Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 18 Pro/18 Pro Max – dyskusja.

• Please log in to reply
89 replies to this topic

#51 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5451 posts
Posted 19 September 2026 - 20:02

Szkoda, że tego Duo nie ma na ekspozycji jeszcze…
Pijawiają się jakieś głosy, że podobno Face ID nie działa przy założonej na ekranie matowej folii ochronnej.

Duo w ogóle nie ma Face ID, więc coś może być w tych głosach na rzeczy.

#52 soczekpl

soczekpl
  • 3397 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 19 September 2026 - 20:16

Chodzi o to, że pomniejszona wyspa to efekt umieszczenia FaceID pod ekranem i przeniesienia czujnika w lewy górny róg (widać pod mocne światło).

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 18 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max 2 / AirPods Pro & Pro 2

#53 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5451 posts
Posted 19 September 2026 - 20:24

Ale Tobie chodzi o Duo czy Pro, bo się gubię?

#54 soczekpl

soczekpl
  • 3397 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 19 September 2026 - 20:32

O Pro! @sheepysheep, jak sądzę, też miał na myśli Prosiaka.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 18 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max 2 / AirPods Pro & Pro 2

#55 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5451 posts
Posted 19 September 2026 - 20:41

A w poprzednich modelach FaceID zasłonięte matowym szkłem działało poprawnie? Nigdy nie miałem matowego szkła, ale wydaje mi się, że ono na tyle rozprasza światło, że będzie zaburzać pracę tego typu czujników niezależnie od tego, czy są pod ekranem, czy nie.

#56 sheepysheep

sheepysheep
  • 1351 posts

Posted 19 September 2026 - 20:56

Ale Tobie chodzi o Duo czy Pro, bo się gubię?

Tak. Pisałem o pro. Duo ma touch id.

#57 damianmajk

damianmajk
  • 872 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 19 September 2026 - 21:07

A w poprzednich modelach FaceID zasłonięte matowym szkłem działało poprawnie? Nigdy nie miałem matowego szkła, ale wydaje mi się, że ono na tyle rozprasza światło, że będzie zaburzać pracę tego typu czujników niezależnie od tego, czy są pod ekranem, czy nie.

W poprzednich modelach miałeś wycięcie na szkle, bo faceid było na środku, więc szkło nigdy go nie zasłaniało. Obecnie faceid masz pod ekranem, w lewym górnym rogu. Jak założysz matowe szkło to faktycznie wchodzi w "konflikt", z tym fragmentem i faceid działa wyraźnie gorzej. Jest już mnóstwo postów o tym w necie. 

Edited by damianmajk, 19 September 2026 - 21:08.

#58 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5451 posts
Posted 20 September 2026 - 05:17

W poprzednich modelach miałeś wycięcie na szkle, bo faceid było na środku, więc szkło nigdy go nie zasłaniało. Obecnie faceid masz pod ekranem, w lewym górnym rogu. Jak założysz matowe szkło to faktycznie wchodzi w "konflikt", z tym fragmentem i faceid działa wyraźnie gorzej. Jest już mnóstwo postów o tym w necie. 

Czyli właściwie potwierdzasz to, co napisałem. Problem nie jest z tym, że czujnik jest pod ekranem, tylko w tym, że jest w innym miejscu i producenci osłon nie przenieśli w nowe miejsce wycięcia. Będą musili się dostosować.

#59 _Artek_

_Artek_
  • 1082 posts

Posted 20 September 2026 - 08:23

Zgadzam się, takie "meh", mam nadzieję, że mój 17 pro szybko się sprzeda bo jeszcze przyjdzie mi do głowy żeby 18 oddać, duo nie dla mnie.... zbyt kobiecy i aparaty sprzed 3 lat.

 Macbook Pro 15" Mid 2018  iPhone 18 Pro   AirPods MAX

#60 damianmajk

damianmajk
  • 872 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 20 September 2026 - 08:40

Czyli właściwie potwierdzasz to, co napisałem. Problem nie jest z tym, że czujnik jest pod ekranem, tylko w tym, że jest w innym miejscu i producenci osłon nie przenieśli w nowe miejsce wycięcia. Będą musili się dostosować.

I wyobrażasz sobie dziurę z faceid, z lewej strony szkła ochronnego - bo ja nie :) chociaż chyba Samsung tak kiedyś miał, z aparatem, ale nie korzystałem, to się nie wypowiem.

Edited by damianmajk, 20 September 2026 - 08:53.

#61 soczekpl

soczekpl
  • 3397 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 20 September 2026 - 09:03

Nie jestem pewny, ale chyba jest trochę inaczej. W poprzednich iPhone'ach FaceID było w pastylce po środku, teraz jest z lewej pod ekranem, ale ekran wyświetla w tym miejscu treści, więc jakby warstwa niżej (?). Sprawdziłem szkła ZbitejSzybki i u nich otwór jest bardzo mały (klik). Ponadto część (większość?) szkieł działa, problem zdaje się być z matowymi.

#62 sheepysheep

sheepysheep
  • 1351 posts

Posted 20 September 2026 - 10:19

Mnie zastanawia różnica w modemach: amerykańska wersja ma Qualcomm’s Snapdragon X80, zaś pozostałe bazują na Apple C2. Czyżby szybszy był jednak Qualcomm?

#63 PL95

PL95
  • 307 posts
  • SkądKraków/ Düsseldorf

Posted 20 September 2026 - 10:50

Mnie zastanawia różnica w modemach: amerykańska wersja ma Qualcomm’s Snapdragon X80, zaś pozostałe bazują na Apple C2. Czyżby szybszy był jednak Qualcomm?

Tu ktoś zrobił jakieś porównanie, nie wiem na ile jest wiarygodne. 

https://x.com/purura...5215314250?s=61

 iPhone 18 Pro Max  iPad Pro 11“ M5  Apple Watch Series 10 46mm  MacBook mini M4  AirPods Pro 3  

#64 sheepysheep

sheepysheep
  • 1351 posts

Posted 20 September 2026 - 14:26

Ale porównywał starszy model Qualcomma z iPhone 16 pro wobec najnowszego applowskiego…

#65 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5451 posts
Posted 20 September 2026 - 14:51

Nie jestem pewny, ale chyba jest trochę inaczej. W poprzednich iPhone'ach FaceID było w pastylce po środku, teraz jest z lewej pod ekranem, ale ekran wyświetla w tym miejscu treści, więc jakby warstwa niżej (?). Sprawdziłem szkła ZbitejSzybki i u nich otwór jest bardzo mały (klik). Ponadto część (większość?) szkieł działa, problem zdaje się być z matowymi.

No nie. Sensor FaceID w starszych modelach był częścią wyspy, matowe osłony miały w tym miejscu wycięcie, więc go nie przysłaniały. Po przeniesieniu sensora w róg ekranu, producenci matowych szkieł muszą w tym nowym miejscu zrobić dodatkowe wycięcie. Przezroczyste szkła nie przeszkadzają, bo są... przezroczyste. Matowe rozpraszają światło, więc wycięcie musi być.

#66 ftpd

ftpd

Nie.

• 24745 posts

Posted 20 September 2026 - 16:28

O, bardzo to niefajna informacja. Uwielbiam matowe szkła.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#67 sheepysheep

sheepysheep
  • 1351 posts

Posted 22 September 2026 - 17:56

Już mam. Zaczynam aktywowanie :) Telefon przyszedł zapakowany znośnie, tj. nie w papierowej torebce, ale pudełku, choć troszkę w nim jednak się przesuwał, mimo ochronnej folii na górze (boki zapomnieli zabezpieczyć). Kolor lodowcowy. I cieszę się, że to właśnie taki mi się trafił, bo w pierwotnym zamówieniu z AOS wybrałem burgund. Może komuś przyśpieszy dostawę moja rezygnacja z niego :P Większej ciężkości nowego modelu jeszcze nie czuję. Nawet paradoksalnie ten starszy wydaje się być bardziej taki… Ale to dopiero pierwsze wrażenie. Zaczynam konfigurację od ustawień na nowo całości urządzenia. Dawno tego nie robiłem. Oczywiście, najpierw wpadła aktualizacja… Do dzieła zatem :)

#68 soczekpl

soczekpl
  • 3397 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 22 September 2026 - 19:32

Dziwna sprawa. Na początku myślałem, że mam zepsuty przycisk do aparatu, bo działał tylko na mocne wciśnięcie. Okazało się, że lekkie wciśnięcie miałem domyślnie wyłączone w ustawieniach.

#69 _Artek_

_Artek_
  • 1082 posts

Posted 23 September 2026 - 07:44

a jak tam wasze face ID? ja mam wyłączoną koncentracje uwagi więc trudno mi coś powiedzeć, niemniej u mnie działa to nieznacznie szybciej niż w 17 pro ale w "angielskich internetach"doczytałem że to błąd a nie ficzer :D 

#70 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5451 posts
Posted 23 September 2026 - 08:44

a jak tam wasze face ID? ja mam wyłączoną koncentracje uwagi więc trudno mi coś powiedzeć, niemniej u mnie działa to nieznacznie szybciej niż w 17 pro ale w "angielskich internetach"doczytałem że to błąd a nie ficzer :D

Ale o o chodzi?

#71 soczekpl

soczekpl
  • 3397 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 23 September 2026 - 10:37

Im dłużej korzystam z tego telefonu, tym bardziej czuję, że ta zmiana w FaceID była strasznie na siłę, by pokazać coś nowego.

Skaner przenieśli do lewego górnego roku pod ekran, przez co pikseli w tamtym miejscu jest mniej. Może przeciętny użytkownik tego nie zauważy, ale dla mnie to słaby kompromis. Jednocześnie podczerwień (czy jak to się fachowo nazywa) dalej jest w wyspie.

Bo wyspa, owszem, jest mniejsza, ale mam jeszcze 17 Pro i nie czuję aż takiej różnicy, jak po zakupie 13 Pro, kiedy zmniejszyli notcha. Człowiek bardzo szybko się do tego przyzwyczaja. Ponadto FaceID działa o milisekundy wolniej, choć to pewnie moje subiektywne odczucie.

9to5mac pisze, że najlepsza nowa (rozszerzona) funkcja wyspy to ta, o której Apple ledwo wspomina, ale jakoś nie czuję, że jest to szczególnie przydatne na co dzień.

Więcej sensu by to miało, gdyby całe FaceID poszło pod ekran, a Apple zostawiło tylko otwór (np. przeniesiony na lewo) na aparat. A tak to trochę pff… Trochę odgrzany kotlet po tylu latach.

#72 _Artek_

_Artek_
  • 1082 posts

Posted 23 September 2026 - 15:52

według mnie działa szybciej. Face ID. ... ale to pewnie bardzo subiektywne

#73 BlueArmy

BlueArmy
  • 140 posts

Posted 23 September 2026 - 16:33

Telefony już raczej się nie zmienią. Bo co więcej można w nich zmieniać poza aparatami i baterią? Wszystko inne da się ogarnąć softwarem.

Widziałeś komunikatory/smartphony w serialu Expance?, Dla designu jest jeszcze duze pole do popisu.

Szkoda, że tego Duo nie ma na ekspozycji jeszcze…
Pijawiają się jakieś głosy, że podobno Face ID nie działa przy założonej na ekranie matowej folii ochronnej.

W Duo nie ma FaceID, tylko TouchID

Mac mini M2/MBP MID 2009/iPhone 6 Plus/iPhone 11/iPhone 12 Pro

#74 ftpd

ftpd

Nie.

• 24745 posts

Posted 23 September 2026 - 16:35

Chyba jednak "Expanse". No i powoływanie się na serial sci-fi to tak średnio. Tricodera ze star treka nadal nie mamy.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#75 sheepysheep

sheepysheep
  • 1351 posts

Posted 23 September 2026 - 19:42

Widziałeś komunikatory/smartphony w serialu Expance?, Dla designu jest jeszcze duze pole do popisu.

W Duo nie ma FaceID, tylko TouchID

Wiem. Pisałem o pro max.

Właśnie mi się telefon samoistnie wyłączył i uruchomił na nowo. Ciekawe, czy to się powtórzy…

Edited by sheepysheep, 23 September 2026 - 19:44.

4 user(s) are reading this topic

0 members, 4 guests, 0 anonymous users