Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple Watch Ultra 3

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
69 odpowiedzi w tym temacie

#26 damianmajk

damianmajk
  • 826 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 11 września 2025 - 10:06

Mówisz, że nie będziesz płacił za dodatki i półprodukty, ale zapłaciłeś ze 30% więcej za garmina:))) (garmin marże ma o kilka do kilkunastu punktów procentowych wyższe niż Apple;)

Ale płacę za ogrom możliwości, jakie daje mi ekosystem garmina, w uprawianiu sportu - garmin connect, edge 1050, pas hrm 600, garmin fenix 8 pro LTE, garmin rally xc200 i reszta czujników, które mam, nawet waga. Jak ktoś już ma zdecydowanie więcej sprzętu garmina, niż tylko zegarek, to przewaga vs taki niby ultra apple, jest ogromna. Tego w ogóle nie da się porównać. A obecnie, mając LTE i satelity w zegarku, które działają, a nie jak w apple, że kupujesz za pełną cenę, a w PL nigdy to działać nie będzie, tak jak i AI i Siri, apple ultra jest śmieszną zabawką. Gdyby to jeszcze było pozycjonowane jako smart zegarek, dla ludzi co lubią większe gabaryty, to ok. Ale oni wciskają ludziom „kit”, że to jest zegarek wyczynowy, dla pros-ów. Jaki to zegarek wyczynowy, jak nawet w aplikacji fitness nie możesz zaplanować treningu - to znaczy obecnie już możesz, ale nadal to jest poziom śmieszny. Ustaw sobie takie pacepro na maratonie, na apple watch - nie ma szans. Zobacz jak to robi garmin, na swoich ekranach. Wczoraj fajne podsumowanie AW ultra 3 zrobił Kuba Klawiter - wiadomo, na swój sposób, ale celny w 100%, tj. jak ktoś jest prosem lub amatorem, ale już z konkretnymi ambicjami, to nigdy nie kupi ultra, tylko garmina. Jak to stwierdził - ultra jest idealny dla ultra kanapowców, żeby myśleli że są ultra i ładnie wyglądali w zegarku. Ot, cała prawda o ultra w apple watch. 

A odnośnie gotowości treningowej - c’mon, przecież na IOS masz taką aplikacje na RunGap. Każdy zapalony amator ją ma. Tam możesz wrzucić treningi z czegokolwiek, jako plik FIT, czy inny, i zaznaczyć fake Garmin device. W ten sposób zawsze w garmin connect masz tak, jakbyś robił trening na garminie, czymkolwiek to robisz. Nawet tak robiłem na apple watch ultra, jak jeszcze tę nieszczęsną zabawkę miałem. 

A jakbyście chcieli mieć (raczej nie mieć poza satelitami) również 5g w apple watch ultra 3, to fantastycznie :) też to u nas nie działa - link poniżej:

https://www.macrumor...g-availability/

Użytkownik damianmajk edytował ten post 11 września 2025 - 11:31

#27 Tomasz Kędra

Tomasz Kędra
  • 196 postów
  • SkądKatowice

Napisano 11 września 2025 - 21:01

Ale płacę za ogrom możliwości, jakie daje mi ekosystem garmina, w uprawianiu sportu - garmin connect, edge 1050, pas hrm 600, garmin fenix 8 pro LTE, garmin rally xc200 i reszta czujników, które mam, nawet waga. Jak ktoś już ma zdecydowanie więcej sprzętu garmina, niż tylko zegarek, to przewaga vs taki niby ultra apple, jest ogromna. Tego w ogóle nie da się porównać. A obecnie, mając LTE i satelity w zegarku, które działają, a nie jak w apple, że kupujesz za pełną cenę, a w PL nigdy to działać nie będzie, tak jak i AI i Siri, apple ultra jest śmieszną zabawką. Gdyby to jeszcze było pozycjonowane jako smart zegarek, dla ludzi co lubią większe gabaryty, to ok. Ale oni wciskają ludziom „kit”, że to jest zegarek wyczynowy, dla pros-ów. Jaki to zegarek wyczynowy, jak nawet w aplikacji fitness nie możesz zaplanować treningu - to znaczy obecnie już możesz, ale nadal to jest poziom śmieszny. Ustaw sobie takie pacepro na maratonie, na apple watch - nie ma szans. Zobacz jak to robi garmin, na swoich ekranach. Wczoraj fajne podsumowanie AW ultra 3 zrobił Kuba Klawiter - wiadomo, na swój sposób, ale celny w 100%, tj. jak ktoś jest prosem lub amatorem, ale już z konkretnymi ambicjami, to nigdy nie kupi ultra, tylko garmina. Jak to stwierdził - ultra jest idealny dla ultra kanapowców, żeby myśleli że są ultra i ładnie wyglądali w zegarku. Ot, cała prawda o ultra w apple watch. 

A odnośnie gotowości treningowej - c’mon, przecież na IOS masz taką aplikacje na RunGap. Każdy zapalony amator ją ma. Tam możesz wrzucić treningi z czegokolwiek, jako plik FIT, czy inny, i zaznaczyć fake Garmin device. W ten sposób zawsze w garmin connect masz tak, jakbyś robił trening na garminie, czymkolwiek to robisz. Nawet tak robiłem na apple watch ultra, jak jeszcze tę nieszczęsną zabawkę miałem. 

A jakbyście chcieli mieć (raczej nie mieć poza satelitami) również 5g w apple watch ultra 3, to fantastycznie :) też to u nas nie działa - link poniżej:

https://www.macrumor...g-availability/

Co do run gapa to mam i używam oczywiście, ale jak zauważysz, jak z tego pokorzystasz, to wprawdzie trening Ci do Connect wrzuci, ale już gotowości treningowej nie policzy  - i tak jest i na Training peaks virtual i na mywoosh i na Karoo (jak outdoor). Garmin liczy gotowość tylko gdy używasz sprzętu garmina. 

I zgadzam się, że jak wejdziesz w ekosystem garmina, to wszystko dość fajnie działa (a ja też miałem i 1040 i epixa i hrm i mam wagę), ale w sumie i tak przytłoczyła mnie ilość danych i mimo że naprawdę dużo biegam (z maratonami włącznie) i jeżdzę (z ultra maratonami włącznie), to z radością (na razie) z garmina zrezygnowałem. 1040 zawiesiła mi się na tour de Silesii 3 razy, co mnie kosztowało jakieś 45min, więc się wkurzyłem i zmieniłem na Karoo - ekran i konfigurowalność przepaść na korzyść Karoo (a jak się dodatkowo bawię w statshunter czy inne squadraty, to już w ogóle bajka). Gotowość treningowa pięknie wygląda, tylko po sezonie indor jest kompletnie nieprzydatna właśnie przez nieliczenie obciążenia. 

Dla osoby, która ma inne sprzęty apla, AWU2 czy 3 to wydaje mi się bardzo przydatna rzecz, ale czysto sportowo oczywiście garmin lepszy i zapewne za jakiś czas znowu napiszę w sygnaturze „był AW, ale garmin lepszy” :)

Garmin nie daje mi jednak tego, że odpaliłem dziś nawigację i nie musiałem co chwila, idąc do sądu, odpalać telefonu, tylko zegarek mnie kierował, Apple Pay działa zdecydowanie lepiej niż garmin pay, odpowiedziałem na kilka smsów wprost z zegarka, zamiast sięgać po telefon, MacBook sam się odblokowuje itd. Tego oczywiście w androidzie nie będzie, więc nie będzie też dodatkowych punktów za AW.

No i AW mimo że to 5 generacja już stara, MÓJ sen liczy zdecydowanie lepiej niż garmin po 2 latach (nic się pieron mojego organizmu nie nauczył i kwiatki wywalał straszne:)

No i przede wszystkim: AWU3 - 3799,-zł - Garmin Fenix 8 pro 47 (więc ciut mniejszy) 5190. Różnica jednak zdecydowanie znacząca, nawet jeśli satelity działają (choć musisz za to zapłacić, żeby działały)

O wiem, co mnie jeszcze wkurzyło. Mój 2,5 letni Epix gen 2 nie dostał już najnowszej aktualizacji softu. Szybko coś garmin zapomina o swoich bądź co bądź flagowcach.

Użytkownik Tomasz Kędra edytował ten post 11 września 2025 - 19:31

• damianmajk lubi to

Iphone 16 Pro Max 512 tytan pustynny, MBP 14 M2Pro 16/512 space grey, iPad Pro 2024 11, AirPods Pro gen 2, był jeszcze AW7, ale Epix gen 2 jest lepszy:), czekam na AWU 3

#28 damianmajk

damianmajk
  • 826 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 11 września 2025 - 21:16

Hammerhead Karoo 3 miałem, bo mój 1040 solar też odwalał straszne akcje, ale obecny 1050 jest ok, nic się nie dzieje. Pewnie, gdybym nie miał eko garmina, to karoo bym zostawił - taki trochę iphone wśród nawigacji, ale przeskakiwania z aplikacji do aplikacji (hammerhead/garmin) trochę irytowało. Dzisiaj robiłem pierwsze testy Fenix 8 pro LTE, z regeneracyjnym 10k bez telefonu, tylko LTE. Livetrack działa - powiadomienia przez mail lub, dodatkowo, przez sms (to w przypadku connect +). Komunikacja z bliskimi przez garmin messenger - w zasadzie to apple watch ultra tylko po to miałem, żeby trenować bez telefonu, z esim. Teraz mam to samo w garminie. Ale jak innym pasuje apple to ok, nic mi do tego ;) daj znać, jak trochę potrenujesz konkretniej z AW, czy faktycznie, w dłuższej perspektywie, nadal będziesz zadowolony.

Użytkownik damianmajk edytował ten post 11 września 2025 - 21:19

#29 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 188 postów
Napisano 11 września 2025 - 21:50

Panowie, przypominam, że to jest wątek o konkretnym modelu zegarka, a nie o wszystkich, szeroko rozumianych akcesoriach do uprawiania sportu typu komputerki rowerowe.
  • damianmajk lubi to

#30 damianmajk

damianmajk
  • 826 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 12 września 2025 - 07:33

Panowie, przypominam, że to jest wątek o konkretnym modelu zegarka, a nie o wszystkich, szeroko rozumianych akcesoriach do uprawiania sportu typu komputerki rowerowe.

Tak - racja ;) próbuję trochę ożywić tę część forum, bo tu cisza straszna. 

#31 kristof461

kristof461
  • 2 345 postów

Napisano 12 września 2025 - 13:24

Przede wszystkim nie da się określić kim jest pro sportowiec. Amator który robi Ironmany raczej nie będzie zaintesowanym AW. Ale kolega wyżej biega długie biegi i AW daje radę. Ja trenując prawie codziennie na siłowni krótsze biegi i czasem rower też nie mam problemu z AW. Czy jestem pro? Nie ale też wypraszam sobie żebym był kanapowcem. No i właśnie. Padło że Garmina ma się dla ekosystemu...to czemu nie można wybrać AW dla tego samego. Także niech każdy kupi co tam uważa. Ja słyszę coraz więcej negatywnych komentarzy o Garminach. Zarówno zegarkach jak i innych urządzeniach w tym liczników rowerowych itd. 

Użytkownik kristof461 edytował ten post 12 września 2025 - 13:33

• damianmajk lubi to

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#32 damianmajk

damianmajk
  • 826 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 12 września 2025 - 13:52

Przede wszystkim nie da się określić kim jest pro sportowiec. Amator który robi Ironmany raczej nie będzie zaintesowanym AW. Ale kolega wyżej biega długie biegi i AW daje radę. Ja trenując prawie codziennie na siłowni krótsze biegi i czasem rower też nie mam problemu z AW. Czy jestem pro? Nie ale też wypraszam sobie żebym był kanapowcem. No i właśnie. Padło że Garmina ma się dla ekosystemu...to czemu nie można wybrać AW dla tego samego. Także niech każdy kupi co tam uważa. Ja słyszę coraz więcej negatywnych komentarzy o Garminach. Zarówno zegarkach jak i innych urządzeniach w tym liczników rowerowych itd. 

Oczywiście, że można - tak, jak napisałem, nic mi do tego. Ekosystem garmina daje dużo więcej sportowych możliwości, niż jakikolwiek apple ultra, czy jakkolwiek by się to nazywało. Natomiast doceniam też zmiany, które apple wprowadza, dla sportowców - np. możliwość tworzenia treningów w aplikacji trening. Do tej pory to nie było możliwe, ale ios 26 RC już to wprowadził. Mało tego - można nawet trenować tylko z aplikacją trening, mając pas na klacie jakiejkolwiek firmy, oby się łączył przez bluetooth lub te słuchawki (np. airpods pro 3), z pomiarem tętna. No ale dla mnie to jest stanowczo za mało, bo jakiekolwiek analizy, bardziej szczegółowe i tak musiałbym robić albo przez athlytic, czyli kolejna subskrypcja, albo przez bevel (chyba tak to się nazywa). Tak na marginesie - dane, dotyczące snu, które obecnie pokazują się jako scoring, dostępne są nie tylko wtedy, kiedy ma się aw/aw ultra. Mam garmina i dane też się przenoszą, dzięki temu mam tę ocenę, nie nosząc żadnego AW.

Użytkownik damianmajk edytował ten post 12 września 2025 - 13:53

#33 damianmajk

damianmajk
  • 826 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 12 września 2025 - 19:07

https://youtu.be/e4q...3TmnSpMDj2UIxd2

Strukturyzowany, custom trening - nigdzie o tym nie powiedzieli, ale wygląda ok.

#34 kristof461

kristof461
  • 2 345 postów

Napisano 13 września 2025 - 08:15

Rozumiem że ta funkcja dotyczy nowego iOS a nie wyłącznie modelu AW3. Tak btw mam jeszcze jeden argument za AW zamiast Garmina i połączę to z AW żeby nie odbiegać od tematu jak zostało napomniane ;) Chodzi o eSIM. To coś czego kiedyś nie rozumiałem ale zrozumiałem jak użyłem. AW5 będzie dodatkowo obsługiwać 5G. Fakt faktem niewiele to zmienia bo 5G jest niby bardziej energooszczędne ale tyle teorii. W praktyce bywa z tym różnie zwłaszcza jak zasięg sieci 5G słaby. Oby dało się ustawić 4G/LTE na stałe tak jak w telefonach. Z drugiej to naturalny rozwój więc rozumiem. 

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#35 damianmajk

damianmajk
  • 826 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 13 września 2025 - 18:18

Rozumiem że ta funkcja dotyczy nowego iOS a nie wyłącznie modelu AW3. Tak btw mam jeszcze jeden argument za AW zamiast Garmina i połączę to z AW żeby nie odbiegać od tematu jak zostało napomniane ;) Chodzi o eSIM. To coś czego kiedyś nie rozumiałem ale zrozumiałem jak użyłem. AW5 będzie dodatkowo obsługiwać 5G. Fakt faktem niewiele to zmienia bo 5G jest niby bardziej energooszczędne ale tyle teorii. W praktyce bywa z tym różnie zwłaszcza jak zasięg sieci 5G słaby. Oby dało się ustawić 4G/LTE na stałe tak jak w telefonach. Z drugiej to naturalny rozwój więc rozumiem.

5g nie będzie obsługiwane w PL przez AW ultra 3, jest tylko kilka krajów, które na ten moment to mają - masz wylistowane jakie. Może kiedyś u nas też, ale to pewnie tak samo jak i inne nowości dla nas. Natomiast LTE i satelity to ja mam już teraz w Fenix 8 pro LTE. Premiera była około 2 tyg. temu, ja testuję od czwartku. Dla mnie esim (LTE/satelity w garminie) to podstawa, dlatego zawsze czekałem na tę funkcję. W AW ultra 3 również są satelity, które w PL nie działają :)

#36 damianmajk

damianmajk
  • 826 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 14 września 2025 - 14:00

Trochę szkoda, że nie mogę edytować, dodawać tekstu, do swoich poprzednich postów, bo w ten sposób to piszę sam ze sobą. Odnośnie AW ultra 3 i porównania do Fenixa 8 pro, z LTE i Satelitami - myślę, że to może zostać też w tym wątku, bo to są, na ten moment, nowe sprzęty i być może ktoś zastanawia się nad nimi. Zatem, żeby też nie wychodzić na osobę, co narzeka tylko na apple, a garmin top - testuję od czwartku Fenix 8 pro. Na ten moment LTE to jedna wielka pomyłka - ponownie czuję się jak beta tester nowych sprzętów Garmina. Albo ja mam za duże wymagania, dlatego mi nie pasuje zarówno Apple, jak i Garmin, albo nikt na to nie zwraca uwagi, tylko ja - w sumie widać to trochę po tym wątku, że praktycznie piszę sam ze sobą. W każdym razie - LTE w garminie działa, na ten moment, żenująco. Testowane zarówno na 10k spokojnie, w bazie, 20k luźne wybieganie i dzisiaj 7k regeneracyjne - za każdym razem livetrack włączał się z opóźnieniem około 1-2km, wysłanie wiadomości przez garmin messenger/wykonanie połączenia, praktycznie niemożliwe, bo ciągle szuka LTE. Przypominam, że nie mieszkam w głębokich borach/lasach, w Bieszczadach. Livetrack zazwyczaj zatrzymuje się po kilku km, bo również zegarek szuka LTE, bo niby go nie ma - komedia. Wisienka (truskawka) na torcie - 20 km z muzyką i tym niby LTE, które i tak praktycznie nie działa, „zeżarło” 25% baterii. Wynik tragiczny, bo tyle to ja na AW ultra 2 potrafiłem mieć, jak włączyłem low power mode, ale z normalnym pomiarem pulsu i zapisem GPS dualband. Czekam na jakiś update, bo na ten moment nie wygląda to dobrze. 

#37 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 188 postów
Napisano 14 września 2025 - 14:23

Wisienka (truskawka) na torcie - 20 km z muzyką i tym niby LTE, które i tak praktycznie nie działa, „zeżarło” 25% baterii.

Od dawna bezskutecznie staram się to tłumaczyć wszystkim, którzy się zżymają na Apple, że jakoby nie potrafią zrobić normalnej baterii, że te 2 dni w porywach to żenada, podczas gdy Garmin jakoś potrafi, żeby trzymała 2 tygodnie.

No niestety, jak Garmin, czy jakikolwiek inny producent zaczyna wstawiać analogiczne, prądożerne funkcjonalności, które w Apple są od początku, to ląduje na podobnym poziomie. Bateria może być nieco pojemniejsza, jeśli fizycznie jest więcej miejsca w środku, ale to nie jest tak, że Garmin potrafi upchnąć wielokrotnie więcej energii w tej samej objętości, albo zrobić moduł LTE czy ekran OLED, który zjada jej 10x mniej.
  • damianmajk lubi to

#38 domowik

domowik
  • 113 postów

Napisano 15 września 2025 - 19:49

Proste. Garmin -w domyśle Fenix- to klocek. Dopóty ekran był, jak z kalkulatora, nie miał muzyki, LTE etc. to wymiatał. Ale nie był też smart zegarkiem. Był komputerkiem treningowym. Dziś, kiedy zmierza w stronę smart zegarka, nie ma zmiłuj. 

Będą mieli jakieś serie dla zapaleńców, ale dla tych, co chcą gadać do zegarka, mieć sim, wysokorozdziedczy ekran led, czy oled, muzyczkę na słuchawki i na co dzień udwawć sportowców, doszlusują do AW Ultra. No, poprawią o dzień, bo Fenix to duża busola. 

I bardzo dobrze. Po pierwsze konkurencja napędza rynek. Apple poprawia apkę, by równać do Garmina, Garmin wprowadza poprawki, których widocznie "sportowcy" chcieli, bo lubili posłuchać muzyki w czasie treningowego biegu i wysłać komuś lokalizację. 

IMO, a używałem Garmina od FR405, dziś, dla kogoś, kto nie bije rekordów i nie startuje w MŚ, używany zegarek jest bez znaczenia. 

Użytkownik domowik edytował ten post 15 września 2025 - 19:54

• damianmajk lubi to

#39 damianmajk

damianmajk
  • 826 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 16 września 2025 - 09:23

@domowik - zdecydowanie racja, w ogóle zegarek/inne gadżety są bez znaczenie, bo liczą się chęci do jakiejkolwiek aktywności/pasji w życiu (nie musi to być sport). Natomiast z tym nowym fenixem ewidentnie coś jest nie tak, bo od soboty wieczorem, do teraz zjadło mi 80% baterii. To jest wynik absurdalnie zły, bo dokładanie tak samo, może mniej kilka h, miałem w aw ultra. Jeżeli oni tego nie zmienią, to Garmina również będę oddawał do sklepu, bo cierpliwość mi się kończy. 

#40 Tomasz Kędra

Tomasz Kędra
  • 196 postów
  • SkądKatowice

Napisano 16 września 2025 - 12:10

Staram się nie dzielić użytkowników na "sportowców" i na sportowców, szczególnie przez pryzmat urządzenia, którego używają i sposobu, w jaki z nich korzystają.

Uważam się za sportowca niezależnie od tego, czy używałem AW3, 7 czy obecnie przez chwilę AW5,a od piątku mam nadzieję AWU3, czy Garmina (Od 305 prawie 20 lat temu poczynając, przez 670 czy epixa gen 2).

Garmin ma na pewno łatwiejszą integrację ze strydem i z aplikacjami czysto treningowymi (jak na AW obecnym nie włączę aplikacji stryd, to mimo połączenia z BT, w danych o biegu czy to w runnie, czy w Stravie, czy w aplikacji Health, nie mam danych ze stryda), za to garmin nie posiada większości funkcji startwatchowych, które wydawało mi się, nie były mi potrzebne, ale od tygodnia czy dwóch miło mi z nich korzystać. 

Ale nawet mimo kupna AWU3 zamierzam przebiec jeszcze kilka maratonów i przejechać tysiące km na rowerze (choć już nie z Edgem a z Hammerheadem, więc tu garmin też mi przestał pasować), więc mam nadzieję nie stać się "sportowcem".

Swoją drogą nie wiem czemu - odnosząc się do postu domowika - prawdziwy sportowiec nie miałby ochoty posłuchać muzyki wprost z zegarka i udostępnić lokalizacji bliskim? I dlaczego sportowiec nie miałby mieć dobrego ekranu OLED? 

Użytkownik Tomasz Kędra edytował ten post 16 września 2025 - 12:12

Iphone 16 Pro Max 512 tytan pustynny, MBP 14 M2Pro 16/512 space grey, iPad Pro 2024 11, AirPods Pro gen 2, był jeszcze AW7, ale Epix gen 2 jest lepszy:), czekam na AWU 3

#41 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 188 postów
Napisano 16 września 2025 - 12:21

Swoją drogą nie wiem czemu - odnosząc się do postu domowika - prawdziwy sportowiec nie miałby ochoty posłuchać muzyki wprost z zegarka i udostępnić lokalizacji bliskim? I dlaczego sportowiec nie miałby mieć dobrego ekranu OLED? 

Ją myślę, że wśród amatorów jest sporo osób z podejściem „co nie dobiegam, to dowyglądam”. I oni głównie robią rynek na najwyższe modele. Zawodowi sportowcy często mają mniejsze parcie na sprzęt, niż amatorzy.

#42 damianmajk

damianmajk
  • 826 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 16 września 2025 - 12:25

@Tomasz Kędra - jeżeli z moich wpisów wywnioskowałeś, że ja dzielę osoby na pro sportowe z garminami i nie sportowe z apple, to bynajmniej - absolutnie tego nie robię. Porównuję tylko, testuję, rzucam temat do dyskusji. Obecnie Fenix 8 pro, jak to u garmina, znowu ma problemy wieku dziecięcego, więc może zabawa przybierze znowu ciekawego obrotu i pobawię się AWU 3 i Hammerhead Karoo 3, bo tak jak wspomniałem - miałem ten komputerek i lepiej mi na nim pokonywało się km, niż na garmin 1030 plus, 1040 solar i obecnym 1050. Ale mam niestety zakodowane, że jak coś mam w jednym ekosystemie - patrz garmin, to niestety chcę mieć już wszystko w jednym. Nie wiem, czy to ok, bo bardzo podobnie jest właśnie z apple. 

#43 domowik

domowik
  • 113 postów

Napisano 16 września 2025 - 15:02

Pewnie niejeden by chciał i właśnie powoli od Garmina to dostaje. Ale fizyki nie oszukasz. Zegarek z ekranem oled, łącznością i całym tym smartzegarkowym bajerem, nie będzie już ładowany co tydzień, bo to je baterię zwyczajnie. A granica rozmiaru została już chyba osiągnięta, bo kto by dziś chciał nosić na codzień coś, jak FR305 na nadgarstku. 

Pomijając, że te super baterie, to może dla ultrabiegaczy może są potrzebne. 

Mnie osobiście bardziej interesuje dokładność pomiarów. I to głównie dlatego, że jestem excelowy i lubię sobie pooglądać i analizować te wszystkie info o długości kroku, rytmie, kadencji, odchyleniu od pionu, mocy etc. na rowerze, czy po biegu. Ale zauważyłem też, że jeśli chodzi o technikę biegu, to u mnie się nic nie zmienia właściwie. Kiedyś tam wybrałem sobie technikę biegania, doszedłem do pewnych wartości i dalej ani rusz. 

Wobec tego, w moim przypadku, skoro te sensory różnorakie są i w AW i w Garminie i działają podobnie, to bardziej kwestia upodobania, czy wyglądu. W sumie kusi mnie trochę AWU i może kupię do testów. Chociaż na co dzień raczej zostanę z AW9. 

#44 Tomasz Kędra

Tomasz Kędra
  • 196 postów
  • SkądKatowice

Napisano 16 września 2025 - 18:43

@Tomasz Kędra - jeżeli z moich wpisów wywnioskowałeś, że ja dzielę osoby na pro sportowe z garminami i nie sportowe z apple, to bynajmniej - absolutnie tego nie robię. Porównuję tylko, testuję, rzucam temat do dyskusji. Obecnie Fenix 8 pro, jak to u garmina, znowu ma problemy wieku dziecięcego, więc może zabawa przybierze znowu ciekawego obrotu i pobawię się AWU 3 i Hammerhead Karoo 3, bo tak jak wspomniałem - miałem ten komputerek i lepiej mi na nim pokonywało się km, niż na garmin 1030 plus, 1040 solar i obecnym 1050. Ale mam niestety zakodowane, że jak coś mam w jednym ekosystemie - patrz garmin, to niestety chcę mieć już wszystko w jednym. Nie wiem, czy to ok, bo bardzo podobnie jest właśnie z apple. 

Ja się pobawię znowu AW i zobaczę, czy jednak spora dawka kombinowania z trybami sportowymi (w garminie jednak zakładałem go po prostu na rękę (a właściwie nie zdejmowałem go w ogóle:), zakładałem pasek HR, do tego stryd, wszystko się synchronizowało i szedłem biegać, a po biegu miałem tonę danych (do których jednak warto byłoby zajrzeć a nie tylko mieć:). Tutaj już widzę, że stryd nie działa tak jak powinien, trainingpeaksy się nie synchronizują odpowiednio, runna ma osobną aplikację, ale nie ma wówczas połączenia ze strydem, workoutdoors działa super i nawet działają czujniki, ale znowu nie ma treningu wgranego z runny czy TP. ehhh. 

Na szczęście Athlytic, training today czy teraz jakieś nowe the outsiders działają chyba bardzo podobnie do raportu porannego garmina i gotowości treningowej, więc powinno być dobrze (i tak na to nie patrzę...:)

Wiecie, kiedy można się spodziewać recenzji AWU3? AirPods 3 już DC rainmaker zrecenzował - wychodzi na to, że nawet pasa hr nie trzeba mieć, takie to dokładne - chapeau bas dla Epla. 

Pewnie niejeden by chciał i właśnie powoli od Garmina to dostaje. Ale fizyki nie oszukasz. Zegarek z ekranem oled, łącznością i całym tym smartzegarkowym bajerem, nie będzie już ładowany co tydzień, bo to je baterię zwyczajnie. A granica rozmiaru została już chyba osiągnięta, bo kto by dziś chciał nosić na codzień coś, jak FR305 na nadgarstku. 

Pomijając, że te super baterie, to może dla ultrabiegaczy może są potrzebne. 

Mnie osobiście bardziej interesuje dokładność pomiarów. I to głównie dlatego, że jestem excelowy i lubię sobie pooglądać i analizować te wszystkie info o długości kroku, rytmie, kadencji, odchyleniu od pionu, mocy etc. na rowerze, czy po biegu. Ale zauważyłem też, że jeśli chodzi o technikę biegu, to u mnie się nic nie zmienia właściwie. Kiedyś tam wybrałem sobie technikę biegania, doszedłem do pewnych wartości i dalej ani rusz. 

Wobec tego, w moim przypadku, skoro te sensory różnorakie są i w AW i w Garminie i działają podobnie, to bardziej kwestia upodobania, czy wyglądu. W sumie kusi mnie trochę AWU i może kupię do testów. Chociaż na co dzień raczej zostanę z AW9. 

FR 305 był swego czasu sztosem:) jej, to było hmm w 2007 :) Teraz nawet te 51mm nie są takie wielkie:) 

Ja chyba najbardziej czekam na łączność LTE/3g, żeby móc swobodnie czasem nie zabierać telefonu. W sumie i tak zwykle z telefonem biegam, ale do tego potrzeba znowu jakiegoś pasa do schowania kloca (pro max), który czasem się właśnie suszy po wcześniejszym bieganiu, więc możliwość wyjścia saute uważam za wielką pomoc. 

No i mam nadciśnienie, więc nowa funkcja może mi się przyda (choć co mi z tego, że mi AW wykryje, że je mam, skoro już wiem, że je mam:)

#45 damianmajk

damianmajk
  • 826 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 16 września 2025 - 18:55

Recenzje już masz - na YT wielu „sportowych” twórców. Z tym pomiarem pulsu w AW oraz AirPods 3 Pro jest ciekawa sprawa, bo jak masz np. ultra 3 lub jakikolwiek inny oraz trenujesz ze słuchawkami, to próbki pulsu są zarówno ze słuchawek jak i ręki, przez co zdecydowanie poprawia to dokładność pomiarów. Patrząc na wykresy pokazane przez DesFit, to pomiary są absurdalnie dokładne, prawie tak jak mój pas HRM 600 garmina - ten nowy. Także Apple jednak bardzo dobrze ogarnia te kwestie, bo jak każdy wie pomiary z ręki, w garminie, są tragiczne.

Użytkownik damianmajk edytował ten post 16 września 2025 - 18:55

#46 onomatobeka

onomatobeka
  • 9 postów

Napisano 16 września 2025 - 22:50

U mnie z kolei po krótkiej przygodzie z Garminem pod moje użytkowanie jednak lepiej sprawdza się typowy smartwatch i wbijam po odświeżonego AWU; może kwestia starszego UI, ale w moim Tactix 7 amoled jest to dla mnie totalna męczarnia coś 'wyklikać' na nim, choćby obsługa treningu czy sprawdzenie powiadomień, strasznie toporny jest po wieloletnim obcowaniu z AW czy Galaxy Watchem. I słabo rejestruje mój sen :(

Z rzeczy za którymi zatęsknię to zapewne fizyczna latarka, z której korzystam przynajmniej raz dziennie - trudno, będę sięgał po telefon wtedy.

Zastanawiam się nad kolorem, bo o ile powiedzmy naturalny tytan mi się już dostatecznie opatrzył i chciałbym spróbować czarnego, tak już widzę w tym wyborze pewne ograniczenia w dobrze pasków (wizualnie) i podatność na widoczne rysy. 

#47 Ament

Ament
  • 507 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 19 września 2025 - 13:24

Właśnie odebrałem AWU3 i póki co 5G (przynajmniej w eSIM z Orange Flex) nie działa. 

 Macbook / iPad Pro / iPhone / Watch

#48 Tomasz Kędra

Tomasz Kędra
  • 196 postów
  • SkądKatowice

Napisano 19 września 2025 - 13:45

Mam i ja. tytan czarny z paskiem Alpine terakota. Sztos:)

Multisim play zainstalowałem, potem będą testy. Już widzę, że jest lepiej niż w AW5, bo plany treningowe z runna się synchronizują z aplikacją workout. Nie będzie trzeba jakichś cudów robić. Jeszcze tylko, żeby się jakoś dane mocy stryda dodać… Ma ktoś jakiś pomysł? Aplikacji stryd nie chcę używać, bo znowu tam nie ma zaplanowanego treningu. 

W workoutdoors można stryda podpiąć i nawet dane zbiera, ale znowu również nie ma możliwości uploadowania treningu.

Używał ktoś ismoothrun albo watchlythic? Może tam te dane można zbierać?

Wielkościowo chyba odpowiada Epixowi 47 albo bardzo niewielka różnica. W każdym razie ma moim chudym nadgarstku biegacza nie wygląda źle:)

Ekran wypasiony. Z przyjemnością się na niego patrzy. Action button też niezwykle przydatny sportowo.

• damianmajk lubi to

#49 slaweuszek

slaweuszek
  • 128 postów
  • SkądGorzów Wlkp

Napisano 19 września 2025 - 16:53

Czy ktoś przesiadł się na Apple Watch Ultra 3 z pierwszej generacji Apple Watch Ultra ? Wiem że różnic jest mało, ale ... trochę mnie korci. 

iPhone 17 Pro Max / MacBook Pro 13" M2 2022 / Apple Watch Ultra 3 / AirPods Pro 2 gen. / AirPods Pro 3 gen.

#50 Tomasz Kędra

Tomasz Kędra
  • 196 postów
  • SkądKatowice

Napisano 19 września 2025 - 18:19

Jestem po pierwszym biegu i jest ekstra. Ekran jest absolutnie fantastyczny i bardzo czytelny, co zresztą przy mojej coraz gorszej krótkowzroczności wywołanej wiekiem jest wielce znaczące:) Nawet Stryd działa z natywną aplikacją workout! Nie ustawiałem jeszcze żadnych pól, ale w podsumowaniu pojawia się moc i po uploadzie do stravy i TP wykres jest prawidłowy. Cudo. Trening z Runny wgrał się sam, nic tylko kliknąć. Także tutaj garmin nie ma żadnej przewagi. 

W czasie godzinnego biegu z podpiętym pasem HR i strydem bateria spadła 7-8% (Airpodsy były podpięte do telefonu, jutro spróbuję iść bez).

Tylko pasek ocean to średnio wygodny jest do zapiniania i odpinania. Ta trailowa opaska chyba będzie lepsza. Ale już idą paski z Ali, więc zobaczymy z czym się to je:)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych