Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 17 Pro/17 Pro Max – dyskusja.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
131 odpowiedzi w tym temacie

#101 burton70

burton70
  • 157 postów
  • SkądCzeski Cieszyn, CZ

Napisano 22 września 2025 - 12:15

Pierwszy raz miałem dziś możliwość obejrzeć te telefony na żywo. Nie wiem, czy tylko ja tak mam, ale jeśli chodzi o estetykę, to strasznie irytuje mnie ten wielki placek z innego materiału niż reszta plecków pod wyspą aparatów.

W Air nie jest to tak drażniące, bo to się rozciąga na całe plecki, ale w Pro wygląda to paskudnie, niezależnie od wersji kolorystycznej.

Muszę się zacząć do tego przyzwyczajać, bo za rok pewnie będę wymieniał telefon, a design raczej pozostanie, ale póki co, jestem przeciwny.

Co do kolorystyki, ten jasny wydaje mi się najmniej inwazyjny, i gdybym miał się decydować, to właśnie na niego.

Zgadzam się co do "placka" na tylnim panelu. Na szczęście noszę w etui więc na codzień różnicy nie robi. Wolę szeroką wyspę w iP 17 niż wcześniejszych modelach. Przynajmniej jest stabilnie. Jasność ekranu, aparat też na plus (robię sporo zdjęć). Jeśli chodzi o estetykę (dla noszących bez etui) to wcześniejsze modele, stalowe lub tytanowe wygrywają z najnowszym amelinium ;) 

MacBook Pro 14" M3, 24 GB RAM, 1 TB | iPhone 17 Pro 256 GB l AirPods 4

#102 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 178 postów
Napisano 22 września 2025 - 13:35

Zgadzam się co do "placka" na tylnim panelu. Na szczęście noszę w etui więc na codzień różnicy nie robi.

A no właśnie, i tu dochodzimy do drugiego, powiązanego problemu. Wprawdzie nie na żywo, a jedynie na wizualizacjach w AOS, oglądałem, jak poszczególne etui wyglądają z różnymi kolorami iPhone’ów i wszystkie, poza przezroczystymi wyglądały „kupowato” sąsiadując z dużą, odsłoniętą wyspą aparatów. No, a w przezroczystej placek kłuje w oczy.
  • Plumo lubi to

#103 burton70

burton70
  • 157 postów
  • SkądCzeski Cieszyn, CZ

Napisano 22 września 2025 - 16:44

A no właśnie, i tu dochodzimy do drugiego, powiązanego problemu. Wprawdzie nie na żywo, a jedynie na wizualizacjach w AOS, oglądałem, jak poszczególne etui wyglądają z różnymi kolorami iPhone’ów i wszystkie, poza przezroczystymi wyglądały „kupowato” sąsiadując z dużą, odsłoniętą wyspą aparatów. No, a w przezroczystej placek kłuje w oczy.

Tu akurat mam inne zdanie. Akurat iPhone 17 pro głębinowy błękit w niebieskim etui z tkaniny TechWoven odpowiada mi. Ale to już kwestia gustu. 

• Mikołaj Maciejko lubi to

#104 mikoko

mikoko
  • 507 postów

Napisano 22 września 2025 - 17:59

Tu akurat mam inne zdanie. Akurat iPhone 17 pro głębinowy błękit w niebieskim etui z tkaniny TechWoven odpowiada mi. Ale to już kwestia gustu. 

Właśnie czekam na taki zestaw. Etui TechWoven przyjdzie jutro, Pro Max 03.10. Silikonowe niebieskie przyszło pare dni wcześniej, jeszcze nie otwierałem bo się waham czy nie zwrócić 

#105 bartekpolska

bartekpolska
  • 86 postów

Napisano 22 września 2025 - 21:18

Widziałem na żywo dziś 17 pro. 16 pro wygląda przy 17 pro na bardziej eksluzywny w wyglądzie i dotyku. 16 pro to najlepszy wybór na dzień dzisiejszy

#106 mikoko

mikoko
  • 507 postów

Napisano 23 września 2025 - 10:04

Jak ktoś się przesiada z 12 pro max tak jak ja, to bez sensu skracać sobie wsparcie o rok. Tel i tak ląduje w etui więc mi wisi jak wyglądają plecy telefonu. Mój IP 12 pro max po 5 latach jest jak nowy, noszony w oryginalnym leather case od . Szkoda że zrezygnowali ze skóry.

Użytkownik mikoko edytował ten post 23 września 2025 - 10:07

• burton70 lubi to

#107 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 312 postów

Napisano 23 września 2025 - 12:41

Dla mnie porównanie z 15 pro max na plus: większy i jaśniejszy wyświetlacz. W ręku trzyma się także jakby lepiej - mimo że teoretycznie jest grubszy (chyba bardziej zaoblili brzegi). Bateria w poprzedniku już mocno mi padała, a tu na razie trzyma bez problemu cały dzień (wcześniej dwa razy do ładowania podłączałem przed końcem dnia).

#108 PL95

PL95
  • 282 postów
  • SkądKraków/ Düsseldorf

Napisano 23 września 2025 - 15:16

Telefon jaki jest, każdy widzi, chyba najbrzydszy iPhone do tej pory (17 pm kolor niebieski). Natomiast obecnie, będąc na urlopie, cieszę się, że go mam, ponieważ telefon ZDECYDOWANIE mniej się grzeje, nawet z battery packiem od Apple na pleckach, ma odrobinę lepszą baterię i odrobinę jaśniejszy ekran.

Nie zliczę ile razy poprzednie generacje telefonu, zwłaszcza 16 pm i 15 pm, wstrzymywały proces ładowania się ze względu na osiągnięcie zbyt wysokiej temperatury przez telefon, nawet będąc akurat w środku. Tymczasem tutaj, w pełnym słońcu, przy robieniu nim wielu zdjęć, z bateryjką od Apple na pleckach, telefon w dalszym ciągu pozostaje przyjemny w dotyku. Może nie jest bardzo chłodny, ale nie parzy w ręce. 

Do tej pory korzystałem z telefonu wyłącznie na wycieczkach krajoznawczych ze wspomnianym wyżej battery packiem na pleckach i jak narazie nie udało mi się w ten sposób go rozładować w ciągu jednego dnia (7:00 do ok. 22:00). Nie zwracałem szczerze uwagi, ile mi tej baterii dokładnie zostawało pod wieczór, nie pamiętam też jak to wyglądało rok temu tuż po premierze 16PM. Natomiast wiem, że bateria w battery packu w połączeniu z 16PM zawsze mi padała około godziny 15:30, zostawiając telefon naładowany w 90%, natomiast w przypadku 17pm bateria ta padła dwukrotnie dopiero kilka minut po 16:00, również zostawiając telefon naładowany w 90%, dlatego myślę, że mogę potwierdzić doniesienia z Internetu mówiące o lekkim polepszeniu baterii , w moim przypadku przekłada się to na około 30min lepszy czas pracy na jednym ładowaniu. Szału nie ma, ale zawsze coś. 

Potwierdzam, że treści wyświetlane na ekranie telefonu można lepiej odczytać, nie mam jak tego opisać. Nie jest to jakaś gigantyczna różnica, partnerka została przy 16 pm i porównując bezpośrednio oba ekrany jest to widoczne. Nie mając natomiast 16PM do takiego porównania nie sądzę, żeby ktoś to zauważył. 

Kwestie aparatu pominę, bo totalnie się na tym nie znam. Robi zdjęcia, w miarę ładne, jak i telefon poprzedniej generacji i jeszcze poprzedniej  ;).

 iPhone 16 Pro Max  iPad Pro 11“ Space Grey 256GB  Apple Watch Series 10 46mm  MacBook Pro 15“ 2019  AirPods Pro 2  

#109 tomczii

tomczii
  • 932 postów

Napisano 24 września 2025 - 10:30

podobno 16 pro max robi lepsze zdjęcia jakościowo niż 17 pro max na instagramie pokazywał jeden gostek czy ktoś może wypowiedzieć się ona ten temat ?

Iphone 17 pro max , AW ultra 3 gen 49mm

#110 Shrek

Shrek
  • 1 339 postów

Napisano 24 września 2025 - 11:19

Widziałem na żywo dziś 17 pro. 16 pro wygląda przy 17 pro na bardziej eksluzywny w wyglądzie i dotyku. 16 pro to najlepszy wybór na dzień dzisiejszy

Właśnie miałem pisać, podszedłem do wyspy w ME, podotykałem, porównałem ekrany, fakt 17 mają jakby więcej "czerni w czerni" ale może to być efekt mojego szkła matowego, ale nie musi. Byłem, ponieważ rozważam zmianę żony 15 Pro na kolejny i to był sądny dzień, 2-letnią 15 Pro jeśli zamieniać dzisiaj, to wyłącznie na 16 Pro, za mało różnic na + przy 17 Pro, za dużo z 17, do tego wiele minusów w postaci dla mnie koszmarnej wyspy, samego materiału obudowy, niewiele dopłaty w zasadzie równorzędna kwota zarówno do 16 Pro jak do 17 zwykłej, do Pro już spora kwota, a wniesie nic, poza minusem obudowy i tą nieszczęsną wyspą. Na tą chwilę już mam pewność wyboru. Sam mam białą 16 Pro i dawno mi przeszło zmienianie co rok, bo nowy, z tym zostanę na kolejne 2 lata, szczególnie że mam od miesiąca nowy, więc absolutnie cieszę się z wyboru :-)

Miałem się odnieść do Air, ale odpuszczę :-) raczej uchroni mnie to od bana.

 Only Apple 

#111 miracleman81

miracleman81
  • 6 postów

Napisano 24 września 2025 - 15:23

Wszystko spoko, też chciałbym kupić16 pro. Tylko gdzie znajdziesz 16 pro 256 GB w cenie 17 256 GB ?

17 zapowiada się dobrze ale niestety nie ma tele obiektywu i gorszy wygląd. Racjonalnie pewnie lepiej kupić 17 niż16 pro no ale...

Ceny 16 pro 256 GB są w sklepach niemal takie same jak 17 pro 256 GB. Tyle w życiu nie dam a na dużą obniżkę się nie zanosi.

Co byś doradził ??

#112 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 178 postów
Napisano 24 września 2025 - 16:40

Tyle w życiu nie dam a na dużą obniżkę się nie zanosi.

Co byś doradził ??

Ja wprawdzie się nie deklaruję, że "w życiu", bo pewnie za rok i tak będę kupował, a ceny raczej nie spadną, ale póki co, skoro pytasz o radę, zrób to, co ja. Pozostań przy dotychczasowym telefonie.

#113 miracleman81

miracleman81
  • 6 postów

Napisano 24 września 2025 - 17:41

Ja wprawdzie się nie deklaruję, że "w życiu", bo pewnie za rok i tak będę kupował, a ceny raczej nie spadną, ale póki co, skoro pytasz o radę, zrób to, co ja. Pozostań przy dotychczasowym telefonie.

Mam 12 pro już prawie 5 lat. Pora na zmianę. Gdy widzę ze ceny za 16 pro i 17 pro są praktycznie takie same, to mnie trafia..... ;)

#114 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 924 postów

Napisano 24 września 2025 - 19:36

Byłem dzisiaj w iSpot w Galerii Północnej. Obejrzałem, pomacałem wszystkie nowe modele. Największe wrażenie i odbiór premium zrobił na mnie Air. Krótko mówiąc "czuć piniondz".

Pomarańczowy Pro wcale nie wygląda tak źle na żywo. Dodatkowo czuć go w ręce, ale nie jest odbiór negatywny. Jedynie to aluminium mogłoby być czymś innym, materiałem z wyższej półki. 

Użytkownik shevchenko1987 edytował ten post 24 września 2025 - 19:55

 MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) |  iPhone 15 Pro (128 GB) |  Watch Ultra 2 |  AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex |  TV 4K (64 GB)

#115 onomatobeka

onomatobeka
  • 8 postów

Napisano 24 września 2025 - 21:27

A czy ktoś odczuł trochę większy gabaryt 17 Pro Maxa? Lub od razu zszedł do 17 Pro z 15/16 Pro Max?

Moim zdaniem poprzedni model lepiej trzymał się w dłoni oraz wydawał się mniej "ceglany".

#116 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 312 postów

Napisano 25 września 2025 - 15:19

Ja mam wręcz odwrotne odczucia: nowa siedemnastka wydaje mi się zgrabniejsza i wygodniejsza do trzymania w ręku. Co od samego wyjęcia z pudełka mnie zastanawia właśnie - pomimo gabarytów.

#117 burton70

burton70
  • 157 postów
  • SkądCzeski Cieszyn, CZ

Napisano 25 września 2025 - 15:32

Ja mam wręcz odwrotne odczucia: nowa siedemnastka wydaje mi się zgrabniejsza i wygodniejsza do trzymania w ręku. Co od samego wyjęcia z pudełka mnie zastanawia właśnie - pomimo gabarytów.

Bo ma bardziej obłe kształty. Ponownie, jak we wcześniejszych aluminiowych bywało.

Użytkownik burton70 edytował ten post 25 września 2025 - 15:33

#118 Filip454

Filip454
  • 182 postów

Napisano 26 września 2025 - 02:30

iPhone skończył się w 2019 roku na 11. Mam na myśli prawdziwe innowacje, które wnoszą naprawdę wiele do doświadczeń czerpanych z korzystania z produktu. Moim zdaniem, dla nas to bardzo dobrze. Niech tak zostanie.

Z drugiej strony, trochę się podjarałem iPhone Air, bo przypomniał mi się mój Alcatel OneTouch 6030X, który był naprawdę nietuzinkowym smartfonem z Androidem, również ze względu na grubość (7.9 mm w 2013). To chyba jego bym kupił, gdybym miał pieniądze do wydania.

A tak swoją drogą, już 9 września chciałem tutaj coś napisać, ale zasnąłem, bo dzisiaj to już nie ta sama siła co kiedyś, kiedy naprawdę jarałem się każdą premierą od Apple...

Piękne czasy jarania się Apple i ogólnie nowościami sprzętowymi się dla mnie skończyły w 2017, kiedy wydano ostatniego Macbooka Air, który wyszedł jeszcze z ręki ś.p. Stevena Jobsa. Wina mojej transformacji zdrowotnej - skończyło się odczuwanie czegokolwiek, coś jest nie tak w głowie. Niczego nie czuję już tak jak kiedyś. Moje wewnętrzne dziecko zostało uśmiercone gdzieś w 2019  :unsure: Smutne to dla mnie, że jestem już starym dziadem.

Pamięta ktoś użytkownika Psychopulse? To były złote czasy MyApple.

Użytkownik Filip454 edytował ten post 26 września 2025 - 02:35

"It scrolls like butter" Steve Jobs

#119 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 312 postów

Napisano 26 września 2025 - 17:51

Wewnętrzne dziecko da się reanimować, tylko nie ma co liczyć na Apple w tym względzie... Ja tam cieszę się z nowego iphone’a. Nawet wygląd mi się podoba - zawsze to coś innego niż w ostatnich latach. Sprzęt działa dobrze. Zdjęcia robi całkiem całkiem. Pod każdym względem wypada lepiej niż moja stara 15. pro max.

#120 soczekpl

soczekpl
  • 3 317 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 26 września 2025 - 17:55

Mi się też nawet podoba, tylko te tegoroczne kolory...

Oglądałem dzisiaj pomarańczowego w sklepie i naprawdę mam wrażenie, że Apple zrobiło produkt dla ludzi, którzy chcą wręcz krzyczeć: "patrzcie, mam nowego ajfona!". Bo prawda jest taka, że 3 aparaty są od 11 Pro i naprawdę czasami trudno odróżnić te telefony.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 17 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#121 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 312 postów

Napisano 26 września 2025 - 18:53

Jeszcze nie widziałem na żywo tego pomarańczowego, ale chyba nie mam czego żałować. Choć moj kolega akurat nim zachwycony przymierza się do zakupu. Rzeczywiście jakoś trudno mi było wybrać kolor w tym roku. Zwłaszcza, że liczyłem na czarny…

#122 Bad_Boy

Bad_Boy
  • 552 postów
  • SkądGermany

Napisano 26 września 2025 - 21:30

ja kupiłem tego 17 Pro Orange

przesiadałem się z 15 Pro

w aparacie na szybko robi robotę ten 8-"Zoom"

a kolor taki sportowy, podoba mi się, wyciągniesz na chwile i od razu wszyscy wiedza jaki masz telefon  :D

acha-iOs 26 lepiej chodzi niż na 15 Pro

Użytkownik Bad_Boy edytował ten post 26 września 2025 - 21:31

iPhone 15 Pro 256 GB  iMac 21.5 Retina 

#123 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 312 postów

Napisano 27 września 2025 - 10:08

Co mi się jeszcze podoba, zapomniałem wspomnieć - telefon się nie nagrzewa. W 15. co jakiś czas potrafił być mocno ciepły, delikatnie mówiąc. I jakby zupełnie bez powodu. Tutaj używam go intensywnie (gry, zdjęcia non-stop na urlopie podczas gorącej pogody i działa bez problemu :)).

#124 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 924 postów

Napisano 27 września 2025 - 12:56

Bo leży i kwiczy optymalizacja w serii 15.

 MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) |  iPhone 15 Pro (128 GB) |  Watch Ultra 2 |  AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex |  TV 4K (64 GB)

#125 Danio02

Danio02
  • 370 postów

Napisano 27 września 2025 - 14:09

Zauważyłem, że w iPhone 17 Pro Max była strasznie słaba jakość połączeń w iOS 26 - zainstalowałem iOS 26.1 w becie i problem zniknął. Jednak co innego nie daje mi spokoju, czy też tak macie, że po odebraniu połączenia musza minąć 2-3 sekundy, żeby rozmówca nas słyszał? Wcześniej mogłem od razu mówić i byłem słyszany po drugiej stronie słuchawki. Niby pierdoła, ale ucina słowa...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

Facebook (1)