Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 17 Pro/17 Pro Max – dyskusja.

• Please log in to reply
189 replies to this topic

#76 woocash

woocash
  • 1630 posts

Posted 17 September 2025 - 20:55

Zawiodłem się po raz kolejny bo jako osoba dużo fotografująca i filmująca liczyłem ze Apple w końcu doda jakieś konkurencyjne matryce bo inni producenci od dawna stosują coraz lepsze i większe matryce w swoich smartfonach,

np Xioami, Vivo, Oppo  i inni mają matrycę 1 cal która jest prawie  2.5 raza większa od głównej największej matrycy w 17 Pro/Max a to jest już przepaść. 

Apple od modelu 14 Pro do obecnego stosuje praktycznie tę samą wielkość. 

Mam 15 Pro i nie widzę żadnego sensu zamiany bo są tak minimalne. Gdyby nie reszta zabawek od Apple już kupił bym takiego Vivo czy Huaweia.

Jako osoba fotografująca doskonale wiesz, że wielka matryca nie uratuje złego zdjęcia, a "słaba" (relatywnie, bo ta w iP17 nie jest słaba) matryca nie zepsuje zajebistego zdjęcia.

• burton70 likes this

#77 soczekpl

soczekpl
  • 3321 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 19 September 2025 - 15:54

Albo mi się wydaje, albo w moim egzemplarzu dźwięki klawiatury (np. przy pisaniu SMS-a) są cichsze, ale na pewno to nie jest problem głośnika, bo dzwonek itp. działa tak samo, jak na 16 Pro, albo ciut głośniej :P 

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 17 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#78 crux

crux
  • 54 posts

Posted 19 September 2025 - 17:14

Dziś w galerii zerknąłem na Deep Blue i sam już nie wiem czy jednak w końcu nie Silver. Z doświadczenia wiem, że uniwersalne kolory nie nudzą się tak szybko ;)
Na szybko kilka zdjęć i porownanie z 13 Pro na głównym aparacie nie wykazuje specjalnych różnic. Na Tele x3-x4 już tak jeżeli chodzi o szczegółowosc.
Na pewno spora różnica w maksymalnej jasności ekranu, 17 Pro wyraźnie jaśniejszy a to duży plus.

Apple iPhone 13 Pro / Apple iPad Air 5 / Apple Watch Ultra / Apple AirPods Pro 2

Apple iPhone 16 Pro / Garmin Epix 2 / Garmin Edge 1040

#79 onomatobeka

onomatobeka
  • 10 posts

Posted 19 September 2025 - 23:09

W sklepach Deep Blue bardzo porysowane, chyba nie warto wybierać tego wariantu pod użytkowanie caseless.

Ktoś już myślał jak spasować czarnego Apple Watcha Ultra z tegoroczną linią Pro? Jakiś case ciekawy?

#80 Omega55

Omega55
  • 343 posts

Posted 21 September 2025 - 10:42

W sklepach Deep Blue bardzo porysowane, chyba nie warto wybierać tego wariantu pod użytkowanie caseless.
Ktoś już myślał jak spasować czarnego Apple Watcha Ultra z tegoroczną linią Pro? Jakiś case ciekawy?

Oglądałam wczoraj w MM granatowego 17 pro. Nie miał nawet jednej rysy

#81 Regiss

Regiss
  • 2993 posts
  • SkądRadom

Posted 21 September 2025 - 11:36

Jak zwykle siła internetu. Jeden głąb z drugim porysował specjalnie i wrzucili w sieć jak to się rysują nowe iphony, afera na całego. Nie tylko niebieski, ale wszystkie kolory można już znaleźć. I tak rozsyłają wszyscy te same posty, a inni łykają jak pelikany. Przecież od lat zwykłe modele bez pro mają tą samą technologię malowania aluminium i nie było żadnych afer. Tu przeszli z tytanu i stąd ból czterech liter.
  • burton70 likes this

iPhone 15 Pro

#82 burton70

burton70
  • 161 posts
  • SkądCzeski Cieszyn, CZ

Posted 21 September 2025 - 11:41

Co prawda bez lupy ale żadnych nawet mikro rys nie znalazłem na swoim w tym kolorze. Pewnie wadliwa partia ;)

MacBook Pro 14" M3, 24 GB RAM, 1 TB | iPhone 17 Pro 256 GB l AirPods 4

#83 onomatobeka

onomatobeka
  • 10 posts

Posted 21 September 2025 - 14:23

Jak zwykle siła internetu. Jeden głąb z drugim porysował specjalnie i wrzucili w sieć jak to się rysują nowe iphony, afera na całego. Nie tylko niebieski, ale wszystkie kolory można już znaleźć. I tak rozsyłają wszyscy te same posty, a inni łykają jak pelikany. Przecież od lat zwykłe modele bez pro mają tą samą technologię malowania aluminium i nie było żadnych afer. Tu przeszli z tytanu i stąd ból czterech liter.

Nie wiem co ma siła internetu do tego, że w piątek byłem w iSpocie (Westfield Mokotów) koło południa i ten niebieski miał już drobne rysy, na pozostałych kolorach tego nie zauważyłem. 

#84 onomatobeka

onomatobeka
  • 10 posts

Posted 21 September 2025 - 17:15

JerryRigEverything udostępnił video dot. nowego iPhona 17 Pro. Po obejrzeniu i biorąc pod uwagę co widziałem stacjonarnie oraz na zdjęciach na X, to większość rys z tylnego panelu zejdzie po porządnym potraktowaniu ściereczką. Wyjątkiem jest krawędź wyspy aparatów, która jest podatna na uszkodzenia

#85 Regiss

Regiss
  • 2993 posts
  • SkądRadom

Posted 21 September 2025 - 19:41

Nie wiem co ma siła internetu do tego, że w piątek byłem w iSpocie (Westfield Mokotów) koło południa i ten niebieski miał już drobne rysy, na pozostałych kolorach tego nie zauważyłem.

To ma wspólnego, że jak ludzie czytają w internetach, że niebieski się rysuje, to testują go mocniej w sklepie, tak żeby go porysować. Pomarańczowy jest identycznie wykonany, tylko kolor inny. Dlaczego miałby być mniej porysowany? Rozumiem, że może być z daleka mniej widać bo kolor jest jaśniejszy. Ale rysuje się identycznie bo to ta sama „farba” tylko w innym kolorze.

Edited by Regiss, 21 September 2025 - 19:41.

iPhone 15 Pro

#86 soczekpl

soczekpl
  • 3321 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 21 September 2025 - 20:12

Jedyne co w tym telefonie jest fajne to poprawiony teleobiektyw. Cała reszta jest taka sama, mam obok 16 Pro i nie czuję żadnej różnicy. Może 17 Pro jest ciutkę płynniejszy, ale pewnie wynika to z tego, że postawiony nowy system bez kopii zapasowej.

Nie żałuję bo sprzedam 16 Pro, a nie mogę patrzeć już na ten różowo-złoty kolor. Ale to kolejny rok z de facto tym samym telefonem.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 17 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#87 Regiss

Regiss
  • 2993 posts
  • SkądRadom

Posted 21 September 2025 - 20:49

Nie od dziś wiadomo, że wymiana telefonu co rok to fanaberia :) Ale co zrobisz, jak się ma nie równo pod sufitem pod tym względem, coś o tym wiem :)

Edited by Regiss, 21 September 2025 - 20:49.

iPhone 15 Pro

#88 zorr

zorr
  • 72 posts

Posted 21 September 2025 - 21:10

Lepsza moja żona. Dostała 16 pro (kupiony w czerwcu br.), miała 13 zwykłą.

"A to jest tu coś innegoooooo?"  :lol: 

#89 nesiasps

nesiasps
  • 197 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 21 September 2025 - 22:21

Dla „normalnego” użytkownika tak właśnie to wygląda ale na forum nie ma „normalnych” użytkowników… normalnie myśli się o życiu a nie o bajkach
  • crux likes this

#90 crux

crux
  • 54 posts

Posted 22 September 2025 - 07:32

Lepsza moja żona. Dostała 16 pro (kupiony w czerwcu br.), miała 13 zwykłą.
"A to jest tu coś innegoooooo?"  :lol:

Generalnie ludzie nie interesują się pierdołami a więc specyfikacjami telefonów, telefon ma działać i tyle, dla sporej grupy ludzi (młodzieży) ma również to być iphone i tyle stąd też czas życia urządzeń wydłuża się.
Mam 13 Pro prywatnie i dla mnie zmianą będzie w końcu Always on display, USB C, wyższa jasność wyświetlacza w słońcu, wyższa jakość zdjęć zwłaszcza po zmroku oraz wyższa prędkość działania (brak zwolnień, które już notuje niekiedy). W służbowym 16 Pro użyteczny jest jeszcze przycisk dedykowany aparatu oraz nieco większy ekran przy podobnych wymiarach więc też na plus. Oprogramowanie jednak te same, AI nie działa i tak, więc innych różnic zapewne nie zobaczę. Na końcu dochodzi efekt "nowego" urządzenia.

A przy okazji będzie srebrny, przynajmniej pasuje do każdego etui a i w bezbarwnym wygląda fajnie podobnie jak mój aktualny niebieski.

Apple iPhone 13 Pro / Apple iPad Air 5 / Apple Watch Ultra / Apple AirPods Pro 2

Apple iPhone 16 Pro / Garmin Epix 2 / Garmin Edge 1040

#91 damianmajk

damianmajk
  • 830 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 22 September 2025 - 08:33

Dla „normalnego” użytkownika tak właśnie to wygląda ale na forum nie ma „normalnych” użytkowników… normalnie myśli się o życiu a nie o bajkach

Są normalni :) bo ja właśnie olewam temat 17 pro max w tym roku. Jeden zamówiłem na amazon - anulowali, chociaż niby były, drugi zamówiłem w MM - również anulowali, chociaż niby były na stanie (dzisiaj się okazało, że był 1 na całą PL), więc to chyba „znak”, że szkoda czasu na takie „śmieszne” zmiany vs nawet mój 14 pro max, których i tak nikt praktycznie nie odczuje. Jedyny zakup w tym roku to Airpods Pro 3, Pro 2 poszły do mojej żony, więc ogólnie każdy zadowolony. Ale nawet nie żałuję, bo jak patrzę na wygląd stalowego 14 pro max - mój jest ten lawendowy, vs te aluminiaki 17 pro max, to one wyglądają trochę zabawkowo i tandetnie. 

#92 MarXino

MarXino
  • 20 posts

Posted 22 September 2025 - 08:55

A jak bateria w 17 Pro w porówaniu do 16 Pro jest coś lepiej ? 

#93 ftpd

ftpd

Nie.

• 24475 posts

Posted 22 September 2025 - 09:03

Są już dostępne battery testy, obejrzyj sobie.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#94 Sienol

Sienol
  • 48 posts

Posted 22 September 2025 - 09:47

Niestety,ale po raz kolejny dostajemy niepełny produkt. Brak Apple Inteligence,Siri dalej nie ma po polsku. Brak też innych funkcji.

#95 damianmajk

damianmajk
  • 830 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 22 September 2025 - 09:57

Niestety,ale po raz kolejny dostajemy niepełny produkt. Brak Apple Inteligence,Siri dalej nie ma po polsku. Brak też innych funkcji.

Dlatego pisałem to już wcześniej, że na ten moment najlepszym telefonem, który jest w ofercie apple to iPhone 14 Pro Max. Ma wszystko, co mieć powinien, bateria bardzo dobra, aparaty świetne, AOD ma, ProMotion ma, a że nie obsługuje AI, to w czym problem, skoro i tak go nie ma w PL. Bawiłem się chwilę w te AI na mac studio i ipad pro, po przełączeniu języka na ENG, ale to jest tak tragiczne, że nie ma sensu się nad tym rozpisywać.

#96 onomatobeka

onomatobeka
  • 10 posts

Posted 22 September 2025 - 10:23

Dlatego pisałem to już wcześniej, że na ten moment najlepszym telefonem, który jest w ofercie apple to iPhone 14 Pro Max. Ma wszystko, co mieć powinien, bateria bardzo dobra, aparaty świetne, AOD ma, ProMotion ma, a że nie obsługuje AI, to w czym problem, skoro i tak go nie ma w PL. Bawiłem się chwilę w te AI na mac studio i ipad pro, po przełączeniu języka na ENG, ale to jest tak tragiczne, że nie ma sensu się nad tym rozpisywać.

Nie ma wszystkiego co mieć powinien. Dla mnie brak portu usb-c totalnie go dyskwalifikuje względem nowszych modeli.

• burton70 and shevchenko1987 like this

#97 damianmajk

damianmajk
  • 830 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 22 September 2025 - 11:26

Nie ma wszystkiego co mieć powinien. Dla mnie brak portu usb-c totalnie go dyskwalifikuje względem nowszych modeli.

Czyli zdecydowanie lepiej kupić 15 pro max lub 16 pro max ;) mi brak portu usb-c zupełnie nie przeszkadza, w ogóle na to nie zwracam uwagi. 

#98 cHaBeOn

cHaBeOn
  • 168 posts
  • SkądGdańsk

Posted 22 September 2025 - 11:31

Przesiadłem się z 16PM na 17Pro i jeśli ktokolwiek z was nie używa etui to dajcie sobie z tą tandetną aluminiową zabaweczką i lepiej zostać albo kupić 16Pro.
  • damianmajk and Plumo like this

#99 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5199 posts
Posted 22 September 2025 - 11:33

Pierwszy raz miałem dziś możliwość obejrzeć te telefony na żywo. Nie wiem, czy tylko ja tak mam, ale jeśli chodzi o estetykę, to strasznie irytuje mnie ten wielki placek z innego materiału niż reszta plecków pod wyspą aparatów.

W Air nie jest to tak drażniące, bo to się rozciąga na całe plecki, ale w Pro wygląda to paskudnie, niezależnie od wersji kolorystycznej.

Muszę się zacząć do tego przyzwyczajać, bo za rok pewnie będę wymieniał telefon, a design raczej pozostanie, ale póki co, jestem przeciwny.

Co do kolorystyki, ten jasny wydaje mi się najmniej inwazyjny, i gdybym miał się decydować, to właśnie na niego.

#100 damianmajk

damianmajk
  • 830 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 22 September 2025 - 11:54

Przesiadłem się z 16PM na 17Pro i jeśli ktokolwiek z was nie używa etui to dajcie sobie z tą tandetną aluminiową zabaweczką i lepiej zostać albo kupić 16Pro.

Poczekaj - za rok powiedzą, że jednak aluminium bleee i będzie stal, z dokładnie tym samym wyglądem, za 2 lata jednak stal bleee i wrócią do tytanu, praktycznie z tym samym wyglądem. I to będzie ta wielka zmiana :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users