Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iOS 26 - Wszystkie wersje Beta – Dyskusja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
48 odpowiedzi w tym temacie

#26 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 103 postów
Napisano 13 czerwca 2025 - 07:18

​A to nie ja. A tak w ogóle jestem w stanie zrobić reinstalkę w max godzinę, nie stracę żadnych danych. Tak, testowałem to ;-)

Spoko, luz. Jak masz sprawdzony plan powrotu, trwający akceptowalnie dla Ciebie długo, to nie widzę problemu. Mój wpis dotyczy testerów, którym podnosi się ciśnienie, a czasem wręcz puszczają nerwy, bo im się coś na tej becie wykrzacza.

#27 foniok

foniok
  • 11 postów

Napisano 13 czerwca 2025 - 09:54

Dziwne bo ja nie mogę zmienić jego wysokości, nic poza możliwością przeniesienia widgetów na dół i tą wersją pseudo szklaną zegara nie zmieniło w jego ustawieniach i nie ma żadnej opdji przeciągnięcia i zmiany jest wysokości (długości) w dół

Jedynie na tych tłach Apple z efektem głębi się daje, a szkoda.

zmiana rozmiaru zegara, to przeciąganie działa tylko na jednej czcionce z tego co u siebie zauważyłem

#28 Blue

Blue
  • 582 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 13 czerwca 2025 - 21:47

łał, przezroczyste ikonki, kolejne przebudowanie systemu, kolejne pierdołki dla zadowolenia oka na 2 dni...

Ale przecież wyglądu nie zmieniali od wielu lat. Praktycznie chyba od około 10. W końcu musieli, bo ten już się zdecydowanie zestarzał.

A co do rynku polskiego? NIe wiem czy jest on na tyle duży, by ładować weń $$$. Księgowi sobie to na pewno policzyli. Polskiej Siri nigdy nie będzie. Ten jej kod leciwy nie pozwoli na wprowadzenie naszego niezbyt jednak prostego języka. A protezy dla memów nie wypuszczą. Jak wprowadzą jakiś model LLM, to ten model zapewne będzie skutecznie obsługiwać każdy język, bo tak to po prostu działa. Ale to ponoć w przyszłym roku. Czy to dalej będzie Siri? Jeżeli zostawią nazwę to będzie to tylko nazwa, z oryginalnej Siri nic nie zostanie.

#29 Shrek

Shrek
  • 1 337 postów

Napisano 14 czerwca 2025 - 20:22

https://onetech.pl/a...-ios-26-beta-1/

BTW ciekawe czy ubite sprzęty nie mają związku z paniką w Apple i łatą do bety 1 :-) Czytałem w wielu miejscach o takim incydencie martwego sprzętu po rozpoczęciu instalacji jak u tego mojego znajomego. Narazie iSpot się nie wypowiedział co zrobi, jak będę miał wiedzę dam znać, z czystej ciekawości co tam się zadziało.

 Only Apple 

#30 winmaciek

winmaciek
  • 6 939 postów
Napisano 14 czerwca 2025 - 22:24

1. Dla Polski ponoć coś jest, chociaż subtelnie. Mianowicie widziałem doniesienia, że mamy Live Text oraz (na iPadzie) rozpoznawanie pisma. Niedużo, ale zawsze coś i to będzie realnie przydatne w codziennej pracy. Ciekaw jestem, czy idąc za ciosem dostaliśmy tłumaczenia na zdjęciach w aplikacji Tłumacz. 

2. Przypadku uceglenia na amen dawno nie widziałem, kosmiczny niefart z mojego punktu widzenia. 

3. Przestrzegam przed pochopną instalacją, szczególnie jak macie dane (dużo danych) w iCloud. To że sam system może nie działać to jedno, ale jak Wam coś namiesza w chmurze, to możecie się nie pozbierać (a przynajmniej może to zająć chwilę). Były już przypadki, że beta powodowała z tym problemy i to się działo nawet w pozornie dojrzałych wypustach. Nie w pierwszej deweloperskiej becie, ale w takiej, która była z kwietnia czy maja, chwilę przed WWDC. Także jak ktoś bardzo musi, to polecam jednak dopiąć się do swoich zasobów w inny sposób niż logując się podstawowym kontem, np. z użyciem chmury rodzinnej. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#31 dobrakawa

dobrakawa
  • 840 postów

Napisano 15 czerwca 2025 - 18:43

Ale przecież wyglądu nie zmieniali od wielu lat. Praktycznie chyba od około 10. W końcu musieli, bo ten już się zdecydowanie zestarzał.

A co do rynku polskiego? NIe wiem czy jest on na tyle duży, by ładować weń $$$. Księgowi sobie to na pewno policzyli. Polskiej Siri nigdy nie będzie. Ten jej kod leciwy nie pozwoli na wprowadzenie naszego niezbyt jednak prostego języka. A protezy dla memów nie wypuszczą. Jak wprowadzą jakiś model LLM, to ten model zapewne będzie skutecznie obsługiwać każdy język, bo tak to po prostu działa. Ale to ponoć w przyszłym roku. Czy to dalej będzie Siri? Jeżeli zostawią nazwę to będzie to tylko nazwa, z oryginalnej Siri nic nie zostanie.

Jak od wielu lat? Przecież ostatnia duża aktualizacja bardzo związana z wyglądem to była chyba 17 czy 18. Ustawianie apek gdzie się chce, powiększenie, usunięcie nazw, możliwość ustawienia kolorów aplikacji, możliwość schowania kawałka zegara na tapecie (np. za górą). To były duże zmiany stricte wizualne. Tu rozumiem też zmienili wygląd np. aparatu czy galerii (ostatnio też zmieniali wygląd Zdjęć), ale nie satysfakcjonuje mnie to już. Ja chcę zmiany PRAKTYCZNE, na rynek polski. Jak tego nie dostarczą, to po prostu zacznę się rozglądać za innym systemem i mało mnie obchodzi czy im te zmiany się opłacają czy nie. Skoro nie i przez to nie zaczną wprowadzać wielu ulepszeń do Polski, no to jest ich problem, nie mój, bo konkurencja tylko czeka.

Użytkownik dobrakawa edytował ten post 15 czerwca 2025 - 19:09

• wopo i shevchenko1987 lubią to

Pro 2012, 14 Pro

#32 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 103 postów
Napisano 23 czerwca 2025 - 13:38

Jedną z nowości jest możliwość wyboru AirPods jako mikrofonu podczas nagrywania wideo standardową aplikacją Camera. Potestowałem to chwilę i póki co użyteczność jest dość niewielka, bo jest zauważalne przesunięcie w czasie dźwięku względem obrazu.

Co ciekawe, aplikacja Blackmagic Cam oferuje to już od dawna i tam takiego przesunięcia nie ma, bądź jest minimalne. To znaczy, że nie jest to ograniczenie sprzętowe wynikające z bezprzewodowej transmisji. A zatem jest nadzieja na poprawę.

#33 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 103 postów
Napisano 23 czerwca 2025 - 19:37

Jak tego nie dostarczą, to po prostu zacznę się rozglądać za innym systemem i mało mnie obchodzi czy im te zmiany się opłacają czy nie. Skoro nie i przez to nie zaczną wprowadzać wielu ulepszeń do Polski, no to jest ich problem, nie mój, bo konkurencja tylko czeka.

Czas decyzji :P

Jeśli przyszły rok nie przyniesie żadnych nowości, to przesiądę się testowo na S24 albo S25 Ultra.

BTW. Jest Dev Beta 2

#34 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 391 postów

Napisano 23 czerwca 2025 - 21:41

Lipa, że cyferki z powiadomieniami też są ~białe - w macOS jakoś zostawili czerwone.

Wyszła beta 2 i myślałem, że to naprawią. No i w imię świętej unifikacji w macOS też teraz są białe ;-)

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#35 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 883 postów

Napisano 10 lipca 2025 - 20:01

Jak wrażenia z użytkowania 3 bety? 

 MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) |  iPhone 15 Pro (128 GB) |  Watch Ultra 2 |  AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex |  TV 4K (64 GB)

#36 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 391 postów

Napisano 10 lipca 2025 - 20:07

Działa.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#37 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 883 postów

Napisano 10 lipca 2025 - 20:52

Jakieś dokuczliwe błędy?

 MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) |  iPhone 15 Pro (128 GB) |  Watch Ultra 2 |  AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex |  TV 4K (64 GB)

#38 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 391 postów

Napisano 10 lipca 2025 - 23:15

Nie. W ogóle jadę od dev1 i wszystko ok - raz zauważyłem, że się cięły animacje, ale to było na poprzedniej, a poza tym wsadziłem go do kieszeni i przy ponownym użyciu problem znikł samoistnie.

#39 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 883 postów

Napisano 11 lipca 2025 - 08:02

Musisz więc użyczyć swojej kieszeni Apple. Będą nią rozwiązywać swoje wszystkie problemy ;)

#40 ami_go

ami_go
  • 91 postów
  • SkądInowrocław/Caerdydd

Napisano 12 lipca 2025 - 11:36

Pytanco wprost odnoszące się do tytułu tego wątku: skąd taki przeskok w numeracjo SO (18 -> 26)?

#41 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 391 postów

Napisano 12 lipca 2025 - 11:47

Bo było nierówno - był sobie macOS 15, iOS 18, watchOS 11, tvOS jeszcze cośtam. Teraz jest wspólna numeracja zgodna z rocznikiem z zastrzeżeniem, że to 'jak w branży samochodowej albo rowerowej' - w roku 2025 pokazuje się 'modele 2026', bo systemy oficjalnie wejdą we wrześniu, więc głupio nazywać coś '25', skoro po 3 miesiącach z 12 przestanie to być zasadne.

• ami_go lubi to

#42 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 883 postów

Napisano 13 lipca 2025 - 14:13

Właśnie wrzuciłem i rozpoczynam testy:)

#43 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 883 postów

Napisano 13 lipca 2025 - 19:07

Po pierwszych godzinach:
- animacje lubią chrupnąć,
- telefon (15 Pro) lubi się zgrzać,
- bateria bardzo nierówna,
- działają aplikacje bankowe: PKO BP i Santander,
- ogólnie całość prezentuje się wizualnie przystępniej od 18.x.

#44 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 391 postów

Napisano 13 lipca 2025 - 21:30

No no, bo "po pierwszych godzinach" można wiarygodnie ocenić wydajność, temperaturę i baterię.

#45 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 883 postów

Napisano 14 lipca 2025 - 06:31

Doskonale to wiem, dlatego napisałem, że są to obserwacje po pierwszych godzinach. O bardziej wiarygodnych napiszę za kilka dni jak się "uleży".

#46 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 103 postów
Napisano 14 lipca 2025 - 20:10

Jedyny błąd jaki, póki co zauważam, to sytuacja kiedy:

• W Settings -> Accessibility -> Audio & Visual -> LED Flash for Alerts = Enabled.
  • Mamy ustawiony budzik
  • Wyłączamy budzik bez odblokowania ekranu (np. zegarkiem, albo jak telefon jest na standzie)

Wówczas dioda miga cały czas, mimo wyłączenia budzika aż do momentu, kiedy odblokujemy ekran. W wersji stabilnej tego nie było. Dioda wyłączała się razem z budzikiem. Ale to w sumie taka trochę niszowa sprawa, nieszczególnie uciążliwa.

#47 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 883 postów

Napisano 14 lipca 2025 - 21:36

A ja póki co zakończyłem testowanie i powróciłem do 18.5, gdyż nie dało się z tego korzystać na dłuższą metę na mojej słuchawce. Grzał się od patrzenia, animacje cały czas klatkowały, a bateria topniała w oczach. Szkoda, bo wizualnie mi się nawet podoba.

Może na linii 16 działa to lepiej, ale na 15 Pro nie rekomenduję na tym etapie.

#48 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 391 postów

Napisano 14 lipca 2025 - 23:52

Lol. Jak co roku: wszystkim na świecie działa, ale tutaj zawsze znajdzie się ktoś, kto przyczepi się jakiegoś gówna i 'AJ WAJ ŹLE NIE POLECAM'.

#49 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 883 postów

Napisano wczoraj, 04:21

No chyba nie wszystkim działa tak wspaniale. Wystarczy poczytać reddita. Zresztą gdyby było dobrze to sądzisz, że bym robił downgrade? No nie. Na Macu i Apple TV jest ok.  Na telefonie niestety nie, więc nie oceniaj skoro nie widziałeś jak to u mnie działa(ło), bo działa(ło) zwyczajnie źle.

Użytkownik shevchenko1987 edytował ten post wczoraj, 04:24

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych