Co by nie było to ludzie i tak kupią...
MacBook Neo - Opinie i wrażenia
Napisano 11 marca 2026 - 19:38
Napisano 11 marca 2026 - 19:39
Wiesz jak kupowałem mojego MBA M3 również na YT mówili że śmiga ...
Jeżeli dla Ciebie M3 jest za wolny, to oczywiście Neo nie jest dla Ciebie. Ja jednak nieśmiało zauważę, że ten Neo w single core wypada lepiej, niż mój M1 Max, który, jak dla mnie i na moje potrzeby śmiga. Myślę więc, że jest wiele osób, którym wystarczy z dużym zapasem. Postawię wręcz tezę, że to jest większość ludzi.
- cooper69 lubi to
Napisano 11 marca 2026 - 23:27
Masz słabą wyobraźnię w odróżnieniu od marketingowców Apple.
W porównaniu do nich, to nie mam wcale. Kiedy pokazywali iPhone, używałem smartfona od wielu lat i śmiałem się razem z Balmerem.
Użytkownik domowik edytował ten post 11 marca 2026 - 23:29
Napisano 12 marca 2026 - 07:40
Napisano 12 marca 2026 - 09:48
Marques Brownlee na YT pokazał i swap jest jaki jest. Mam w domu 2 MacBooki z 8GB RAM i nie widzę problemu. Problemem jest przyszłość bo nie wiadomo na jak długo to wystarczy.
Napisano 12 marca 2026 - 10:34
Dzięki. Greggadgets też pokazał w nowym filmie. 8GB miałem 3 MacBooki temu, jeszcze z intelem. Ciekaw jestem, gdyby córka chciała, czy to ma sens. Obecnie mam 24 i choć zwykle swapu nie ma, to czasem jest i bywa żółto (ale to z VM).
Napisano 12 marca 2026 - 10:46
Marques Brownlee na YT pokazał i swap jest jaki jest. Mam w domu 2 MacBooki z 8GB RAM i nie widzę problemu. Problemem jest przyszłość bo nie wiadomo na jak długo to wystarczy.
Problemu nie widzisz z działaniem czy z zakupem nowego sprzętu jak dysk zostanie zajechany swapowaniem?
Napisano 12 marca 2026 - 11:31
Problemu nie widzisz z działaniem czy z zakupem nowego sprzętu jak dysk zostanie zajechany swapowaniem?
Swap degraduje w istotnym stopniu wydajność. Zawsze rekomendowałem wybór konfiguracji, która pozwoli uniknąć nadmiernego eksploatowania swapu, ale jeśli chodzi o "zajeżdżanie" SSD, mam wrażenie, że to jednak okazał się wydumany problem. Wiadomo, SSD może się czasem wywalić, tak, jak każda inna elektronika, ale o jakimś masowym wymieraniu dysków w MacBookach z 8 GB RAM nie słyszałem. A przecież podstawa została zwiększona do 16 GB całkiem niedawno. Ktoś coś?
Napisano 12 marca 2026 - 12:01
Mój jest nadal w drodze, i będzie to mój pierwszy MacBook w życiu. Mam OptiPlexa Mini z wystarczającą konfiguracją jak dla mnie i posłuży mi on jeszcze dobrych kilka lat. MacBooka już chciałem od wielu lat, ale nie chciałem wydawania ileś tyś złotników ponieważ jego potencjału bym nie wykorzystał wcale. Jak dla mnie Neo będzie idealny do przeglądania internetu i innych mniej wymagających rzeczy, bo w gry nie gram.
A tak BTW to na zagranicznym forum odnośnie Neo, jest już pierwszy przypadek śmierci klinicznej NEO w dniu otrzymania. Ale wiadomo, z każdym innym sprzętem też tak może się zdarzyć. Użytkownik zrobił aktualizację i NEO nagle zmarł.
iPhone 3G 16GB-> iPhone 3GS 16GB -> iPhone 4 16GB Black -> iPhone 4S 16GB Black -> iPhone 5 16GB Black -> iPhone 6S 16GB Black -> iPhone SE 64GB Black -> iPhone 7 Plus 128GB (PRODUCT) Red -> iPhone 8 Plus 64GB Rose Gold -> iPhone XR 128GB Black -> iPhone 12 mini 128GB Blue -> iPhone 13 128GB Midnight -> iPhone 14 Pro 256GB Deep Purple -> iPhone 15 Pro Max 25GB White Titanium-> iPhone 17 Pro Max 256GB Deep Blue
Napisano 12 marca 2026 - 12:13
To jest ciekawy film - komputer jest kupiony, a nie otrzymany do testów, a scenariusze użycia sensowne. https://www.youtube....h?v=krdvHHRk_Zc
- iLuk45z lubi to
Napisano 12 marca 2026 - 12:16
... Wiadomo, SSD może się czasem wywalić, tak, jak każda inna elektronika, ale o jakimś masowym wymieraniu dysków w MacBookach z 8 GB RAM nie słyszałem. A przecież podstawa została zwiększona do 16 GB całkiem niedawno. Ktoś coś?
Akurat widziałem MB który miał dość szybko zjedzony dysk właśnie przez 8GB RAM ... Z tym że tutaj mowa jeszcze o wersjach na Intelu ale w kwestii żywotności dysku wiele to nie zmienia.
Napisano 12 marca 2026 - 17:24
W porównaniu do nich, to nie mam wcale. Kiedy pokazywali iPhone, używałem smartfona od wielu lat i śmiałem się razem z Balmerem.
Tak tak, to był super smartphone, pewnie na smiesznym WCE albo innym wynalazku, szkoda, ze te twoje smartphony padły jak muchy na rynku po prezentacji iphonea.
Dzięki. Greggadgets też pokazał w nowym filmie. 8GB miałem 3 MacBooki temu, jeszcze z intelem. Ciekaw jestem, gdyby córka chciała, czy to ma sens. Obecnie mam 24 i choć zwykle swapu nie ma, to czasem jest i bywa żółto (ale to z VM).
Nie wiem, czy wiesz, ale system Apple jest w stanie wykorzystać, każdą wielkość RAMu, bo tak został zaprojektowany, najpierw ram a potem oranie dysku.
Zeby zajechac dysk swapem, to musisz robic na takim sprzecie powazne projekty, a nie kilka zakladek w przegladarce czy streaming gayflixa. Ten komputer nie jest stworzony do poważnej pracy, czego połowa z was nie dostrzega, tylko dopierdalacie sie do 8GB ramu.
Akurat widziałem MB który miał dość szybko zjedzony dysk właśnie przez 8GB RAM ... Z tym że tutaj mowa jeszcze o wersjach na Intelu ale w kwestii żywotności dysku wiele to nie zmienia.
Używam MBP z C2D z 2009 roku z dwoma dyskami SSD i 8GB ram, na jednym dysku El Capitan a na drugim W10 i od 7 lat nic się nie dzieje z zaoraniem dysku, bo ten komputer służy do internetu, streamingu treści, prac biurowych i innych drobnych rzeczy, więc między bajki sobie włóż to co widziałeś,
Mac mini M2/MBP MID 2009/iPhone 6 Plus/iPhone 11/iPhone 12 Pro
Napisano 12 marca 2026 - 17:39
A ja mam w domu MacBooka 12", też 8GB już chyba z 9 lat i nie padł. Oczywiście ani Twój, ani mój przypadek nie świadczy o niczym, bo to żadna statystyka. Gdyby padały jak muchy, raczej by ta informacja jakimś kanałem na nasze forum trafiła. Tak, jak np. było dość powszechną wiedzą, że klawiatury motylkowe często się psuły. Chociaż znowu, w tym moim 12" jakoś się uchowała. Tymczasem w temacie SSD jest cisza.
Cały czas podkreślam, że intensywne używanie dużego swapa to nie jest dobry pomysł, ale w takich zastosowaniach, dla których był projektowany ten Neo (oraz ten mój MB12), nie spodziewam się lawiny awarii.
Napisano 13 marca 2026 - 07:46
Tutaj troszkę chciałbym sprostować, nie widziałem awarii dysku tylko program diagnostyczny pokazywał jego żywotność na poziomie 12% gdzie dyski w podobnym wieku (codziennie używane) które posiadam mają żywotność w okolicy 90%. I oczywiście zgoda - fakt że mu się kończą cykle nie oznacza iż zaraz padnie ale o bezpieczeństwie danych również nie ma mowy.
Napisano 13 marca 2026 - 09:52
Jeden to MacBook Pro z 2017 roku. Działa normalnie, ale nie jest wykorzystywany do ciężkich rzeczy.
Drugi to MacBook Air z 2020 żony, tam czasem się dzieje, 40 otwartych zakładek, Word, Excel, Powerpoint z dziesiątkami dokumentów. I działa dobrze. Dyski mają się dobrze, nic się nie zajechało.
Dlatego za takie pieniądze zastanowiłbym się czy żonie nie kupić takiego Neo, który jest kilka razy wydajniejszy od obecnego Aira.
Napisano 13 marca 2026 - 12:41
Oglądałem Neo wczoraj w Ispot, gdyż za dwa miesiące komunie i córka już upatrzyła sobie wersję żółtą (chyba...
Pobawiłem się dosłownie z półtorej minuty, ale w tych pieniądzach to genialny sprzęt. To, co od razu rzuca się w oczy w porównaniu z tanimi "laptopami z windows" to jakość wykonania. Spasowanie elementów, klawiatura a nawet ekran i ten specyficzny "feeling" korzystania ze sprzętu quasi premium jak sądzę sprawi, że będzie to duży sukces rynkowy. Potencjalny konsument to osoba początkująca, która jak sądzę używa komputera do bardzo prostych zadań, w zasadzie taki "smartphone replacement" + proste prace biurowe ("napisać coś w wordzie", przygotować prezentację, sprawdzić pocztę). Do takich zadań to sprzęt wręcz wymarzony, w dodatku ze zniżką edukacyjną cena kształtuje się na poziomie śmiesznego 2,5k. Proszę zwrócić uwage, że taki początkujący użytkownik ma tendencję do "zawalania" systemu niepotrzebnymi aplikacjami, które uruchamiają się na starcie systemu, instalowaniem wszystkiego bez pomysłu itp. W takich działaniach Neo spisze się dużo lepiej niż wersja taniego sprzętu z windows - pomimo mniejszej mocy, z uwagi na znacznie lepszą optymalizację działania systemu. Dla mnie Neo to absolutnie system-seller Apple. W maju (komunie) zejdą tego tony ! Zobaczycie.
Napisano 13 marca 2026 - 13:05
Ja już siedzę na Neo od wczoraj i jest to mój pierwszy MacBook w życiu, i muszę powiedzieć WOW, za takie pieniądze jakość wykonania i ten Feel jest naprawdę zadowalający jestem zwykłym użytkownikiem więc ten "laptop" będzie dla mnie idealny. MacOS to już jest inna bajka, kompletnie inny system w porównaniu do Windowsa na którym się już kilkanaście lat. MacOS uczę się go powoli i na pewno nie raz będę zaglądał na YT aby dowiedzieć się jak zrobić to czy tamto, ale jak narazie wrażenia są duży PLUS, a jak to będzie wyglądało dalej zobaczymy.
iPhone 3G 16GB-> iPhone 3GS 16GB -> iPhone 4 16GB Black -> iPhone 4S 16GB Black -> iPhone 5 16GB Black -> iPhone 6S 16GB Black -> iPhone SE 64GB Black -> iPhone 7 Plus 128GB (PRODUCT) Red -> iPhone 8 Plus 64GB Rose Gold -> iPhone XR 128GB Black -> iPhone 12 mini 128GB Blue -> iPhone 13 128GB Midnight -> iPhone 14 Pro 256GB Deep Purple -> iPhone 15 Pro Max 25GB White Titanium-> iPhone 17 Pro Max 256GB Deep Blue
Napisano 13 marca 2026 - 23:17
Oglądałem Neo wczoraj w Ispot, gdyż za dwa miesiące komunie i córka już upatrzyła sobie wersję żółtą (chyba...
Pobawiłem się dosłownie z półtorej minuty, ale w tych pieniądzach to genialny sprzęt. To, co od razu rzuca się w oczy w porównaniu z tanimi "laptopami z windows" to jakość wykonania. Spasowanie elementów, klawiatura a nawet ekran i ten specyficzny "feeling" korzystania ze sprzętu quasi premium jak sądzę sprawi, że będzie to duży sukces rynkowy. Potencjalny konsument to osoba początkująca, która jak sądzę używa komputera do bardzo prostych zadań, w zasadzie taki "smartphone replacement" + proste prace biurowe ("napisać coś w wordzie", przygotować prezentację, sprawdzić pocztę). Do takich zadań to sprzęt wręcz wymarzony, w dodatku ze zniżką edukacyjną cena kształtuje się na poziomie śmiesznego 2,5k. Proszę zwrócić uwage, że taki początkujący użytkownik ma tendencję do "zawalania" systemu niepotrzebnymi aplikacjami, które uruchamiają się na starcie systemu, instalowaniem wszystkiego bez pomysłu itp. W takich działaniach Neo spisze się dużo lepiej niż wersja taniego sprzętu z windows - pomimo mniejszej mocy, z uwagi na znacznie lepszą optymalizację działania systemu. Dla mnie Neo to absolutnie system-seller Apple. W maju (komunie) zejdą tego tony ! Zobaczycie.
Nie przesadzaj matebook 14 ma obudowe z aluminium oleda 16 gb ramu + 512 gb ssd rozdzielczość jak w tym mb ekranu jedynie 450 nitow nie 500 i jest za 3k
Napisano 14 marca 2026 - 10:24
Cześć - dawno mnie tu nie było ale w końcu postanowiłem napisać a, że nigdzie wprost w recenzjach nie znalazłem to dopytam tutaj:
1. Co tam działa tak naprawdę - skoro to mobilny CPU - czy tam działają wszystkie aplikacje napisane pod apple silicon cy tylko te napisane pod iphone / ipad
2. Dodatkowo - czy aplikacje z iphone / ipad działają na tej samej zasadzie jak w apple silicon? tzn o ile udostępnią taką opcję czy działa wszystko z iphone / ipad?
3. Można tam normalnie instalować aplikacje czy jest tylko appstore?
4. Czy jest rosetta2? Próbował ktoś uruchamiać crossover?
Dopiero doczytałem, że jego jeszcze na rynku nie ma więc raczej konkretnie nikt nie odpowie.
Użytkownik marson edytował ten post 14 marca 2026 - 10:32
Napisano 14 marca 2026 - 11:06
Napisano 14 marca 2026 - 19:21
Macałem dziś w iSpot. Odpaliłem na raz Word, Excel, PowerPoint, Numbers, Pages, Keynote, iMovie, Photos, Garage band, przeglądarkę z kilkoma kartami. W programach były otwarte nieduże dokumenty. Działało gładziutko. Pamięć była na żółto, ale baz swap, a po zamknięciu apek Microsofta już na zielono.. Nie rozumiem, mam 24GB, mniej programów na raz, a zwykle ponad 20GB plus bufor. Wykonanie super. Gładzik super. Kolorek… róż.
Napisano 14 marca 2026 - 22:10
Nie rozumiem, mam 24GB, mniej programów na raz, a zwykle ponad 20GB plus bufor. Wykonanie super. Gładzik super. Kolorek… róż.
Napisano 15 marca 2026 - 09:19
Nie przesadzaj matebook 14 ma obudowe z aluminium oleda 16 gb ramu + 512 gb ssd rozdzielczość jak w tym mb ekranu jedynie 450 nitow nie 500 i jest za 3k
Szybko sprawdza - matebook 14 w RTV - 4k bez złotówki. Neo ze zniżką edukacyjną - 2499. W dodatku sprawdź sobie jak działa Family Safety na Windows a jak sprawnie kontrola rodzicielska Apple. Konkurencja dla Neo to tanie laptopy z Win. kupowane dla dziecka, do internetu za ok. 2-3k. Dla takiego konsumenta 1k to 25% ceny.
Napisano 15 marca 2026 - 11:51
Tylko tutaj pytanie jak wydajność Neo w innych nawet prostych zastosowaniach, ostatnio trafiłem na internecie na webowy test "WebGL Aquarium" uruchamiając go na M3 z ilością rybek na 30000 wynik który uzyskuje jest na poziomie integry intela w i5 6500 czyli procesora z 2015r - a wg testów które widziałem Neo jest słabszy od M3.
W cenie 3000 zł można dostać "HP Victus 15 i5-12450H 16GB SSD 512GB RTX 3050 144Hz Win 11" i z perspektywy dziecka będzie o wiele bardziej atrakcyjny.
Co do kontroli rodzicielskiej nie testowałem jej na Windowsie czy Mac OS, testowałem kiedyś dla zabawy te bezpieczne DNSy czy różne aplikacje i do ideału było im daleko - w ławty sposób dało się to obejść.
Napisano 16 marca 2026 - 10:02
Tylko tutaj pytanie jak wydajność Neo w innych nawet prostych zastosowaniach,
Nie musisz czekać na odpowiedź, ani się przesadnie zastanawiać. Na to pytanie, jeśli tylko chcesz, znajdziesz już całkiem sporo odpowiedzi w sieci. Ludzie testowali ten komputerek w najprzeróżniejszych scenariuszach. Odpowiedzi leżą na ulicy. Niektóre zostały też przytoczone w tym wątku.
ostatnio trafiłem na internecie na webowy test "WebGL Aquarium" uruchamiając go na M3 z ilością rybek na 30000 wynik który uzyskuje jest na poziomie integry intela w i5 6500 czyli procesora z 2015r
Uruchamianie 30,000 rybek w teście "WebGL Aquarium" to nie jest "proste zastosowanie" typowego użytkownika tego komputera, tylko kogoś, kto zasadniczo używa komputerów głównie do tego, żeby je testować.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych