Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Neo - Opinie i wrażenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 335 postów
Napisano 04 marca 2026 - 15:41

Co sądzicie o nowym, budżetowym MacBooku do podstawowych zadań? Chociaż nie jest to sprzęt, który by pasował do moich zastosowań, liczyłem na to, że do prostych czynności się nada. I pewnie się nada, ale to, że ma tylko 8 GB RAM i nie ma nawet możliwości zwiększenia za dopłatą do 16 GB, okrutnie mnie razi.

#2 soczekpl

soczekpl
  • 3 346 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 04 marca 2026 - 16:01

Pewnie będzie hitem, chociaż 2999 zł to cena bez Touch ID - za wersję ze skanerem palca trzeba zapłacić 3499 zł, a to już blisko do Aira M4, którego można wyrwać u resellerów za trochę ponad 4k.

Podobają mi się te kolory - żałuję, że Macbooki Pro są dostępne tylko w dwóch nudnych kolorach.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 17 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#3 salvador895

salvador895
  • 22 postów

Napisano 04 marca 2026 - 16:42

Fajny pomysł z kolorkami, szkoda że 8GB RAM w podstawie i pytanie jak z wydajnością ... Nie musi być super wydajny ale niech działa płynnie.

#4 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 335 postów
Napisano 04 marca 2026 - 17:13

szkoda że 8GB RAM w podstawie

Gorzej, że nie "w podstawie", tylko to w ogóle jest jedyny dostępny wariant.

#5 Mirek 59

Mirek 59
  • 412 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 04 marca 2026 - 17:44

Gorzej, że nie "w podstawie", tylko to w ogóle jest jedyny dostępny wariant.

Ciekawe czy to wystarczy a jeśli tak to do czego ?

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 586 postów

Napisano 04 marca 2026 - 18:20

Ja trochę nie wiem, co to ma być. Parametrami to trochę taki 'chromebook' w stylu 'otwórz se przeglądarkę i z niej nie wyłaź', ale z drugiej strony ma toto (chyba, nie czytałem jeszcze dokładnie) macOS 'pełny'.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#7 DanielF

DanielF
  • 5 782 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 04 marca 2026 - 19:20

Neo można kupić ze zniżką edukacyjną - wersja z touchID kosztuje 2999 a zwykła 2499 

Fallout ...war, war never changes...

#8 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 957 postów

Napisano 04 marca 2026 - 19:36

Mnie dziwi, że masa jest dokładnie taka jak masa Aira, choć Neo ma mniejszy ekran, mniejszą baterię, pewnie płytę główną wielkości biletu autobusowego. Przed premierą liczyłem, że będzie to coś zgrabnego, poniżej 1kg. 8GB to też rozczarowanie. To już lepiej by na nim iPad OS działał.

#9 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 335 postów
Napisano 04 marca 2026 - 21:09

To już lepiej by na nim iPad OS działał.

Może aż tak to nie. Nie wiem, czy pamiętacie, ale jak Apple ogłosiło przejście na swoje procesory, a było jeszcze kilka miesięcy do premiery M1, to deweloperzy mogli się zaopatrzyć w Maca Mini z procesorem A12Z. To był ten sam procesor, co w iPadach Pro z 2020 roku. I recenzje tej maszynki były takie, że chodzi bardzo wydajnie. Więc ten też sobie raczej poradzi z macOS i podstawowymi zadaniami.

Ale tego rodzaju komputer powinien być w stanie obrobić prosty filmik z wakacji z iPhone w iMovie. Bo to jest dość naturalne oczekiwanie "typowego Kowalskiego", do którego kierowany jest ten sprzęt. A nie mam pewności, czy te 8 GB wystarczy do takiego zastosowania. BTW, ten deweloperski Mini miał 16 GB.

Zupełnie dla mnie niezrozumiałą niby-oszczędnością jest zastosowanie standardu USB2 w jednym z 2 portów USB-C. Nie oczekuję TB, ale port do którego da się podpiąć przeciętny zewnętrzny dysk obsługujący USB3 (wolniejszych już chyba nie ma na rynku) i z rozsądną prędkością przegrać dane, to chyba nie jest jakieś wydumane oczekiwanie.

#10 chrobro

chrobro
  • 173 postów
  • Skądzachodniopomorskie

Napisano 04 marca 2026 - 22:04

Osobiście gdyby zaprezentowali coś na styl następcy Macbook 12 to na pewno bym miał dla niego zastosowanie. A tak nie ma dla mnie zalet, klawiatura bez podświetlenia i też liczyłem, że będzie wyraźnie lżejszy od Air jak zauważył Wojtek. 

#11 soczekpl

soczekpl
  • 3 346 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 04 marca 2026 - 22:24

12-calowy Macbook kosztował jakieś 5-6 tys. zł (a to było dekadę temu albo więcej), tyle co ówczesny model Pro. To coś w stylu obecnego iPhone'a Air. Ten jest przeznaczony zdecydowanie dla innego klienta.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 17 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#12 salvador895

salvador895
  • 22 postów

Napisano 04 marca 2026 - 22:51

Ja bym poczekał z opiniami do czasu wydania Mac OS 27, być może system który zrzuci z barków ciężar po architektórze intela zacznie działać na tyle dobrze że faktycznie ta konfiguracja wystarczy do codziennych zastosowań. Gdzieś nawet czytałem jakieś przecieki na ten temat i miejmy nadzieje że tak będzie bo na dzień dzisiejszy w mojej opinii jest kiepsko.

#13 Geble

Geble

• 1 189 postów

Napisano 05 marca 2026 - 10:53

Aż dziwne, że tak mało wpisów na różnego rodzaju stronach/fanpage'ach/shortsach dotyczy braku podświetlanej klawiatury. Potem człowiek czyta komentarze i masa ludzi o tym wspomina. Dla mnie to jest nie do przeskoczenia. Wystarczy, że zrobi się trochę ciemniej w pokoju i żeby korzystać z laptopa musisz zapalać światło. Wczoraj zrobiłem sobie test i wyłączyłem podświetlenie wieczorem, no nie da się korzystać w taki sposób z laptopa, mimo że sam od lat piszę nie patrząc w ogóle na klawisze. Jest jednak masa sytuacji gdzie trzeba spojrzeć przed pierwszym kliknięciem i wtedy robi się problem.

BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ ||  ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare  ||  ELECTROLUX ESF74661RX  || Rubin 714p  ||  Paseratti 1.9 TDI

#14 MC_

MC_
  • 6 987 postów

Napisano 05 marca 2026 - 10:57

Jak dla mnie to urządzenie jest jakieś 500 zł za drogie. 

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#15 salvador895

salvador895
  • 22 postów

Napisano 05 marca 2026 - 11:15

Wystarczy, że zrobi się trochę ciemniej w pokoju i żeby korzystać z laptopa musisz zapalać światło. Wczoraj zrobiłem sobie test i wyłączyłem podświetlenie wieczorem, no nie da się korzystać w taki sposób z laptopa, mimo że sam od lat piszę nie patrząc w ogóle na klawisze.

Nie wiem czy masz podobnie czy może jestem wyjątkiem, ale u mnie problem jest trafienie w pierwszy klawisz - później już mogę pisać bez zerkania na klawiaturę. Tak wiem są znaczniki na klawiaturze ale mnie to jakoś nie pomaga.

#16 Blue

Blue
  • 610 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 05 marca 2026 - 16:50

A ja nie świecę sobie ekranem po oczach zawsze musi być światło jakieś ambientowe chociaż. Nie mogę jak jest ciemno oglądać podświetlanych ekranów niestety. W klawisze też trafiam bez patrzenia na nie. Ale uważam mimo to, że dodanie tych ledów za parę centów nie zwiększyło by ceny a produkt wyglądałby bardziej na premium.

Co do mocy - wystarczająca aż nadto. Sprzęt typu iPad (te bez M) od wielu lat oferował sporą wydajność a tu mamy mimo wszystko dosyć nowy procek. Film się złoży bez problemów, zdjęcie podciągnie też. W zasadzie to nie znam zastosowania dla 95% ludzi, w których ten sprzęcik by nie podołał. Oczywiście, że jak zapierniczy sobie ram setką zakładek no to będzie w końcu mulić. Albo doinstaluje antywirusy i inne cuda. A tak to nie powinno być problemów.

Mój następny będzie mieć 48GB RAM minimum i 2TB dysku, więc nie powinienem się wypowiadać w sumie na temat tego maleństwa :)

#17 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 957 postów

Napisano 05 marca 2026 - 17:22

Ja mam wręcz negatywne doświadczenia z białą podświetlaną klawiaturą (Logitech). Jak jest w miarę jasno i klawiatura świeci, to nie widać napisów i muszę wyłączać ręcznie, teoretycznie automatyczne podświetlenie. Natomiast na czarnych klawiszach podświetlenie zawsze jest OK.

#18 domowik

domowik
  • 134 postów

Napisano 05 marca 2026 - 17:51

Wersja Neo z 512 GB za 800 euro vs Air 13" za 1200. 

400 euro za +8GB RAM, lepszy wyświetlacz, baterię, procesor, szybszy dysk, podświetlenie klawiatury. Hm, raczej bym dołożył. 

A porównując do podstawowego Neo za 700 euro? No, w Mediamarkcie można dziś za 898 euro kupić Aira 13" 256GB. 16GB RAM.

Nie wiem, dla kogo to jest, na pewno nie dla mnie.

Podobają mi się te kolory - żałuję, że Macbooki Pro są dostępne tylko w dwóch nudnych kolorach.

Ten problem można rozwiązać. 

PHOTO-2025-04-01-19-37-20.jpg

Użytkownik domowik edytował ten post 05 marca 2026 - 17:52

#19 mattkally

mattkally
  • 620 postów
  • SkądZambrów

Napisano 06 marca 2026 - 00:28

Jakoś ta nazwa Neo zupełnie nie pasuje :huh:

#20 soczekpl

soczekpl
  • 3 346 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 06 marca 2026 - 08:25

Wersje z amerykańską klawiaturą mają już dostawę na kolejny tydzień...

Użytkownik soczekpl edytował ten post 06 marca 2026 - 08:25

#21 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 586 postów

Napisano 06 marca 2026 - 10:49

To raczej nie znaczy, że ludzie się na nie rzucili ;-) Wersje z amerykańską klawiaturą zawsze tak mają, bo Apple ich nie wysyła (lub wysyła ich strasznie mało) do lokalnych magazynów w Europie (u nas to chyba ten w Tuchomericach w Czechach), bo "zwykłemu użytkownikowi" zazwyczaj nie robi to absolutnie żadnej różnicy i wybiera opcję domyślną, czyli ISO.

Źródło: wczoraj zamawiałem Aira M5 i z klawiaturą ISO 'dotrze 11. marca', a z klawiaturą ANSI 'dotrze 22-25. marca'. A z drugiej strony w tym samym zamówieniu była też amerykańska klawiatura do iPada, która się kurzy na magazynach, bo jest 'starym' produktem, więc zamówiona wczoraj dojdzie za godzinę.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#22 MiL

MiL
  • 1 533 postów
Napisano 06 marca 2026 - 10:50

Ten komputer ma sens ale jest bezsensownie skonfigurowany. Można wybrać 512 SSD ale 16 GB RAM już nie. Wolałbym większy RAM niż dysk. 

#23 salvador895

salvador895
  • 22 postów

Napisano 06 marca 2026 - 12:03

Ten komputer ma sens ale jest bezsensownie skonfigurowany. Można wybrać 512 SSD ale 16 GB RAM już nie. Wolałbym większy RAM niż dysk. 

To zobacz z innej strony, np McDonald’s miał kiedyś rozbudową opcje modyfikacji swojego "hamburgera" na tyle że mogłeś do najtańszej opcji dodać składniki i mieć BigMaca za połowę ceny. Obecnie takiej możliwości już gdyż konkurowała ona z ich własną droższą ofertą. Wydaje mi się że to samo robi obecnie Apple, przedstawiony MB Neo ma być najtańszy i nie ma konkurować z MB Air więc tą granicą jest 8GB ram.

Ale w całym tym zajściu z 8GB RAM może być dobra wiadomość dla ludzi posiadających sprzęt M1 / M2 / M3 iż ich konfiguracja może dostać 2gie życie bo siłą rzeczy będzie musiało Apple brać pod uwagę że cały czas modele 8GB są w sprzedaży i dostosowywać pod do oprogramowanie aby sprzęt nadawał się do użytku.

#24 soczekpl

soczekpl
  • 3 346 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 06 marca 2026 - 12:15

@ftpd, ok, masz rację, ale po zmianie kraju na US, kolor różowy (czy jak oni to nazywają) ma czas dostawy 1-2 tyg., a w wersji z TouchID - 2-3 tygodnie w przypadku różowego oraz cytrusowego oraz 1-2 tyg. w przypadku niebieskiego.

Ostatni raz tak odległe czasy dostawy były chyba przy Macbooku Pro M1 Pro (pierwszy model z notchem), ale może wynika to z ograniczonej dostępności.

Btw. porównywanie oficjalnej ceny applowskiej Neo do Aira M3 czy M4 wydaje mi się trochę bez sensu, bo Neo pewnie też zjedzie z ceną za jakiś czas u resellerów. Na dziś nowy Air kosztuje 5500, a Neo - 3000/3500.

Użytkownik soczekpl edytował ten post 06 marca 2026 - 12:17

#25 gregin

gregin
  • 76 postów

Napisano 06 marca 2026 - 12:33

Jeśli w ogólnym odczuciu będzie działać płynnie to niech sobie jest i 4 GB RAM. Wiem zaraz się pojawi dyskowiec bo mu po 15 latach dysk padnie. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych