Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 17 Pro/17 Pro Max – dyskusja.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
189 odpowiedzi w tym temacie

#151 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 475 postów

Napisano 04 października 2025 - 19:07

Oj weź już, bo tylko resztki zdrowego rozsądku mnie powstrzymują przed pójściem i kupnem Aira, a przecież zmieniałem tylko rok temu :(

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#152 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 920 postów

Napisano 04 października 2025 - 21:51

Ale mnie też ten Air szarpie, mimo, że zamówienie na pro max złożone. Jest tak fajny w ręce, że wiele bym mu mógł wybaczyć. Próbuję się przekonać, że nie wpędzi mnie w nerwicę stanu baterii i unikanie fotografowania. Po prostu powinienem mieć dwa telefony - promaxa na wakacje oraz air na codzień. 

#153 dliwski

dliwski

• 15 307 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 października 2025 - 15:03

Używam Aira od 19 września i oczywiście wszystko zależy od potrzeb, ale ja jestem zadowolony. Z baterią nie jest tak źle, jak mogłoby się wydawać - nie wiem od czego to zależy, czy to ten tryb adaptacyjny czy generalnie iOS 26, ale jest lepiej niż w 15 Pro. Aparat? Tutaj bez dyskusji - jeśli ktoś żyje zdjęciami i filmami, to niech celuje w Pro, ale nie powiedziałbym, że Air robi słabej jakości zdjęcia. Natomiast prawda jest taka, że ja zdjęć nie robię - czasem zeskanuję jakiś dokument albo zrobię fotkę czegoś o czym muszę pamiętać i tyle. Dla mnie dużą zaletą jest 12 GB RAM, większy ekran, lekkość i ergonomia. Na początku się obawiałem, ale nie żałuję. I nie używam powerbanka...  :lol:

#154 bryn1u

bryn1u
  • 12 postów

Napisano 06 października 2025 - 18:53

A nie przeszkadza wam, że Apple całkowicie usunęło tryb nocny dla zdjęc portretowych w Iphone 17 max pro? Przecież to jest cofnięcie się do średniowiecza.  Szkoda, że o tym nigdzie nie wspomnieli. 

https://ibb.co/RkgWxMmw

https://discussions.apple.com/thread/256157141?sortBy=rank&answerId=261615390022

https://support.apple.com/en-gb/guide/iphone/aside/iphbaefb01b6/26/ios/26

#155 zalezi

zalezi
  • 39 postów

Napisano 06 października 2025 - 19:52

Ja od dziś mam Aira, przeszedłem z 16 Pro Max. Air robi świetne wrażenie, czuć jakiś powiew świeżości dzięki bryle, nie czuć go zupełnie w kieszeni - to jest fajne po ciężkich Pro Maxach. Troche się nagrzewa, ale konfiguruje go, coś ciągle dogrywam, sprawdzam ( po raz pierwszy celowo nie poleciałem z backupu ). Aparat dla mnie wystarczający, nie jestem fotografem, głośnik też styka, słucham muzyki na AiPodsach Pro. Bateria zachowuje się raczej ok, nie leci jakoś drastycznie. Dla mnie fajna zmiana.

#156 Bad_Boy

Bad_Boy
  • 553 postów
  • SkądGermany

Napisano 06 października 2025 - 20:41

a pomararanczowy Pro na który tutaj tak narzekają sprzedaje się najlepiej ;)

iPhone 15 Pro 256 GB  iMac 21.5 Retina 

#157 Sienol

Sienol
  • 48 postów

Napisano 07 października 2025 - 09:10

Jeżeli faktycznie usunęli tryb nocny w portrecie z iPhone 17 pro Max to strzał w kolano. Dla wielu to dyskwalifikacja tego telefonu.

#158 zorr

zorr
  • 72 postów

Napisano 07 października 2025 - 10:07

Dziwne. W 17 pro jest.

#159 Sienol

Sienol
  • 48 postów

Napisano 07 października 2025 - 10:31

Zaraz zaraz, usunęli to tylko z iPhone 17 pro Max?

#160 soczekpl

soczekpl
  • 3 321 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 07 października 2025 - 10:49

a pomararanczowy Pro na który tutaj tak narzekają sprzedaje się najlepiej ;)

A skąd to wiadomo, są jakieś oficjalne wyniki sprzedaży?

W AOS każdy kolor ma w tej chwili taki sam czas dostawy - na II połowę października (a Pro Max na listopad).

Pomarańczowy to taki kolor, z którym za chwilę będzie chodziło pół Warszawy :P 

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 17 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#161 zalezi

zalezi
  • 39 postów

Napisano 07 października 2025 - 11:09

Będą z nim chodzić, bo chcą pokazać, że mają 17 Pro.

#162 Sienol

Sienol
  • 48 postów

Napisano 07 października 2025 - 11:13

I tak większość będzie nosiła w etui więc nieraz nie da się nawet zobaczyć jaki kolor mają

#163 bryn1u

bryn1u
  • 12 postów

Napisano 07 października 2025 - 11:16

Dziwne. W 17 pro jest.

Nie ma w ogole w 17. 

https://support.apple.com/en-gb/guide/iphone/aside/iphbaefb01b6/26/ios/26

Mówię o trybie nocnym portretowym, nie zwykłe zdjęcia. Jeszcze tego brakuję, żeby usunęli całkowicie tryb nocny :D 

Jeżeli faktycznie usunęli tryb nocny w portrecie z iPhone 17 pro Max to strzał w kolano. Dla wielu to dyskwalifikacja tego telefonu.

No to jest po prostu dramat. Robiłem sporo zdjęć portretowych i wiem, że bez trybu nocnego wychodzą fatalnie. Dlatego bardzo zacząłem się zastanawiać nad zmianą. 

#164 MC_

MC_
  • 6 976 postów

Napisano 07 października 2025 - 11:51

One i tak wychodzą słabo. Nie ma nad czym płakać.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#165 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 475 postów

Napisano 07 października 2025 - 13:20

W sumie to jest. Mi też to wisi, jak w ogóle wszystkie zdjęcia, no ale zabieranie po cichu dużej funkcjonalności tak zwyczajnie nie jest ok.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#166 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 920 postów

Napisano 07 października 2025 - 13:30

W sumie to jest. Mi też to wisi, jak w ogóle wszystkie zdjęcia, no ale zabieranie po cichu dużej funkcjonalności tak zwyczajnie nie jest ok.

Właśnie zrobiłem test na iP15 pro - w iOS 26.0.1 tak już jest - to nie nowy telefon-  albo tryb noc albo portret. Jak wiadomo, portret jest też dostępny bez trybu portret - w każdym zdjęciu można go włączyć - ale nie w takim w trybie nocnym. 

#167 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 475 postów

Napisano 07 października 2025 - 13:37

Wierzę. Ja to nawet nie wiem, gdzie się włącza te jakieś tryby, czy to nocny, czy portretowy.

#168 bryn1u

bryn1u
  • 12 postów

Napisano 07 października 2025 - 19:08

Właśnie zrobiłem test na iP15 pro - w iOS 26.0.1 tak już jest - to nie nowy telefon-  albo tryb noc albo portret. Jak wiadomo, portret jest też dostępny bez trybu portret - w każdym zdjęciu można go włączyć - ale nie w takim w trybie nocnym. 

Tu masz listę i 15 Pro ma wsparcie. https://support.apple.com/en-gb/guide/iphone/aside/iphbaefb01b6/26/ios/26

Jedynie najnowszy i najdroższy Iphone 17 max pro nie ma. 

Tu masz listę i 15 Pro ma wsparcie. https://support.apple.com/en-gb/guide/iphone/aside/iphbaefb01b6/26/ios/26

Tryb nocny dawał dłuższe naświetlanie co przekładało sie na znacznie lepsze zdjęcia. Powiedziałbym, że nieporównywalnie lepsze, zwłaszcza jak zawsze miałęm ustawiony tryb max. czasu naświetlania. Teraz to wygląda jak rozjechany krowi placek wieczorem. Cały czas się zastanawiam kto w Apple podejmuje tak chore i poje.... decyzje. Nie można było tego zostawić klientowi w spokoju do jego własnych preferencji? 

Tryb nocny dawał dłuższe naświetlanie co przekładało sie na znacznie lepsze zdjęcia. Powiedziałbym, że nieporównywalnie lepsze, zwłaszcza jak zawsze miałęm ustawiony tryb max. czasu naświetlania. Teraz to wygląda jak rozjechany krowi placek wieczorem. Cały czas się zastanawiam kto w Apple podejmuje tak chore i poje.... decyzje. Nie można było tego zostawić klientowi w spokoju do jego własnych preferencji? 

Może w Iphone 18 Max Pro wprowadzą to z powrotem jako "nową" funkcjonalność xD

#169 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 199 postów
Napisano 07 października 2025 - 19:15

Tryb nocny dawał dłuższe naświetlanie co przekładało sie na znacznie lepsze zdjęcia. Powiedziałbym, że nieporównywalnie lepsze,

Oczywiście! Pełna zgoda. Przy dłuższym czasie naświetlania (tryb nocny to min. 2 sekundy) należało jedynie zadbać o umieszczenie telefonu na statywie.

Oraz zamrozić portretowaną osobę. Na przykład ciekłym azotem.

Nikt żywy nie wytrzyma tyle czasu w bezruchu.

#170 bryn1u

bryn1u
  • 12 postów

Napisano 07 października 2025 - 22:48

Oczywiście! Pełna zgoda. Przy dłuższym czasie naświetlania (tryb nocny to min. 2 sekundy) należało jedynie zadbać o umieszczenie telefonu na statywie.

Oraz zamrozić portretowaną osobę. Na przykład ciekłym azotem.

Nikt żywy nie wytrzyma tyle czasu w bezruchu.

I najlepiej ją jeszcze otruć, wtedy będziemy mieli pewność, że juz nigdy do zdjęcia sie nie poruszy i czas naświetlania może być trwać dni i nawet lata o ile wcześniej ciało się nie rozłoży.

Bez przesady, że ktoś nie wytrzyma 3 sekund do zdjęcia i statyw też nie jest w ogole potrzebny. Przy automatycznym to przeważnie było 1-2 sekundy. Zrobiłem sporo takich zdjęć, nikt nie narzekał wręcz przeciwnie, a jakość jest po prostu nieporównywalna. 

#171 Sienol

Sienol
  • 48 postów

Napisano wczoraj, 08:09

Mnie dziwi fakt, że brakuje wersji 256GB wszędzie. Czy ludziom naprawdę wystarczy dzisiaj 256GB zwłaszcza, że kupują telefon na lata? Nie każdy korzysta z iclouda.

#172 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 199 postów
Napisano wczoraj, 08:20

Czy ludziom naprawdę wystarczy dzisiaj 256GB

Nie wiem, jak ludziom, ale mi ze sporym zapasem starcza 128 GB. Nie traktuję telefonu jako magazynu wszystkich swoich danych od urodzenia.

• crux i Plumo lubią to

#173 MC_

MC_
  • 6 976 postów

Napisano wczoraj, 08:21

Mi też spokojnie wystarcza 256. 

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#174 zorr

zorr
  • 72 postów

Napisano wczoraj, 09:11

128 już za mało. 256 jest OK.

#175 Sienol

Sienol
  • 48 postów

Napisano wczoraj, 09:59

Dziś mówicie,że 256 wystarczy,ale co powiecie za rok/dwa? iPhone to nie jest telefon na rok tylko na dłużej

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych