Zapraszam do dzielenia się wrażeniami.
macOS 27 Golden Gate - wszystkie wersje beta
Napisano 08 czerwca 2026 - 20:16
Napisano 08 czerwca 2026 - 20:30
Właśnie jestem po restarcie. No, działa. Większych zmian nie ma i tak.
Edit: o, nie działa Hidden Bar. Bartendera sprawdzę później, ale on już na 26 działał w kratkę.
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 09 czerwca 2026 - 15:56
Ja nie wiem, czy to jest najlepsza nazwa, bo gate w nazwie to typowo jak jakaś afera jest się używa. Watergate (od którego się to wzięło), Bananagate i tak dalej i tak dalej. Więc jak coś będzie nie teges z tym systemem to dopiero będzie śmiesznie.
Bartendera sprawdzę później, ale on już na 26 działał w kratkę.
Bartender to pytanie czy masz najnowszą wersję, bo chyba jakiś płatny upgrade był niedawno. Ale tak, nie musi działać na nowym systemie, to byłoby typowe.
MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular
Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware.
Napisano 09 czerwca 2026 - 16:00
Nie no, nie róbmy teorii spiskowej ;-) Cieśnina Golden Gate istnieje od tak zwanego "zarania dziejów", a - bardziej kojarzony - most od 1937. To znacznie wcześniej, niż harce Nixona ;-)
Edit: właśnie obejrzałem pierwsze wrażenia MKBHD i on wysnuł tezę, że to Golden Gate do Walled Garden ;-)
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 11 czerwca 2026 - 07:54
Odkryłem wczoraj przez przypadek - robiłem siłkę, musiałem podejść do lapka, a tu animowany ludzik w menu bar i po kliknięciu więcej szczegółów ![]()
Czyżby Fitness+ zmierzał na macOS?
Załączone pliki
Napisano 11 czerwca 2026 - 09:44
Odkryłem wczoraj przez przypadek - robiłem siłkę, musiałem podejść do lapka, a tu animowany ludzik w menu bar i po kliknięciu więcej szczegółów
To akurat fajna opcja, że też na macu masz podgląd aktualnego treningu.
Bartender to pytanie czy masz najnowszą wersję, bo chyba jakiś płatny upgrade był niedawno. Ale tak, nie musi działać na nowym systemie, to byłoby typowe.
Był płatny upgrade, który chyba miał właśnie działać w najnowszym macos (oczywiście przed betą Golden Gate). Ja nie zrobiłem, niby miało działać z jakąś mniejszą ilością funkcji, a praktycznie nie działało w ogóle, więc wywaliłem.
Napisano 12 czerwca 2026 - 08:05
- shevchenko1987 lubi to
iPhone 17 Pro Max | Pixel 9a
MacBook Air 13" 2025
Napisano 12 czerwca 2026 - 12:01
Śmieszną sytuację dzisiaj miałem: po wybudzeniu komputera dostałem info, że Siri jest gotowa do użycia, kliknąłem jakieś ok czy coś. Na chwilę dostałem "nową Siri" przy odpalaniu Spotlighta, tę czarną, a potem nagle magicznie WSZYSTKIE natywne programy Apple straciły sieć. 3rd parties działały jak złoto - w pracowym Brave mogłem robić co chcę, ale w Safari nic nie działało. Podobnie Mail - wyświetlał info o nowych mailach, ale bez ich zawartości. Messages w ogóle nie startowało. "dscacheutil -flushcache" wisiało, "killall -HUP mDNSResponder" wisiało, wyłączenie/włączenie wifi nie pomogło. Jako bonus, spotlight wrócił do 'starego', białego tła.
Dopiero pełen restart pomógł. Wszystko działa, spotlight jest czarny od nowej Siri (swoją drogą skoro im mówię, że chcę mieć jasne kolory, to czemu to jest czarne
mogliby dopasować).
Napisano 14 czerwca 2026 - 21:26
Odkryłem wczoraj przez przypadek - robiłem siłkę, musiałem podejść do lapka, a tu animowany ludzik w menu bar i po kliknięciu więcej szczegółów
To jest live activities i jest już w Tahoe. U mnie na przykład pokazuje widżet ładowania auta elektrycznego jak jest iPhone w pobliżu.
swoją drogą skoro im mówię, że chcę mieć jasne kolory, to czemu to jest czarne
mogliby dopasować
Mogliby, ale ta firma tak ma, że czasem lubi sobie walnąć ciemne. Przykłady:
– apka Fitness zawsze jest czarna na iPhonie
– apka Watch również (i tu serio jest ciężko w słoneczny dzień)
– jak jeszcze kupowanie filmów było w iTunes Store, to tam też było ciemne tło.
Napisano 16 czerwca 2026 - 07:46
To jest live activities i jest już w Tahoe.
Tak, ale iPhone mirroring dalej nie jest natywną funkcją dla EU i przy polskim ID imo takie pojawiające się live activities należy traktować jako 'matrix', a nie działającą funkcję.
W Tahoe też miałem jakieś tam przebłyski i np. jednego dnia widżet z aplikacji tylko z iPhona się aktualizował, a później tydzień milczał, i tak podobnie z innymi...
A aktywność w menu bar wyświetlila mi się po raz pierwszy, ale i tak nie jest to jeszcze dopracowane, bo ostatnio pomimo zakończenia aktywności na AWU3 ta liczyła sobie tam kcal przez kolejne 2 dni - nawet restart maca nie pomógł, po prostu po 2 dniach samo zniknęło ![]()
Użytkownik Ament edytował ten post 16 czerwca 2026 - 07:47
Napisano 16 czerwca 2026 - 08:31
Snow Leopard - odrodzenie ![]()
Napisano 16 czerwca 2026 - 16:38
Tak, ale iPhone mirroring dalej nie jest natywną funkcją dla EU i przy polskim ID imo takie pojawiające się live activities należy traktować jako 'matrix', a nie działającą funkcję.
W Tahoe też miałem jakieś tam przebłyski i np. jednego dnia widżet z aplikacji tylko z iPhona się aktualizował, a później tydzień milczał, i tak podobnie z innymi...
A aktywność w menu bar wyświetlila mi się po raz pierwszy, ale i tak nie jest to jeszcze dopracowane, bo ostatnio pomimo zakończenia aktywności na AWU3 ta liczyła sobie tam kcal przez kolejne 2 dni - nawet restart maca nie pomógł, po prostu po 2 dniach samo zniknęło
No nie, iPhone mirroring a live activities to dwie różne rzeczy. W paczce z live activities mamy również widżety z iPhone'a, które można sobie dodać na kompie. To nie działa, bo coś się komuś zapomniało wyłączyć, tylko po prostu jest u nas.
Napisano 16 czerwca 2026 - 17:33
No dobra, a jak się te live activities włącza? ;-)
Napisano 16 czerwca 2026 - 20:05
Samo się pokazuje na pasku menu. ![]()
Napisano 22 czerwca 2026 - 19:25
Nowe bety są dla chętnych.
Napisano 23 czerwca 2026 - 16:29
Na Macbooku, druga beta również usunęła opcję NARZĘDZIA a co za tym idzie, zniknęła możliwość edycji zdjęć przez AI.
iPhone 17 Pro Max MacBook Pro 13" M2 2022 Apple Watch Ultra 3 AirPods Pro 3 gen.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych