#54 soczekpl

soczekpl
  • 3398 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 24 September 2026 - 10:39

W ustawieniach baterii jest jakiś wykres, ale nie wiem, czy można z niego wyczytać restart.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 18 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max 2 / AirPods Pro & Pro 2

#55 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5451 posts
Posted 27 September 2026 - 14:22

te nowe czujniki nie pozwalają już oszukiwać ;-) W poprzednich modelach wystarczyło intensywnie machać ręką podczas włączonego treningu "Outdoor walk", nawet na siedząco -  i zielone minutki wpadały. 

Jednak daje się je oszukiwać, i to nawet, jak się tego nie chce. Dzisiaj, podczas jazdy rowerem przybyło mi ponad 5000 kroków. Jazdę rejestrowałem Garminem a nie Watchem, więc to było dla niego jakieś dodatkowe utrudnienie. No ale AI sobie nie poradziło z rozpoznaniem rodzaju aktywności i mam teraz kroków za cały dzień nabite, choć prawie w ogóle nie chodziłem.

#56 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1989 posts

Posted 27 September 2026 - 17:34

U mnie to samo. Liczy kroki na rowerze. Wczoraj mi 12000 naliczył, a przeszedłem może kilkaset metrów (bo przejechałem 90km). Kiedyś tak nie było.

#57 damianmajk

damianmajk
  • 872 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 27 September 2026 - 18:35

Kurde - to mega lipa. Takich głupot to nawet garminy nie robią. Dzisiaj na 60 km treningu szosą (pomiar edge 1050), Fenix 9 pro inreach amoled naliczył może ze 100 kroków max. Biorąc pod uwagę, że faktycznie trochę ręką machałem, to by się zgadzało. Ale wasze wartości jakieś absurdalne. Aż mi się wierzyć nie chce, że docelowo to będzie tak wyglądało.

#58 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5451 posts
Posted 29 September 2026 - 19:22

Mały update z mojej strony w temacie naliczania kroków na rowerze. Właśnie zakończyłem sesję 50 minut na rowerze stacjonarnym (trenażer) i Watch naliczył jedynie 26 kroków, co jest, powiedzmy, w normie. Wcześniejsza jazda, kiedy nabiło 5000 to był rower szosowy, po dość równym asfalcie, ale najwyraźniej różnice w wibracjach zrobiły tutaj różnicę. Mam nadzieję, że to jednak da się usprawnić.

Druga sprawa, którą zauważyłem, a której chyba wcześniej nie było, dotyczy nie bezpośrednio samego zegarka, a Apple Health. Otóż zawsze było tak, że w ciągu dnia, kiedy pracuję, chodzę, itp, ale nie rejestruję żadnego treningu, to nalicza mi jakieś tam aktywne kalorie. Gdy potem zarejestrowałem zegarkiem (lub czymś innym) trening, to kalorie mi się doliczały do tych wcześniejszych. To normalne. Teraz jednak mam tak, że po zarejestrowaniu treningu, wszystkie aktywne kalorie "nietreningowe" znikają i mam zafałszowany obraz tego, ile spaliłem. Niestety, nie umiem dokładnie zidentyfikować, od kiedy tak się dzieje, czy było tak po wymianie zegarka i związanej z tym przesiadce na watchOS 27, czy może po instalacji bety 27.2.

Liczę na poprawkę również i w tym zakresie.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users