Mi się akurat te kolory nawet podobają, ale i tak nic nie biorę - chyba, że to będzie jakaś spontaniczna decyzja. 14 pro max mam w tym purple - taki bardziej lawendowy i w przeźroczystym etui apple nadal mi się podoba. Jeżeli miałbym cokolwiek, kiedykolwiek kupować z nowości, czyli jeżeli upadłbym na głowę, to raczej pomarańczowy/miedziany, czy jaki on tam jest.

iPhone 17 Pro/17 Pro Max – dyskusja.
Napisano 12 września 2025 - 11:12
- kristof461 lubi to
Napisano 12 września 2025 - 13:06
MM: do informowania świata o statusie swojego zamówienia mamy dedykowany wątek.
Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 12 września 2025 - 13:23
iPhone 16 Pro Max iPad Pro 11“ Space Grey 256GB Apple Watch Series 10 46mm MacBook Pro 15“ 2019 AirPods Pro 2
Napisano 12 września 2025 - 13:31
Ja się wstrzymuję. W zeszłym roku wymieniłem 15 Pro na 16 Pro po tym jakim bublem była 15-tka. Przegrzewająca się i zużywająca baterię w mgnieniu oka. Teraz bym tylko wtedy gdybyśmy dostali wersję eSIM only. Te około 300 mAh to taki zwykły progres ale kolejne 300 to już byłoby coś. Niestety.
No chyba że gdzieś na wakacjach w Emiratach się kupi o ile w końcu ich wersje maja FaceTime.
A co do koloru to ostatnio wziąłem czarny i o masz. Jak to przyciąga kurz. Trzeba było trzymać się białego/srebrnego. Szkoda że 17 Pro ma ten dziwnie biały tył. Pomarańczowy wyglada fajnie ale każdy go będzie miał żeby się nim pochwalić
Użytkownik kristof461 edytował ten post 12 września 2025 - 13:33
MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods
Napisano 12 września 2025 - 14:47
Ja się wstrzymuję od zakupu 17 Pro, bo różnice względem 16 Pro są naprawdę niewielkie. Większy przeskok był z 15 Pro na 16 Pro – tam bateria była słaba i telefon się grzał, a w 16 Pro jest już znacznie lepiej. Dlatego moim zdaniem lepiej poczekać na 18 Pro, gdzie ma być nowy procesor 2 nm, Face ID pod ekranem i aparat ze zmienną przysłoną. To będzie dopiero konkretna zmiana.
- kristof461 lubi to
Napisano 12 września 2025 - 17:18
Ja się wstrzymuję od zakupu 17 Pro, bo różnice względem 16 Pro są naprawdę niewielkie. Większy przeskok był z 15 Pro na 16 Pro – tam bateria była słaba i telefon się grzał, a w 16 Pro jest już znacznie lepiej. Dlatego moim zdaniem lepiej poczekać na 18 Pro, gdzie ma być nowy procesor 2 nm, Face ID pod ekranem i aparat ze zmienną przysłoną. To będzie dopiero konkretna zmiana.
Wierzysz, że za rok będzie tyle dobrych zmian? Wątpię. Coś się mi zdaje, że skupią się na składanym. Od kilku lat zmieniam co roku i teraz też kupię pro 256 GB niebieski. Szkoda, że brak czarnego.
MacBook Pro 14" M3, 24 GB RAM, 1 TB | iPhone 17 Pro 256 GB l AirPods 4
Napisano 12 września 2025 - 19:58
Nie wiem, czy ten jaśniejszy ekran to jest jakiś argument, który bym w ogóle wziął pod uwagę. Byłem na wakacjach w Alicante i okolicach, lapa jak wiadomo co
Też siedzę w tych okolicach i o ile normalnie go sobie używam to jest ok. Ale czasami robi jako nawigacja w rowerze (jak garmina zapomnę) oraz z dronem DJI używam, bo nie mam akurat aparatury z ekranem. I niestety. Chwila, moment i ekran się ściemnia. Więc może nie tyle co jaśniejszy ekran będzie mieć ta 17tka, co lepsze odprowadzanie ciepła, które będzie skutkować nieco dłuższą pracą zanim ekran zostanie przygaszony do takiego poziomu, gdzie nawet w cieniu nie widzę nic na ekranie.
Napisano 12 września 2025 - 20:05
Niestety przy upałach każdy ajfon się grzeje, była afera z 15 Pro, a prawda jest taka, że przyciemnianie ekranu to ja pamiętam już w 12 i 13 Pro.
Natomiast co do 17 Pro - ekhem, Apple doszło do takiego momentu, w którym chwali się tym, że nowy telefon będzie chłodniejszy...
Użytkownik soczekpl edytował ten post 12 września 2025 - 20:06
Macbook Pro '14 M4 / iPhone 17 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2
Napisano 12 września 2025 - 21:21
Ja zmieniłem wtedy 15pro na 16pro tylko dlatego, że obiecałem córce, że go jej oddam. Za wyniki w szkole miała obiecany nowy telefon i wybór 14pro dziś, albo 15 pro jesienią. Nieważne.
w 16pro dla mnie gamechangerem jest przycisk aparatu. Seria 17 (w pro, inne mnie nie obchodzą) nie ma żadnych, istotnych dla mnie zmian.
Napisano 13 września 2025 - 00:39
ja zamówiłem jak co 2 lata od 16 lat-
17 Pro 512 GB Cosmic Orange
przesiadka z 15 Pro za którego dostane jeszcze 450 Euro a za nowego daje 409 (przedłużenie umowy o 2 lata w Telekomie)
iPhone 15 Pro 256 GB iMac 21.5 Retina
Napisano 13 września 2025 - 08:18
Niestety u nas branie iPhone w abonament chyba nigdzie się nie opłaca.
Wierzysz, że za rok będzie tyle dobrych zmian? Wątpię. Coś się mi zdaje, że skupią się na składanym. Od kilku lat zmieniam co roku i teraz też kupię pro 256 GB niebieski. Szkoda, że brak czarnego.
Są plotki że od 2025 do 2027 czyli do 20 lecia Apple będzie co roku wprowadzać jakieś większe zmiany. Teraz jest to wygląd (może nie jakoś znacząco ale i tak największą to zmiana od iP 12) zmiana położenia podzespołów oraz chłodzenie.
MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods
Napisano 13 września 2025 - 17:31
- MarXino lubi to
Napisano 13 września 2025 - 17:46
iPhone 17 jeszcze lepiej zadba o Twoje dane. Wszystko za sprawą MIE
Nowe wdrożenia bezpieczeństwa w najnowszych modelach.
Napisano 13 września 2025 - 20:30
Pro jest teraz zwyczajnie paskudny, mam nadzieję, że za rok odzyskają poczucie estetyki, bo aktualnie to Pixel ze swoją wyspą robi dużo lepsze wrażenie - 17pro wygląda jak ubrany w pancerne etui - tam nic do siebie nie pasuje, składany wygląd na kolanie z tego co tańsze i pod ręką akurat było - no i te kolory to jasny sygnał „nie kupuj, w tym roku zabrakło nam pomysłu” takie coś to w Chinach i Indiach się sprzeda i to dla nich zrobili to coś - brakuje tylko etui z frędzlami i dzwoneczki - masakra
Znając Ajpla to ten wygląd będzie teraz 3-5 lat.
Ja sam się zastanawiam czy Pro jest wart dopłaty 1800zł względem zwykłej 17.
Użytkownik Plumo edytował ten post 13 września 2025 - 20:31
IP 14
Napisano 13 września 2025 - 21:12
A ja się zastanawiam, czy jest wart kupna jako następca 15 Pro Max.
iPhone 17 Pro Max / MacBook Pro 13" M2 2022 / Apple Watch Ultra 3 / AirPods Pro 2 gen. / AirPods Pro 3 gen.
Napisano 13 września 2025 - 21:26
Jeśli jesteś fanboyem Apple to tak, ew. jeśli potrzebujesz ciutkę większego ekranu, przycisku do aparatu i może zoomu, chociaż 8x to jest crop.
Macbook Pro '14 M4 / iPhone 17 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2
Napisano 13 września 2025 - 21:55
1. Moim zdaniem Pro jest teraz dużo mniej warty dopłaty niż kiedykolwiek wcześniej. Najważniejsza rzecz czyli lepszy ekran jest dużo lepsza w bazowym modelu. Trzeba robić naprawdę sporo zdjęć, żeby uzasadnić Pro. Albo mieć inne specyficzne zastosowanie, np. potrzebować szybkiego transferu po USB czy potrzebować tej wydajności przez dłuższy czas. Ewentualnie potrzebować 2 TB w kieszeni.
2. Sam mam 15 Pro i jedyne co planuje wymieć to baterię w nim, bo po 2 latach już ledwo jest powyżej tego słynnego progu. ;-)
MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular
Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware.
Napisano 14 września 2025 - 08:45
Kwestia USB (chyba nigdy nie używałem kabla do transferu), brak z tyłu "ceramice shield" (etui załatwia), 5-rdzeniowe GPU (nie grywam w gry tym bardziej na tel) czy brak lidar (nigdy nie używałem apki, która wykorzystuje?) to wręcz żadne różnice. Stąd sądzę, jest więcej różnic uzasadniajacych dopłatę 1800zl (+45%!!!) do Pro o czym na razie nie wiadomo. Czy tylko ram a więc 8 GB vs 12 GB? Czy za 2-3 lata będzie to istotna różnica bo dziś nie sądzę?
Gdyby po testach różnic nie było to rozważył bym faktycznie 17 zamiast 17 Pro gdyz po prawie 4 latach w końcu będzie zmiana 13 Pro. Główne trzy powody to bateria (ma już 86% i to czuć), zdjęcia przy mniejszej ilości światła oraz prędkość działania (mam służbową 16 Pro dla porównania).
Wczoraj z ciekawości zrobiłem zdjęcia właśnie przy niskiej ilości światła 13 Pro, 15 Pro (partnerki) i 16 Pro. 13 Pro wyraźnie odbiegal od nowszych modeli jakością zdjęcia z głównego obiektywu, ale przede wszystkim na cropie (porównywałem na tablecie gdyz na nim zwykle oglądam zdjęcia np. z wakacji itd.). 15 Pro i 16 Pro porównywalne, wręcz bez różnic. Przy wykorzystaniu tele (używam np. na koncertach a te są zwykle wieczorami) różnice we wszystkich 3 modelach były mocno zauważalne (znów tylko crop) włącznie ze spora różnica w 15 Pro na korzyść 16 Pro.
Czekam więc na testy bo nie wyobrażam sobie dopłaty 1800zl skoro wyświetlacz (wielkość, ramki, odświeżanie, Always on display) w teorii ten sam, pamięć 256 w obu, bateria podobna itd. Tylko ten zoom zachęca, ale skoro teraz żyje z x3 to zapewne też jakość x2 ujdzie

Edit: Warto pamiętać o drobnej zalecie 17 nad 17 Pro a więc wyraźnie niższa masa.
Użytkownik crux edytował ten post 14 września 2025 - 09:18
- Plumo lubi to
Apple iPhone 13 Pro / Apple iPad Air 5 / Apple Watch Ultra / Apple AirPods Pro 2
Apple iPhone 16 Pro / Garmin Epix 2 / Garmin Edge 1040
Napisano 15 września 2025 - 19:29
Dla mnie to jest aż nienormalne, jak mała różnica jest między pro, a zwykłym przy tak wysokiej cenie. Gdybym upadł na głowę, albo mój obecny na beton, to bym wziął pro tylko dlatego, że lidar. Ale to specyficzna potrzeba. Ale tylko dlatego. Dużo zapłaciłem za softy, które to wykorzystują, a nie zawsze mam ze sobą tablet.
Żonie na święta sprawię podstawową wersję.
Napisano 15 września 2025 - 20:40
MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) | iPhone 15 Pro (128 GB) | Watch Ultra 2 | AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex | TV 4K (64 GB)
Napisano 15 września 2025 - 21:54
Ogólnie mało różnic, nie warto z 14, 15 czy 16 Pro się przesiadać. Pozytywnym zaskoczeniem jest zwykła 17, która jest naprawdę świetna.
Generalnie mieli okazję zrobić z tego ładne urządzenie, a poszli w jakąś jednolitą obudowę, której wyspa aparatów zlewa się kolorem z resztą. Trzeba było nałożyć jakiś szklany/ciemniejszy kolor na tę wyspę, żeby to się jakoś wyróżniało i od razu byłoby lepiej, bardziej premium, a tak to jest to jakieś takie byle jakie.
Jeśli ktoś kupuje 17 Pro, to robi to tylko po to, żeby pokazać, że ma najnowsze Pro, bo przy zwykłej 17 to Pro wcale nie wypada jakoś super żeby dopłacać ponad tysiaka.
Oczywiście śmieszni są ludzie z Androidem co to narzekają, że wygląda tak samo jak poprzednik (co roku to robią), tymczasem jak zrobi to Samsung, to jest cisza xD W ogóle widzieliście te akcje Samsunga na Xie jak wyśmiewa telefony? Jak taki bachor, który chce na siebie zwrócić uwagę. Śmieszne xD
Co do kolorów, to początkowo bardzo podobał mi się pomarańczowy, ale im dłużej na niego patrzyłem na filmach, tym bardziej oczojebny mi się wydawał i myślę, że szybko będzie męczył oczy. Z chęcią sprawdzę jak to na żywo wygląda, ale już mi się wydaje, że mógłby być trochę ciemniejszy.
Aha, kwestia Air'a. Sam w sobie ciekawy, bo bardzo cienki, niestety reklamowanie dodatkowego akumulatora podczas prezentacji nie wróży dobrze baterii, a pamiętajmy, że ona z czasem tylko i wyłącznie będzie gorsza. Myślę, że dla pochłoniętych w instagramie i tiktoku ludzi, tudzież influencerów tworzących kontent, nie jest to dobry model.
Użytkownik dobrakawa edytował ten post 15 września 2025 - 21:59
- Plumo i shevchenko1987 lubią to
Pro M4, 14 Pro
Napisano 16 września 2025 - 15:25
Jak można wciskać ludziom takie głupoty?!
Ani to zoom a tym bardziej optyczny.
To po prostu wycinki z matrycy o mniejszej rozdzielczości.
Chińskie smartfony Xiaomi, oppo, Vivo itd mają prawdziwy zoom optyczny ( peryskopowe tele)
Apple nie dogania konkurencji.
- Plumo lubi to
iPhone Pro iPad Pro MacBook Pro AirPods Pro iWatch
Napisano 16 września 2025 - 16:17
To po prostu wycinki z matrycy o mniejszej rozdzielczości.
Niby tak, ale nie tak zupełnie do końca. Na domyślnych ustawieniach, bez tego cropa i tak dostajesz na wyjściu zdjęcie 12MP, mimo, że matryca ma 48MP. Ten crop robi prawdziwe 12MP bez przeskalowywania, interpolacji itp. Więc i bez istotnej utraty detali. Te 12MP to i tak jest znacznie więcej, niż jest potrzebne komukolwiek, kto robi zdjęcia (czy raczej pstryka fotki) telefonem.
W ogóle, jeśli być purystą, to mówienie "zoom" jest tutaj nadużyciem. Również w kontekście tych chińczyków. Słowo „zoom” to onomatopeja nawiązująca do dźwięku wydawanego przez obiektyw o płynnie zmieniającej się ogniskowej. I to wcale nie musi być teleobiektyw, którego przybliżenie podaje się w tych nieszczęsnych "razach". Mam w szufladzie m. in. obiektyw typu zoom o ogniskowej 10-22mm, co klasyfikuje go jako ultrawide. My tutaj nie mamy żadnego zooma, tylko zestaw obiektywów stałoogniskowych.
- burton70 lubi to
Napisano 16 września 2025 - 17:38
Kolejna kwestią jest pisanie głupot ze 4x to ekwiwalent 100mm a 8x 200mm jak ktoś ma pojęcie o fotografii/filmie to wie że prawdziwa optyka np. na 100mm daje inną perspektywę niż aplowski crop z matrycy niby 100mm
Dla porównania radzę popatrzeć jak wygląda prawdziwe perspektywy. Wiem że to tylko smartfon ale pisanie głupot przez takiego giganta technologicznego jak Apple jest żenujące, to także mówi o braku szacunku dla potencjalnego klienta.
Przykład różnej perspektywy
https://share.google/eKYfAUFYfcaBvq58c
https://share.google...KWvTcmlanTqS6XX
Napisano 16 września 2025 - 19:42
Apple bardziej celuje w video, tu naprawdę to co oferuje takie maleństwo to jest czad.
A zdjęcia przy okazji robi poprawne. Nazewnictwo jest dla ludu. Swoją drogą - nie czepiałbym się. Po pierwsze 12mpx miałem do tej pory przy x5. teraz dostanę to samo ale x8. Jest lepiej? No jest. A, że to crop? Przy tak małych matrycach jakie są w telefonach to nie ma żadnego znaczenia. Różnica w głębi będzie minimalna jakby dali prawdziwe 8x optyczne. A reszta parametrów zdjęcia - identyczna. Czy crop czy optycznie to różnicy na tak małej matrycy nie zauważysz, przysłona też pewnie na podobnym poziomie. Dla 99,999% ludzi nie ma to znaczenia - mają 8x i będą się cieszyć. Ja również będę zadowolony. A jak potrzebuję iść na sesję to biorę 35mm sensor i 200mm szkło. Bo tylko tak da się pokazać różnicę. A i tak pewnie wiele osób i tego nie zauważy bo oprogramowanie robi cuda z tymi zdjęciami.
Także nie sposób się nie zgodzić z nazewnictwem, ale po prostu badali rynek i wyszło im to co widać. "8x" lepiej się sprzeda niż "zoom cyfrowy 8x". Ale też jedno stwierdzić trzeba - nie kłamią. To nie jest zoom cyfrowy - nie ma z tym związanej masakry w obrazku. Jeden piksel to jeden piksel. 0 straty. Tego digital zoom to mają 20x czy więcej nawet, ale to nie nadaje się do użytku. Podobnie jak 100x u Chińczyka.
- Bad_Boy lubi to
Napisano 17 września 2025 - 10:48
Zawiodłem się po raz kolejny bo jako osoba dużo fotografująca i filmująca liczyłem ze Apple w końcu doda jakieś konkurencyjne matryce bo inni producenci od dawna stosują coraz lepsze i większe matryce w swoich smartfonach,
np Xioami, Vivo, Oppo i inni mają matrycę 1 cal która jest prawie 2.5 raza większa od głównej największej matrycy w 17 Pro/Max a to jest już przepaść.
Apple od modelu 14 Pro do obecnego stosuje praktycznie tę samą wielkość.
Mam 15 Pro i nie widzę żadnego sensu zamiany bo są tak minimalne. Gdyby nie reszta zabawek od Apple już kupił bym takiego Vivo czy Huaweia.
Użytkownik maxwawa edytował ten post 17 września 2025 - 10:52
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych